Lajme nga Korrieri 2023-06-04T10:19:05+00:00 Zend_Feed_Writer http://www.example.com A Brahaj [email protected] http://www.shqiperia.com.com <![CDATA[Bankat nga kredite e pakthyera rrezikohen 472 milione dollare]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1046880817/titulli/Bankat-nga-kredite-e-pakthyera-rrezikohen-472-milione-dollare pp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10ptHumbjet nga kriza p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10pt p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10pt p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10ptp Sistemi bankar shqiptar ka dale me fitim por disa banka e kane mbyllur vitin me humbje ndersa ne total institucionet bankare ne vend kane rezultuar me nje kredi te keqe qe shkon 675 milione dollarep p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10pt p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10ptBankat ne vend megjithese e kane permiresuar disi situaten e tyre financiare ne tremujorin e fundit te vitit 2009 kane rezultuar me nje portofol te kredive te keqija qe shkon ne 472 milione dollare amerikane Muajt e fundit te vitit 2009 tregojne per nje stacionim te kredise se keqe tashme ne disa vlera qe nuk jane pa pasoja por qe mbeten ende larg rrezikut te besueshmerise se bankave Sistemi bankar shqiptar per vete kushtet dhe mungesen e kanaleve te shpejta te komunikimit nuk mori nje goditje direkte te amplifikuar sic ndodhi me shume vende te tjera te Europes Por fitimet e sistemit bankar shqiptar ne vitin 2009 rezultojne 2 here me te uleta se ne vitin 2008 Referuar te dhenave qe jepen nga ana e Shoqates se Bankave periudha janar-dhjetor e vitit 2008 ka qene shume here me e frytshme per sistemin bankar shqiptar krahasuar me te njejten periudhe te vitit 2009 Ne vitin 2008 sistemi bankar shqiptar ka pasur nje fitim prej 118 miliarde lekesh ose 118 milione dollare ndersa ne vitin 2009 fitimi i bankave eshte pergjysmuar duke qene vetem 58 miliarde leke ose 58 milione dollare p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10pt p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10ptp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10ptSipas te dhenave te Shoqates se Bankave per muajin dhjetor te vitit 2009 huaja e keqe ka mberritur ne 105 per qind te portofolit total te bankave te nivelit te dyte Por pavaresisht se keto hua nuk mund te quhen te humbura pasi ato jane te mbuluara me provigjone rritja me ritme te shpejta e kredive toksike rrit riskun e sistemit bankar Referuar raportit statistikor te Bankes se Shqiperise ne fund te vitit 2007 treguesi i kredive te keqija ishte 331 per qind e portofolit ose ne vlere absolute 972 miliarde leke te vjetra ose rreth 97 milione dollare me kursin aktual te kembimit Per sa i perket treguesit ne perqindje vihet re se kemi pothuaj nje trefishim te kredise se keqe ne harkun kohor te nje viti Ndersa ne vlere absolute kredia e keqe eshte rritur me shume Rritja e kredise se keqe ne vlere absolute ne harkun kohor te nje viti ne sistemin bankar shqiptar eshte me shume se 500 per qind Keshtu sipas te dhenave te shoqates se bankave rezulton se kredia e keqe ne fund te vitit 2009 ka mberritur ne 472 milione dollare amerikane p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10pt p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10ptp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10ptPerkeqesimi i portofolit te kredise ne sistemin bankar shqiptar eshte nje fenomen i pritshem i influencuar edhe nga situata financiare globale qe ka dhene efektet e saj te dukshme ne sistemin bankar dhe ne ekonomine shqiptare Por rritja ne nivele te pershpejtuara e kredive te keqija ne sistemin bankar mbetet nje problem i madh per ekonomine Niveli prej 105 per qindesh i kredive te pakthyera ne sistem nuk eshte larg shifrave rekord te kredive toksike qe kane bankat ne vendet e zhvilluara por edhe ne rajon Sipas te dhenave te fundit ne rajon ky tregues ka kaluar 10 per qind duke kercenuar realisht bankat e nivelit te dyte qe operojne ne kete zone te nxehte Nga ana tjeter bankat e nivelit te dyte kane ulur ndjeshem kredite e dhena gjate pjeses se pare te ketij viti Nje mase e tille pritet qe te rendoje edhe me shume bilancet e tyre nga perqindja e kredive te keqija pasi portofoli total i kredive gjate vitit 2009 pritet qe te rritet ne skenarin me te mire me 15 per qind Kjo ka qene edhe arsyeja qe guvernatori i Bankes se Shqiperise ka kerkuar me ngulm qe te kete nje shpejtim te kredive te dhena pasi tashme po rrezikohet qe ekonomia ne teresi te futet ne nje rreth vicioz Nga ana tjeter problemet e medha qe lidhen me kreditimin dhe uljen drastike te tij po pengojne edhe pjeset e tjera te ekonomise qe te zhvillohen duke dobesuar ndjeshem edhe pozicionin financiar te venditp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10pt p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10ptp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10ptFitimet pergjysmohen p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10ptPor fitimet e sistemit bankar shqiptar ne vitin 2009 rezultojne dy here me te uleta se ne vitin 2008 Referuar te dhenave qe jepen nga ana e Shoqates se Bankave periudha janar-dhjetor e vitit 2008 ka qene shume here me e frytshme per sistemin bankar shqiptar krahasuar me te njejten periudhe te vitit 2009 Ne periudhen 12-mujore te vitit 2008 bankat ne Shqiperi ka fituar 118 milione dollare ndersa ne te njejten periudhe ne vitin 2009 fitimi eshte vetem 58 milione dollare Sistemi bankar shqiptar vazhdon qe te kete zhvillime pozitive per sa i perket parase elektronike Viti 2009 eshte mbyllur me nje numer kartash qe shkon ne rreth 567 mije per sa u perket atyre te debitit dhe 23 844 mije te kreditit p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10ptp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10ptNga ana tjeter bankat e nivelit te dyte kane ulur ndjeshem kredite e dhena gjate pjeses se pare te ketij viti Nje mase e tille pritet qe te rendoje edhe me shume bilancet e tyre nga perqindja e kredive te keqija pasi portofoli total i kredive gjate vitit 2009 pritet qe te rritet ne skenarin me te mire me 15 per qind Kjo ka qene edhe arsyeja qe guvernatori i Bankes se Shqiperise ka kerkuar me ngulm qe te kete nje shpejtim te kredive te dhena pasi tashme po rrezikohet qe ekonomia ne teresi te futet ne nje rreth vicioz Nga ana tjeter problemet e medha qe lidhen me kreditimin dhe uljen drastike te tij po pengojne edhe pjeset e tjera te ekonomise qe te zhvillohen duke dobesuar ndjeshem edhe pozicionin financiar te vendit Renia e kredise gjate tremujorit te fundit te viti 2009 eshte bere e ditur edhe nga ana e guvernatori Fullani ldquoKredia per sektorin privat u rrit ne terma nominale me 11 per qind kundrejt nje viti me pare Ne terma reale kjo rritje ishte vetem 4 per qind Zgjerimi i kredise ka ardhur kryesisht ne formen e financimit te likuiditetit te bizneseve nderkohe qe kredia per individe ka vijuar te tkurret ne terma vjetore Me gjithe permiresimin e aktivitetit kreditues gjate muajit dhjetor ritmi vjetor i rritjes se tij mbetet i ulet ne terma historike Ecuria e ngadalte e kredise kushtezohet nga nje ambient me prime te larta rreziku i materializuar ne kushte te shtrenguara kreditimi dhe nga pasiguria e agjenteve ekonomike per te ardhmen e materializuar ne kerkese te ulet per kredi te sektorit privat Kursi i kembimit ka vijuar te nencmohet edhe gjate muajit janar por me nje ritem me te vogel se ne muajin e meparshem Ne terma nominale efektive vjetore nencmimi i shenuar ne janar ishte rreth 8 per qind Zhvillimet mujore tregojne per nje nencmim me te lehte te lekut kundrejt monedhes europiane dhe dollarit amerikan Banka e Shqiperise gjykon se balanca e faktoreve qe ndikojne mbi kursin e kembimit paraqitet me e stabilizuar per vitin 2010rdquo tha Fullanip <![CDATA[OSSH fillon aksionin pincat lene pa energji edhe shtetin]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1046880816/titulli/OSSH-fillon-aksionin-pincat-lene-pa-energji-edhe-shtetin pp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10ptp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10pt p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10ptOperatori i Sistemit te Shperndarjes u nderpret energjine elektrike 167 subjekteve buxhetore dhe jobuxhetore ne vendp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10pt p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10ptPas nje periudhe disamujore heshtje ceket e Operatorit te Sistemit te Shperndarjes jane hedhur ne sulm duke mos kursyer as zyrat e institucioneve qeveritare te cilat deri tani kane pasur nje imunitet virtual pavaresisht se disa prej tyre kane vite qe nuk paguajne energjine Aksioni u perqendruar ne 9 qytete te vendit si Tirane Durres Kukes Korce Elbasan Berat Fier Burrel dhe Shkoder Ne listen e debitoreve figurojne qendra shendetesore spitale ambulanca shkolla kopshte fakultete konvikte zyra permbarimi zyra tatim taksash qendra kulture komuna e bashki e komisariate policie Ne liste nuk mungojne madje as selite e partive kryesore ne vend sic eshte ajo e Partise Demokratike ne qytetin e Kukesit apo selia e Partise Socialiste ne Tropoje Rekordin ne kete liste e ze qyteti i Kukesit ne te cilin sot u eshte nderprere energjia elektrike 63 subjekteve Operatori i Sistemit te Shperndarjes paralajmeroi debitoret se nese nuk paguajne detyrimet qe kane ndaj kesaj kompanie do trsquou hiqet energjia elektrike nga ora 9 deri ne oren 13 operacion i cili filloi diten e sotme me nderprerjen e energjise ne subjektet e siperpermendura Borxhet qe kjo kompani ka trasheguar nga periudha e paraprivatizimit kapin shifren e 28 miliarde lekeve prej te cilave 32 miliarde jane borxhe nga subjekte jobuxhetore dhe 13 miliarde nga subjekte buxhetore p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10ptp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10ptPor OSSH-ja nuk ka qene dakord edhe me vendimet qe ka marre ERE-ja per cmimin e energjise duke e quajtur si faktorin kryesor per fatin e ketij biznesi qe ne realitet nuk eshte si te tjeret por ka nje rendesi te madhe kombetare Sipas investitorit te huaj OSSH-ja do te vazhdoje te kete nje rritje te larte te borxhit prej 20 miliarde lekesh ne vitin 2009 kundrejt partnereve te jashtem duke e cuar ne nivelin e 258 miliarde leke Kjo ne menyre te pashmangshme do te conte ne kolaps financiar dhe me pas ne falimentim te OSSH-se Sipas kompanise ceke bankat nuk do te jene te gatshme te financojne OSSH-ne pasi ajo nuk do te jete ne gjendje te paguaje kredite per shkak te treguesve negative OSSH-ja deklaron se do te perdore te gjithe hapat e mundshem ligjore per te mbrojtur interesat e konsumatoreve te OSSH-se dhe aksionereve te vet duke ndermarre hapa ligjore brenda vendit dhe jashte vendit si dhe perdorimin e garancise se dhene nga Banka Boterore Konflikti ka ardhur per shkak te kerkeses qe ka bere ldquoCEZrdquo per nje rritje 23 per qind te cmimit te energjise dhe justifikimit se nje rritje e tille eshte e domosdoshme duke u bazuar ne nje nivel humbjesh qe shkon ne 357 per qind shifer kjo 37 per qind me e larte se niveli zyrtar i pranuar Humbjet ne rrjet jane pjese perberese e cmimit te energjise elektrike cka do te thote se sa me te larta te jene ato aq me shume duhet te rriten tarifat Enti Rregullator i Energjise thote se bordi i komisionereve konstatoi se shifrat e paraqitura nga kompania OSSH ishin jorealiste dhe te ekzagjeruara Ndaj ky bord mori vendimin qe te mos pranoje kerkesen e kompanise Ne kete menyre mbetet ne fuqi niveli prej 