brbrSkandali qe ka perfshire prej ditesh prodhuesin gjerman te automjeteve Volkswagen ka demtuar jo pak imazhin e tijbr
Kompania pranoi se 11 milione makina te prodhuara qe nga viti 2008 te shitura ne mbare boten ishin pajisur me nje program kompjuterik qe synonte te mashtronte aparaturat e kontrollit per gazet ndotese gjate testit te automjeteve br
Zbulimi se firma Volkswagen ka pajisur miliona makina me programin qe shmang kontrollin e nivelit te ndotjes i ka dhene nje goditje te rende reputacionit te industrise gjermane te makinave Autoritetet amerikane kane filluar nje hetim per makinat e shitura ne SHB dhe te njejten gje kane njoftuar edhe vende te tjera Kjo krize i ka kushtuar qe tani rreth 28 miliarde dollare firmes Volkswagen per shkak te renies se vleres se aksioneve te saj ne burse Pas skandalit Zvicra dhe Belgjika ndaluan shitjen e automjeteve Vokswagen Drejtori ekzekutiv i firmes Martin Winterkorn dha doreheqjen dhe mori pergjegjesi per parregullsite e verejtura ne motoret me nafte por tha se nuk ishte ne dijeni se kishte pasur shkelje Megjithate te dhenat e fundit tregojne se pjesetare te stafit dhe nje furnizues i pjeseve te makines e kishin paralajmeruar gjigandin qe ne vitin 2011 se veprime te tilla ishin te paligjshme Tashme kompania drejtohet nga Matthias Mueller ish-kreu i Porsche Mueller premtoi se do te eliminohen truket e perdorura ne testet e gazeve Kompania ka caktuar nje fond prej 73 miliarde dollaresh per te bere ndryshimet ne keto makina por ky eshte skandali me i madhe ne historine 78-vjecare te Volkswagen dhe prodhuesi me i madh i automjeteve ne Europe qe do ta kete te veshtire te rifitoje besimin e konsumatorevebrbr
br