27-11-2010 / L.Q

Sondazh i EuroMedia Research mbi qeverisjen ne Shqiperi gjate ketij viti Korrupsioni real disa here me i ulet se perceptimi i qytetareve


Ndonese vazhdimisht kompani te ndryshme te matjes se perceptimit te qytetareve per fenomenet e qeverisjes kane arkivuar te dhena konkrete mbi te cilat behet paraprakisht vleresimi vlen te theksohet se nuk pasqyrohet qendrimi real. Nje ankete e fundit e realizuar ne 12 qarqe te Shqiperise nga kompania italiane e kerkimeve EuroMedia Research me synim permbledhjen e mendimeve te qytetareve shqiptare mbi 18 vjec nxerr ne pah se realisht fenomeni i korrupsionit real eshte shume here me i ulet se perceptimi i qytetareve. Kesisoj nga 927 te intervistuar ne te gjithe Shqiperine 90 e tyre deklarojne se skane dhene asnje here ryshfet per te perfituar nje sherbim te caktuar. Pyetjes nese gjate 12 muajve te fundit iu eshte dashur te japin para/dhurata per nje problem a procedure nen pergjegjesine e nje perfaqesuesi publik plot 90 e te anketuarve e mohojne kategorish. Kjo tregon nje rritje te konsiderueshme te besimit te qytetareve te qeveria dhe perfaqesuesit e administrates publike. Ndersa pyetjes se si do ta vleresonit punen e qeverise gjate vitit te fundit 42 e te anketuarve e vleresojne ate pozitivisht kundrejt 23 qe mendojne negativisht. Ndersa lidhur me rolin e opozites gjate ketij viti 32 e vleresojne ate negativisht ndersa vetem 23 shprehin noten pozitive ndaj aksioneve te saj. Ne vendimin e heqjes se regjimit te vizave per Shqiperine 74 e te anketuarve ia faturojne suksesin qeverise se Partise Demokratike dhe kryeministrit Sali Berisha ndersa roli i opozites ne kete proces vleresohet vetem ne masen 36. Po ashtu nje mbeshtetje te konsiderueshme merr edhe aksioni reformator i qeverise Berisha. 55 e shqiptareve te anketuar mbeshtesin punen dhe reformat e mazhorances. Kjo mbeshtetje perkthehet edhe ne vota pasi 44 e te anketuarve jane shprehur se voten e tyre do tia dedikonin Partise Demokratike ndersa 39 shprehen per vote lsquopro PS-se.

...