32 perqindesh i humbjeve ne rrjet Kerkesa per rritje te cmimit te energjise elektrike vjen ne nje kohe qe humbjet per pjesen e pare te vitit kapin 32 per qind te energjise Humbjet jo vetem qe nuk jane ulur por kane pesuar nje kapercim te te gjithe parashikimeve te cilat ishin percaktuar ne kontraten koncesionarep p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10pt p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10pt p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10ptEuroja rrezikon pozicionin p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10pt p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10ptKriza ekonomike ne Shqiperi cunami grek afrohet me shpejtesip p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10ptKriza ekonomike ne Shqiperi rrezikon qe te perjetoje te gjitha implikimet qe vijne nga fqinji yne jugor Nje krize e tille qe ka ulur brenda nje muaji gati 10 per qind vleren e euros perkundrejt dollarit dhe u ka hequr gjumin europianeve nga frika e nje destabilizimi me te gjere te eurozones nuk mund te lere te qete edhe fqinjet e Greqise per pasojat ne ekonomite e tyre te brishta dhe ne tranzicion te nderlidhura me ate greke Kete shqetesim percjell permes ldquoDeutsche Wellrdquoe edhe profesor doktor Anastas Angjeli anetar i Akademise se Shkencave te Shqiperise dhe ish-minister i Financave i qeverisjes socialiste qe u ndodh zyrtarisht keto dite ne Athine ldquoUne mendoj se padyshim situata kaq e veshtire ekonomiko-financiare ne Greqi do te kete ndikimin e vet dhe ne ekonomine shqiptare ne disa drejtime Greqia eshte vendi i dyte ne shkembimet ekonomiko-tregtare dhe investimet ne Shqiperi dhe nje krize ne Greqi padyshim qe do trsquoi dobesonte dhe ulte keto marredhenie te eksport-importit dhe investimeverdquo Me 27 per qind te totalit te investimeve te huaja ne Shqiperi Greqia ze vendin e pare persa i perket kuotes se kapitalit te investuar qe arrin ne 800 milione dollare Nga rreth 270 biznese greke dhe mikse te fushave te ndryshme pasojat me te medha gjate vitit 2009 i pati dega e veshmbathjes ku si pasoje e mbylljes se njesive prodhuese te tipit fason ne Korce kane humbur punen 300 punonjes Tronditje paten edhe sektoret e ushqimeve dhe tregtise me pakice por jo sa fusha e ndertimit ku investimet greke zene 30-40 per qindp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10ptp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 10ptPasojat sot do te ishin me direkte dhe me te thella per ekonomine shqiptare ne qofte se kriza greke nuk do te kishte nje vecori ldquoNese kriza globale ne fillim ne SHBA ne Angli dhe disa vende te tjera perfshiu sistemin bankar Greqia ka nje vecori ne kete krize Ajo eshte nje krize e borxhit publikrdquo Pa ldquoobligacionet toksikerdquo dhe me nje indeks te larte fitimi ne krahasim me simotrat e tyre europiane bankat greke duke pare ngushte interesat e tyre akoma edhe paketen e ndihmes shteterore prej 27 miliarde eurosh nuk ia kaluan biznesit prodhues per kreditimin e tij ne kushte te favorshme qe ishte edhe obligimi i tyre por sektorit publik financiar sic veren edhe Angjeli Lakmia per fitim me cdo kusht dhe ne mesin e krizes mund te kthehet ne bumerang ldquoTashme bankat jane rifutur ne kete cikel permes dhenies se borxhit qeverise Kjo besoj qe do te sjelle shqetesimet e veta dhe ne sistemin financiar dhe bankar grek Ketu synon programi i qeverise se re greke per te frenuar kete tronditje qe do te kete ky sistemrdquo Nje tronditje qe mund te jete shume e afert kur vetem per 3-4 javet e ardhshme duhen 22 miliarde euro per obligacionet ne skadim dhe sa vjen e thellohet pamundesia e bizneseve por edhe individeve per te shlyer kredite e marra Vibracionet e nje zhvillimi te tille do te ndjehen menjehere neper deget e kater bankave greke ne Shqiperi ldquoNje numer bankash ne Shqiperi jane banka me baze bankat greke memat e tyre jane ne Greqi dhe nje tronditje e tyre nuk do te konsiderohej pozitive per bankat qe jane ne Shqiperirdquop <![CDATA[Reforma ne arsim greve ne dy shkollat e minoritetit]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1046880813/titulli/Reforma-ne-arsim-greve-ne-dy-shkollat-e-minoritetit pp p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptp p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptNxenesit e shkolles ldquoLefter Talordquo ne Livadhja kerkojne rikthimin ne pune te mesuesve dhe pajisjen me libra ne gjuhen e tyre amtarep p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptLibratp p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptVec largimit te mesuesve nga shkollat e minoritetit grek nje problem tjeter qe i ka detyruar nxenesit dhe mesuesit te bojkotojne per tre dite mesimin eshte edhe ai i mosplotesimit te nevojave te cdo nxenesi per trsquou pajisur me tekstet lendore per te vijuar normalisht mesimin ne gjuhen amtare Kjo e drejte eshte sanksionuar ne marreveshjen mes dy qeverive per te pajisur pa mungesa te gjithe kontingjentin aktual te nxenesve me tekstet e botuara ne Greqip p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptSarande - Per tre dite me radhe shkolla 9-vjecare dhe ajo e mesme e komunes se Livadhjase ne rajonin e Sarandes kane nderprere procesin mesimor duke u hedhur ne greve Shkaku i kesaj proteste ka qene njohja me udhezimin e MASH-it per reformen ne arsim ku nje numer i konsiderueshem i mesuesve te rajonit komunes dhe mesues te shkollave te tyre duhet te lene vendet e punes qe kane mbajtur deri me sotp p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptFshatrat e kesaj zone qe kane probleme me numrin e nxenesve per klase i cili ka ardhur duke u ulur nga viti ne vit si rezultat i largimit ne emigracion te familjareve drejt Greqise ku edhe jane punesuar Nderkohe ne baze te reformes se nisur nga ministria shume prej mesuesve per arsye te bashkimit te klasave brenda te njejtes shkolle prej mosplotesimit te numrit minimal te nxenesve iu shkurtohet vendi i punes duke mbetur te papune Numri i mesuesve te shkurtuar nga puna po rritet per cdo dite duke krijuar nje problem social ne kete rajonp p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptVec largimit te mesuesve nga shkollat e minoritetit grek nje problem tjeter qe i ka detyruar nxenesit dhe mesuesit te bojkotojne per tre dite mesimin eshte dhe ai i mosplotesimit te nevojave te cdo nxenesi per trsquou pajisur me tekstet lendore per te vijuar normalisht mesimin ne gjuhen amtare Kjo e drejte eshte sanksionuar ne marreveshjen mes dy qeverive per te pajisur pa mungesa te gjithe kontingjentin aktual te nxenesve me tekstet e botuara ne Greqip p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptVeshtiresive te mesiperme te krijuara nga menaxhimi i dobet administrativ u shtohet dhe ai i mangesive ne transportin e mesuesve nga fshatra te ndryshem te zones si dhe transportin e nxenesve nga disa fshatra drejt shkollave te tyre ne qender te komunes se Livadhjase ldquoKeto arsye na detyruan qe ne te nisim kete greve e cila ka hyre ne diten e saj te trete Nese mesuesit e larguar pas shkurtimit te klasave ne shkollen tone nuk do te kthehen ne pune dhe nese ne nuk do te pajisemi me libra sic na eshte premtuar here pas here ne do te vazhdojme bojkotimin e mesimit per nje kohe te pacaktuarrdquo tha nxenesja Antonia Kromidha e shkolles publike ne gjuhen greke ldquoLefter Talordquo ne Livadhjap p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptMegjithese autoritetet perkatese te drejtorise arsimore jane vene ne dijeni te nderprerjes se mesimit deri dje nuk ka pasur asnje levizje per te kontaktuar me nxenesit dhe mesuesit protestues apo per te diskutuar zgjidhjen e kerkesave te tyre Kesisoj nuk dihet se sa do te vazhdoje protesta e nxenesve dhe mesuesve e ndoshta do te duhet serish nderhyrja e Ministrise se Arsimit ashtu sikurse ndodhi me grevat ne disa universitete te vendit perpara disa muajshp p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptDurresp p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptArrestohet 37-vjecari me 21 doza heroinep p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptDurres - Nje shperndares droge eshte arrestuar paraditen e djeshme ne qytetin e Durresit nga efektivat e Seksionit te Luftes Kunder Droges Pellumb Sulejmani 37 vjec banor i lagjes 10 ne Durres eshte vene ne pranga rreth ores 1130 ne banesen e tij pasi atje jane gjetur nje sasi lende narkotike e llojit heroine arme zjarri dhe nje sasi lekesh Burimet policore kane saktesuar se ne banesen e tij jane gjetur ne nje sirtar te izoluar me natriban 7645 grame heroine e ndare ne 21 doza te ambalazhuara ne leter alumini Pervec kesaj sasie te lendes narkotike jane gjetur edhe nje pistolete model 54 e kalibrit 762 mm nje kreher pistolete 13 fisheke dhe shume prej 52 500 lekesh Burimet policore kane shtuar se shtetasi ne fjale e shperndante lenden narkotike ne lagjen 12 te Durresit Ai akuzohet per veprat penale te prodhimit e shitjes se lendeve narkotike si dhe mbajtjes pa leje te armeve e municioneve luftarakep p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptA Kp p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptKukesp p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptGjykata mungojne ambientet p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptdhe sistemi elektronik per shortinp p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptGjykata e Kukesit cdo dite po perballet me mungesen e ambienteve te nevojshme per organizimin e ceshtjeve te cilat duhet te shqyrtoje Vec kesaj ajo ende nuk ka ne funksion sistemin elektronik i cili ben te mundur shperndarjen e ceshtjeve per secilin gjyqtar gje qe here pas here sjell pakenaqesi te vete gjyqtaretp p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptKukes - Gjykata e Rrethit Gjyqesor Kukes prej kohesh vuan mungesen e ambienteve te duhura per zhvillimin e seancave gjyqesore por pavaresisht kesaj askush nuk ka bere percapje per te permbushur kerkesat e saj Kete fakt e ka pohuar edhe kreu i kesaj gjykate Flamur Kapllani i cili ka deklaruar per ldquoKorrierinrdquo se seancat gjyqesore organizohen ne nje salle e cila ploteson kushtet me minimale Kur ajo eshte e zene seancat zhvillohen ne disa salla te tjera qe shfrytezohen nga gjyqtaret te cilat nuk kane asnje parameter normal dhe qe cenojne solemnitetin e gjykimit dhe se nuk lejon objektivisht pranine e publikut Sipas tij i eshte kerkuar ndihme pushtetit lokal per gjetjen e nje trualli por deri tani nuk eshte gjetur mbeshtetja e duhur ldquoNje nga veshtiresite qe ka Gjykata e Rrethit te Kukesit eshte ai i ambienteve Ketu funksionon vetem nje salle e cila nuk ploteson kushtet me minimale te nje salle penale pasi duhet te kete nje hyrje te vecante per te pandehurin trupen gjyqesore apo publikun Sallat e tjera nuk mund te quhen salla gjykimi pasi nuk kane hapesira e sidomos per publikun ne ceshtjet civile Kemi kerkuar mbeshtetje nga pushteti lokal por nuk kemi gjetur zgjidhje Ata thone se nuk kemi mundesi te gjejme nje truall pasi ne u kemi derguar nje projekt per ndertimin e nje gjykate te re Kushti i vetem per ndertimin e nje godine te re lidhet me faktin se trualli duhet te jete i shtetit ose i dhuruar nga ndonje donator pasi ministria jone nuk investon per kete ceshtjerdquo shprehet keshtu kryetari i Gjykates se Rrethit Gjyqesor Kukes Po sipas tij delegimi i gjyqtareve per ceshtje te vecanta ne Gjykaten e rrethit Gjyqesor Puke e Tropoje perballet me nje veshtiresi te madhe ne gjykim duke sjelle nje anomali per shkak te largesise apo kostos financiare ldquoPer te levizur nga Kukesi ne Tropoje apo Puke kemi ne dispozicion vetem nje