Laureta RryçiTë përfitosh nga ulja e dënimit duket se është alternativa më e suksesshme e të burgosurve për të shkurtuar afatin e qëndrimit prapa hekurave. Pikërisht për këtë pikë ligjore, edhe gjyqtarët tregohen më zemërgjerë pavarësisht krimit që mund të ketë kryer i dënuari. Nga janari deri në ditët e para të korrikut Gjykata e Tiranës ka vendosur për 316 kërkesa të dënuarish. Burime pranë kësaj gjykate pohuan dje për gazetën “Albania” se për kërkesat ka pasur vendime të ndryshme. Të njëjtat burime shpjeguan se për të tilla kërkesa merren parasysh një sërë kriteresh. Ulja e dënimit është një e drejtë që ushtrohet shpesh nga të burgosurit duke përfituar në të shumtën e rasteve një ulje dënimi prej tri muajsh. Por ka dhe nga ato kërkesa që pranohen pjesërisht duke marrë një ulje dënimi me më pak ditë. Mes emrave nuk mungojnë edhe të burgosur që janë jo pak të njohur për opinionin publik për shkak të krimeve që kanë kryer. Po kështu pjesë e listës janë dhe shtetas të huaj por që janë dënuar nga gjykatat shqiptare.

Kërkesat

Nga janari e deri në ditët e fundit të korrikut në Gjykatën e Faktit të Tiranës jo vetëm janë depozituar por tashmë kanë përfunduar 316 kërkesa të burgosurish. Burime pranë kësaj gjykate shpjeguan se të burgosurit për të konsumuar këtë të drejtë i drejtohen gjykatës me një sërë dokumentacionesh. Për të përfituar ulje dënimi ata më parë duhet të jenë sjellë mirë në institucionin e riedukimit ku vuajnë dënimin si dhe të kenë zbatuar rregulloren e burgut me përpikmëri. Po kështu një rol të rëndësishëm luan dhe vepra penale për të cilën ata janë dënuar si dhe dokument i lëshuar nga kreu i burgut në të cilin flitet për të dënuarin. Po kështu kushtet e vështira ekonomike, gjendja e vështirë shëndetësore apo probleme të tjera familjare nëse ekzistojnë do të ndihmonin të burgosurin që të përfitonte 90 ditë burg falje. Sipas procedurave në momentin që depozitohet një kërkesë fillimisht kalon në short për të përcaktuar gjyqtarin që do të gjykojë. Më pas përcaktohet dita e zhvillimit të procesit dhe në pak seanca fillimisht dëgjoi i dënuari se përse kërkon ulje dënimi dhe në fund juristi i burgut që flet për dosjen e këtij të dënuari. Gjyqtari i çështjes pasi ka dëgjuar të dyja palët vendos në fund nëse do ta pranojë kërkesën apo jo. Sipas ligjit në fjalë i burgosuri ka të drejtë ta ushtrojë vetëm një herë në vit këtë të drejtë.

Të burgosurit VIP

Gjithkush prej të burgosurve do të preferonte 90 ditë burg më pak. Natyrisht ata që cilësohen si VIP-a kanë anë negative dhe pozitive për të përfituar ose jo nga kjo ulje dënimi. Në këtë listë nuk mungojnë gratë e dënuara që kryesisht janë të dënuara për veprën penale të vrasjes. Pjesa më e madhe e tyre i drejtohen gjykatës për ulje dënimi jo vetëm për sjelljen e mirë por edhe për arsyen e fëmijëve që me ekzekutimin e bashkëshortëve të tyre ata kanë mbetur jetimë.

