Ndërsa, gratë shkojnë në menopauzë, për këto të fundit nuk ekziston ajo që dikur quhej andropauzë. Cilat janë ndryshimet kryesore fizike që lidhen me sferën seksuale në këtë fazë të jetës? Kjo shpjegohet nga Stefano Salvatore, gjinekologu përgjegjës për operacionet e urogynaekologjisë IRCCS Ospedale San Raffaele dhe Vincenzo Mirone, profesor i Urologjisë në Universitetin Federiko II të Napolit dhe president i Shoqatës Italiane të Urologjisë


Një jetë e shëndetshme seksuale është e mirë për të gjitha moshat. Konfirmimi i fundit vjen nga një studim i Anglia Ruskin University English (Cambridge), botuar në revistën Mjekësia Seksuale. Kërkuesit analizuan të dhënat nga 6,879 të rriturit me një moshë mesatare prej 65 vjeç, burrat dhe gratë që raportuan të kenë seks me partnerin e tyre në 12 muajt e fundit kanë më shumë mirëqenie (në tekstin e gëzimin e jetës, fjalë për fjalë gëzimin për jetën) një rezultat më të lartë se kolegët që nuk kishin marrëdhënie intime.


Hulumtimet e mëparshme kishin sugjeruar që marrëdhëniet e shpeshta seksuale janë të lidhura me një sërë përfitimesh psikologjike dhe fiziologjike – tha Lee Smith, kreu i studimit – me përmirësimin e cilësisë së jetës dhe shëndetit mendor dhe një rrezik më të ulët të kancereve të caktuara dhe ngjarjet fatale koronare. Profesionistët e shëndetësisë duhet të pranojnë se njerëzit e moshuar nuk janë aseksualë dhe se një jetë seksuale aktive dhe pa probleme në këtë popullsi lidhet me mirëqenien më të madhe. Sipas autorëve të studimit, gratë dhe burrat pas 60 vjeç kanë mënyra të ndryshme të përjetimit të seksualitetit: për të parët përbërësit e shëndetit janë kryesisht përqafimet dhe butësia, ndërsa këta të fundit kanë përfitime psiko-fizike nga marrëdhëniet seksuale të plota.


Aktiv deri në 70 vjeç e lart


Në dekadat e fundit, seksualiteti ka ndryshuar rrënjësisht, si për burrat ashtu edhe për gratë. Sot një shtatëdhjetëvjeçar që ka një jetë seksuale aktive është pothuajse normal. Shumë njerëz pas 50 vjeç shqetësohen të sigurojnë ruajtjen e një intimiteti të mirë në çift, edhe nëse ndryshimet fizike dhe jo vetëm – si në burra ashtu edhe në gra – janë të pashmangshme. Mosha biologjike sot është krejtësisht e ndryshme nga ajo e njerëzve të gjeneratave të kaluara, madje edhe në 70 vjeç seksualiteti përjetohet plotësisht, falë faktit se ka terapi dhe pajisje medicinale që mund ta garantojnë atë duke shmangur çrregullimet e mundshme fizike të lidhura me moshën. Problemi në disa raste mund të jetë që nuk jeton partneri, shpjegon Stefano Salvatore, gjinekolog i ngarkuar me klinikat e urogynaecology IRCCS Ospedale San Raffaele. Sipas një studimi të kryer në Australi, 50% e grave 70-vjeçare kanë një jetë të mirë seksuale.


