Mikhail Gorbaçovi duhej të vdiste. Udhëheqësi sovjetik, i cili kishte filluar reformat në bllokun komunist, duhej të binte nën goditjet e vrasësve në mëngjesin e 7 tetorit 1989, gjatë fjalimit publik në Berlinin lindor para udhëheqësve të Gjermanisë së atëhershme Lindore. Për të armatosur duart e vrasësve – anëtarët e Raf, grupi terrorist gjerman i krahut të majtë – ishin shtresat e vështira brenda udhëheqjes së BRSS, në kundërshtim me hapjet e Gorbaçovit: por një agjent i SAS-it, forcat speciale legjendare britanike, të infiltruar në Perden e Hekurt, arriti të nxjerrë në pah komplotin.


Dhe ndryshoi rrjedhën e historisë. Pas gati tridhjetë vjetësh, 007 i Madhërisë së Tij vendosi të zbulojë historinë e tij. Ai e bëri atë në një libër, Pilgrim Spy, i sapobotuar në Angli: një libër ku tregohen historitë e ndjekjeve në tavanë, hetimet terroriste, një spiune gjigante gjermano-lindore, ikjet nëpër pyje. Dhe nga një kundërshtar, një zyrtar misterioz i KGB-së: një Vladimir Putin më i madh. Libri është nënshkruar nga Tom Shore: por ky nuk është emri i tij i vërtetë, identiteti i tij ende nuk është mbrojtur. Nuk mund të fotografohet ose të filmohet, por mediat italiane kanë cuar njerëz për ta takuar në Londër për të dëgjuar nga zëri i tij versionin e këtyre fakteve.


Pse keni vendosur të dilni vetëm tani?


Pas 30 vjetësh, shumica e njerëzve të përfshirë kanë vdekur ose janë pensionuar për një kohë të gjatë. Është një histori që duhet thënë: nëse nuk e bëj tani, ajo kurrë nuk do të dihet, do të humbasë. Unë nuk e imagjinoj njerëzit e tjerë të përfshirë duke u thënë versionin e tyre. Ishte një periudhë traumatike për mua: dhe kujtesa ende djeg.


Megjithatë, duket një histori e pabesueshme komploti për vrasjen e Gorbaçovit …


Gjatë viteve të perestrojka Gorbaçovi ishte objektivi i disa përpjekjeve për ta vrarë atë. Të vështirët e partisë dhe KGB-së nuk donin ndryshimin: dhe kohët e fundit deklarimet e CIA-s tregojnë përpjekjet e ndryshme për ta eliminuar atë. Tashmë më 6 mars 1989, ministri i tij i mbrojtjes, Dimitër Yazov, u përpoq ta nxjerrë atë nga një takim i Byrosë Politike. Arsyeja që më në fund u kthyen në RAF është se kjo do të kishte garantuar anonimitet.


Si e keni ndaluar komplotin?


U ballafaqova me dy burra të armatosur – atëherë unë nuk e dija se ishin anëtarë të Raf – dhe qëllimet e tyre ishin të dukshme. Unë arrita ta përmbys situatën dhe t’i çarmatosja: i vura në gjunjë dhe i mora në pyetje me një armë në kokë.


Dhe në këto situata nëntë herë nga dhjetë ju thoni të vërtetën. Ata më treguan se çfarë po ndodhte, pse ata ishin atje dhe fakti që kjo komplot ishte në proces. Të dy njerëzit që kam intervistuar nuk ishin në dijeni të detajeve, i vetmi që i njihte ato ishte një lloj që kisha takuar tashmë, në librin që unë e quaj Metzger. Në krye ishte një grup i vogël që kishte gjetur se kush mund ta ekzekutonte planin: kështu që vendosa të prisja kokën e gjarprit. Duke bërë këtë, ndoshta do të kisha ndalur komplotin. Por në mëngjesin kur duhej të ndodhte, unë pashë Gorbaçovin në podium në Berlin gjatë fjalimit të tij të famshëm: Unë prisja ende që të ndodhte, nuk isha i sigurt se kisha ndaluar gjithçka. Ata ishin tradhtuar nga obsesioni i tyre me siguri: vetëm ai njeri, Metzger, në kohën e duhur do të kishte kontaktuar njerëzit në Berlin dhe duke marrë sinjalin. Dhe kjo është ajo që i ka ndaluar ata.


Ju keni ndryshuar rrjedhën e historisë.


Nuk po them këtë, por nëse sulmi do të kishte ndodhur, sovjetikët do t’i dërgonin tanket në Gjermaninë Lindore dhe kjo do të ishte fundi i të gjitha gjërave. Unë nuk mendoj se Muri i Berlinit do të kishte rënë.


Ju gjithashtu thoni se keni paguar një çmim personal.


Unë kurrë nuk kam bërë miq me lehtësi, por ky episod përforcoi gjithë këtë: njerëzit që mendova ishin miqtë e mi ishin terroristë që mund të më vrisnin. Por kjo ishte mënyra me të cilën njerëzit që besoja më tradhtuan mua më së shumti.


Nëse të gjithë ju kanë tradhtuar, ku është besnikëria juaj?


Besnikëria ime ka qenë gjithmonë në Britani. Disa mund të mendojnë se është jashtë modës, por unë kam qenë një ushtar britanik. Agjentët e forcave speciale duhet të besojnë se ajo që bëjnë ata është e drejtë dhe për një të mirë më të madhe. Duhet gjithashtu të besoni se komandantët tuaj punojnë për të njëjtin qëllim. Por gjatë kësaj çështjeje unë zbulova se jo gjithmonë ishte kështu. Por kjo nuk e ndaloi besnikërinë time ndaj miqve të mi, shokëve të mi dhe vendit tim.


22 shtator 2018 (gazeta-Shqip.com)