automjet me nje karburant te pamjaftueshem Ne kemi bere nje sforco shume te madhe duke ldquoshfrytezuarrdquo paksa njeri-tjetrin pasi ne te kunderten i bie qe gjyqtari te udhetoje nga nje vend ne tjetrin me furgon dhe ne cdo cast mund te rrezikohet nga prania e te pandehurit apo te te afermve te tijrdquo vijon me pas ai Vec kesaj Gjykata e Rrethit Gjyqesor Kukes nuk ka ne funksion edhe sistemin elektronik te ndarjes se ceshtjeve per secilin gjyqtar Behet e ditur se shorti ldquoCicmicrdquo i cili parasheh ndarjen ne menyre elektronike te ceshtjeve ku edhe pse eshte instaluar nuk funksionon Vete firma fillimisht ka hasur probleme me ruajtjen e memories me pas nuk funksionuan baterite Ai duhet te qendroje i ndezur online pasi sapo te fiket humbet te gjithe materialin e ruajtur Aktualisht prane kesaj gjykate hidhet shorti tradicional ai me gogla ne pranine e trupes gjyqesore dhe kancelarit Ky sistem shihet si faktor i shmangies se abuzimit te kryetarit te gjykates apo kancelarit te saj gjate hedhjes se shortit per ndarjen e proceseve mes gjyqtarevep p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptPer vitin 2009 prane Gjykates se Rrethit Gjyqesor Kukes jane shqyrtuar gjithsej 1207 ceshtje ku 900 prej tyre jane perfunduar ceshtje civile jane regjistruar 830 penale 138 me protokoll civil 521 ndersa me protokoll penal 198 Kjo gjykate ka shtate gjyqtare njeri prej te cileve ushtron detyren e kryetarit te gjykates te cilet kane denuar 107 persona te pafajshem jane deklaruar 11 persona Veprat penale me te perhapura per kete vit gjyqesor kane qene plagosjet e lehta dhe te renda me dashje rrahjet vetegjyqesite armembajtjet pa leje kontrabande vjedhjet falsifikimet lidhjet e paligjshme te energjise elektrike prerjet e paligjshme te pyjeve si dhe shperdorim detyrep p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptFlutura Totap <![CDATA[PS jashte Kuvendit deri ne miratimin e drafteve]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1046880812/titulli/PS-jashte-Kuvendit-deri-ne-miratimin-e-drafteve pp p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptPas betimit ne Kuvend deputetet socialiste nuk do te futen me deri ne momentin qe mazhoranca te miratoje draftet PD pret Venecian p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptKreshnik KUcAJp p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptPrania e te zgjedhurve socialiste te 28 qershorit 2009 ne punimet e ardhshme te Kuvendit eshte kryekeput ne varesi te hapit dhe vendimmarrjes politike e shumices pushtetmbajtese per te pranuar nepermjet dialogut dhe bashkebisedimit te dy propozimeve ligjore qe u dorezuan paditen e djeshme ne Kuvend Ashtu sikurse e paralajmeroi edhe kreu i Asamblese Kombetare te Partise Socialiste Gramoz Ruci ne seancen e pasdites se djeshme tashme shumica e kryeministrit Sali Berisha do te duhet te miratoje dy draftet qe perfshijne hapjen e kutive per te kthyer serish opoziten ne Kuvend Nderkohe sot ose te henen pritet qe kryetarja e Kuvendit Jozefina Topalli te mbledhe Konferencen e Kryetareve per te perfshire ne kalendarin e punimeve dy draftet e Partise Socialiste Burimet ne Partine Demokratike bejne te ditur se ekziston mundesia qe aleatet qeveritare te miratojne te gjitha pikat e propozimeve te Partise Socialiste me kushtezimin e vetem qe fillimisht per hapjen e kutive te pritet vendimi i Komisionit te Venecias nese duhen hapur apo jo kutite e votimit Nderkohe pushtetaret e pas 28 qershorit do trsquoi kerkojne opozites qe te marre pjese ne komisionin hetimor kuvendar qe do te ngrihet per te hetuar fillimisht ceshtjet e tjera te ngritura nga PS-ja qe nuk prekin kutite e votimit si presioni mbi administraten apo lirimi i te burgosurve te rrezikshem Pavaresisht kesaj ende nuk eshte e qarte se cili mund te jete reagimi i Partise Socialiste kundrejt ketij propozimi te mazhorances edhe pse ne parim PS-ja ka kerkuar miratimin e te gjitha pikeve te drafteve te propozuara prej saj Propozimet e Partise Socialiste te cilat perfshijne amendimin e ligjit per komisionet hetimore dhe miratimin e nje ligji te vecante per komisionin hetimor qe do te hetoje zgjedhjet e 28 qershorit pritet qe te fusin serish ne debate palen shumice dhe opoziten duke i detyruar deputetet socialiste qe ne vend te karriges ne sallen e Kuvendit te zgjedhin sheshin perpara Kryeministrise ku mbeshtetesit e opozites do te jene duke protestuar per transparencen zgjedhore Organizimi i protestave popullore nga opozita eshte parashikuar qe te behet ne ditet e para te muajit mars pra duke filluar qe nga java e ardhshme kur pritet qe te skadoje afati qe qeverisesit te japin pergjigje ndaj drafteve te propozuarap p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptRama refuzon ftesen e Topallit p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptKryetari i Partise Socialiste Edi Rama mungoi ne seancen e djeshme kuvendare edhe pse ishte ftuar nga kryetarja e Kuvendit Jozefina Topalli qe ta ndiqte seancen nga lozhat Ftesa e kryeKuvendares Topalli ka mberritur paraditen e djeshme ne seline e Partise Socialiste por mungesa e Rames ne seancen e pasdites se djeshme la te kuptohej edhe pergjigjen e shefit te opozites Nderkohe ne seancen e djeshme u verejt prania e nje sere ambasadoresh te akredituar ne Tirane mes te cileve ai i OSBE-se Robert Bosh dhe ai i Spanjes qe ka kryesimin e radhes se Bashkimit Europian Manuel Montobio de Balanse p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptTopalli leter Asamblese se KE-sep p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptPS po kryen nje formalitet p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0ptKryetarja e Kuvendit Jozefina Topalli ka vene ne dijeni Asamblene Kuvendare te Keshillit te Europes per vendimin e Partise Socialiste per trsquou futur ne Kuvend Ky fakt u be i ditur nga kreu i Asamblese Kombetare te Partise Socialiste Gramoz Ruci ne seancen e djeshme Kuvendare Sipas Rucit kryetarja e Kuvendit Jozefina Topalli ka vene ne dijeni Asamblene Kuvendare te Keshillit te Europes duke shkruar se Partia Socialiste po futet ne Kuvend Por drejtuesi i larte socialist kritikoi faktin se ne letren e asaj Topalli shkruan se opozita po futet ne Kuvend vetem per te kryer nje formalitet dhe jo per te zgjidhur krizen politike Duke kundershtuar kete konstatim te kryeKuvendares shqiptare Ruci tha se opozita eshte futur ne Kuvend jo vetem per te bere betimin por per te zgjidhur krizen politike prandaj edhe ka bere propozimet konkrete duke dorezuar dy draftet qe zgjidhin krizen p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p p classMsoNormal styleMARGIN 0in 0in 0pt p <![CDATA[PS Hetim i pakushtezuar pa ndryshim rezultati]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1046880810/titulli/PS-Hetim-i-pakushtezuar-pa-ndryshim-rezultati pp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0pt p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptPartia Socialiste depozitoi dje ne Kuvend projektligjin e firmosur nga 35 deputete socialiste i cili parashikon hetimin e plote te zgjedhjeve Ne projektligj dhe ne relacionin shoqerues Partia Socialiste thekson faktin se hetimi Kuvendar nuk do te sherbeje per te ndryshuar vendimin e gjykatave apo rezultatin e zgjedhjeve por vetem per te shmangur qe ne zgjidhjet e ardhshme te perseriten te njejtat parregullsi Po ashtu ne relacionin perkates Partia Socialiste kerkon qe objekti i hetimit te mos kufizohet pra qe ne rast se do te jete e nevojshme te hapen kutite e votimit per te bere vleresimin e procesit te numerimit te votave ldquoPermbajtja e objektit te hetimit Kuvendar qe duam te kryejme ka lidhje me ceshtje te tilla si mungesa e zbatimit te ligjit ne lidhje me procesin e numerimit dhe vleresimit te votave procesin e parregullt te votimit ne qendrat e votimit mangesite e konstatuara ne perdorimin e teknologjise mbeshtetese te monitorimit ne procesin e numerimit te votave perdorimin e aseteve publike dhe administrates shteterore ne favor te nje subjekti zgjedhor presionin per largim transferim apo ulje ne detyre te punonjesve ne administraten publike lejet e perkohshme gjate fushates zgjedhore per personat e denuar per vepra penale dhe ceshtje te tjera te lidhura me zbatimin e ligjit zgjedhor qe kane lidhje direkt apo indirekt me problemet e permendura ne objektin e hetimitrdquo shprehen ne relacion deputetet socialistep p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptProjektligji p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptPeR NGRITJEN E KOMISIONIT HETIMOR Te KUVENDIT PeR TRANSPARENCeN E ZGJEDHJEVE Te PeRGJITHSHME Te MBAJTURA Ne 28 QERSHOR 2009p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptNe mbeshtetje te nenit 77 te Kushtetutes te neneve 8 e 9 te ligjit nr 8891 date 02052002 Per organizimin dhe funksionimin e komisioneve hetimore te Kuvendit te ndryshuar si dhe te nenit 25 te Rregullores se Kuvendit me propozimin e nje grupi deputetesh te grupit Kuvendar socialistp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptKUVENDIp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptI REPUBLIKeS Se SHQIPeRISep p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptVENDOSI p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptI Ngrihet Komisioni Hetimor Kuvendar i Kuvendit per shqyrtimin e kerkeses se nje grupi deputetesh per te realizuar transparencen e plote te procesit te zgjedhjeve te pergjithshme te mbajtura me 28 qershor 2009p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptII Objekti i punes se Komisioni Hetimor Kuvendar eshte p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0pta hetimi i akuzave dhe dyshimeve publike te ngritura nga partite politike si dhe vezhguesit vendas e nderkombetare per moszbatim te legjislacionit ne lidhje me procesin e numerimit dhe vleresimit te votave ne VNV-tep p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptb hetimi i dyshimeve dhe akuzave te ngritura nga partite politike si dhe vezhguesit vendas e nderkombetare per proces te parregullt votimi ne qendrat e votimit p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptc hetimin e veprimtarise te administrates se KQZ ne lidhje me deshtimin apo mangesite e shfaqura ne perdorimin e teknologjise mbeshtetese te monitorimit ne procesin e numerimit te votave p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptc hetimi i akuzave publike per perdorim te mjeteve publike si dhe te administrates publike te cdo niveli ne favor te subjekteve te caktuara zgjedhore p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptd hetimi i akuzave per presione te ushtruara per largim transferim apo ulje ne detyre te punonjesve ne administraten qendrore lokale apo te cdo enti publik per shkaqe qe lidhen me fushaten zgjedhore te kryera gjate periudhes 29 maj - 28 qershor 2009 si dhe periudhen vijuese pas saj p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptdh hetimin e rasteve te dhenies ne kundershtim me ligjin te lejeve te perkohshme per personat e denuar apo duke vuajtur masen e sigurise arrest me burg nga administrata e burgjeve gjate periudhes 29 maj - 28 qershor 2009 p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0pte cdo shkelje tjeter qe lidhet me procesin zgjedhor dhe qe do te rezultoje gjate hetimit p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptIII Hetimi i shkeljeve objekt i veprimtarise se ketij komisioni eshte i pakufizuar persa i perket natyres se materialeve dokumenteve apo provave qe kerkohen te administrohen nga organet pergjegjese Procesi i hetimit pervec dokumenteve apo provave te tjera qe parashikon ligji ne fuqi do te perfshije edhe