Gratë /problemi i parë: thatësi


Menopauza nuk duhet të përjetohet si një patologji, por më tepër si një ngjarje fiziologjike, gjithashtu sepse ajo është një fazë që zë të paktën një të tretën e jetës së grave – thekson Stefano Salvatore. Mosha mesatare në të cilën hyn menopauza, në vendet perëndimore, është 52-53 vjeç, por simptomat mund të arrijnë edhe 2-3 vjet më vonë, tek gratë që nuk e marrin HRT. Mund të ketë shqetësime fizike, por edhe të lidhura me imazhin e vetes. Një nga problemet më të frikshme është ajo e thatësisë vaginale. Ajo ka të bëjë me 70% të grave që janë në menopauzë dhe jo në terapi zëvendësuese – shpjegon Salvatore -. Është mungesa e estrogjenit që shkakton një hollim të indeve, me një reduktim të lubrifikimit dhe rrjedhjes së tharjes, ose atrofi, vulvo-vaginale.  Një çrregullim që ndërhyn shumë me funksionin seksual, sepse në mungesë të lubrifikimit raportet janë të dhimbshme. Për të trajtuar thatësinë vaginale ekzistojnë disa opsione efektive dhe të gjitha duhet të përshkruhen nga mjeku për kontraindikime të mundshme: terapi lokale të hormoneve me kremra, xhel ose vezë; ilaçe të reja që veprojnë si estrogjene në disa inde dhe jo-estrogjene në të tjera (SERM, modulator selektiv i receptorit të estrogjenit); acidi hialuronik; trajtime ambulatore me lazer që zvogëlojnë thatësinë dhe përmirësojnë funksionin seksual nëpërmjet remodelingut të indeve.


Gratë / problemi i dytë: lirimi i indeve


Me kalimin e viteve, pas menopauzës, indet ndryshojnë dhe bëhen gjithnjë e më të brishtë. Kjo përfshin disa probleme të mundshme, të tilla si lehtësia e gjakderdhjes gjatë marrëdhënies seksuale ose tendenca për të zhvilluar inflamacion dhe infeksione urinare, të tilla si cystitis – shpjegon Salvatore. Për më tepër, disa kushte, të tilla si inkontinenca dhe prolapsi i indeve vaginale, janë më të zakonshme pas menopauzës. Mospërmbajtja në veçanti mund t’i bëjë gratë të ndihen shumë në siklet sa i përket seksualitetit. Por edhe për të trajtuar këto çrregullime ka trajtime që sigurojnë një rezultat të shkëlqyer dhe për këtë arsye kthimi në një jetë të mirë seksuale. Për mosmbajtjeje ju mund tu nënshtroheni sesioneve të fizioterapisë, procedurave të vogla kirurgjikale ose të merrni ilaçe; prolapsi mund të shërohet, në rastet më të rënda, nga operacioni. Dhe pastaj ka disa opsione farmakologjike për gjakderdhje dhe infeksione urinare.


Si t’i parandaloni (dhe të kujdeseni për veten)


Së pari, mos i fshihni problemet nga mjeku juaj, sepse siç e kemi parë ka shumë trajtime që mund të jenë vendimtare – thotëSalvatore. – Askush nuk duhet të neglizhojë një aspekt të vetes që është thelbësor, atë të seksualitetit, gjithashtu sepse një nga momentet në të cilat çiftet ndahen më së shumti është pikërisht në postmenopauzë dhe kjo përkon me nj barrë të madhe faji mbi gruan. Së dyti, stërvitja është shumë e rëndësishme, gjithashtu sepse në menopauzë indet e dhjamit tentojnë të grumbullohen: duke bërë sport ju keni përfitime në nivelin kardiovaskular, mbani peshën nën kontroll dhe madje mund të përmirësoni vetëvlerësimin.  Ushtrimet e legenit janë shumë të dobishme: Ata përmirësojnë tonicitetin e muskujve të legenit, ndërgjegjësimin dhe ndjeshmërinë e legenit, shumë të rëndësishme për funksionin seksual, – shpjegon eksperti. – Ato gjithashtu ndihmojnë në parandalimin dhe luftimin e mosmbajtjes dhe prolapsit. Ju mund ta bëni vetë në shtëpi, por 4-5 herë më të mirë për t’u ndjekur nga një fizioterapeut, një mami ose një infermiere. Gratë perëndimore nuk kanë shumë vetëdije për muskujt e legenit, në krahasim me gratë orientale ku ekzistojnë praktika të tilla si joga. Pika e tretë dhe e fundit, dieta: “Duhet të jetë e balancuar, është mirë të mos abuzoni me ushqimet yndyrore dhe me erëza që ndërhyjnë me sistemin gjenitourinar – përfundon Salvatore. – Unë gjithashtu rekomandoj që të mos e kaloni me pije alkoolike. Ne duhet të kemi një masë cilësore dhe sasiore të ushqimit dhe pijeve që marrim.


