Presidenti amerikan Donald Trump kritikoi ashpër Iranin në fjalimin e tij në Kombet e Bashkuara, duke ripërsëritur se vendimi i tij për tu tërhequr nga marrëveshja ndërkombëtare për Iranin, ishte i drejtë.


Trump, rikonfirmoi gjithashtu me forcë qëndrimin e tij në favor të sovranitetit dhe kundër pakteve ndërkombëtare që sipas tij janë në dizavantazh të Shteteve të Bashkuara. Ai foli për çështjen e tarifave si dhe vlerësoi arritjet e administratës së tij.


Presidenti Trump, denoncoi regjimin brutal të Iranit dhe udhëheqësve të tij që ai tha se nuk respektojnë kufijtë apo sovranitetin e vendeve të tjera.


Muajin e fundit, ne filluam të modifikojmë sanksionet e forta që ishin hequr në bazë të marrëveshjes për Iranin dhe do të vendosim sanksione të reja, deklaroi Trump.


Ai u kërkoi vendeve të tjera të bashkëpunojnë për të izoluar Iranin dhe regjimin e tij.


VOA raporton se Trump tha se në më pak se dy vjet administrata e tij ka realizuar më shumë se pothuajse çdo administratë në historinë e vendit tonë.


Shtetet e Bashkuara janë më të forta, më të sigurta dhe më të pasura se sa ishin kur unë mora detyrën më pak se dy vjet më parë, tha ai.


Nga arritjet ai përmendi përmirësimin e marrëdhënieve me Korenë e Veriut dhe dobësimin e ISIS-it.


Por Presidenti ripërsëriti vizionit e tij për të vendosur patriotizimin mbi globalizmin, duke goditur me forcë organizma si Organizata Botërore e Tregtisë dhe OPAC-un dhe duke denoncuar tarifat e pafavorshme.


Shtetet e Bashkuara dhe shumë vende të tjera luajnë sipas rregullave. Këto vende përdorin planifikimin industrial të menaxhuar nga qeveria dhe ndërmarrje shtetërore për ta manipuluar sistemin në favor të tyre, deklaroi ai.


Ai vlerësoi rëndësinë e Kombeve të Bashkuara, por tha se SHBA nuk do të kontribuojë më shumë se 25 për qind në buxhetin paqeruajtës së OKB-së. Gjatë gjithë fjalimin, ai përsëriti tema që përputhen me vizionit e tij me fokus tek Amerika, duke e vendosur theksin tek sovraniteti dhe interesat e amerikanëve.


25 shtator 2018 (gazeta-Shqip.com)