Laureta RryçiTiranë - Këtë herë ata nuk i ka shpëtuar dot as pushtetit që kishin. Kur në duart e tyre kanë ndjerë ftohtësinë e prangave, ndoshta do ta kenë kuptuar se para ligjit, në të vërtetë, jemi të gjithë njësoj. Të paktën kështu ka ndodhur derisa dosja ka përfunduar për gjykim në gjykatë. Më tej asnjëri prej tyre nuk ka pasur të njëjtin fat me gjithë akuzat e përbashkëta që institucioni i akuzës ka ngritur ndaj tyre. Kryesisht një pjesë e madhe e këtyre zyrtarëve janë vënë në provë nga gjyqtarët nëse do të kryejnë apo jo sërish vepër penale. Duke u ndëshkuar në të njëjtën kohë që për një periudhë të caktuar të mos tentojnë të jenë sërish pjesë e administratës shtetërore. Duke u bazuar në statistikat zyrtare të Gjykatës së Tiranës, 72 zyrtarë janë përballur vetëm këtë vit me Drejtësinë. Gazeta “Albania” ka mundur të sigurojë jo vetëm emrat e zyrtarëve që po gjykohen nga janari i këtij viti e deri në ditët e sotme, por edhe për ata që u është dashur të përballen me një vendim fajësie për ta.

Më shumë dosje...

Këtë vit kurba e zyrtarëve me akuza për korrupsion ka qenë edhe më e lartë, që u konkludua me arrestimin e zëvendësministrit të Transporteve, Nikolin Jaka. Jo më pak të bujshme kanë qenë dhe dosjet për zyrtarët e tjerë, që hera-herës i përkasin një personi dhe plot herë të tjera ku abuzimi ndëshkohet në grup. Për një pjesë prej tyre gjykata e ka dhënë fjalën e fundit, ndërsa ka dhe nga ata që ende nuk janë njohur me vendimin e Shkallës së Parë.

Mbi ta rëndon akuza e “shpërdorimit të detyrës”, duke cilësuar më pas edhe në akuza të tjera, sipas shkeljeve që pretendohet se kanë shlyer. Ndërsa deri dje jo vetëm kishin poste të larta në administratë, por shpesh i shikoje të veshur me kostume të shtrenjta, prej kohësh pjesa më e madhe e tyre ka marrë etiketimin “i paraburgosur”, duke qenë pjesë e qelive të paraburgimit. Ndonjëri, tek-tuk, edhe ka pasur pak fat. Duke përfituar nga gjendja shëndetësore ka marrë një masë më të butë sigurie, por jo për t’i larë përgjithmonë hesapet me Drejtësinë.

Shifrat

Duke u bazuar në statistikat që kanë policia dhe gjykata, ky vit do të mbahet mend për arrestimin dhe gjykimin e një numri të madh zyrtarësh për korrupsion apo abuzim me detyrën. Megjithatë, dënimet që janë dhënë për ta tregojnë se jo gjithmonë gjyqtarët tregohen të ashpër me ta, duke i dhënë një mundësi të dytë secilit prej tyre. Mundësi që nuk u jepet asnjëherë personave të tjerë, që nuk e kanë këtë status. Ajo që vihet re në dosjet e këtyre zyrtarëve është pranimi i gjykimit të shkurtuar duke i favorizuar të gjithë ata me uljen e 1/3 e dënimit me burg dhe gjobës.Dosjet e 72 zyrtarëve në Gjykatën e TiranësFiqiri Pali, Llambi Tarka, Spartak Gjini -Korrupsion pasiv të personave që ushtrojnë funksione publike në bashkëpunim dhe korrupsion aktiv të personave që ushtrojnë funksione publike

Murat Shehu - Korrupsion pasiv të personave që ushtrojnë funksione publike

Ilir Dauti - Korrupsion pasiv i personave që ushtrojnë funksione publike

Emiljano Kau - Korrupsion aktiv të personave që ushtrojnë funksione publike, kryer në bashkëpunim

Ilia Papalia - Shkelje e barazisë së pjesëmarrësve në tendera apo ankande publike

Ardian Haruni, Besnik Cingi, Bujar Qinami, Gjon Krroqi, Kushtrim Spaho, Tufik Turja, Zhuljeta Vukatana - Falsifikim të dokumenteve, shpërdorim detyre dhe shkelje të barazisë së pjesëmarrësve në tender

Arjan Sheti, Bashkim Kamberi, Ilirjan Berzani, Isuf Ukperaj, Nikolin Jaka, Skender Bokçiu, Xhevahir Muçogllava - Shpërdorim detyre

