Grupi i puns i ekspertve ligjor, i ngritur nga Presidenti i Republiks, do t mblidhet nesr pr t nisur shqyrtimin e dokumentacionit t 105 kandidatve, t cilt kan aplikuar pr vendet vakante n Gjykatn e Lart. Sipas burimeve nga Presidenca, ende nuk dihet nse przgjedhja e emrave t rinj nga ana e Presidentit do t prfshij t 6 vendet vakante, n Gjykatn e Lart.Por burimet nnvizuan se "grupi prej 9 ekspertsh ligjor, n punn e tij dhjetditore, do t shqyrtoj kandidaturat nisur nga niveli i tyre profesional". Ndrsa vet Kreu i shtetit u shpreh se "integriteti moral dhe profesionalizmi do t jen kriteret baz mbi t cilat do t zhvillohet procesi i przgjedhjes s emrave t rinj pr vendet vakante n kt Gjykat".Gjykata e Lart prbhet nga 17 gjyqtar, t cilt emrohen nga radht e gjyqtarve me prvoj jo m pak se 10 vjet, ose nga radht e juristve t shquar q e kan ushtruar kt profesion pr jo m pak se 15 vjet. Antart e Gjykats s Lart emrohen nga Presidenti i Republiks me plqimin e Kuvendit. Kryetari dhe antart e Gjykats s Lart qndrojn n detyr pr 9 vjet, pa t drejt riemrimi.