Ndonëse çdo universitet është i detyruar që të ofrojë shtojcën e diplomës së bashku me diplomat, ende ato nuk janë dhënë. Të gjitha detajet e suplementit të diplomës
T gjith studentt q kan prfunduar vitin e kaluar studimet e larta, do t duhet t ishin pajisur me nj shtojc diplome, sipas ligjit t arsimit t lart dhe vendimeve t qeveris. Por, ende dika e till nuk sht br, duke e tejzgjatur kohn kur shtojcat e diplomave duhet t’u jepen studentve. Suplementi i diploms sht nj nga pikat e Karts s Bolonjs, si edhe sanksionohet n ligjin e arsimit t lart.


Suplementi i diploms, q duhet t jet n shqip dhe n anglisht, duhet t prmbaj t gjitha detajet e shkollimit t studentit gjat viteve t tij n universitet. N kt mnyr, krahas informacionit personal, suplementi i diploms duhet t prfshij edhe programin e msimit q ka pasur i diplomuari, si edhe t dhna pr shkolln ku ai ka kryer studimet. Vlen t theksohet se suplementi i diploms mund t jet baz e aplikimit pr pun t nj t diplomuari, pasi aty renditen n mnyr t detajuar t gjitha veprimtarit shkollore dhe msimore q ka pasur dikur si student, mbajtsi i ktij suplementi.


Pr m tepr, dhnia e Shtojcs s Diploms krijon hapsira t mdha pr studentt, pr studime n nivele t ndryshme t arsimit t lart n Evrop, pr transferime t studimeve, por edhe njohje dhe ekuivalentim m t shpejt t diploms.


Shtojca e Diploms (The Diploma Supplement) z fill n prill t vitit 1997, kur prfaqsuesit e arsimit t lart t disa vendeve evropiane, nnshkruan Konventn e Lisbons. M von, n qershor t vitit 1999, n deklaratn e Bolonjs, Njohja dhe Ekuivalentimi i Diplomave, si dhe Shtojca e Diploms u prshin n 6 objektivat e rndsishme t saj.


Ajo u trajtua dhe u pa n kndvshtrimin e nj mundsie t re dhe t rndsishme pr lvizjen e studentve n universitete t ndryshme t kontinentit evropian, por edhe m tej, pr nj dimension t ri t shkmbimit t kurrikulave dhe t programeve msimore, krahasimi me nivelin, standardet dhe rrugt e mundshme pr pasurimin e tyre.


Lvizja e lir e studentve n t tria ciklet e studimit u krkua q t mbshtetej n nj dokumentacion t gjer zyrtar, ligjor dhe akademik. Vetm mbi kt bazament Shtojca e Diploms do t’u prgjigjej t gjith personave q kan kryer studimet e larta dhe dshirojn t punojn n nj vend t Evrops e m gjer. N shum vende t zhvilluara t Evrops, krijimi i nj mundsie t till dhe fitimi i Shtojcs s Diploms sht pritur me sukses.


Por ende dika e till nuk sht arritur n universitete dhe studentt q kan prfunduar studimet prej nj viti, ende nuk e kan n duart e tyre shtojcn e diploms, q duhej t’u ofrohej s bashku me diplomn.


Elementet q duhet t prmbaj shtojca e diploms


a) Informacion identifikimi pr mbajtjen e kualifikimeve


1. Mbiemr, emr


2. Data, vendi, rajoni i lindjes


3. Numri rendor i studentit ose kodi


b) Informacion identifikimi i kualifikimit


1. Emrtimi i kualifikimit (i plot, i shkurtuar)


2. Emrtimi i titullit (i plot, i shkurtuar)


3. Fushat kryesore t studimeve t nevojshme pr kualifikim


4. Emri i institucionit t vlersimit t kualifikimit, statusi, tipi, kontrolli


5. Gjuht e instruksionit/shqyrtimi


c) Informacion pr nivelin e kualifikimit


1. Niveli i kualifikimit


2. Koha zyrtare e programit


3. Krkesat hyrse


d) Informacion pr brendin, prmbajtjen dhe rezultatet e fituara


1. Mnyra e studimit


2. Programi i detajuar


3. Skema e diplomimit, niveli i udhheqjes


4. Klasifikimi i prgjithshm


e) Informacion pr funksionin e kualifikimeve


1. Hyrje n studimin e mtejshm


2. Statusi profesional


f) Certifikimi i shtojcs s diploms, si dhe modalitete t tjera