Albert Dybeli - Shkelje e barazisë së shtetasve në tendera dhe ankande publike

Gentian Xhafa - Refuzim për deklarim, mosdeklarim, fshehje ose deklarimi i rremë i pasurive të personave të zgjedhur dhe nëpunësve publikë

Genc Radovicka - Refuzim, fshehje, deklarim i rremë i pasurive

Erjon Softa - Shpërdorim detyre në bashkëpunim

Pëllumb Haka - Shpërdorim detyre

Bujar Mema - Shpërdorim detyre

Besnik Sula - Shpërdorim detyre në bashkëpunim

Arben Pinari - Shpërdorim detyre

Bujar Rreme - Shpërdorim detyre

Daniel Xhemo - Shpërdorim detyre Përfunduar

Vladimir Fejzo - Shpërdorim detyre

Drita Xhengo - Shpërdorim detyre

Blerina Bajollari - Shpërdorim detyre

Artan Zylfo - Shpërdorim detyre

Ardian Haruni - Shpërdorim detyre

Nazmi Shemlliu - Shpërdorim detyre

Genci Samimi - Shpërdorim detyre

Arben Golemi - Shpërdorim detyre

Gjerak Karaiskaj - Shpërdorim detyre

Dhurata Hyka - Shpërdorim detyre

Arjan Sheti - Shpërdorim detyre

Ardian Asa - Shpërdorim detyre

Sali Aliaj - Shpërdorim detyre

Sadije Agolli - Shpërdorim detyre

Ardian Haruni - Shpërdorim detyre

Alfred Sula - Shpërdorim detyre

Arjana Mallkuçi - Shpërdorim detyre

Genci Aliko - Shpërdorim detyre

Aneda Kola - Shpërdorim detyre

Astrit Qerimi - Shpërdorim i detyrës

Vjollca Vata - Shpërdorim të detyrës

Gentian Karruli - Shpërdorim detyre i kryer në bashkëpunim

Daniela Riska - Shpërdorim detyre

Elton Hazizi - Shpërdorim detyre

Irena Trimi - Shpërdorim detyre

Myzafer Zenelaj, Rushit Demo, Sajet Hyseni

- Dhënie e shpërblimit punonjësit shtetëror, falsifikim dokumentesh

Xhemal Haxhaj - Korrupsion pasiv të personave që ushtrojnë funksione publike (Deklarimin fajtor të të pandehurit, dënimin e tij me 2 vjet burgim dhe 600 000 lekë gjobë.

Agim Rama, Igli Shehu, Prele Beqa - Korrupsion pasiv të personit që ushtron funksione publike, korrupsion aktiv të personit që ushtron funksione publike (Deklarimin fajtor të të pandehurit, dënohet me 2 vjet burgim dhe 500.000 lekë gjobë. Përfundimisht, me 16 muaj burgim dhe 33.333 lekë gjobë. Në bazë të nenit 59 te K. Penal pezullimin e ekzekutimit të këtij vendimi për një periudhë kohe prove prej 2 vjetësh. Si dënim plotësues heqjen e së drejtës për të ushtruar funksione shtetërore për një periudhë kohore prej 6 muajsh. Deklarimin fajtor për Igli Shehun, dënohet me 16 muaj burgim dhe 33.333 lekë gjobë. Në periudhë prove për dy vjet dhe heqjen e së drejtës për të ushtruar funksione shtetërore për një periudhë kohore prej 6 muajsh.

Enver Minja, Ilir Shtaro - Korrupsion pasiv të personit që ushtron funksione publike. Vendimi për Enver Minjën dënohet me 1 vit e 4 muaj burgim dhe për të paguar 400.000 lekë gjobë. I hiqet e drejta për të ushtruar funksione publike për një periudhë prej 2 vjetësh

Arjan Pashaj (1 vit e 4 muaj burgim dhe 333 334 lekë gjobë), Aurel Cenolli (Pafajësi për moskallëzim krimi), Dritan Metani (1 vit e 4 muaj burgim dhe 600.000 lekë gjobë), Flamur (Muli) Mallkuçi (1 vit e 8 muaj burgim dhe 1.000.000 lekë gjobë), Genc Murthi (1 vit e 8 muaj burgim dhe 666.667 lekë gjobë), Klodian Myftari (6 muaj e 20 ditë burgim dhe 200 000 lekë gjobë), Migen Katroshi (1 vit e 4 muaj burgim dhe 333 334 lekë gjobë).

Korrupsion pasiv të personave që ushtrojnë funksione publike kryer në bashkëpunim. Korrupsion aktiv të personave që ushtrojnë funksione publike.

4 Nentor 2008