Iliret e Apollonise vuanin nga stresi dhe semundja e dhembeve. Kete rezultat e nxjerr ne pah libri studimor i studiueses italiane Maria Grazia Amore. Ne kete botim faktet tregojne se analizat kockore te tumave te Apollonise kane evdientuar profilin e sakte demografik te Apollonise, e ku mosha mesatare nuk shkonte me shume se 45-vjec. Ndersa vete autorja rrefen rendesine e ketij studimi.


"Eshte nje botim kryesisht ne gjuhen angleze. Keshtu qe i drejtohet nje
audience shume te gjere nderkombetare. Nje element tjeter shume i
rendesishem eshte qe per here te pare ne Apolloni ka disa datacione
absolute te perftuara nga analiza mbi kocka njerezore, qe japin data
fikse per sekuencen e historise se Apollonise, para dhe pas themelimit
te kolonise", thote studiuesja Maria Grazia Amore.Studimi i shkruar ne anglisht verteton se para ardhjes se koloneve
greke zona banohej nga iliret qe 3000 vjet para eres se re, dhe raporti i
popullsise ishte ne favor te vendaseve ne krahasim me kolonet.Vilma Masha