Argumenti i Kushtetueses: Makinat mbrojnë jetën e gjyqtarëve
Pavarsisht vendimit t qeveris q do zyrtar i shtetit t dorzoj makinat zyrtare, Gjykata Kushtetuese u dha dje t drejt gjyqtarve q t’i mbajn ato. Kushtetuesja zbardhi vendimin pr mos heqjen e makinave pr gjyqtart. Pas ankess s Unionit t Gjyqtarve, Gjykata Kushtetuese vendosi q t linte makinat pr gjyqtart e Gjykats Kushtetuese, ata t Gjykats s Lart, kryetarin e Gjykats s Shkalls s Par si dhe kryetarin e Gjykats s Apelit. N argumentimin e Gjykats Kushtetuese t
tashm zyrtar thuhet se “duke hequr kt lloj shrbimi, t cilin kto kategori funksionarsh e gzonin pr shkak t statusit t tyre, ligji ka cenuar parimin e siguris juridike, n komponentin e t drejtave t fituara dhe pritshmris s ligjshme, mbrojtur nga neni 4 i Kushtetuts pr gjyqtart”.


Vendimi


Vendimi i Gjykats Kushtetuese sht marr pas shqyrtimit t pretendimeve t krkuesit por dhe kundrargumenteve t dhna nga Kuvendi i Shqipris dhe nga Kshilli i Ministrave. Kuvendi ka krkuar rrzimin e krkess duke argumentuar se krkuesi, n cilsin e nj organizate jofitimprurse, mund t legjitimohet n nj gjykim kushtetues vetm pr t mbrojtur interesat profesionale, intelektuale, etike, shoqrore dhe materiale t gjyqtarve. Ndrkoh q sipas qeveris prfitimet q merr n mbrojtje krkuesi jan t parregulluara me ligj. “Argumenti i krkuesit n lidhje me antikushtetutshmrin e ligjit, meqense sht miratuar me shumic t thjesht, nuk qndron, sepse shpenzimet pr transportin nuk jan pjes e statusit t gjyqsorit”, - vijon m tej argumenti i qeveris. Por Kushtetuesja ka pohuar se krkuesi, pra Unioni i Gjyqtarve, legjitimohet si i till pr sa koh q sht nj subjekt juridik i regjistruar n Gjykatn e Rrethit Gjyqsor Tiran dhe se krkesa sht regjistruar brenda afatit 3-vjear t prcaktuar nga neni 50 i ligjit nr. 8577, dat 10.02.2000 “Pr organizimin dhe funksionimin e Gjykats Kushtetuese t Republiks s Shqipris”. M tej, duke interpretuar nenin 144 t Kushtetuts ajo shton se pavarsisht se Kushtetuta miratimin e buxhetit t gjyqsorit e ka ln n pushtetin e ekzekutivit dhe t legjislativit, mnyrn e administrimit t ktij buxheti e ka ngritur n nj standard kushtetues, duke ia njohur vet gjyqsorit. Gjykata ka argumentuar se sipas Kushtetuts, prcaktimi i politikave shtetrore dhe nismave ligjvnse i prket ekzekutivit dhe legjislativit, pa cenuar thelbin e shtetit t s drejts dhe pavarsin e pushtetit gjyqsor. N kuptim t parimeve kushtetuese dhe t standardeve ndrkombtare, gjykata vlerson se nisma ligjvnse, prderisa lidhej n mnyr t drejtprdrejt me shtje t pavarsis organizative, funksionale dhe, n veanti asaj financiare t organeve gjyqsore, nuk mund t mos u nnshtrohej konsultimeve t domosdoshme dhe efektive me institucionet e gjyqsorit.


Mbi kt analiz kushtetuese, q lidhet me pavarsin e gjyqsorit dhe n veanti me standardin kushtetues t administrimit nga vet gjykatat t buxhetit t veant t tyre, gjykata konkludon se nprmjet rregullimeve ligjore t siprcituara ligjvnsi ka ndrhyr n kompetencat e nj pushteti tjetr, ndryshe nga sa parashikon neni 144 i Kushtetuts. Pas shqyrtimit t argumenteve ajo ka vendosur shfuqizimin si antikushtetues t piks 1 dhe 2 t nenit 2, nenin 3, nenin 4 dhe nenin 6 t ligjit nr. 10160, dat 15.10.2009 “Pr Rregullimin e Shrbimit t Transportit pr Funksionart Publik dhe Npunsit Civil”, pr sa prfshijn n fushn e zbatimit t tyre gjyqtart e Gjykats Kushtetuese, gjyqtart e Gjykats s Lart, kryetarin e Gjykats s Shkalls s Par dhe kryetarin e Gjykats s Apelit dhe shfuqizimin si antikushtetues t Vendimit t Kshillit t Ministrave nr. 1139, dat 24.11.2009, “Pr caktimin e numrit t automjeteve dhe t shoferve n dispozicion t ministrive dhe t institucioneve qendrore”, pr sa prfshin n fushn e zbatimit t tij Gjykatn Kushtetuese dhe Zyrn e Administrimit t Buxhetit Gjyqsor. Ky vendim sht prfundimtar, i forms s prer dhe hyn n fuqi ditn e botimit n “Fletoren zyrtare”.