Ankth, ndonjëherë edhe terror. Por çfarë shkaktojnë këto tmerre të bezdisshme, të shkurtra dhe për dikë të pafundme? Gjithçka që duhet të dini, që të mos keni frikë nga turbulencat. E para, ndoshta më e rëndësishmja: avionët nuk bien. 


Duhet të ketë qenë një eksperiencë e pakëndshme për 59 pasagjerët, të cilët më 13 shkurt ishin në bordin e avionit Delta Air Lines nga Santa Ana, Kaliforni, dhe u nisën për në Seattle: avioni u detyrua të bëjë një ulje emergjente, pasi hasi në një seri turbullimesh të tmerrshme, ndërsa fluturonte mbi malet e Sierra Nevadas në 34.000 metra. Udhëtarët u nxorën nga njëra anë në tjetrën, aeroplani mori një rënie në boshllëkun prej 200 këmbësh dhe gjithçka fluturoi në tavan, siç është dokumentuar nga të shtëna dhe video të postuara në rrjetet sociale nga të njëjtët udhëtarë.


Turbulenca, shpesh, është shqetësimi i parë i pasagjerëve që marrin një aeroplan, veçanërisht ato më nevrikë, një bezdi të papritur dhe të pafundme, pak a shumë si kur vozisim në një rrugë plot gropa. Por a duhet të kesh frikë? Jo, thonë pilotët, studiuesit dhe ekspertët e aviacionit. Ata në unison theksojnë: është një fenomen normal, edhe pse jo plotësisht i parashikueshëm, që pilotët zakonisht arrijnë me qetësi të madhe. Aq shumë që ndonjëherë ata provokojnë veten.


Për të mos u përplasur më shumë kur dëgjon një goditje në fluturim, për të hequr qafe çdo dyshim dhe për të fluturuar më qetësisht, ja 15 gjëra të dobishme për të ditur për turbulencën.


Rrini të qetë, avioni nuk bie


Le të fillojmë duke thënë se asnjë turbulencë nuk mund të përmbysë ose të rrëzojë një avion që fluturon në një lartësi të caktuar, siç tha pak kohë më parë nga Patrick Smith i blogut Ask the Pilot. As turbulencat e forta (të cilat janë relativisht të rralla) nuk paraqesin rrezik për avionin. Avionët janë ndërtuar për të përballuar tronditjet shumë më intensive sesa ato që mund të keni përjetuar.


Tri lloje turbulencash


Ekzistojnë tri lloje të turbulencës, të klasifikuara në shkallë të ndryshme: ajo e shkaktuar nga stuhitë e lokalizuara (të cilat aeroplanët dhe pilotët arrijnë të shmangin relativisht lehtë); turbulencë në ajër të pastër – i quajtur gjithashtu Clear Air Turbolence, ose CAT (më i zakonshmi, i shkaktuar nga rrymat e ajrit që ndryshojnë drejtimin ose intensitetin) dhe turbullira të shkaktuara gjatë kalimit të shkallëve malore.


Të pafat po, por pak


Sipas të dhënave të mbledhura nga Administrata Federale e Aviacionit (FAA), agjencia federale e SHBA për aviacionin civil, çdo vit në SHBA ka rreth gjashtëdhjetë njerëz që vuajnë nga dëmtimet e shkaktuara nga turbulencat. Dy të tretat e këtyre janë shoqëruesit e fluturimit ose udhëtarët, të cilët nuk kanë vënë rripat e sigurimit ose janë duke qëndruar në kohën e turbulencës. Me fjalë të tjera: 20 pasagjerë në vit (rreth 800 milionë udhëtarë të përgjithshëm) u lënduan për shkak të turbulencave – një numër tepër i ulët.


Pilotët e dinë kur do të ndodhin


Në shumë raste, pilotët e dinë saktësisht se kur vjen turbulenca e fortë – falë edhe radarit në kabinë, parashikimit të motit, parashikimet për trazira të mundshme para fluturimit dhe informacionin që vjen nga avionët e tjerë që janë në të. Në këtë pikë, komandanti këshillon pasagjerët të mbajnë rripat e tyre të sigurimit.


Turbulenca të rrezikshme do të ketë gjithnjë e më shumë


Turbulencat që gjenden në ajër të pastër (CAT, Clear Air Turbulence), dmth. në zonat me një qiell të qartë, ku nuk ka as forma të reja, janë lloji më i shpeshtë dhe më “i rrezikshëm” sepse ato janë të papritura dhe të padeklarueshme nga radarët meteorologjikë. Sipas studimeve të ndryshme, intensiteti dhe shpeshtësia e tyre janë të destinuara të rriten ndjeshëm në vitet e ardhshme në zona të caktuara dhe në kohë të caktuara. Shkaku: ndryshimi i klimës.


Pilotët e dinë çfarë duhet të bëjnë


Për të parandaluar turbullirat, pilotët studiojnë me kujdes kushtet e motit, planifikojnë fluturimin paraprakisht dhe zgjedhin rrugën më të mirë. Një nga gjërat që piloti nuk duhet të bëjë gjatë një turbulence, shpjegon Patrick Smith është që ta luftojë atë.


Lidhni rripat


Mënyra e vetme për të parandaluar dëmtimet që lidhen me turbulencën është që të vini rripat e sigurimit. Edhe ata, në kabinën e pilotit, kanë rripat e tyre gjithmonë të lidhur.


Fluturoni në mëngjes


Ekziston një mënyrë për të shmangur trazirat: fluturoni herët në mëngjes kur ajri është më i qetë.


Si ta përballojmë frikën


Cynthia Drescher për revistën Traveler, një mënyrë për të kapërcyer frikën e turbulencës mund të jetë të kërceni në sedilje në momentin që ndodhin. Ankthi do të jetë më i paktë.


Një fletë dhe një laps


Ka edhe teknika të ndryshme relaksimi që mund të ndihmojnë në kontrollimin e frikës ose së paku të shmangni kushtet e panikut. Piloti Ron Nielsen sugjeron të marrësh një stilolaps dhe shkruaj emrin tënd në një fletë.


Gazeta Shqip