keqyrjen dhe administrimin e materialeve zgjedhore dhe fleteve te votimit qe ndodhen ne kutite e votimit nen administrimin e KQZ-se p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptIV Komisioni hetimor i ngritur sipas ketij vendimi bashke me raportin perfundimtar i paraqet Kuvendit ne seance plenare rekomandime lidhur me nxjerrjen e pergjegjesive institucionale ndryshime apo miratime ligjesh me qellim ndalimin perfundimtar te fenomeneve negative per shoqerine e shtetin dhe sipas rastit njoftimin e prokurorise per marrjen e masave te metejshme ligjorep p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptV Komisioni Hetimor Kuvendar perbehet nga 15 anetare shumica te cileve i perket partise me te madhe te opozites qe ka edhe kryesimin e komisionit p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptKryesia e Komisionit ne baze te ligjit nr 8891 date 252002 Per organizimin dhe funksionimin e komisioneve hetimore te Kuvendit i takon Grupit Kuvendar te Partise Socialistep p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptKomisioni perbehet si me poshte p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0pt1 PS - Kryetarp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0pt2 PS ndash Anetar p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0pt3 PS ndash Anetar p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0pt4 PS ndash Anetar p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0pt5 PS ndash Anetar p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0pt6 PS ndash Anetar p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0pt7 PS ndash Anetar p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0pt8 PS ndash Anetarp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0pt9 PD ndash Nenkryetarp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0pt10 PD ndash Anetarp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0pt11 PD ndash Anetarp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0pt12 PD ndash Anetarp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0pt13 PD ndash Anetarp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0pt14 PD ndash Anetarp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0pt15 PD ndash Anetarp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptVI Komisioni e ushtron veprimtarine e tij per nje afat qe ne cdo rast nuk mund te jete me pak se 5 muaj dhe nuk duhet te tejkaloje kufirin e 24 muajve qe paraprijne diten e mbarimit te mandatit te Kuvenditp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptVII Ngarkohen kryetarja e Kuvendit dhe sekretari i Pergjithshem te krijojne kushtet e nevojshme logjistike per veprimtarine normale te ketij komisionip p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptVIII Ky vendim hyn ne fuqi menjeherep p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptKRYETAREp p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptJozefina Topalli cobap p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0pt p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0pt p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0pt p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptDrafti 2 amendohet ligji per Komisionet Hetimore p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0ptPartia Socialiste ka propozuar nje draft te dyte ne seancen e djeshme plenare i cili amendon ligjin per komisionet hetimore Kuvendare Referuar mendimit qe PS-ja ka kerkuar ne ligj do te jete opozita ajo e cila do te marre shumicen dhe kryesimin e cdo komisioni hetimor pavaresisht se cila pale politike eshte ne opozite Po ashtu mendimi parashikon edhe moskufizimin e objektit te hetimit si edhe disa afate kohore qe duhen respektuar persa i perket hetimeve te proceseve zgjedhore Referuar propozimit te Partise Socialiste komisionet hetimore te Kuvendit bashke me raportin perfundimtar mund trsquoi paraqesin Kuvendit ne seance plenare rekomandime lidhur me nxjerrjen e pergjegjesive institucionale ndryshime apo miratime ligjesh me qellim ndalimin e fenomeneve negative per shoqerine e shtetin dhe sipas rastit njoftimin e prokurorise per vleresimin prej saj sipas procedurave perkatese ligjore Po ashtu ndryshimet ligjore parashikojne edhe afate persa i perket kohes ne te cilen mund te kerkohet ngritja e komisionit hetimor per hetimin e ceshtjeve qe lidhen me zgjedhjet e pergjithshme apo ato vendore ldquoKy komision nuk mund te ngrihet ne rast se kane kaluar 1 6 muaj nga dita kur Komisioni Qendror i Zgjedhjeve ka shpallur rezultatin perfundimtar te zgjedhjeve te pergjithshme te Kuvendit 2 3 muaj nga dita kur Komisioni Qendror i Zgjedhjeve ka shpallur rezultatin perfundimtar te zgjedhjeve per qeverisjen vendore Ne cdo rast veprimtaria e komisionit hetimor per hetimin e ceshtjeve qe lidhen me ligjin per zgjedhjet e pergjithshme ose ato te qeverisjes vendore do te konsiderohet e perfunduar ne kufirin e 24 muajve qe paraprijne diten e mbarimit perkatesisht te mandatit te Kuvendit apo te organeve perfaqesuese dhe ekzekutive te njesive baze te qeverisjes vendorerdquo thuhet ne projektligj Po ashtu nje ndryshim tjeter ne ligjin per komisionet hetimore eshte edhe ai ne nenin qe parashikon objektin e hetimit Partia Socialiste ka parashikuar qe ne rastet kur objekti i hetimit te komisionit Kuvendar lidhet me zgjedhjet dhe shumica e anetareve te komisionit kerkon hapjen e kutive atehere kjo e fundit mund te realizohet ldquoNe rastet kur objekti i hetimit lidhet me ceshtje te zgjedhjeve te pergjithshme per Kuvendin ose per qeverisjen vendore dhe ne sherbim te hetimeve mbi ceshtjet shumica e anetareve te komisionit mund te vendose hapjen e nje apo disa kutive te materialeve zgjedhore per te keqyrur hetuar ose publikuar nje apo disa nga dokumentet zgjedhore dheose hapjen e nje apo disa kutive te fleteve te votimit duke kryer rinumerimin e tyre per efekt te verifikimit te problemeve te mundshme te evidentuara gjate procesit te pasqyrimit te rezultatit te numerimit te votave ne tabelat perkatese te rezultateverdquo thuhet ne projektligj p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0pt p p classMsoNormal stylemargin 0in 0in 0pt p <![CDATA[Takimi sekret ne zyren e Alise 55 minuta pas renies se bustit]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/413940/titulli/Takimi-sekret-ne-zyren-e-Alise--55-minuta-pas-renies-se-bustit pPerballja e Alise me Berishen Ju kerkova te hiqnit dore ja fare ndodhi 039u rrezua komandanti legjendar039p p p p classMsoNormal p p classMsoNormalMe 20 shkurt te vitit 1991 rreth ores 13 isha duke shkuar ne seline e Partise Demokratike e cila ne ate kohe ishte tek Rruga e Kavajes Rruget ishin mbushur me protestues te shumte ne mbeshtetje te studenteve qe ishin futur ne greven e urise per te hequr emrin e Enver Hoxhes nga Universiteti Shteteror i Tiranes Situata ishte e ndezur police me skafandra qen policie e arme perpiqeshin te shperndanin njerezit Protestuesit pasi demonstruan ne shesh u drejtuan nga monumenti i Enverit me thirrje per ta rrezuar ndersa policia i pengonte me te gjitha forcat ndersa protestuesit shkulnin pllakat e trotuarit e qellonin mbi policet Une u vendosa nen shkallet e gurta te ish-Ministrise se Financave ne ane te fillimrruges se Kavajes perballe monumentit duke pare veprimet e protestuesve qe po perpiqeshin ta rrezonin ate Pas shume perpjekjesh ata munden ta rrezonin ne oren 14 e 6 minuta Sapo ra monumenti mijera protestues ndoshta mbi 100 mije therrisnin te ekzaltuar E hodhem e hodhem e hodhem qelbesiren dhe perqafoheshin burra e gra pleq e te rinj qe nuk e njihnin fare njeri-tjetrin U bashkova me gezimin e njerezve dhe pas disa minutash u sula drejt selise se PD e cila ne ate kohe ishte ne Rrugen e Kavajes perballe Kishes Ortodokse Ngjita shkallet per tek zyra e z Berisha ne katin e dyte dhe i thashe me nje fryme se cfare kishte ndodhur Ne ate kohe degjuam britma gezimi ne rruge dhe dolem ne dritaren qe shikonte nga Rruga e Kavajes Po kalonte nje grumbull i madh njerezish te hipur mbi nje zetor ku kishin vendosur koken e monumentit qe ishte te pakten trecerek meter kub e madhe Ne ate kohe erdhen ne zyre zoterinjte Eduard Selami dhe Edmond Trakop p classMsoNormalZ Berisha tha te shkonim ne greven e urise ne Qytetin e Studenteve Hipen ne nje Fiat Regata te vjeter qe kryesisht e perdorte z Berisha Ata te tre u ulen ne sediljen e dyte dhe une ne sediljen e pare Tek ura e Rruges se Elbasanit na bllokuan protestuesit te cilet njohen z Berisha Ne zbritem dhe ata e ngriten ne krahe duke therritur Berisha Berisha Liri-Demokraci dhe E hoqem qelbesiren Ne vazhduam rrugen drejt e tek dera e grevisteve te cilet nuk na lane te futeshim brenda Ne ate kohe vjen nje person i cili i thote zBerisha se ne oren 15 Presidenti Ramiz Alia inicionte nje takim me partite politike Z Berisha me thote qe do te shkonim se bashku meqenese une isha anetar i kryesise se PDSH dhe zoterinjte Selami e Trako nuk ndodheshin aty ne ate moment sepse ishin bashkuar me protestuesit Ne kishim vendosur ne kryesi qe ne takimet me drejtuesit e larte partiake apo shteterore duhet te ishin te pakten 2 vete nga pala jone prandaj u nisem me nje ARO 7-vendeshe te Televizionit sepse makina jone nuk dihej ku kishte ngelur nga rremujap p classMsoNormalKur arritem ne sheshin para Universitetit sot Nene Tereza pame se vendi ishte rrethuar me ushtarake te armatosur e me skafandra tamam si ne nje shtetrrethim U futem nga porta veriore e Presidences drejt e ne katin nentoke ku ne nje salle mbledhjesh ishte nje tavoline e madhe vezake me mikrofona per folesit Para se te uleshim u takuam me z Spiro Dede ish-sekretar i KQPPSH i cili me pyeti se cili isha une I thashe emrin Ai me tha se i vinte keq qe ato dite ne gazeten ZP ishte shkruar nje artikull i gabuar per mua meqe kisha themeluar ne Fabriken e Tullave Durres nje seksion te madh te PD E falenderova dhe u ulem ne karriget qe na caktuanp p classMsoNormal2p p classMsoNormalZ Berisha u ul ne krahun e majte te vendit kryesor ku me vone u ul ish-Presidenti Alia Ne krah te majte te z Berisha u ula une ne te majten time z Agim Dardha ish-sekretar i Keshillit te Pergjithshem te Bashkimeve Profesionale shoku im me te cilin kishim punuar disa vjet ne HCentralin e Komanit prane tij znj Lumturi Rexha kryetare e Bashkimit te Grave ne te majte te saj ishte z Marash Hajati kryetar i Lidhjes se Gazetareve e prane tij z Dritero Agolli kryetari i Lidhjes se Shkrimtarevep p classMsoNormalPerballe zotit Berisha u ul ish-Kryeministri Adil carcani ne krah te djathte te tij zLeka Shkurti i Frontit Demokratik me ne te djathte z Sabri Godo kryetar i Partise Republikane qe sapo ishte formuar ne krah te zotit Godo ishte z Spiro Dede nga PPSH-jap p classMsoNormalSic shihet pjesa me e madhe e pjesemarresve ishin organizata e shoqata qe ne sot i quajme organizata joqeveritare pra nuk ishin parti apo subjekte politike sic i quante ne ate kohe PPSH-jap p classMsoNormalParti politike te verteta ishim ne te PD-se PR e z Godo dhe PPSH-ja ne pushtet Ne ate kohe vegjetonte edhe nje parti e ashtuquajtur ekologjike nje paterice e PPSH-se por nuk mbaj mend qe ne ate takim te ishte dhe kryetari i sajp p classMsoNormalPasi hyri ish-Presidenti Alia qe zuri vendin ne krye te tavolines dhe ish-Kryeministri carcani perballe zotit Berisha e hapi mbledhjen me nje ton te eger Ai tha Kam tre dite qe i lutem Partise Demokratike dhe Partise Republikane qe te mos kerkojne heqjen e emrit te shokut Enver Hoxha nga universiteti dhe ja se cndodhi u rrezua monumenti i komandantit legjendar te Luftes Nacional-clirimtarehellip Z Godo e nderpreu duke i thene Jo Partia Republikane shoku