Aeroporti më i mirë në botë për 2019, sipas rishikimeve të përdoruesve të eDreams, është Changi i Singaporit, përpara Brisbane në Australi dhe Zyrih


Udhëtimi me aeroplan është bërë një praktikë e zakonshme për shumë prej nesh, deri në atë pikë sa për disa është sikur të marrësh një taksi apo metro. Gjithashtu për këtë arsye aeroporti nga ku kalon duhet të jetë mikpritës dhe funksional. Sa keq që shpeshherë në ndalesat e aeroplanëve përballemi me radhë të gjta dhe gabime të llojeve të ndryshme sesa me rehatinë dhe shërbimet efikase. Dhe kush më mirë se udhëtarët mund të japë një mendim për aeroportet ndërkombëtare.


Mbi 80,000 rishikime të mbledhura nga udhëtarët nga e gjithë bota në faqen e internetit të eDreams kanë mundësuar hartimin e Aeroportit më të Mirë 2019, një diplomë të veçantë që identifikon aeroportet më të mira në botë. Përdoruesit kanë votuar në varësi të kritereve të ndryshme: ga struktura në përgjithësi ndaj shërbimeve të pranishme, nga dhomat e pritjes deri tek oferta e dyqaneve dhe restoranteve. Changi i Singaporit u rendit i pari për vitin e dytë me radhë. Aeroporti ka dominuar në të gjitha kategoritë. Një vend nderi ka edhe aeroporti i Brisbanes në Australi, hyrja e re në listë. Vendi i tretë i podiumit për Zyrih, i cili renditet i dyti në 2018.


Nga ana tjetër, Ataturku Havalimani i Stambollit bie në dy pozicione, duke u renditur në vendin e pestë. Një hap përpara ishte bërë nga Franz Josef Strauss nga Mynihu, tani në vendin e katërt, dhe mbi të gjitha nga Londra Heathroë, në vendin e shtatë në vend të dhjetë të vitit të kaluar. Krahasuar me vitin 2018, ekzistojnë pesë struktura që lënë renditjen e 10 aeroporteve më të mirë: Kopenhagen, Duesseldorf, Frankfurt, Madrid Barajas dhe Romë Fiumicino.


Por renditja e eDreams ka mirëpritur sa më shumë përsosmëri të reja; në fakt, përveç aeroportit të qytetit australian të Brisbanit, të ardhurit e tjerë të rinj janë aeroporti i Stokholmit Arlanda, aeroporti i Suvarnabhumiut të Bangkokut, aeroporti i Hamburg Fuhlsbüttel dhe aeroporti ndërkombëtar i Tel Aviv Ben Gurion.


Singapor

Changi, Singapor – Vendin e parë në aeroportin më të mirë 2019 sipas përdoruesve të internetit eDreams, shpërndarësja e Singaporit që ka dominuar në të gjitha kategoritë: shërbimet, dhomat e pritjes, restorantet, pazaret. Salla e madhe e largimit të aeroportit Changi të Singaporit, një nga më të rëndësishmit në Azinë Juglindore. Ajo ndodhet rreth 20 km në veri të qytetit dhe ka 5 terminale.


Australi

Brisbane, Australi – Vendi i dytë në dhjetë vendet më të mira të aeroporteve më të mira në botë, të botuar nga faqja e eDreams për aeroportin australian të qytetit. Ky është një hyrje e re në renditjen e vitit 2019: vitin e kaluar aeroporti nuk ishte në top 10..


Zvicër

Aeroporti i Zyrihut, Zvicër – Pozicioni i tretë në dhjetë vendet më të mira të aeroporteve më të mira në botë sipas rishikimeve të përdoruesve të eDreams. Megjithatë, qendra zvicerane po humbet një vend në krahasim me 2018. Aeroporti i Cyrihut, ndër më të mëdhatë në Europë, ndodhet 13 km nga qendra e qytetit dhe pjesa kryesore është në komunën e Klotenit. Ajo ka 3 terminale dhe në vitin 2017 ka regjistruar 29 milionë pasagjerë.


Gjermani

Franz Josef Strauss, Mynih, Gjermani Pozicioni i katërt në aeroportet më të mira 2019 sipas eDreams shkon për aeroportin bavarez. Një nga performancat më të mira që në vitin 2018 nuk ishte në dhjetëshe. Kulla e kontrollit të aeroportit Franz Josef Strauss në Mynih. E vendosur 28 km në veri-lindje të Mynihut, ka dy terminale dhe është aeroporti i dytë më i rëndësishëm në Gjermani.


Turqi

Ataturku International Havalimani, Stamboll, Turqi – Vitin e kaluar ai ishte i treti në renditje, tani ndalesa turke vjen nga podiumi, por ai ende renditet në dhjetëshe (pozitën e pestë).


Suedi

Arlanda, Stokholm, Suedi – Në aeroportet më të mira 2019 sipas eDreams, aeroporti suedez renditet i gjashti. Kulla e kontrollit qëndron në aeroportin e Stokholmit, qendër kryesore suedeze. Ajo është e vendosur 40 km nga qendra e qytetit, në të cilën është e lidhur me linjën hekurudhore direkte të Arlandës.


Britani

Londër Heathrow – Aeroporti kryesor i kryeqytetit britanik vendos veten në vendin e shtatë në aeroportet më të mira 2019. E vendosur rreth 30 km nga Londra qendrore, aeroporti i Heathroë është aeroporti më i ngarkuar në Europë dhe i shtati në botë për udhëtarët në tranzit. Ajo ka deri në 5 terminale dhe ka dy pista kryesore, 3800 metra të gjatë dhe 50 metra të gjerë.


Bangkok Suvarnabhumi, Tajlandë – Një nga aeroportet më të rëndësishme në të gjithë Azinë Juglindore, është një ndërtim relativisht i fundit që është përfunduar në vitin 2006. Ndër veçoritë e saj është ai i kullës më të lartë të kontrollit në botë, 132 metra dhe të jetë terminali i dytë më i madh pas Hong Kongut. Brendësitë e qendrës së kryeqytetit të Tailandës janë zbukuruar këtu dhe atje me statuja të arta të dedikuara për simbolet dhe perënditë e traditës fetare.


Gjermani (Hamburg)

Hamburg-fuhlsbüttel, Gjermani – Pozicioni i nëntë në renditjen e 10 aeroporteve më të mira në botë shkon për aeroportin gjerman që ndodhet 8.5 km në veri të qytetit. Aeroporti ka dy terminalet e lidhur me një ndërtesë qendrore, të quajtur aeroporti i Plaza, i cili strehon zonat tregtare, dhomat e pritjes dhe restorantet. Të dy terminalet kanë një tavan të lartë dhe të lakuar që ngjall formën e krahut.


Tel Aviv-Ben Gurion International, Izrael – Vendi i dhjetë në aeroportet më të mira ndërkombëtare shkon për aeroportin më të madh dhe më të rëndësishëm të Izraelit. Ai është i vendosur rreth 15 km në jug-lindje të Tel Aviv. Aktualisht ai konsiderohet si një nga aeroportet më të sigurta në botë falë një shërbimi mbresëlënës të sigurisë.


Gazeta Shqip