Bashkimi Europian mund të shkundet nga një “tërmet politik” pas zgjedhjeve të Parlamentit Europian në 2019. Këtë ka paralajmëruar zëvendëskryeministri i Italisë, Luigi Di Maio, i cili është edhe lideri i forcës populiste 5 Yje që qeveris vendin në koalicion me Lidhjen e Veriut të Matteo Salvinit.


Di Maio tha se ai beson se ajo që ndodhi në Itali pas zgjedhjeve të përgjithshme më 4 mars, kur votimi popullor solli një koalicion të pamundur të dy partive kundër forcave tradicionale në pushtet, do të ndodhë në të gjithë Evropën.


Me zgjedhjet që janë planifikuar për në maj të vitit të ardhshëm “do të ketë një tërmet politik në nivel evropian”, tha Di Maio, duke theksuar se “të gjitha rregullat do të ndryshojnë”.


Qeveria italiane dhe autoritetet e BE janë në vështirësi rreth deficitit buxhetor të synuar nga Roma në 2.4 përqind të PBB-së që tejkalon kufijtë e përcaktuar nga BE, dhe Di Maio, njëkohësisht ministër i Ekonomisë, besonse zgjedhjet e ardhshme do të favorizojnë në BE, kundërshtarët e masave shtrënguese ndaj vendit të tij.


“Evropa e bankierëve, e bazuar në imigracionin masiv dhe pasigurinë ekonomike, vazhdon të kërcënojë dhe ofendojë italianët dhe qeverinë e tyre? Relaksohuni! Për gjashtë muaj, 500 milionë votues do t’i vendosin zjarrin. Ne vazhdojmë përpra”, tha bashkëpuntori i Di Maios, Matteo Salvini.


Europa ka për qëllim të zgjedhë një parlament të ri në maj 2019. Ashtu si në 2014, partitë politike europiane që do të jenë të pranishme në parlament do të fusin gjithashtu kandidatin e tyre për postin e kreut të Komisionit Evropian, i cili më vonë do të zgjidhet nga një shumicë e Këshillit Evropian, si dhe një shumicë e thjeshtë në parlamentin e ri.


Votimi i ardhshëm pritet të jetë një barometër për arenën politike evropiane, ndërsa forca të ndryshme anti-establishment dhe euroskeptike po fitojnë popullaritet në të gjithë bllokun. Përveç Polonisë dhe Hungarisë, ku elitat qeverisëse kanë qenë brenda brigjeve me Brukselin mbi emigrimin dhe disa çështje të politikave të brendshme për një kohë të gjatë, Italia zgjodhi gjithashtu një koalicion populist.


Edhe në Austri, një parti e diskutueshme e Lirisë së Djathtë drejton qeverinë për herë të parë në më shumë se dhjetë vjet si rezultat i zgjedhjeve të fundit parlamentare.


Në Gjermani, qeveria e udhëhequr nga veteranja politike e fortë pro-BE, Angela Merkel, ende përpiqet të kapërcejë dallimet e brendshme dhe të fitojë përsëri votuesit e humbur në prag të krizës së emigrantëve, ndërkohë që vazhdon që AfD-ja anti-emigrant të fitojë popullaritet dhe madje konkurron për statusin e partisë së dytë më të popullarizuar me Social Demokratët që kanë prekur fundin.


Zhvillime të tilla mund të çojnë në një situatë në të cilën Parlamenti i ardhshëm Europian do të shohë një rritje të euroskeptikëve, populistëve dhe forcave anti-krijuese brenda radhëve të veta.


8 tetor 2018 (gazeta-Shqip.com)