Ramiz Z Alia u pergjigj Jo jo Partia Republikane dhe vazhdoi Nese ne lajmet e ores 16 do te jepet rrezimi i monumentit do te behet katrahure ne te gjithe Shqiperine Dikush nga te pranishmit tha se lajmi nuk duhej dhene por z Alia tha se drejtor i Pergjithshem i RTVSH ishte Sefedin cela nje oportunist qe mund ta jepte ate lajmp p classMsoNormalPer ti dale te keqes perpara vazhdoi z Alia te gjithe ne te bejme nje deklarate te perbashket ne te cilen te denojme aktin vandal te rrezimit te monumentit ndryshe do te shpall gjendjen e jashtezakonshme Zoti Berisha iu pergjigj flake per flake Nuk kemi pse bejme deklarate te perbashket secila parti ta beje per vete deklaraten sipas ideve te saj dhe nuk ka pse te shpallet gjendja e jashtezakonshme Atehere z Alia tha qe secila parti te beje deklaraten e vet ne TVp p classMsoNormalE mori fjalen z Dede i cili i thote Shoku Ramiz me qe ju jeni President i Republikes me takon mua te dal ne TV per te dhene deklaraten ne emer te PPSH-se Une do ta kritikoj Enver Hoxhen per ato te keqia qe i ndodhen Shqiperise per 50 vjet ndryshe dergo njeri tjeter E merr fjalen z Dritero Agolli i cili tha se familja Hoxha duhet te dale ne TV e te beje autokritike per diktaturen e luften e klasave Heshtje E merr fjalen z Agim Dardha nje njeri i ndershem dhe i drejte duke thene Shoku Ramiz kudo qe shkojme na shajne aq sa na vjen turp ta quajme veten komuniste nuk na do njeri Mbylle more gojen i thote z Aliap p classMsoNormal3p p classMsoNormalZoti Godo ne fjalen e tij tha qe shoku Ramiz te krijonte Keshillin Presidencial dhe te mos e shpallte gjendjen e jashtezakonshme Pothuajse te njejtat fjale tha dhe z Marash Hajatip p classMsoNormalIsh-Presidenti Alia akuzoi z Berisha per greven e urise e cila tha ai coi ne rrezimin e monumentit te komandantit Ne ate kohe i vjen nje leter dhe ai e lexon me ze te larte se njefare Blendi Gonxhe me protestuesit kercenon te zhvarrose shokun Enver nga varrezat e deshmoreve Zoti Berisha iu pergjigj se monumentin e Enver Hoxhes e rrezoi urrejtja popullore dhe studentet nuk jane pergjegjes per kete Emri i Enver Hoxhes vazhdoi ai duhej hequr me kohe nga universiteti se ai nuk e meritonte ate Persa i takon zhvarrimeve vazhdoi Ne trojet e mia ne Tropoje ka varre turqish e serbesh por nuk i ka shkuar mendja askujt qe ti zhvarrosin cdo gje behet ne kohen e vetp p classMsoNormalNe ate kohe e merr fjalen ish-Kryeministri Adil carcani Ju te Partise Demokratike organizuat greven e urise dhe u keni cuar studenteve sheqer te helmuar Ju jeni shkaktaret e kesaj gjendjeje te rende Iu pergjigja une duke i thene se ju shoku Adil nga njera ane na akuzoni si organizatore te greves se urise dhe nga ana tjeter u paskemi cuar sheqer te helmuar studenteve tane Kjo nuk ka asnje kuptim Studentet e organizuan vete greven e urise dhe po vete gjeten batanijet ujin dhe sheqerin Ne nuk na kane lejuar as te futemi brenda e jo te kryenim ato veprime qe thoni jup p classMsoNormalPati dhe diskutime te tjera por jo te kesaj rendesie qe permenda Te gjithe ishin kunder shpalljes se gjendjes se jashtezakonshme Pasi dolem jashte me thote z Berisha More Blerim une e dija te urte kete TAO-TAO-n por ai qenka shume i eger Ne ate kohe TAO-TAO quhej ne popull Adil carcani Tek vetura qe sapo hipem erdhi nje burre i gjate me nje cante me gjuhen jashte duke i rene gjithe inat xhamit te makines duke share z Berisha per rrezimin e monumentit Z Berisha nuk reagoi por i tha shoferit te nisejp p classMsoNormalKam afro 20 vjet qe i ruaj keto shenime per nje ngjarje te rendesishme te asaj kohe qe nuk eshte permendur asnjehere nga ndonjeri prej pjesemarresve ne ate takim Po i botoj duke menduar se mund te vlejne ne kontekstin e ngjarjeve te asaj dite qe u regjistrua njehere e pergjithmone ne memorien e popullit tonep p classMsoNormalIsh-pjesemarres ne takimp p classMsoNormalTirane me 19 shkurt 2010p p classMsoNormal p p p <![CDATA[UDHZUES PR PLOTSIMIN E FORMULARIT A1]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/413939/titulli/UDHZUES-PR-PLOTSIMIN-E-FORMULARIT-A1 pPR REGJISTRIMIN E MATURANTVE PR PROVIMET E MATURS SHTETRORE 2010p p p p classMsoNormal1p p classMsoNormalUDHeZUES PeR PLOTeSIMIN E FORMULARIT A1p p classMsoNormalPeR REGJISTRIMIN E MATURANTeVE PeR PROVIMET E MATUReS SHTETeRORE 2010p p classMsoNormalI UDHeZIME Te PeRGJITHSHMEp p classMsoNormal1 Formulari A1 plotesohet per trsquou regjistruar ne Maturen Shteterore 2010 VETeM nga maturantet e vitit shkollor 2009-2010p p classMsoNormal2 Formulari A1 te plotesohet me shkronja te medha kapitalep p classMsoNormal3 Formulari A1 do te konsiderohet i vlefshem VETeM nese eshte plotesuar ne menyre te sakte dhe te kuptueshme Ne rast te kundert ai do te konsiderohet i pavlefshem dhe maturanti humbet te drejten e regjistrimitp p classMsoNormal4 Pasi te jete plotesuar Formulari A1 te dorezohet prane Komisionit Shkollor te Matures Shteterore KSHMSH ku maturanti vazhdon shkollenp p classMsoNormal5 Plotesimi dhe dorezimi i Formularit A1 fillon me date 20 shkurt 2010 dhe perfundon me datep p classMsoNormal10 mars 2009p p classMsoNormal6 Ne rast se maturanti ka bere gabime ne plotesimin e formularit ai mund te plotesoje nje formular tjeter A1 i cili zevendeson te parin Zevendesimi i formulareve mund te pranohet nga Komisioni Shkollor i Matures Shteterore KSHMSH vetem brenda afatit te dorezimit te tij 10 mars 2010 Pas ketij afati maturanti NUK ka te drejte te beje ndryshime te tjerap p classMsoNormal7 Formularet A1 pas plotesimit kontrollohen me kujdes per saktesine dhe me pas firmosen nga maturanti mesuesi kujdestar dhe drejtori i shkollesp p classMsoNormal8 cdo formular duhet te vuloset me vulen e shkollesp p classMsoNormalII UDHeZIME Te DETAJUARA PeR PLOTeSIMIN E FORMULARITp p classMsoNormalNe hapesirat e lena bosh tek Formulari A1 plotesonip p classMsoNormal1 Shkruani emrin e DAR ose ZA ku ndodhet shkolla prane se ciles ju do te jepni proviminp p classMsoNormal2 Shkruani emrin e qytetit ose fshatit ne te cilin ndodhet shkolla juajp p classMsoNormal3 Shkruani emrin e shkolles ku ju po studionip p classMsoNormal4 Bazuar ne tabelen Nr1 Indekset e profilevedegeve gjeni indeksin e deges dhe shenoni numrin qe perfaqeson dega qe ju po ndiqni psh Gjimnazi Drejtimi Shoqeror ne tabele ka indeksin 2 ne formular ju do shenoni numrin 2 Plotesohet ne bashkepunim me mesuesin kujdestarp p classMsoNormal5 bull Shenoni emrin tuaj bull Shenoni emrin e babait bull Shenoni mbiemrin tuajp p classMsoNormalKujdes - te shkruhen me germa kapitale dhe ne perputhje me dokumentin e identifikimitp p classMsoNormal- te behet kujdes me shkronjat e dhe cp p classMsoNormal6 Shenoni datelindjen tuaj duke plotesuar me dy shifra diten dhe muajin psh 05121989p p classMsoNormal2p p classMsoNormal7 Vendosni nje shenje ne forme kryqi ne kutine qe i perket gjinise suaj Psh nese i perkisni gjinise femerore shenoni nje kryq X ne kutine perbri fjales ldquoFemerrdquop p classMsoNormal8 Nxenesit qe duan te vazhdojne studimet ne Itali shenojne nje kryq X ne kutine perbri POp p classMsoNormal9 Qarkoni IV ose V dhe shkronjat perkatese A B C D E F G H I K L M N O P Q R S Psh nese jeni ne klasen IV B qarkohet IV dhe shkronja B dhe nese jeni ne klasen V D qarkohet V dhe shkronja D Ne rastin kur shkolla ka perdorur numra per emertimin e klasave mesuesi kujdestar te konvertoje numrin ne shkronje sipas radhes se percaktuar me siperp p classMsoNormal10 Bazuar ne listen e lendeve me zgjedhje te poshteshenuar qarkoni 2 lendet me zgjedhje qe do te jepni provim dhe numrat qe u korrespondojne atyrep p classMsoNormalPsh 6 NJOHURI PeR SHOQeRINe dhe 8a ANGLISHTp p classMsoNormalNe lendet qe do te qarkohen vetem njera mund te jete gjuhe e huaj Psh nuk mund te qarkonip p classMsoNormalAnglisht dhe Frengjisht Anglisht dhe Italisht etjp p classMsoNormalShenimp p classMsoNormal- Nxenesi firmos ne hapesiren e percaktuar per tep p classMsoNormal- Mesuesi shkruan emrin dhe mbiemrin me shkronja kapitale dhe firmos ne hapesiren e percaktuar per tep p classMsoNormal- Drejtori shkruan emrin dhe mbiemrin me shkronja kapitale firmos dhe vulos me vulen e shkolles ne hapesiren e percaktuar per tep p p <![CDATA[Njeriu koha lineare dhe koha cilesore]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/413938/titulli/Njeriu-koha-lineare-dhe-koha-cilesore pBig Brother koha sociale dhe koha spektakolarep p p p classMsoListParagraphCxSpMiddle stylemargin-left 0inp p classMsoListParagraphCxSpMiddle p p classMsoListParagraphCxSpMiddle stylemargin-left 0inKeto tre muaj qe jemi nen peshen e televizive te big-brother-it ka nevoje qe te bejme dallimin midis asaj qe duket ne ekran dhe asaj qe fshihet pas tij midis asaj qe eshte thelbi spektakolar dhe domethenia sociale midis argetimit kalimit te kohes se lire dhe nxjerrejs se mesimeve qe duhen Evidentimi i mesazheve sociale dhe vlerave estetike qe spektakli i transmeton ne menyre sinkretike kerkojne qe te kemi te tjera marredhenie dhe qendrime me big-brother-in duke dalluar ate qe harxhojme si ldquokohe linearerdquo dhe si mjet per te kaluar kohen e lire nga ajo qe eshte me vlera sociale qe duhet vene ne dispozicion te ldquokohes cilesorerdquo te njeriut Ne na intereson ajo qe ndodh brenda shtepise por sidomos projeksioni social i ideve ndjenjave qe zhvillohen aty qe kane rezatim social jashte shtepise Po cilat jane mesazhet e koncentruara qe na vijne nga ldquoshtepia me e famshme ne Shqiperirdquo p p classMsoListParagraphCxSpMiddle stylemargin-left 0inKur flasim per ngjarjet qe ndodhin nuk eshte ne vemendjen tone vetem koha e lojes se banoreve e cila per ne si vezhgues behet pjese e ldquokohes artistikerdquo te argetimit Ajo qe vjen ne shtepine tone nepermjet televizionit eshte produkt qe prodhohet dhe konsumohet ne te njejten kohe qe rrjedh njeheresh si ngjarje sociale dhe event artistik Ky eshte nje moment qe duhet vleresuar dhe nuk duhet shperdoruar sepse koha qe rrjedh ne spektakel eshte ldquokohe e perbashketrdquo jo vetem e banoreve te ldquongujuarrdquo por dhe e shoqerise tone Ndaj njerezit e mencur e ndjekin spektaklin jo me ldquosy mbyllurrdquo por shikojne dicka me shume pertej asaj qe duket pertej botes se drejtperdrejte te spektaklitp p classMsoListParagraphCxSpMiddle stylemargin-left 0inKoha qe konsumohet brenda shtepise nuk eshte vetem kohe e konsumuar ne grupin e ngushte te banoreve Vlera e saj qendron pertej rrjedhjes normale te kohes fizike brenda te ciles prodhohen ngjarjet ne ldquoshtepirdquo Vlera e big-brother-it sipas mendimit tim me shume qendron ldquojashte shtepiserdquo pikerisht ne faktin se ajo rezaton mesazhe te forta sociale Vlera te cilat pasi prodhohen ne ate ldquoshtepirdquo i kthehen ne menyre analitike te koncentruar tere shoqerise tone Prandaj njerezit tane kane nevoje te thellohen ne mesazhet qe vijne ldquopertej asaj qe duketrdquo Kjo do te thote se per ngjarjet qe ndodhin aty duhen organizuar me shume biseda televizive debate mediatike e pedagogjike ne familje shkolla dhe institucionet e edukimit per te mesuar njerezit tane qe te mos kqyrin pasivisht dhe te ldquozhgryenrdquo me mendje te mbyllur pas bemave te drejtperdrejta te banoreve qe jane para kamerave te fshehta dhe qe kane detyre te ldquobejne lojerdquo te prodhojne ngjarjerdquo por te kuptojne mesazhet qe vijne nga ekrani dhe qe i duhen jetes sone qe po modernizohet me shpejtesi te jashtezakonshme Ceshtja eshte qe trsquoi mesojme njerezit qe keto tre muaj te mos i ldquodjegin kotrdquo por te dine qe duke ndenjur te ldquogozhduarrdquo pas spektaklit te dallojne ldquokohen linearerdquo te spektaklit si kohe e konsumueshme nga pjesa e ldquokohes