Personat që kanë kërkuar ulje dënimiXhavit Bera Pranuar

Altin Mehmeti Pushuar

Katerina Qyteti Pranuar pjesërisht

Skënder Trimi Pranuar

Agim Basha Pushuar

Ermal Sinani Pranuar

Eduart Avdiaj Pranuar

Pranvera Qevani Pranuar

Erion Gogaj Inkopetenca

Ergert Alijaj Pranuar

Erges Ymeraj Pranuar

Naser Tahiri Pushuar

Alfred Mulleti Pranuar

Adrian Katreli Pushuar

Ervin Aliko Pranuar

Petrit Zhupa Inkopetenca

Alketa Shaqiri Pranuar

Arjana Zerollari Pushuar

Julian Bija Rrëzuar

Festim Xhani Pushuar

Bajram Alushi Rrëzuar

Muharrem Sinomati Pranuar

Flamur Cakmashi Pranuar

Tomor Buzani Pushuar

Shkëlqim Rrapi Pushuar

Ardian Serica Pranuar

Ferdinand Xhango Pushuar

Lume Shahini Pushuar

Lindita Zhuka Pranuar

Zana Gjinikasi Pranuar pjesërisht

Saimir Krosi Pranuar

Dylbere Zhuli Pranuar

Alfred Tota Pranuar

Dhurata Aliaj Pranuar

Gjergj Kolvani Pranuar

Arben Duka Pranuar

Jouzas Maziliauskas Pranuar

Fatime Xhafa Pranuar

Alban Lulushi Pushuar

Maringlen Duro Pranuar

Agron Kojaçi Pranuar

Halil Gjyla Pranuar pjesërisht

Rexhep Metellari Pranuar

Armando Jaupi Pranuar

Rinela Elezi Pranuar pjesërisht

Adrian Katreli Pushuar

Kujtim Mile Pushuar

Edlir Aliaj Pranuar

Sokol Xhambazi Pranuar

Meleq Mema Pushuar

Bledar Vogli Pranuar

Tomor Hano Refuzuar

Ilir Kodumi Pranuar

Eduart Skuka Pranuar

Elton Demi Pranuar

Lavdosh Osmani Pushuar

Ermal Daja Pranuar

Sokol Katreli Pushuar

Gramoz Dollani Pranuar pjesërisht

Riza Shabani Pushuar

Manushaqe Topuzi Pranuar

Edmond Zani Pranuar

Dorjan Latollari Pushuar

Klement Duli Pushuar

Bukurie Shkëmbi Pranuar

Adrian Katreli Pranuar

Andi Miha Rrëzuar

Leonard Pasho Rrëzuar

Tajar Kalemaj Refuzuar

Klodian Lolja Pranuar

Xhaferr Tozaj Pranuar

Hasan Gjinaj Pushuar

Nesret Basha Pranuar

Met Metallari Rrëzuar

Eduart Avdiaj Pushuar

Gentian Alizoti Pranuar

Gentjan Shehaj Pranuar

Alex Biti Pushuar

Durim Hasani Pushuar

Robert Demolli Pranuar

Fatjon Pasho Pranuar

Astrit Loçi Pranuar

Eduart Hasani Pushuar

Adriatik Lleshi Pushuar

Ergys Brahimi Pranuar

Ermal Sala Inkopetenca

Besnik Kola Rrëzuar

Dritan Aliu Pranuar pjesërisht

Ilir Shehu Rrëzuar

Gentjan Osmani Pranuar

Istref Vata Pranuar

Skënder Deda Pushuar

Munaver Qoku Pranuar

Genti Çala Pranuar pjesërisht

Miranda Pano Pranuar

Armand Hajdini Inkopetenca

Fabian Putno Pranuar

Fatmir Rama Pushuar

Aleko Gjoka Pranuar

Alket Elezi Pranuar pjesërisht

Arben Braushi Pranuar

Besnik Kola Pranuar pjesërisht

Edison Tepelena Pranuar

Gjovalin Vuçinaj Inkopetenca

Viodian Trebinja Pranuar

Ervis Habibi Rrëzuar

Besnik Mustafaj Pushuar

Arbër Ferhati Pranuar

Alket Karamuça Inkopetenca

Petrit Meçani Inkopetenca

Artur Arapi Pushuar

Altin Hoxha Rrëzuar

Ilir Gjoza Pranuar pjesërisht

Ylli Kambo Pranuar pjesërisht

Bujar Shkoza Pushuar

Romeo Duri Pranuar

Luan Meçaj Pranuar

Dhimitraq Dhespo Pranuar

Ferdinand Zhango Inkopetenca

Elton Bazelli Pranuar

Armando Gjinushi Pranuar

Eduart Sinani Pranuar

Aleksandër Rizvani Rrëzuar

Xhiliano Hoxha Pranuar

Pranvera Manjani Pranuar

Ilir Doraci Pushuar

Sahade Jella Rrëzuar

Petrit Lleshi Pushuar

Bashkim Leka Rrëzuar

Edmond Demçollari Pranuar

Gurjan Trajani Pranuar

Besim Xhameta Pranuar

Andrea Yzeiraj Pranuar

Ardian Nasi Pranuar

Nafije Shyti Pranuar

Filip Gjeloshi Pranuar

Artur Balilo Inkopetenca

Relado Kurti Pranuar

Hasan Gjinaj Inkopetenca

Ali Sipri Pranuar

Vigert Hodoi Pranuar

Elmaz Velaj Pranuar

Dhurata Aliaj Rrëzuar

Xhelo Gerveshi Inkopetenca

Gjergji Mollanji Rrëzuar

Albert Ciku

Flora Greku Pushuar

Xhemal Xhani Pranuar pjesërisht

Xhevdet Rrokaj Pranuar

Klidi Kodra Pranuar

Ditar Cerjani Rrëzuar

Vladimir Halili Rrëzuar

