Transmetuar me 09052014 - 0931
foto ilustruese

PUBLICITET

Statistikat e publikuaranga Organizata Boterore e Shendetesise japin fakte te reja per shkaqet se pse grate vdesin gjate shtatzenise ose lindjesbr
br
OBSH thote se shumica e vdekjeve jane te parandalueshme duke theksuar nevojen per me shume investime ne kujdesin ndaj shtatzenisebr
br
Ne vitin 1990 me shume se gjysme milioni gra vdiqen gjate shtatzenise ose lindjes Deri ne vitin 2013 shifra ishte 289000br
br
Por OBSH thote se shifra vazhdon te jete me ritme ende shume te larta me 33 vdekje ne mbare boten cdo orebr
br
Hendeku mes vendeve te pasura dhe te varfra eshte i gjere Ne Afriken sahariane nje vajze 15 vjecare e ka nje ne 40 rrezikun per te vdekur gjate shtatzenise ose lindjes Ne Evrope rreziku eshte nje ne 3300 femra shtatzenebr
br
OBSH thote se studimi nxjerr ne pah nevojen qe ne vendet e varfra te investohet me shume ne kujdesin shendetesorbr
br
Por ka edhe deshmi se ne disa vende te pasura si Shtetet e Bashkuara vdekshmeria e grave shtatzena eshte ne rritje thone ekspertet e shendetit br
br
Me shume se nje ne kater vdekje gjate shtatzenise eshte shkaktuar nga para-kushtet ekzistuese te cilat komplikojne shtatzenine si diabeti HIVAIDS malaria dhe mbipesha egjnoaal

lang enUS

p idlast