cilesorerdquo si kohe e transmetimit te mesazheve te medha te dobishme me vlere per shoqerine shqiptare ne teresi Apo e thene ndryshe duhet dalluar ldquokoha spektakolarerdquo nga pjesa e ldquokohes socialerdquo Koha spektakolare eshte koha e konsumit te ideve dhe imazheve qe prodhohen nga banoret e shtepise Ka nje kohe qendrore te spektaklit prej disa mijra oresh dhe dhjetra ditesh qe konsumohen ne shtepi por gjithnje para kamerave Ne funksion te saj behet konsumi i gjerave te vecanta qe se bashku perbejne spektaklin dhe permes tij transmetojne performancen e nje ldquoeksperimenti socialrdquo Ne se njerezit sipas sondazheve te peraferta konsumojne nga tre deri gjashte ore ne dite duke e ndjekur intensivisht ate kjo do te thote se eshte nje kohe e madhe sociale prej gati rreth 2 mije oresh qe duhet perkthyer pozitivisht per te gjithe popullsine shqipfolese ketu dhe matane kufijve shteterorep p classMsoListParagraphCxSpMiddle stylemargin-left 0inNuk mendoj se do te kish impaktin e duhur big-brother-i ne se pas spektaklit shikojme vetem argetimin duke qendruar ldquoshtrire ne shtepirdquo ne kolltukun e rehatshem pa vrare mendjen per mesazhet qe dalin nga kufijte e ngushte te dukjes se ekranit televiziv Njerezit qe dine te ndajne ldquokohen linearerdquo te argetimit nga ldquokoha cilesorerdquo e mesimit individual dhe e transmetimit te mesazheve sociale nuk presin vetem argetim por se pari presim sherbime nga ky ldquolaborator socialrdquo i ndertuar si ldquohabitat spektakularrdquo ku per ata qe luajne cdo gje eshte e paguar por dhe per ne si spektatore konsumi eshte ldquogratisrdquo jo ne kuptimin monetar Une mendoj se si shoqeri pas ndjekjes pasive te big-brotherit mund te gjejme motive me te medha tejkulturore e pertej spektakolare Pas bisedave pasionante te banoreve ne duhet te kemi nje synim social qe ne fakt e ka ldquovellai i madhrdquo qe sipas mendimit tim eshte qe te mundesohet ldquopilotimi publik i nivelit te marredhenieve sociale ndryshimet qe kane ndodhur ne tipologjine e shfaqjes se ndjenjave ne shoqerirdquo sepse big- brother eshte nje menyre per te pare se si funksionojne marredheniet dhe sa te qendrueshme jane komunitetet sociale qe krijohen jashte lidhjeve fisnore Mbi te gjitha mund te percaktohet se cila eshte marka e ldquocimentos socialerdquo qe mundeson ekzistencen e lidhjeve komunitare ne kohen moderne Keto besoj se nuk jane motive te vogla Perkundrazi ato duhen vene te analize dhe ne dispozicion te ldquokohes cilesorerdquo dhe ldquosynimeve socialerdquo te te gjithe njerezve qe ndjekin kete spektakelp p classMsoListParagraphCxSpMiddle stylemargin-left 0inKy eshte problem qe duhet vleresuar i cili na ndihmon qe te shikojme pertej tij si shfaqen ldquomoduletrdquo e marredhenieve sociale te kohes moderne Te mos harrojme se ekziston dhe rreziku i mundshem qe ldquokoha spektakolarerdquo qe per ne qe jemi jashte shtepise eshte kohe e realitetit social pavaresisht qe zhvillohet dhe transformohet brenda shtepise tone private ne se nuk perceptohet si kohe sociale mund te kthehet ne ldquolende te deformuarrdquo qe ndikon pastaj qe shume gjera te perceptohen ne menyre iluzore Natyrisht banoret jane ne boten e spektaklit i cili ka parimet dhe ligjet e veta imanente dhe kjo te pengon nganjehere qe te gjesh masen e natyres se vertete te jetes moderne e cila nganjehere edhe ne big-brather vjen e sheqerosur pse jo e mbuluar me iluzione ne ndonje rast p p classMsoListParagraphCxSpMiddle stylemargin-left 0inGjithnje e kam shqetesimin e natyrshem te sociologut per te pare se sa ky spektakel i permbush parametrat e ldquoorganizimit socialrdquo dhe pastaj se si e realizon performancen si spektakel Sepse gjithnje ldquospektaklet socialerdquo kane rrezikun qe per hir te spektaklit shpesh behen ldquovetedije e remerdquo e kohesp p classMsoListParagraphCxSpMiddle stylemargin-left 0inKy eshte nje problem i cili ka filluar te ndihet ne kete edicion te trete dhe qe ne te ardhmen mund te behet problem shqetesues Sipas mendimit tim ky rrezik mund te kaperxehet ldquoVellai i madhrdquo i ka te gjithe mundesite qe kete ceshtje te mund ta zgjidhe me ldquodetyra shtepierdquo Fjala vjen pervec ldquodukjes fizikerdquo akoma per shikuesit nuk duken te qarta pse u be rikthimi eksperimental i lojes ne kushtet e jetes materiale te viteve 70-te dhe krijimi i nje situate paradoksale te raportit midis te jetes materiale te banoreve qe na ka cuar ne te kaluaren dhe jetes me parametra te modernitetit aktual Duhet gjetur menyra per te stabilizuar keto dy pjese te spektaklit dhe te jetes pa te cilat eksperimenti i edicionit te trete do te kish vleren e kufizuar te nje ldquospektakli ekzibicionistrdquo p p classMsoListParagraphCxSpMiddle stylemargin-left 0inMakineria spektakolare e big-brotherit eshte shume e fuqishme influente ne opinionin e shoqerise tone por dhe vetekorrigjuese Ndaj duhet kujdes me shume per te rregulluar disa raporte qe gjithnje ne kete spektakel here deformohen dhe nganjehere edhe prishen ldquoVellai i madhrdquo i ka te gjitha mundesite qe personazhet e shtepise se tij trsquoi orientoje me mire drejt konceptit te perbashket sipas se ciles jo e gjithe koha e tyre eshte per ldquokonsum individualrdquo sepse sidoqofte ajo eshte jete e vezhguar nen kamerat e ldquopanoptikonit socialrdquo i cili ka pretendime sociale per lojen e tyre Kjo do te thote se duhet organizuar me mire jeta e banoreve e cila nuk kane kohe individuale per te bere ldquohistori personalerdquo por duhet te ndertojne nje ldquokohe socialerdquo per te bere spektakel social me vlera natyrisht pa anashkaluar historite dhe ngjarjet e vogla individuale qe nuk kane qene te munguara p p classMsoListParagraphCxSpMiddle stylemargin-left 0inKjo eshte koha moderne ldquokohe e spekaklitrdquo dhe ldquoshoqeri e qejfitrdquo e gjerave qe konsumohen shpejt dhe qe ikin pa lene shume gjurme sociale Spektakli po na meson sidomos te rinjve disa parametra te jetes moderne e cila e ka bere boten me te tjeshte filozofikisht me pak te komplikuar me marredhenie e relacione sociale dhe metafizike me te thjeshta Duket qe ne te ardhmen do jetojme ne nje bote qe ka pak kuptim qe shume gjera nuk do te jene aq ldquothelbesorerdquo kulturore apo historike Shume gjera ne jeten e njeriut jane dhe do te behen akoma me te rastit te castit te perkoheshme te kalueshme pa shume gjurme socialep p classMsoListParagraphCxSpMiddle stylemargin-left 0inNuk duhet te harrojme nje difekt endemik te big-brotherit qe nuk na le te besojme per nje rezultat analog me realitetin Ai eshte ne thelb nje ldquospektakel me natyre merkantilisterdquo qe per fituesin ka ne fund nje pagese te ldquomajmerdquo dhe mjaft stimuluese per te ldquoluajtur rolinrdquo sipas lojes dhe per te arritur objektivin e fitimtarit Kam pershtypje se shperblimi eshte sa nxites aq dhe deformues i dimensionit te lojes reale sepse ldquoceku 100 milioneshrdquo eshte i projektuar ne formem e imperativit kategorik dhe qendron si modus viventi dhe modus operanti per cdo lojtar te Big Bratheri-it Kjo duket qarte ne veshtiresite e gjetjes se ldquogjuhes se perbashketrdquo dhe moduleve te veshtira te komunikimit interaktiv te banoreve Kjo eshte e pritur sepse qe te gjithe po jetojme ne kohe te veshtira te neurotizmit social masiv ne kohe qe eshte e veshtire te gjesh ldquogjuhen komunitarerdquo Ne shtepine e madhe kemi te gjithe format e komunikimit te dialogut intensiv me diapazon te gjere dhe me te gjithe ngjyrat e mundshmep p classMsoListParagraphCxSpMiddle stylemargin-left 0inMegjithate sipas meje spektakli ka disa vlera me rendesi qe e vlejne kohen cilesore qe konsumojme me te dhe per tep p classMsoListParagraphCxSpMiddle stylemargin-left 0inSe pari ka vlere pse i meson njerezit si te jetojne dhe te pershtaten suksesshem ne kohen me aks te forte individualist me menyren e te jetuarit ne shoqerine moderne e cila edhe tek ne ka filluar te kete te plota konturet e shoqerise se ldquorremujes se pergjithshmerdquop p classMsoListParagraphCxSpMiddle stylemargin-left 0inSe dyti spektakli ka vlera sepse meson te rinjte qe ne kete kohe te individualizmit ekstrem qe te gjejne menyra komunikimi qytetar te pervehtesojne modalitetet e ndertimit te ldquopersonalitetit te integruar ne gruprdquop p classMsoListParagraphCxSpMiddle stylemargin-left 0inSe treti ka shume rendesi pse na meson si te veprojme dhe si te sillemi kur eshte fjala per zhvillimin e konfliktit qe nuk eshte vetem ldquozemra e spektaklitrdquo por eshte ne origjinen e te gjithe gjerave te botes modernep p classMsoListParagraphCxSpMiddle stylemargin-left 0inSe katerti ajo qe ka vlere ne kete spektakel eshte menyra qytetare e komportimit ne situaten e veshtire te kompeticionit dhe egoizmit personal niveli i gjuhes se perdorur si instrument i vetem i komunikimit interpersonal te qyteteruar Per te gjitha keto spektakli e vlenhellipp p classMsoListParagraphCxSpMiddle stylemargin-left 0in p p classMsoListParagraphCxSpMiddle stylemargin-left 0in p p classMsoListParagraphCxSpMiddle stylemargin-left 0inGezim TUSHIp p classMsoListParagraphCxSpLast stylemargin-left 025in p p classMsoNormal p p p <![CDATA[UDHZUES PR PLOTSIMIN E FORMULARIT A1-Z]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/413937/titulli/UDHZUES-PR-PLOTSIMIN-E-FORMULARIT-A1-Z pPR REGJISTRIMIN E KANDIDATVE Q KAN PRFUNDURA SHKOLLN E MESME PRAPARA VITIT 2010 PR PROVIMET E MATURS SHTETRORE 2010p p lt-- Font Definitions font-face font-familyCambria Math panose-12 4 5 3 5 4 6 3 2 4 mso-font-charset0 mso-generic-font-familyroman mso-font-pitchvariable mso-font-signature-1610611985 1107304683 0 0 159 0 Style Definitions pMsoNormal liMsoNormal divMsoNormal mso-style-unhideno mso-style-qformatyes mso-style-parent margin0in margin-bottom0001pt mso-paginationwidow-orphan font-size120pt font-familyTimes New Romanserif mso-fareast-font-familyTimes New Roman MsoChpDefault mso-style-typeexport-only mso-default-propsyes font-size100pt mso-ansi-font-size100pt mso-bidi-font-size100pt page Section1 size85in 110in margin10in 125in 10in 125in mso-header-margin5in mso-footer-margin5in mso-paper-source0 divSection1 pageSection1 --gt p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalI UDHeZIME Te PeRGJITHSHMEp p classMsoNormal1 Formulari A1-Z plotesohet per trsquou regjistruar ne Maturen Shteterore 2010 nga te gjithe kandidatet qe kane perfunduar shkollen e mesme perpara vitit 2010 por qe plotesojne kriteret e percaktuara ne Rregulloren e MSH 2010p p classMsoNormal2 Formulari A1-Z te plotesohet me shkronja te medha kapitalep p classMsoNormal3 Formulari A1-Z do te konsiderohet i vlefshem VETeM nese ai eshte plotesuar ne menyre te sakte dhe te kuptueshme Ne rast te kundert ai do te konsiderohet i pavlefshem dhe kandidati humbet te drejten e regjistrimitp p classMsoNormal4 Pasi te jete plotesuar Formulari A1-Z dorezohet prane Komisionit Shkollor te Matures Shteterore KSHMSH ku kandidati ka mbaruar shkollenp p classMsoNormal5 Plotesimi dhe dorezimi i Formularit A1-Z fillon me date 20 shkurt 2010 dhe perfundon me date 10 mars 2010p p classMsoNormal6 Ne rast se kandidati ka bere gabime ne plotesimin e formularit ai mund te plotesoje nje formular tjeter A1-Z i cili zevendeson te parin Zevendesimi i formulareve mund te pranohet nga Komisioni Shkollor i Matures Shteterore KSHMSH vetem brenda afatit te dorezimit te tij 10 mars 2010 Pas ketij afati kandidati NUK ka te drejte te beje ndryshime te tjerap p classMsoNormal7 Formularet A1-Z pas plotesimit kontrollohen me kujdes per saktesine nga nje mesues qe drejtori i shkolles e ka caktuar ne rolin e mesuesit kujdestar dhe me pas firmosen nga