Dy dekada pasi u foli ligjvënësve mbi
rreziqet e efektit serë dhe ngrohjes globale, një shkencëtar i njohur i klimës
po e përsërit mesazhin e tij me një urgjencë edhe më të madhe. Drejtori i
Institutit Goddard të Nasës, Xhejms Hensën e përsëriti thirrjen e tij në Klubin
Kombëtar të Shtypit këtu në Uashington, ku atij iu bë një nderim i veçantë për
faktin se dha alarmin për ndryshimet e klimës.

Shkencëtari i Nasës për ndryshimet
klimatike, Xhejms Hensën, ishte i pari që njohu publikun me rreziqet e
ndryshimeve klimatike. Ai e bëri këtë gjatë një seance dëgjimore në Kongresin
amerikan, seancë e kryesuar nga senatori Tim Uirth.

"Më
1988, ai doli në krye të shkencëtarëve për të shpallur ndikimin e njerzimit në
ngritjen e temperaturës së tokës. Ai luajti një rol udhëheqës të guximshëm,
megjithëse i vetëm, dhe që prej atëhere nuk është ndalur asnjë sekondë”.Në një konferencë këtu në Uashington duke
kujtuar atë seancë të Kongresit, zoti Hensen tha se bota për një kohë të gjatë
i ka tejkaluar nivelet e rrezikshme të gazrave të efektit serë në atmosferë.

"Kemi
arritur pikën e një emergjence planetare. Dhe kjo sepse në sistemin klimatik
ekzistojnë pika kulmore tek të cilat ne jemi afruar shumë dhe nëse i kalojmë,
dinamikat e sistemit mund të ndryshojnë shumë. Kjo do të shkaktonte ndryshime
shumë të mëdha klimatike, jashtë kontrollit tonë”.Disa ekspertë nuk u kushtojnë rëndësi
paralajmërimeve të ngrohjes globale dhe e kundërshtojnë idenë se sistemi
klimatik po arrin një pikë kulmore. Stiv Sigëll është avokat, që përfaqëson
interesat energjetike.

"Shumica
e njerzve që punojnë në sektorin e ndryshimeve klimatike janë shumë më
optimistë dhe mendojnë se ekzistojnë një sërë formash teknologjike, që do të
zbatohen për të sbrapsur, ose të paktën për të zgjidhur pasojat e ngrohjes
globale”.Zoti Hensën bashkë me shkencëtarë të tjerë
paralajmërojnë për pasoja katastrofike, si shtimi i stuhive të dhunshme,
zhdukja e bimësisë apo e kafshëve, shkrirja e shtresave të akullit dhe

"Kemi
arritur tashmë në një pikë kulmore dhe mund të humbasim të gjithë shtresën e
akullit arktik në sezonin veror. Ne e dimë se do ta humbasim atë shtresë akulli
sepse planeti ka humbur balancën e energjisë”. 

Zoti Hensën thotë se akulli i Arktikut do të shkrijë
plotësisht gjatë 5 deri 10 vjetëve të ardhshëm, por kjo mund të sbrapset nëse
njerzimi pakëson djegjen e hidrokarbureve dhe gradualisht nxjerr jashtë
përdorimit qymyrgurin, shkaku kryesor i gazeve që shkaktojnë efektin serë. //iç//