SHBA planifikon të imponojë 50 miliardë dollarë në tarifa për mallrat kineze dhe të kufizojë aktivitetin e investimit të këtij vendi në SHBA si shpagim për atë që pretendon se janë vite të vjedhjes së padrejtë të pronës intelektuale.


Shtëpia e Bardhë tha se veprimet vijnë pas viteve të bisedimeve të dështuara në lidhje me këtë çështje.


Ky veprim është përpjekja e fundit nga Uashingtoni për t’u marrë me konkurrencën nga ekonomia e udhëhequr nga shteti i Kinës. Kina tha se ishte gati të hakmerrej me “masa të nevojshme”.


Presidenti i SHBA Donald Trump ka kritikuar në mënyrë të përsëritur Kinën për dëmtimin e ekonomisë amerikane.


Shtëpia e Bardhë tha se një hetim mbi politikat kineze të urdhëruara nga zoti Trump në gusht zbuloi një sërë praktikash “të padrejta”, duke përfshirë përdorimin e kufizimeve ndaj pronësisë së huaj që kompanitë e përdornin si presion në transferimin e teknologjisë. SHBA gjithashtu gjeti dëshmi se Kina imponon kushte të padrejta mbi kompanitë amerikane; investimet në SHBA për industritë strategjike; dhe kryen e mbështet sulmet kibernetike.


Shtëpia e Bardhë thotë se ka përgatitur një listë me më shumë se 1,000 produkte që mund të preken nga tarifat. Bizneset do të kenë mundësinë të komentojnë para se të hyjë në fuqi lista përfundimtare.


SHBA gjithashtu do të kërkojë të sjellë ankesa për kushtet e licencimit të padrejta në Organizatën Botërore të Tregtisë, thanë zyrtarët. Negociatori i lartë tregtar i Amerikës, Robert Lighthizer, u tha anëtarëve të Kongresit këtë javë se SHBA po kërkonte të vendosë “presioni maksimal ndaj Kinës dhe presion minimal mbi konsumatorët e SHBA”.


Lighthizer tha se mbrojtja e pronës intelektuale ishte kritike për ekonominë amerikane. “Është një çështje shumë e rëndësishme”, tha Z. Lighthizer. “Ne mendojmë se është ndoshta gjëja më e rëndësishme që do të bëhet në drejtim të ribalancimit të tregtisë”.


Gjetjet vijnë nga një rishikim i praktikave të Kinës që Z. Trump urdhëroi në gusht, i quajtur hetimi 301. Në nenin 301 të aktit tregtar, qeveria ka dhënë fuqinë për të vendosur në mënyrë të njëanshme sanksione kundër vendeve që nuk po tregtojnë në mënyrë të drejtë.


Trump ka kërcënuar vazhdimisht kundër deficitit të madh tregtar të SHBA me Kinën. Të enjten, ministria e tregtisë e Kinës tha se ishte gati të hakmerrej kundër tarifave të reja.


“Kina nuk do të rrijë në heshtje dhe nuk do të dëmtojë të drejtat dhe interesat e saj legjitime, por me siguri do të marrë të gjitha masat e nevojshme për të mbrojtur me vendosmëri të drejtat dhe interesat e saj legjitime”, thuhet në një deklaratë.


Sipas Wall Street Journal, Kina po përgatitet të godasë me tarifat që synojnë mbështetjen e Presidentit Donald Trump. Kjo do të përfshinte taksat që synojnë eksportet bujqësore të SHBA nga shtetet e Beltit të Fermave.


22 mars 2018 (gazeta-Shqip.com)