kandidati mesuesi i caktuar dhe drejtori i shkollesp p classMsoNormal8 cdo formular duhet te vuloset me vulen e shkollesp p classMsoNormalII UDHeZIME Te DETAJUARA PeR PLOTeSIMIN E FORMULARITp p classMsoNormalNe hapesirat e lena bosh tek Formulari A1-Z plotesonip p classMsoNormal1 Shkruani emrin e DAR ose ZA ku ndodhet shkolla prane se ciles ju po aplikoni dhe do te jepni proviminp p classMsoNormal2 Shkruani emrin e qytetit ose fshatit ne te cilin ndodhet shkollap p classMsoNormal3 Shkruani emrin e shkolles ku keni kryer studimetp p classMsoNormal4 Bazuar ne tabelen Nr1 Indekset e profilevedegeve gjeni indeksin e deges dhe shenoni numrin qe perfaqeson dega qe ju keni ndjekur psh Gjimnazi Drejtimi Shoqeror ne tabele ka indeksin 2 ne formular ju do shenoni numrin 2 Plotesohet ne bashkepunim me mesuesin kujdestarp p classMsoNormal5 Shenohet ID qe keni patur ne Maturen Shteterore 2006 2007 2008 2009 Tek MSH viti shenohet viti dhe tek ID shenohet numri qe keni patur si ID ne ate vit Nese jeni pajisur dy a me shume here me ID shenohet viti i fundit dhe ID e vitit te fundit Nese kandidati regjistrohet per here te pare ne Maturen Shteterore piken 5 nuk e ploteson Plotesohet ne bashkepunim me drejtorin e shkollesp p classMsoNormal2p p classMsoNormal6 bull Shkruani emrin tuaj bull Shkruani emrin e babait bull Shkruani mbiemrin tuajp p classMsoNormalKujdes - te shkruhen me germa kapitale dhe ne perputhje me dokumentin e identifikimitp p classMsoNormal- te behet kujdes me germat e dhe cp p classMsoNormal7 Shenoni datelindjen tuaj duke plotesuar me dy shifra diten dhe muajin psh 05121989p p classMsoNormal8 Vendosni nje shenje ne forme kryqi ne kutine qe i perket gjinise suaj Psh nese i perkisni gjinise femerore shenoni nje kryq X ne kutine perbri fjales ldquoFemerrdquop p classMsoNormal9 Shenoni vitin kur keni perfunduar studimet ne shkollen e mesme psh 2006 2007 2008 2009p p classMsoNormal10 Nxenesit qe duan te vazhdojne studimet ne Itali shenojne nje kryq X ne kutine perbri POp p classMsoNormal11 Shenoni lendet e detyruara noten e shkallezuar dhe noten vjetore te tyre Ne rastin kur kandidati nuk ka likuiduar njeren nga te dy lendet e detyruara do te shenoje emrin e te dy lendeve noten e shkallezuar te lendes qe ka likuiduar dhe noten vjetore e te dy lendeve Ne rastin kur kandidati nuk ka likuiduar asnjeren nga te dy lendet e detyruara do te shenoje emrin e te dy lendeve dhe noten vjetore e te dy lendevep p classMsoNormal12 Lendet me zgjedhje mund te rijepen por dhe mund te mbarten njera ose te dyja sipas deshires se kandidatitp p classMsoNormal121 Ne hapesirat bosh te shenohet emri i lendes lendeve me zgjedhje qe do mbartet mbarten dhe vitin kur eshte dhene provim kjo lende Nese lenda lendet qe do te mbartet mbarten jane dhene provim me shume se nje here atehere ne formular duhet te shenohet viti i fundit kur eshte dhene provim kjo lendep p classMsoNormalPsh nese do mbartni lenden Fizike te cilen e keni dhene provim dy here ne MSH 2007 dhe MSH 2008 atehere ne formular duhet te shenoni vitin 2008p p classMsoNormal122 Nese keni mbartur dy lende me zgjedhje nga Matura Shteterore e viteve te meparshme pika 122 nuk plotesohetp p classMsoNormalNese keni mbartur vetem nje lende me zgjedhje nga Matura Shteterore e viteve 2006 2007 2008 2009 atehere ne listen e lendeve me zgjedhje duhet te qarkoni vetem nje lende me zgjedhje Nese lenda qe keni mbartur eshte gjuhe e huaj lenda qe do te qarkoni ne listen e lendeve me zgjedhje nuk duhet te jete gjuhe e huaj Gjithashtu lenda e qarkuar nuk duhet te jete e njejte me lenden e detyruar apo me lenden me zgjedhjep p classMsoNormalNese NUK keni mbartur lende me zgjedhje nga Matura Shteterore e viteve 2006 2007 2008 2009p p classMsoNormalatehere duhet te qarkoni dy lende me zgjedhje ne listen e lendeve me zgjedhje Lendet qe do te qarkonip p classMsoNormalnuk duhet te jene te dyja gjuhe e huaj Psh nuk mund te qarkonip p classMsoNormalAnglisht dhe Frengjisht Anglisht dhe Italisht etjp p classMsoNormalShenimp p classMsoNormal- Kandidati firmos ne hapesiren e percaktuar per tep p classMsoNormal- Mesuesi shkruan emrin dhe mbiemrin me shkronja kapitale dhe firmos ne hapesiren e percaktuar per tep p classMsoNormal- Drejtori shkruan emrin dhe mbiemrin me shkronja kapitale firmos dhe vulos me vulen e shkolles ne hapesiren e percaktuar per tep p <![CDATA[Perplaset autobusi me udhetare kosovare gjashte viktima]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/413936/titulli/Perplaset-autobusi-me-udhetare-kosovare-gjashte-viktima pNje autobus i nisur nga Prizreni eshte perplasur me dy kamione ne Vjene Burimet jo zyrtare konfirmuan se gjashte kosovare kane mbetur viktime e aksidentitp p p pp p classMsoNormal p p classMsoNormalNje aksident automobilistik ne kryeqytetin austriak i ka marre jeten 6 shtetasve te Kosoves nuk dihet ende sa prej tyre jane shqiptare e sa serb ndersa jane plagosur dhjetera te tjere Sipas te perditshmes kosovare ldquoExpressrdquo Ministria e Puneve te jashtme te Kosoves ka nderhyre menjehere per te kuptuar se cfare ka ndodhur ne aksidentin e Vjenes ndersa ambasadori i Kosoves ne Austri eshte vene ne kontakt me autoritetet atje Albana Beqiri keshilltare e larte per media ne Ministrine e Puneve te Jashtme te Kosoves tha per gazeten se ajo cka eshte konfirmuar eshte se behet fjale per gjashte viktima emrat e te cileve jane konfirmuar nepermjet ambasadorit Sabri Kicmari dhe 31 te plagosur ndersa priten informacione zyrtare nga Ministria e Puneve te Jashtme te Austrise Beqiri tha se te lenduar jane 31 persona dhe ata jane shperndare ne tre spitale te ndryshme ldquoAmbasadori Kiqmari ka vizituar dy spitale ndersa eshte rruges per ne spitalin e trete Nga ata qe ka takuar ambasadori vetem nje ka qene i lenduar rende Ne kemi nje liste qe e kane dhene policia austriake me personat e lenduar por akoma nuk e kemi kuptuar se kush jane te vdekuritrdquo tha Beqiri per ExpressldquoTe lenduar jane 31 persona nga te cilet dy jane te huaj dy te tjere nuk e kane dhene identitetin e tyrerdquo-shtoi ajo Ishte Osman Hoti pronar i kompanise ldquoPolluzhardquo qe deklaroi per ldquoExpressrdquo se njeri nga autobuset e firmes se tij kishte pesuar aksident te rende ne Vjene te Austrise Por ai tha se nuk ka arritur te kete asnje informacion ne lidhje me gjendjen e pasagjereve ldquoNuk kane qene vetem udhetaret tane Ka qene edhe nje firme tjeter me te cilet i kemi pasur udhetaret e perbashketrdquo-tha ai Sipas Hotit autobusi ishte nisur nga Prizreni ne drejtim te Austrise Policia austriake me heret kishte thene se autobusi i cili kishte targa te Mynihut kishte ne bord disa udhetare nga Kosova Dy kamionet me te cilet u perplas autobusi thuhet se jane nga Rumania dhe Sllovakia Sipas policise aksidenti ndodhi kur autobusi qe barte 38 njerez dhe dy kamionet jane ndeshur me njeri tjetrin Shoferi i autobusit dhe pese njerez te tjere te ulur ne karriget e para kane vdekur ne vend Shoferi sllovak thuhet se ka shpetuar ndash edhe pse eshte lenduar ndersa ai rumun ka pesuar lendime te lehta Ende nuk jane dhene detale te qarta per aksidentin Raportet se rruget kane qene te akullta jane hedhur poshte te henen Zedhenesi i autostrades ka thene se te gjitha rruget kane qene pa akull ne mengjes Por ende eshte e paqarte se si tri mjetet jane ndeshur me njera-tjetren Dy kamionet ishin njeri pas tjetrit para se te ndeshet autobusi me ta por autobusi mund ta kete shkaktuar ndeshjen ka thene Willy Konrath shef i departamentit te transportit ne Austrip p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalStrategjia per veriunp p classMsoNormal p p classMsoNormalEnde asnje afat kohor per zgjedhjet ne Verip p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalAutoritetet vendore e nderkombetare ne Kosove duket se i kane hequr limitet kohore per organizimin dhe mbajtjen e zgjedhjeve ne pjesen veriore te vendit Strategjia per shtrirjen e autoritetit ne veri e hartuar nga Zyra Civile Nderkombetare dhe Qeveria e Kosoves fillimisht parashihte qe ne pranveren e ketij viti procesi elektoral te zhvillohej ne Zvecan Zubin-Potok Leposaviq dhe ne komunen e re ne veri te Mitrovices qe do te formohej paralelisht me kete proces Kjo pasqyre kohore kishte pesuar pastaj nje ndryshim duke i shtyre per gjashte muaj planet per mbajtjen e zgjedhjeve ne veri ndersa tani thuhet se dokumenti per veriun eshte liruar teresisht nga afati kohor per keto zgjedhje Ministri per Administrimin e Pushtetit Lokal Sadri Ferati thote se nevojitet fillimisht nje vleresim i progresit per ate pjese te vendit para se te caktohet ndonje afat kohor per zhvillimin e zgjedhjeve ldquoVersioni i fundit i strategjise nuk ka date Kemi diskutuar per shume muaj por as ne dokument nuk ekziston ndonje daterdquo shprehet Ferati Eksperti per decentralizim Arben Gashi thote se manipulimet me data sic i quajti ai ne lidhje me zhvillimin e zgjedhjeve ne veri ndodhin per shkak te presionit dhe kundershtimit te Beogradit qasjes joadekuate te institucioneve vendore e nderkombetare per kete ceshtje dhe mungeses se parakushteve per zhvillimin e ketyre zgjedhjeve ldquoKjo shtyrje e afatit kohor kjo levizje dhe ky manipulim me data behet per te matur pulsin e Bashkesise Nderkombetare per te matur pulsin e Serbise dhe po ashtu perben nje element per konsumin e politikes se brendshme kosovare Por nuk eshte nje qasje e studiuar mire dhe nje qasje pragmatike e cila do te duhej te jepte rezultate konkreterdquo thekson Gashi Perfaqesues te serbeve te veriut te Kosoves te mbeshtetur edhe nga Beogradi zyrtar kishin kundershtuar zhvillimin e zgjedhjeve te shtetit te Kosoves ne ate pjese te vendit Megjithate Ferati thekson vendosmerine e qeverise se Kosoves per zbatimin e planeve qe kane te bejne me pjesen veriore ldquoDeri me tani ne nuk kemi marre ndonje sinjal nga Beogradi se ai do trsquoi arsyetoje dhe do trsquoi mbeshtese zgjedhjet por ne i kemi dokumentet tona dhe i kemi vendimet tonardquo-thote Ferati Kohe me pare shefi i ICO-se Piter Feith mandatoi ekipin pergatitor per krijimin e komunes se re ne veri te Mitrovices te perbere nga katermbedhjete anetare te cileve parashikohet trsquou bashkohen edhe nga nje perfaqesues i Ministrise se Administrimit te Pushtetit Lokal nje perfaqesues nga komuna jugore dhe nje perfaqesues nga Zyra Nderkombetare Civile Ne lidhje me tri komunat e tjera ne veri thuhet se nevojitet nje qasje me e kujdesshme per shkak te qendrimeve me te theksuara te serbeve te atyre lokacioneve kunder institucioneve kosovarep <![CDATA[ALUIZNI Legalizimet ja si mund te perdoren bonot e privatizimit nga qytetaret]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/413935/titulli/ALUIZNI-Legalizimet-ja-si-mund-te-perdoren-bonot-e-privatizimit-nga-qytetaret pPer objektet pa leje ne zonat informale per siperfaqe nga 1-500 m poseduesit e objektit mund te paguajne deri 70 te vleres me bono per pjesen e siperfaqes mbi 500 m nuk aplikohet ky rregullp p p p classMsoNormalp p classMsoNormal p p classMsoNormalPagesa me ane te bonove te privatizimit per tokat ne te cilat eshte ndertuar pa leje eshte nje nga menyrat me te leverdisshme per legalizimin e tyre Kuvendi i Shqiperise miratoi ne date 422010 ligjin nr 10219 ldquoPer disa shtesa ne ligjin nr9482 date 342006 ldquoPer legalizimin urbanizimin dhe integrimin e ndertimeve pa lejerdquo te ndryshuar Ky ligj parashikon si forme alternative pagese per parcelen ndertimore te objektit informal bonot e privatizimit krahas pageses ne leke ne vlere te plote monetare Poseduesit e objekteve informale me funksion banimi apo te perzier te kualifikuara per legalizim me hyrjen ne