Ajet Bazeli Pushuar

Ilir Haxhija Pranuar

Dorian Stafa Pushuar

Fiqiri Hajdari Pranuar

Viodin Trebinja Rrëzuar

Albert Xharav Pranuar

Sokol Parreshi Pranuar

Orgest Kordhai Pranuar

Alfred Koka Pranuar

Arben Braushaj Pushuar

Ergys Ibrahimi Inkopetenca

Murat Kapllani Pranuar

Arjan Mustafaj Pranuar pjesërisht

Ksandro Kapllani Rrëzuar

Ardiana Kolami Pranuar

Artan Lleshi Rrëzuar

Suzana Tahiri Pranuar

Eduard Sinanaj Pranuar

Enver Bushati Pranuar

Elton Sina Rrëzuar

Arben Sefa Pranuar

Armando Gjinushi Rrëzuar

Adem Keçi

Xhevahir Ahmetaj Refuzuar

Bujar Shkëmbi Pranuar

Kleant Belba Pranuar

Ilirjan Rexha Pranuar

Orest Beshiri Pranuar

Eduard Baboçi Pranuar

Ëgjell Boci Pranuar

Bledar Beqiri Pranuar

Agim Luli Pranuar

Gjergj Shtuni Pranuar pjesërisht

Ledjon Arapaj Pranuar

Arben Rama Pranuar

Gjergj Sokoli Pranuar

Albano Lulushi Pushuar

Bujar Shkoza Pushuar

Mexhit Golla Pranuar

Besim Shkoza Pranuar

Gazmir Marku Pranuar

Ervin Tanku Inkopetenca

Ilir Çela Pranuar

Edmond Llagami Pranuar

Elvis Shehaj Inkopetenca

Artur Arapi Pranuar

Krisidi Cfarku Inkopetenca

Ilirjan Mihali Pranuar

Gazmir Ngota Pranuar

Violeta Molla Pranuar

Majlinda Caushi

Ornela Capo Pushuar

Klodian Gjinika Pranuar

Vezire Sina Pranuar

Mariglen Dodaj Pranuar

Nazmie Shega Pushuar

Gjergji Mollanji Pranuar

Ferdinand Ismaili Pushuar

Guxim Kortoçi

Arjana Alla Pranuar

Bujar Ramushi Pranuar

Marjeta Visha Pranuar

Entela Tafa Pranuar pjesërisht

Xhevat Tuda Pranuar pjesërisht

Stavro Papamichael Pranuar pjesërisht

Gjolek Oruçi Pranuar

Besim Hoxha Pranuar

Leonard Pëllumbi Pushuar

Eduard Baboci

Alfred Bajrami Pranuar

Olsi Leka Pranuar

Agim Nuriu Pranuar

Gentian Baba Pranuar

Igli Berberi Pranuar

Altin Koçi Pranuar

Ferik Tafa Pranuar

Zamir Memi Pranuar

Adrian Veseli Pushuar

Olsi Myftari Pranuar

Erid Hoxha Pranuar

Naile Ahmetaj Rrëzuar

Perikli Fushtani Rrëzuar

Agim Lleshi Pranuar

Gentian Çoçka Pranuar

Leonard Caushi Pushuar

Oltion Zeneli Pranuar

Abdulla Kili Pranuar

Edmond Karari Pranuar

Artur Gurzi Pranuar

Nazmi Kulla Pushuar

Ardian Stroni Pranuar

Berilian Mitro Pranuar

Fatmir Avdillari Pushuar

Kreshnik Kukeli Pranuar

Gazmend Lipe Pushuar

Shkëlqim Lezo Pranuar pjesërisht

Tone Gjoka Pranuar

Prosper Peçi Pushuar

Bledar Matja Pushuar

Sokol Koçiu Pushuar

Lumturi Çullhaj Pranuar

Pëllumb Dervishi Pushuar

Shqiponja Selimi Rrëzuar

Gëzim Sefa Rrëzuar

Klodian Gjinika Pushuar

Oldi Masha Pranuar

Skënder Fana Pranuar

Mario Myftari Rrëzuar

Elvis Kosturi Pranuar

Artan Sallaku Pranuar

Arben Korçari Pranuar

Klodian Qarri Pushuar

Vojsava Meta Rrëzuar

Bujar Shkoza Rrëzuar

Kristian Makaj Pranuar

Edison Nikolla Pranuar

Ermal Sala Pranuar

Avni Elqeni Pranuar

Gentian Bakiasi Pranuar

Kild Kodra Pushuar

Elton Kajtazi Pranuar

Eduart Bala Rrëzuar

Kastriot Bleta Pranuar

Arsen Tanasica Pushuar

Endri Avdia Rrëzuar

Skënder Zhegu Pranuar

Albano Daja Pranuar

Artur Arapaj Pranuar

Vehap Kapaj Pushuar

Roberto Altobelli Pranuar

Marie Kini Pranuar

Drini Lami Pranuar pjesërisht

Adrian Veseli Rrëzuar

Bledar Fejzulla Pushuar

Artur Muça Pranuar

Grigor Baloshi Pranuar

Albjon Hodaj Pranuar

Zamira Fresku Pranuar

Shkëlqim Lezo Pushuar

Denis Dervishi Rrëzuar

Altin Mekolli Pranuar pjesërisht

Sajmir Llani Rrëzuar

Dava Nikolli Pranuar

Arjan Polisi Pushuar

Ramadan Markola Pranuar

Indrit Nasufi Pranuar

Pëllumb Dervishi Pranuar

Artur Hoxha Pranuar

Dylaver Qordja

Floresha Boni

Myslym Nanxa

Eduart Tafçiu

Vasil Skenderaj

Edmond Balla Pranuar

Vilson Aliaj

Elvis Mero

Ilir Gogollari

Ilir Rama

Altin Disha

Lulzim Dallashi

Fatmir Malko

Qamil Shtishi

Afrim Toska

Gentian Mehmeti

17 Korrik 2008