VKM: Ndërpritet kontrata e punës në organet e administratës shtetërore pas plotësimit të kushteve për pension pleqërie
Mjek, infermier, msues, drejtor, sekretare dhe punonjs t tjer t administrats dhe organeve t tjera shtetrore nuk do t lejohen t punojn n shtet pas mbushjes s moshs pr pension. Me vendim t Kshillit t Ministrave ktyre kategorive u ndrpritet kontrata e puns n shtet, ndrkoh q mund t punsohen n subjekte private.


Vendimi


N mbledhjen e djeshme t qeveris, Kryeministri Sali Berisha, me propozim t ministrit t Financave, Ridvan Bode, ka miratuar ndryshimet n ligjin e pensioneve. Me ndryshimet e reja ndrpritet marrdhnia e puns nga organet e administrats shtetrore, pas plotsimit t kushteve pr pension pleqrie. Ky vendim rregullon procedurat q do t ndiqen nga organet e administrats shtetrore, t financuara trsisht apo pjesrisht nga buxheti i shtetit, n rastet e plotsimit, nga ana e npunsit/punonjsit t siguruar, t kushteve pr pension pleqrie, n prputhje me dispozitat e ligjit “Pr sigurimet shoqrore”. Institucione t administrats shtetrore, n kuptim t ktij vendimi, jan institucionet qendrore, institucionet e varsis si dhe ndrmarrjet e shoqrit tregtare shtetrore. Prjashtohen nga zbatimi i ktij vendimi t gjitha subjektet dhe individt q, pavarsisht objektit t veprimtaris, ushtrojn veprimtari private.


Organet e parashikuara n pikn nj t ktij vendimi, me plotsimin e kushteve pr pension pleqrie, sipas dispozitave t ligjit nr. 7703, dat 11.5.1993, “Pr sigurimet shoqrore n Republikn e Shqipris”, t ndryshuar, ndrpresin menjher marrdhniet e puns pr kt kategori npunsish/punonjsish. Npunsit dhe punonjsit, marrdhnia e puns e t cilve ndrpritet n zbatim t ktij vendimi, gzojn t gjitha t drejtat pr prfitimin e pensionit t pleqris sipas legjislacionit n fuqi pr sigurimet shoqrore.


Situata


Deri tani, nj pjes e madhe e punonjsve n shtet kan vazhduar punn, pavarsisht daljes n pension. Rregullimi i ksaj shtjeje kishte mbetur n mshir t fatit, duke
q shum punonjs t prfitojn n mnyr abuzive pension dhe rrog shtetrore n t njjtn koh. Ndrkoh q me ndryshimet e fundit n ligjin e pensioneve, vendim ky q pritet t hyj n fuqi pas 15 ditsh, do t jen organet shtetrore ekzekutueset kryesore, duke ndrprer kontratat e puns me punonjsit q kan mbushur moshn pr pension. Nga ana tjetr, vendimi u heq t drejtn e puns n shtet, por n subjektet private ata mund t vazhdojn normalisht.


A. Ajazi