Trafiku i veprave te artit eshte krimi i trete me fitimprures per grupet e krimit te organizuar ne vendet e Amerikes Latine.

Keshtu thote studiuesi venezuelian, Fernando Baez, i cili ka denoncuar se “mafiet e artit” trafikojne cdo veper qe mund te behet burim fitimi.

Sipas tij, grupet kriminale trafikojne kryesisht teste antike, objekte te tribuve indigjene dhe bizhuteri te vjetra prej ari.

Studiuesi shton me tej se gjysma e thesareve para-hispanike ndodhet ne Evrope, ne muze te ndryshem, ose prone e koleksionisteve private.