0
brbr

SSSAbrASS
brbrE pamundura po behet realitet Nje grup shkencetaresh te Universitetit te Ohajos ne Shtetet e Bashkuara te drejtuar nga profesori Rene Anand krijuan trurin e pare ne epruvete Qellimi eshte per te njohur me mire aktivitetin e trurit dhe per te mesuar reagimin e tij ndaj disa substancave te caktuara apo helmevebrbr
brbrKjo arritje do te ndihmoje edhe ne testimin e medikamenteve te cilet mund te kurojne Alzajmerin dhe Parkinsonin Truri i perftuar ne laborator ka te njejtin zhvillim sa ai i nje fetusi prej 5 javeshbrbr
brbrshte i vogel sa goma fshirese e nje lapesi dhe nuk ka vetedije Ai u krijua nga qelizat e marra nga lekura e personave te rritur te transformuara ne qeliza embrionale per ti riprogramuar Dhe ja ku u arrit ne modelin me te plote te trurit njerezor te zhvilluar deri me tani Per here te pare organi i prodhuar ne laborator arrin te riprodhoje 99 te llojeve te ndryshme te qelizave dhe gjeneve qe e perbejne duke perfshire nje pjese te palces se kurrizit dhe retinesbrbr
brbrPer te kaluar ne hapin e metejshem te rritjes se organit eshte e nevojshme nje rrjet enesh gjaku qe mund te arrihet pa krijimin e nje zemre artificiale Ekipi i shkencetareve i Universitetit te Ohajos po ruan me shume kujdes tekniken e perdorur Mungesa e qartesise i ben shkencetaret e tjere te kene dyshime por nese lajmi konfirmohet dhe miratohet nga komuniteti i shkencetareve do te hapte nje shteg krejtesisht te ri per studimin e funksionit te trurit dhe zhvillimin e medikamenteve te rejabrbr
brbrTv Klanbrbr