Më 15 mars 2008, rreth orës 11.00 të paradites kryeqyteti dhe zonat përreth u tronditën nga një shpërthim i madh. Askush në fillim nuk e kuptoi se çfarë po ndodhte teksa filluan të duken re tymi në Gërdec, aty ku ishte dhe fabrika e demontimit të armëve.


Kishte ndodhur një nga tragjeditë më të mëdha që tronditën vendin në këto 20 vitet e fundit. Shpërthimi në Gërdec i mori jetën 26 personave, që punonin në këtë fabrikë.


U klasifikua si një incident teknologjik, por ende sot pas 11 vjetësh familjarët e viktimave kërkojnë drejtësi. 11 vjet nga tragjedia e Gërdecit, asnjë zyrtar nuk është më pas hekurave.