Mitet mbi shëndetin seksual mashkullor janë të shumta dhe kura kryesore është marrja e informacionit të saktë. Këtë theksuan kspertët gjatë Kongresit të Shoqërisë Italiane të Andrologjisë (SPB), duke shpjeguar se për fat të keq ende shuma pak meshkuj kthejnë vëmendjen nga Andrologjisti.


“Shumë meshkuj mbështeten te informacioni në ëeb dhe fjala e gojës për të gjetur përgjigjet e pyetjeve të rëndësishme për shëndetin seksual, me rrezikun që të gjitha këto lajme nuk vijnë nga burime të kualifikuara shkencore”, thotë Alessandro Palmieri, president i SIA.


Këtu janë pesë mitet më të zakonshme mbi seksin dhe pjellorinë mashkullore:


Seksi shpesh shkakton kancer


Ky nuk është rasti që më shumë marrëdhënie seksuale duken të jenë faktor mbrojtës për kancerin e prostatës, edhe nëse nuk ka studime për ta provuar atë përfundimisht.


“Supozohet se ejakulimi i shpeshtë mund të sjellë akumulimin e lëngjeve në gjëndër që mund të përmbajnë kancer – thotë Eugenio Ventimiglia, një anëtar i komisionit shkencor SPB.


Një studim prej 20,000 vetash tregoi se katër deri në shtatë ejakula në muaj do të zvogëlonin rrezikun e kancerit të prostatës nga 20 deri në 30 për qind. Megjithatë, studimi mbështetet në kujtesën e të anketuarve që kanë informacion mbi aktivitetin seksual në rini dhe për këtë arsye të dhënat duhet të konfirmohen dhe nuk ka informata të mjaftueshme për të rekomanduar një sjellje më tepër se një tjetër.  Ka edhe nga ata që argumentojnë se të kesh shumë partnerë lehtëson infeksionet dhe kështu inflamacionin e prostatës, duke promovuar kancerin, por nuk ekziston asnjë dëshmi se inflamacionet e përsëritura janë kancerogjene, por për të mos rrezikuar … më mirë të jeni besnik.


Terapitë hormonale me testosteronin rrisin rrezikun e sulmit në zemër


“Në fakt, ata me testosterone të ulët kanë një rrezik të rritur të sulmeve në zemër dhe tru dhe hormoni ndihmon për ti parandaluar ato – thotë Fabrizio Scroppo i SPB.


Terapia e ribalancimit të hormoneve redukton faktorët e rrezikut kardiovaskular, të tilla si indeksi i masës trupore, trashja e brendshme dhe kolesteroli total, duke përmirësuar kontrollin e glicemisë.


Çdo gjë ndryshon, megjithatë, nuk ka asnjë indikacion mjekësor për përdorimin e testosteroneve në qoftë se ata të cilët nuk rodhojnë një sasi normale që duhet për të fituar muskujt kanë rreziqe si gjithë të tjerët, sepse testosteroni, për shembull, ul prodhimin e spermës dhe pastaj dëmton pjellorinë.


Ndotësit dhe fertiliteti


Shumë ndotës veprojnë si ndërhyrje endokrine. Domethënë, ato ndryshojnë ekuilibrin dhe pjellorinë e hormoneve.


“Nga 1973 deri në vitin 2011 përqendrimi i spermës te meshkujt ka rënë me më shumë se 50 për qind. Shumë studime dokumentojnë si kronikë ekspozimi disruptorët endokrinë, të cilët edhe në sasi të vogël, janë potencialisht përgjegjës për anomalitë riprodhuese të mashkullit, veçanërisht në disa grupe të moshave të tilla si zhvillimi i fetusit dhe puberteti, shpjegon andrologu Fabrizio Scroppo.


Për shembull, një përqendrim më i madh urinar i bisfenol A, një përbërje organike e gjetur në shumë plastika, korrespondon me më pak spermatozoide në lëngun seminal. Megjithatë, nuk ka vlera minimale për efektin toksik për shumë shkatërrues endokrinë”.


Antioksidantët dhe fertiliteti mashkullor, ku është e vërteta?


Dëmi oksidativ i spermës shkaktohet nga stresi, mbipesha, pirja e duhanit, alkooli dhe plakja që çojnë në një rënie të potencialit të spermës dhe rrisin rrezikun e dështimit të fëmijës. Ndaj edhe ju jeni duke u përpjekur të kuptoni nëse antioksidantë të tillë si vitamina E, D, C, omega 3 dhe karnitina mund të ndihmojnë pjellorinë duke luftuar kundër dëmtimit oksidativ.


«Ato mund të jenë të dobishme për infertilitetin mashkullor jo për shkak të patologjive të njohura, thotë Scroppo.


Te meshkujt me fertilitet të ulët mund të përmirësohen rezultatet kur përdoren teknikat e fekondimit in vitro; por ende nevojiten studime për të verifikuar superioritetin e një antioksidanti nga një tjetër.


Çiklizmi shkakton probleme me ngritjen dhe inflamimin e prostatës


Studimi më i madh i kryer në këtë temë justifikon dyrrotakun. Studimi i publikuar në Gazetën e Urologjisë, paraqet rreth 4 mijë njerëz (në mesin e të cilëve ka pasur edhe nga ata që notonin dhe vraponin) për të provuar se nuk ka asnjë ndryshim në funksionin seksual, ose mundësi të një përmbysje urinare midis çiklistëve dhe jo-çiklistëve.


“Nuk kishte çështje kritike as në mesin e atyre që praktikonin këtë sport me intensitet të lartë, ose më shumë se tre herë në javë për të paktën 40 kilometra në ditë, as tek ata që e bëjnë vetëm si një hobi, thotë Scroppo.


Në të vërtetë, përdoruesit e shpeshtë të biçikletës kishin një funksion erektil edhe më të lartë se ai i atyre që pedalonin më pak, theksoi ai.


15 tetor 2018 (gazeta-Shqip.com)