Jo të gjitha aktivitetet fizike janë po aq të efektshme për të luftuar celulitin: le të shohim se cilat janë ato më të mirat


Pranvera është sezoni i vitit kur lufta kundër mbështetësve të urryer të celulitit nuk bëhet çerekfilli, duke pasur parasysh testin e kostos fatale: tani e dimë mirë, për të luajtur në formë të mirë në takimin me bikini është e nevojshme të luhet paraprakisht dhe nuk ka më kohë për të humbur. Celuliti është një çrregullim i përhapur, i cili nuk i kursen gratë shumë të reja apo edhe të holla, por edhe ata që janë të predispozuar mund të bëjnë shumë për të rregulluar problemin. Zgjidhja e tij plotësisht është shumë e vështirë, por së paku situata mund të përmirësohet. Natyrisht, para se të filloni një program trajnimi, është e këshillueshme që të kërkoni këshilla mjekësore dhe të sigurohuni që jeni në shëndet të mirë.Të njohim armikun – Emri mjekësor i celulitit është panikulopati edemato-fibro-sklerotik: kjo shprehje e vështirë tregon thjesht një gjendje të ndryshuar të hipodermës, një ind nënlëkuror që gjendet nën lëkurë dhe përbëhet kryesisht nga qelizat e yndyrës. Metabolizmi i saj lidhet me balancin kalorik dhe përbën, në thelb, rezervën e energjisë të organizmit. Sasia e yndyrës që gjendet në hipodermë varet nga shumë faktorë: kushtetuta e subjektit, ekuilibri i saj hormonal dhe zakonet e të ngrënit. Depozitimi i dhjamit ka tendencë të kthehet në celulit, kur ka ndryshime në mikrokriptimin e indit dhjamor, të cilat ndryshojnë metabolizmin.


Sporti – Aktiviteti fizik është një nga mënyrat më të mira për të luftuar celulitin. Ai ka dy efekte të rëndësishme: djegia e kalorive ose yndyra (në varësi të llojit të trajnimit), do të ndikojë në stoqet e yndyrës që janë mbledhur në trup dhe në të njëjtën kohë tonifikon muskujt, duke rritur sasinë e masës së dobët dhe duke përmirësuar metabolizmin dhe mikrocirkulimin lokal. Në këtë drejtim, çdo aktivitet fizik është i dobishëm, edhe nëse ka sporte dhe disiplina që mund të jenë më efektive për një efekt të synuar kundër celulitit.


Aktivitetet aerobike – Ata janë gjithmonë më të mirët, cilido qoftë qëllimi që ne vendosim, përfshirë luftën kundër celulitit. Dy stërvitje aerobike në javë duhet të përfshihen gjithmonë në kalendarin tonë të fitnesit, edhe pse ne parapëlqejmë t’i kushtojmë vetes aktiviteteve të ndryshme. Ecja me shpejtësi duket të jetë veçanërisht efektive, madje më shumë se vrapimi: ecja e shpejtë (rreth gjashtë kilometra në orë) stimulon metabolizmin dhe prodhimin e endorfineve, të cilat na japin energji dhe humor të mirë, tonet e këmbëve, përmirëson sistemin kardio -vaskular dhe respirator, dhe gjithashtu djeg 350-400 kalori në orë. Vrapimi, në fakt, nuk mund të jetë sporti ideal: ata që janë mbipeshë, në fakt, janë të ekspozuar ndaj rreziqeve më të mëdha ndaj sëmundjeve dhe madje edhe goditjet e vazhdueshme ndaj të cilave trupi i nënshtrohet mund të përkeqësojë edhe situatën e atyre që vuajnë nga celuliti. Ecja, nga ana tjetër, edhe me ndihmën e shkopinjve (ecje nordike), është një aktivitet me më pak ndikim në trup dhe në nyje dhe prandaj është i përshtatshëm për të gjithë. U thoni gjithashtu stërvitjeve që synojnë këmbët dhe mollaqet, si p.sh. hapat, mbledhjet, goditjet dhe këmbët, që duhet të bëhen në shtëpi në palestër me ndihmën e makinave dhe veglave të vogla.


Biçikleta – Është një tjetër mik i madh i atyre që kanë disa tampon për të djegur. Përveç që kërkon një shpenzim të rëndësishëm të energjisë, çiklizmi ka efekte shumë të dobishme në qarkullimin e gjymtyrëve të poshtme, një fakt veçanërisht i rëndësishëm pasi celuliti tenton të rrijë në kofshë dhe mollaqe. Nëse pedalimi në rrugë mund të jetë i komplikuar, sidomos për ata që jetojnë në qytet, mos harroni se gjysmë orë stërvitje me biçikletë janë po aq të vlefshme, edhe nëse ata janë më pak argëtuese. I thoni gjithashtu po hydrobike, ose një biçiklete të veçantë në të cilën ju mund të pedaloni ndërsa jeni me këmbë në ujë.


Uji – Është miku i madh i atyre që luftojnë celulitin: shpenzimet normale të energjisë të lidhura me aktivitetin fizik lidhen me rezistencën më të madhe të ofruar nga uji në të cilin është zhytur dhe përfitimi i masazhit të veçantë të drenazhimit që rrjedh nga fakti i lëvizjes në një element fluid. Noti, sporti më I thjeshtë në ujë, është jashtëzakonisht efektiv dhe është veçanërisht i dobishëm për ata që janë shumë mbipeshë: duke notuar me një ritëm të mirë mund të djegësh edhe 500 kalori në orë. Një pikënisje e mirë mund të jetë një objektiv prej 500 metrash për trajnim për t’u rritur në mënyrë progresive për t’i dyfishuar ato. Nga ana tjetër, nëse noti nuk na kënaq, ekzistojnë lloje të ndryshme të aquagym ose hydrobike të lartpërmendur.


Jo vetëm sport – Vetëm trajnimi nuk është i mjaftueshëm: për të luftuar celulitin, është e nevojshme për të ngrënë ushqim të shëndetshëm, duke shmangur ushqimet yndyrore, kripën dhe përgatitjet e përpunuara: u thoni po pesë porcioneve në ditë, fruta dhe perime, mish të bardhë dhe peshk, gatim me pak yndyrë dhe shumë ujë të pijshëm; ndërkohë, u thoni jo ushqimeve junk, snacks, ëmbëlsirave, pijeve alkoolike dhe me gaz, kripës së shtuar. Është mirë që të shmangen rrobat shumë të shtrënguara që mund të pengojnë mikroçirregullimin lokal. Gjithashtu mund të jetë e dobishme për të trajtuar veten me një masazh të mirë, për ta bërë edhe vetë me një produkt të mirë anti-celulit për t’u përdorur çdo ditë.


Gazeta Shqip