Parlamenti turk ka ndryshuar kodin qeverisës të ushtrisë, veprim ky që redukton influencën politike të forcave të armatosura të vendit që synon t’i bashkohet BE-së.


Kodi fillestar i jepte ushtrisë përgjegjësinë për ruajtjen e Republikës së Turqisë, një klauzolë kjo e përdorur më parë si justifikim për grushte shteti.


Tani kodi i ri thotë se detyra kryesore e ushtrisë është ruajtja e vendit nga kërcënimet e jashtme. Ushtria prej kohësh është deklaruar si një mbrojtëse e Turqisë laike dhe ka organizuar tre grushte shteti mes viteve 1960-1980.


Por ajo ka edhe shumë histori tensionesh me Partinë pro-islamike për Drejtësi dhe Zhvillim të kryeministrit Recep Tayip Erdogan.


Që kur erdhi në pushtet në vitin 2003, zoti Erdogan ka reduktuar kompetencat e gjeneralëve përmes një seri reformash. Ai gjithashtu ka dërguar për gjykim qindra oficerë, përfshirë disa komandantë, me pretendimin se ishin të përfshirë në grushte shteti ndaj qeverisë.


Kodi i ndryshuar tani ripërcakton përgjegjësinë e ushtrisë duke i dhënë asaj rolin e “mbrojtëses së kombit turk nga kërcënimet dhe rreziqet e jashtme, si dhe të ruajtjes dhe përforcimit të pushtetit ushtarak për të garantuar sigurinë”.


Partia e kryeministrit, AKP, e propozoi këtë ndryshim pas valës së protestave anti-qeveritare që shpërthyen në qershor, fillimisht me pretekstin e mbrojtjes së një parku.


Por protestuesit thanë se Erdogan po rrit autoritetin e tij. Ai i ka akuzuar kritikët për “komplot kundër qeverisë së zgjedhur në rrugë demokratike”./Indeksonline/