Presidenti turk Abdullah Gul me arsytimin se eshte nje kusht i vendosur nga Bashkimi Europian, ka dekretuar nje ligj i cili zvogelon kompetencat e gjykates ushtarake.Gjithashtu ligji parashikon qe shume ceshtje qe me pare gjykoheshin ne kete gjykate, te shqyrtohen nga gjykatat civile. Vendimi ka sjelle reagimin e menjehershem te krereve me te larte te ushtrise, te cilet kane deklaruar se do te apelojne ne gjykaten kushtetuese.Edhe opozita shekullariste ka reaguar pas dekretimit te ketij ligji duke e konsideruar si antikushtetues.Ky ligj i konsideruar nge mediat e atjeshme “ligji i mesnates “, pritet te rindeze perseri klimen politike ne Turqi, ku prej dekadash qeveria dhe ushtria perplasen me njera tjeren.Roli ushtrise turke e cila qe nga viti 1960 ka rrezuar 4 qeveri, eshte zbehur ndjeshem gjate dy viteve te fundit, kjo si pasoje e bllokades se bere parlamenti ku mazhorancen e ka partia filo-islamike.