Një studim amerikan nxjerr “recetën” që duhet ndjekur për të ofruar cilësi të mirë të jetës për pacientët e moshuar me kancer. Çdo vit në Itali ka 183 mijë raste të reja në mbi 70 vjeç


Ata trajtohen (madje me sukses) për një tumor, por kjo nuk është e mjaftueshme për t’i bërë ato të jetojnë mirë. Gjashtë nga dhjetë pacientët me kancer janë mbi 65 vjeç dhe problemet që duhen vlerësuar, përveç terapisë anti-kancer, janë shumë në këtë grupmoshë. Për të shkruar “recetën” që duhet ndjekur për tua ofruar pacientëve të moshuar me kancer një cilësi të mirë jete është një studim amerikan i botuar kohët e fundit në revistën shkencore Cancer, e cila sugjeron tre këshilla: kushtojini vëmendje çdo simptome të vazhdueshme, promovoni aktivitetin fizik me kalimin e kohës të lirë dhe të kujdeseni për sëmundje të ndryshme, përveç kancerit, tipik të moshës.


Hulumtuesit në Universitetin e Alabama në Birmingham kanë mbajtur nën vëzhgim 1475 persona, shumica e të cilëve kishin marrë diagnozën e kancerit për më shumë se një vit. U janë përgjigjur pyetësorëve në lidhje psikologjike mirëqenien e tyre, fizike, sociale dhe shpirtërore, me vlerësime në lidhje me faktorët që ndikojnë në cilësinë e jetës. Nga kjo doli se përkeqësohet gjendja e të anketuarve dhe kanë kryesisht dhimbje, lodhje (lodhje kronike), probleme me  gjumin, në mesin e sëmundjeve të tjera të pavarura nga kanceri. Shfaqet nevoja për mbështetje, si fizike dhe psikologjike, të cilat nuk gjejnë gjithmonë një përgjigje, sidomos tek të moshuarit që jetojnë vetëm.


“Në Itali, pacientët e moshuar me kancer në përgjithësi është mirë të ndjekin terapinë fillestare për çështje që lidhen me kancerin e tyre – thotë Silvio Monfardini, drejtor i Fondacionit Gnocchi, Institutit Onkologjik në Milano bazuar në një studim italian në vazhdën e kancereve urologjike. Gjithmonë kërkohet që këta pacientë të përmirësojnë cilësinë e jetës. Është e rëndësishme, për shembull, që një mjek të vlerësojë pacientët para operacionit, gjithashtu të jetë në gjendje të parashikojë nevojën eventuale për rehabilitim. Në raste të caktuara, për shembull, ju mund të vendosni për të vazhduar me radiologji intervente sesa me një më komplekse dhe e vështirë për të toleruar. Një vlerësim geriatrik është i domosdoshëm para fillimit të trajtimit me rrezatim ose kimioterapi, kështu që e konsiderojnë efektet e mundshme anësore dhe për të kuptuar se çfarë mund të bëhet për të parandaluar ato, përmbajnë probleme të tilla, t’i bëjë ata më shumë tolerant. ”


Pas moshës 70 vjeç, rreziku i kancerit mund të jetë edhe 40 herë më i lartë se ai që është 20 vjeç. Plakja e përgjithshme e popullsisë dhe zgjatja e jetëgjatësisë po sjellin gjithashtu një ndryshim progresiv në epokën e pacientëve që hyjnë në terapitë onkologjike. Jo vetëm se, në sajë të sukseseve në terapi të kancerit, ekziston një përqindje në rritje të këtyre “pleqve” që jetojnë kohë pas kancerit.


“Tashmë në vitin 2015 Shoqëria Amerikane e Mjekësisë dhe Onkologjisë tërhoqi vëmendjen në” cunami argjendi “, ose vala onkologjike me flokë të bardhë – përfundon Monfardini, një nga ekspertët kryesorë botëror në onkologji -. Për të qenë efektiv, me pak fjalë, trajtimi anti-kancer duhet të marrë parasysh “faktorin moshë”, me një objektiv të saktë: për të përcaktuar trajtimin më të përshtatshëm për çdo pacient, duke marrë parasysh dobësitë e saj të mundshme, por edhe ato të forcës, ata mbi 65 gëzojnë shëndet të mirë. Pastaj duhet të marrim parasysh problemin e mundshëm të vetmisë në vazhdim dhe të parashikojmë hapa të ndërmjetëm të mundshëm ndërmjet shkarkimit të spitalit dhe kthimit në shtëpi. Rehabilitimi luan një rol vendimtar, por ndikimi psikologjik i tumorit nuk duhet të neglizhohet, duke ofruar mbështetje nëse është e nevojshme. Edhe pse mosha e avancuar është shpesh një avantazh ndaj dëshpërimit: bilanci, durimi, përvoja e akumuluar gjatë viteve do të thotë se ata që kanë flokë gri, në qoftë se i mbështesim mirë, ato janë emocionalisht të fortë dhe më të mësuar për të jetuar me idenë e sëmundjes.


20 janar 2018 (gazeta-Shqip.com)