Shkrimtari dhe historiani, Simon Montefiore, në rubrikën e vet periodike në të përditshmen prestigjioze “Financial Times”, në numrin e shkurtit, është ndalur tek pesë botimet e librave të tij në gjuhën shqipe nga Shtëpia Botuese “55” si dhe tek takimi që pati me kryeministrin, Sali Berisha gjatë promovimit të tyre. “I adhuroj turnetë për promovimin e librave, sepse më pëlqen të qëndroj në hotele apo vende të mrekullueshme, sepse këto udhëtime janë magjiplotë”, thotë shkrimtari Montefiore.

Madje nw vijim, ai shton se “kurrë nuk e kisha menduar se Shqipëria do të ishte vendi ku do të zhvillohej turneu më fantastik për promovimin e librave të mi”.


Shkrimtari Montefiore e konsideroi si mjaft befasuese që Shtëpia Botuese “55” botoi brenda dy muajsh pesë nga librat e tij në gjuhen shqipe.


“Teksa po zbrisja nga avioni, vijon rrëfimin për vizitën e tij disaditore në Shqipëri, njëri nga historianët më të rëndësishëm të këtij shekulli, ekipe gazetarësh e kameramanësh vërshuan drejt meje. Kryeministri i Shqipërisë, Dr Sali Berisha, një ish-kardiolog i hirshëm, i cili udhëhoqi revolucionin kundër despotit Enver Hoxha, më nderoi me pjesëmarrjen e tij në prezantimin e librave”, shprehet shkrimtari i njohur.


Në shqip janë botuar pesë libra të Montefiores: “Stalini”, “Stalini i ri”, “Sashenka”, “Katerina dhe Potemkini” si dhe botimi i tij më i fundit dhe më i vlerësuari “Jeruzalemi”.