brbrBeteja per anetaresimin e Kosoves ne UNESCO vazhdon mes Prishtines dhe Beogradit dhe oret e fundit jane vendimtare Konferenca e Pergjithshme do te votoje te henen nese Kosova do te jete ose jo pjese e organizates se Kombeve te Bashkuara per Arsimin Shkencen Kulturen dhe palet vijojne te lobojne Prishtina pro ndersa Beogradi kunder anetaresimit Kosoves do ti nevojiten 23 e votave te 195 anetareve ose 130 vota nderkohe qe pavaresine e saj e kane njohur 108 shtete Pro Kosoves jane deklaruar SHBA dhe disa anetare te BE si Gjermania dhe Britania ndersa Serbia mbeshtetet nga aleati i saj Rusia Nder 45 vendet qe jane kunder njohjes se Kosoves perfshihet edhe Greqia Megjithese Athina eshte shprehur se nuk do ta bllokoje anetaresimin e saj ne organizatat nderkombetare me UNESCO-n kjo ka pak gjasa te ndodhe 108 vende kane njohur Kosoven dhe sipas perllogaritjeve nuk dihet se si do te jete vota e 42 shteteve Pritet qe vendet qe kane njoftuar se do ta njohin ne te ardhmen Kosoven ta mbeshtesin ate ne votim Lobimi do te vazhdoje deri ne momentet e fundit Serbia ka paralajmeruar se do te beje gjithcka qe te pengoje anetaresimin dhe sipas ambasadorit te saj ne UNESCO ajo do te propozoje qe debati per kete ceshtje te shtyhet per ne vitin 2017 Sipas Darko Tanaskovic nese propozimi serb siguron nje shumice te thjeshte votimi per anetaresimin e Kosoves nuk do te ndodhe Pak kohe perpara votimit Shqiperia qe paraqiti propozimin per anetaresimin e Kosoves dhe vendet aleate u perplasen me Rusine gjate Konferences se Pergjithshme te UNESCO-s ne Paris Ministrja shqiptare e Kultures Mirela Kumbaro tha se anetaresimi i Kosoves ne UNESCO eshte i domosdoshem dhe i merituar Ajo ftoi Serbine te jete bashkepunuese dhe te nderprese lidhjet me te shkuaren por per autoritetet serbe perfshirja e Kosoves do te rrezikonte trashegimine e saj kulturorebrbr
br