Për burrat nuk ka andropauzë


Për burrat nuk ekziston korrespondentja e menopauzës. Koncepti i andropauzës është mbi njëzet vjeç, sot flasim për mangësi të pjesshme androgjenetike që lidhen me sindromën metabolike, e cila shkaktohet nga një nivel i ulët i testosteronit, – nënvizon Vincenzo Mirone, profesor i Urologjisë në Universitetin Federik II të Napolit dhe sekretar i përgjithshëm i Shoqërisë Italiane të Urologjisë. – Rënia e këtij hormoni mund të lidhet me mbipeshën, aktivitetin e ulët fizik, momentet e stresit (duke përfshirë punën) dhe depresionin.


Rënia e testosteronit dhe mosfunksionim erektil


Dy janë çrregullimet më të shpeshta seksuale te meshkujt pas moshës 50 vjeçare: Përveç testosteronit të ulët – siç thuhet në sindromën metabolike – mund të shfaqet edhe mosfunksionimi erektil. Nëse epshi bie dhe dëshira seksuale zhduket shpesh është e nevojshme të integrohet testosteroni, pasi ka matur nivelet në pacient, – shpjegon Mirone. – Në vend të kësaj, në rastet e mosfunksionimit erektil është e mundur që të rritet furnizimi me gjak në penis. Sidoqoftë, në të dyja rastet është thelbësore të kontaktoni specialistin, i cili do të vendosë terapi të mundshme ». Për trajtimin e mosfunksionimit erektil (nëse nuk rrjedh nga sëmundje të tjera dhe rrjedhimisht shkaktohet vetëm nga plakja fiziologjike e enëve të gjakut) shumë njerëz – sidomos në mes 50 dhe 70 vjeç, – përdorin të ashtuquajturat pilula të dashurisë  (ose frenuesit PDE5). Problemi i madh është se këto barna shpesh blihen në internet, pa asnjë kontroll – shpjegon Mirone – dhe kjo përfshin një rrezik të madh për pacientin, gjithashtu sepse ato janë produkte që kanë shumë pak ilaç brenda. Tregu online për barna që ndihmojnë ereksionin ka qarkullim më të lartë sesa kokaina. Është e domosdoshme, në rastet e rënies së ereksionit, të kontaktojë një specialist i cili do të kërkojë disa teste: një doppler dinamik i penisit, i cili mat rrjedhën e gjakut dhe testet për të vlerësuar sindromën metabolike (hormonet, kolesterolin, sheqerin në gjak) që janë të gjithë faktorët që mund ta ndryshojnë trupin në mënyrë metabolike. Në atë moment doktori do të vendosë terapi të mundshme.


Këshilla për burrat


Në përfundim, është e rëndësishme që burrat pas moshës 50 të kthehen te urologu për çdo problem në sferën seksuale, në mënyrë që të ketë një diagnozë pas kontrollit të nivelit të testosteronit dhe furnizimit me gjak në penis. Po aq e rëndësishme, kurrë mos blini ilaçe në internet. Sa u përket këshillave praktike, pirja e duhanit është armiku më i keq i ereksionit, sepse nikotina mbyll arteriet që vijnë në penis, kështu që për një jetë të mirë seksuale nuk duhet të pini duhan. Gjithashtu është e këshillueshme që të kryhet aktivitet fizik i rregullt. Mos harroni se nganjëherë mosfunksionimi erektil mund të jetë një shenjë e një sëmundjeje më serioze kardiovaskulare, të tilla si hipertensioni ose diabeti. Problemi i ereksionit nuk duhet të nënvlerësohet dhe duhet të diskutohet me mjekun, përfundon Vincenzo Mirone.


21 dhjetor 2018 (gazeta-Shqip.com)