fuqi te ligjit kane te drejte te parashtrojne kerkese per pagesen e parceles ndertimore me bono privatizimi sipas percaktimeve te nenit 1 dhe 2 te ligjit nr 10219 Bejne perjashtim nga ky rregull objektet informale me destinacion social-ekonomik apo qe shfrytezohen sipas ketij destinacioni dhe shtesat informale ne objekte me lejep p classMsoNormalJashte vijes se verdhep p classMsoNormalPerqindjet e perdorimit te bonove te privatizimit ndahen sipas vendndodhjes se objektit informal dhe sipas siperfaqes se parceles qe kalon ne pronesi te poseduesit te ndertimit informal Per objektet pa leje ne zona informale jashte vijes kufizuese te ndertimit per siperfaqe te parceles nga 1-500 msup2 poseduesit e objektit mund te paguajne deri 70 te vleres me bono privatizimi Per pjesen e siperfaqes se parceles mbi 500 msup2 e cila llogaritet me cmimin e tregut ne castin e kalimit te pronesise ky rregull nuk aplikohet p p classMsoNormalBrenda vijes se verdhep p classMsoNormalPer objektet informale te ngritura brenda vijes kufizuese te ndertimit vija e verdhe per siperfaqe te parceles nga 1-300 msup2 poseduesit e objektit mund te paguajne deri 70 te vleres me bono privatizimi Per parcela ndertimore me siperfaqe mbi 300 msup2 vlera e te cilave llogaritet me cmimin e tregut ne castin e kalimit te pronesise pagesa mund te kryhet per deri 50 te vleres me bono privatizimi Ligji parashikon perfitimin e lehtesive te parashikuara ne te edhe per poseduesit e objekteve informale qe kane kryer pagesa te meparshme te parceles ndertimore te objektit p p classMsoNormalRikthimi i pagesave te bera p p classMsoNormalKeshtu referuar edhe ligjit te gjithe ata qytetare qe kane bere pagesa te meparshme per legalizimn e objekteve te tyre pa leje mund te perfitojne nga rikthimi i fondeve nese kerkojne qe te rikryejne pagesen duke e zevendesuar me bono thesari Keta subjekte per te perfituar nga e drejta e pageses me bono privatizimi per pjesen e mbetur apo per rikthimin e shumave te paguara ne leke ne kembim te bonove te privatizimit kane te drejte qe brenda 3 muajve nga data e hyrjes ne fuqi te ligjit nr 10219 ldquoPer disa shtesa ne ligjin nr9482 date 342006 ldquoPer legalizimin urbanizimin dhe integrimin e ndertimeve pa lejerdquo te ndryshuar te paraqesin kerkese me shkrim prane ALUIZNI-t Procedurat dhe afatet per rimbursimin e tyre do te rregullohen me Vendim te Keshillit te Ministrave Poseduesit e objekteve informale sipas percaktimeve ne ligjin nr 10219 date 422010ldquoPer disa shtesa ne ligjin nr9482 date 342006 ldquoPer legalizimin urbanizimin dhe integrimin e ndertimeve pa lejerdquo te ndryshuar mund te paraqesin kerkesat prane Drejtorive Rajonale te ALUIZNI-t me hyrjen e ne fuqi te tij per te perfituar nga e drejta e pageses me bono privatizimip p classMsoNormalp p classMsoNormalSkema e re e pageses p p classMsoNormalKy ligj parashikon si forme alternative pagese per parcelen ndertimore te objektit informal bonot e privatizimit krahas pageses ne leke ne vlere te plote monetare Poseduesit e objekteve informale me funksion banimi apo te perzier te kualifikuara per legalizim me hyrjen ne fuqi te ligjit kane te drejte te parashtrojne kerkese per pagesen e parceles ndertimore me bono privatizimi sipas percaktimeve te nenit 1 dhe 2 te ligjit nr 10219 Bejne perjashtim nga ky rregull objektet informale me destinacion social-ekonomik apo qe shfrytezohen sipas ketij destinacioni dhe shtesat informale ne objekte me leje Perqindjet e perdorimit te bonove te privatizimit ndahen sipas vendndodhjes se objektit informal dhe sipas siperfaqes se parceles qe kalon ne pronesi te poseduesit te ndertimit informal Per objektet pa leje ne zona informale jashte vijes kufizuese te ndertimit per siperfaqe te parceles nga 1-500 msup2 poseduesit e objektit mund te paguajne deri 70 te vleres me bono privatizimi Per pjesen e siperfaqes se parceles mbi 500 msup2 e cila llogaritet me cmimin e tregut ne castin e kalimit te pronesise ky rregull nuk aplikohet Per objektet informale te ngritura brenda vijes kufizuese te ndertimit vija e verdhe per siperfaqe te parceles nga 1-300 msup2 poseduesit e objektit mund te paguajne deri 70 te vleres me bono privatizimip p classMsoNormal p p classMsoNormal p p p p classMsoNormalp p p <![CDATA[Nafta cmimet rriten serish]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/413934/titulli/Nafta-cmimet-rriten-serish pBrenda 6 javeve te fundit mimi i naftes neper tregjet boterore ka arritur te shenoje nivelin me te larte qe ka patur ndonjeherep p p p classMsoNormalp p classMsoNormal p p p p classMsoNormalBrenda 6 javeve te fundit cmimi i naftes neper tregjet boterore ka arritur te shenoje nivelin me te larte qe ka patur ndonjehere Lajmi konfirmohet nga mediat e huaja sipas te cilave kjo gje po ndodh ne nje kohe kur monedha e perbashket evropiane Euro ka vazhduar te mbivleresohet ndaj dollarit amerikan Konkretisht ne Shtetet e Bashkuara te Amerikes nje fuci nafte u shit deri ne 8047 dollare per fuci ne nje kohe qe ne Londer u kap shifra e 78 dollareve Por sipas eksperteve te ekonomise ne kete rritje te cmimeve te naftes ka ndikuar edhe lajmi per ndertimin e armeve nukleare te Iranit si dhe kercenimet per greve te punonjesve te rafinerive te naftes ne Francep p p p classMsoNormalp p classMsoNormalPas shume javesh qe ishin vetem ne rritje cmimi i naftes ne tregjet nderkombetare e ka mbyllur diten e djeshme ne nje nivel prej 78 dollaresh per fuci Gjate fundit te vitit 2009 dhe fillimit te vitit 2010 cmimet e arit te zi pesuan nje rritje qe kaloi 80 dollare per fuci duke treguar se ekonomia boterore kishte shpresa per trsquou rimekembur Kerkesa e larte per nafte u mbeshtet edhe nga i ftohti i madh qe perfshiu Shtetet e Bashkuara te Amerikes dhe nje pjese te madhe te Europes Renia ne cmimet e arit te zi ne bursat nderkombetare erdhi pas deklarates se bere nga karteli i naftes OPEC 11 vendet prodhues me te medhenj te arit te zi ne bote kane bere te ditur sipas ldquoReutersrdquo se recesioni ekonomik boteror vazhdon qe te ule kerkesen per nafte ne nje kohe qe nga ana e kartelit ka nje rritje te ofertes OPEC-u ben te ditur se ne muajin janar 2010 jane prodhuar 2680 milione fuci prodhim ky me rreth 150 000 mije fuci me shume Nga ana tjeter OPEC vazhdon te besoje se edhe viti 2010 do te jete i veshtire per sa u perket cmimeve te arit te zi ne nje kohe qe monedha europiane vazhdon qe te humbase terren ndaj dollarit amerikanp p classMsoNormalp p classMsoNormalNafta kaperceu nivelin me te larte te 15 muajve te fundit ne tregjet nderkombetare vetem dy jave me pare pas te ftohtit qe ka perfshire pjesen me te madhe te Europes Por rritja e cmimit te naftes duket se nuk ka ardhur vetem nga ky shkak por ka pasur edhe faktore te tjere te cilet duket se varen tashme nga ekonomia energjike aziatike Banka qendrore e Kines la tregjet e habitur duke e ngritur normen e interesit per nje tremujor ndersa tregjet e moren kete si nje sinjal per forcimin e politikes duke bere presion mbi mallrat dhe kryesisht mbi cmimin e naftes Dyfishimin e cmimit te naftes gjate vitit 2009 specialistet ia faturojne kryesisht ekonomise kineze dhe rritjes se saj te forte Por renia ne 7 dollare per fuci e cmimit te naftes ne mesin e kesaj jave pas renies edhe te indeksit te bursave ne SHBA me 2 per qind dhe rritjes se prodhimit nga OPEC-u tregoi edhe njehere se ekonomia boterore po vuan ende pasojat e krizes ekonomike qe goditi pikerisht nje vit me pare ne te njejten periudhe Krahasuar me fillimin e vitit 2009 cmimi i arit te zi eshte dukshem me i lartep p p <![CDATA[Ekzekutohet me plumb ne koke shqiptari]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/413933/titulli/Ekzekutohet-me-plumb-ne-koke-shqiptari pPolicia italiane thote se 27-vjcari qe jetonte me dokumente te rregullta ne Siena eshte vrare rreth ores 0200 te mengjesit nga dy persona qe jane larguar me fuoristrade Dyshimet e policise jane perqendruar te pista e hakmarrjes pasi vellai i viktimes ka kryer nje krim 10 vjet me parep p p p classMsoNormalVrasja per gjakmarrjep p classMsoNormal p p classMsoNormalp p classMsoNormal p p classMsoNormalp p classMsoNormal p p classMsoNormalArtan CENAp p classMsoNormalSIENA - Persona te paidentifikuar kane qelluar per vdekje nje shqiptar sapo ai kishte parkuar makinen e tij Ngjarja ka ndodhur ne qytetin italian te Sienes Itali Lajmi eshte bere i ditur nga media e shtetit fqinj te cilet kane treguar se viktima kishte nje vit qe jetonte me dokumente te rregullta dhe zakonisht kishte punuar si kamerier Viktima eshte Lorenc Lame 27 vjec Ai kishte lene punen rreth ores 0200 te mengjesit te djeshem dhe eshte larguar per ne banesen e tij Sic behet e ditur personat qe kane qelluar mbi shqiptarin te kene qene dy dhe te kene ikur me nje automjeti qe eshte gjendur i djegur ne afersi te varrezave te qytetit Sipas policise me makine qe eshte gjetur e shkrumbuar besohet se kane levizur vrasesit Ne te gjithe zonen karabinieret kane ngritur post-blloqe por ende nuk ka asnje njoftim per kapjen e autorit Dyshimet e para te policise italiane tregojne se vrasja mund te kete ndodhur per motive gjakmarrjeje pasi vellai i viktimes dyshohet se ka kryer nje krim 10 vjet me pare p p classMsoNormalp p classMsoNormalMedia e shtetit fqinj duke cituar burime zyrtare nga policia ngjarja ka ndodhur ne vendin e quajtur Ishulli Skalo ne afersi te qytetit te Sienes Ngjarja ka ndodhur kur ai ishte duke parkuar makinen poshte nje pallati ku 27 vjecari nga Shqiperia jetonte se bashku me disa te aferm te tij Nga rindertimi i ngjarjes nga policia eshte mesuar se besohet se kane qene dy persona qe i jane afruar Lames dhe e kane qelluar ne koke me tre plumba pistolete ne koke dhe dy te tjere ne kraharor Dhe 27 vjecari ka gjetur vdekjen e menjehershme Nga te dhenat e mbledhura nga policia Lame kishte nje vit qe kishte mberritur ne shtetin fqinj Ai kishte ndryshuar disa pune gjate kesaj kohe dhe ne momentin qe eshte ekzekutuar punonte si kamerier Nga te dhenat e deritanishme te policise eshte arritur te rindertohet dhe ngjarja Karabinieret thane se autoret e kesaj ngjarjeje e kane pritur te riun poshte pallatit ku jetonte se bashku me motren dhe kunaten Ata kane qene me nje fuoristrade dhe nga aty kane zbritur dhe kane qelluar shqiptarin ne momentin kur ka qene duke parkuar makinen per tu larguar me pas me shpejtesi p p classMsoNormalp p classMsoNormalI riu qe kishte marre pese plumba eshte derguar me shpejtesi ne spital dhe sic mesohet ka nderruar jete ne spitalin ldquoScotterdquo Nderkaq te dyshuarit jane larguar menjehere me makinen e tyre qe aferisht pas nje ore e kane djegur ne afersi te varrezave te qytetit ne vendin e quajtur ldquoArbiardquo Nje mik i viktimes ka treguar per policine e shtetit fqinj se vrasja e Lames mund te kete lidhje me nje krim te bere nga vellai i tij 10 vite me pare ne Shqiperi Sipas tij vellai i viktimes kishte qelluar nje tjeter person per vdekje Ai pasi kishte bere disa vite burg kishte perfituar nga nje amnisti e presidentit duke u liruar Pas lirimit ishte larguar ne drejtim te Italise ku kishte njerezit e tij te afert Policia italiane eshte duke punuar dhe ne disa pista te tjera duke mos perjashtuar dhe ate te hakmarrjes Gjate dites se djeshme policia ka marre deshmite e 20 personave qe mendohet se kane dijeni per ngjarjen e ndodhur apo ndonje konflikt te ndodhur gjate kohes kur ka qene ne Itali Jane marre dhe deshmite e fqinjeve dhe familjareve nderkohe qe makina eshte derguar per ekspertize p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalAkuza edhe per drejtesinep p classMsoNormal p p classMsoNormalGjin Marku Qeveria fsheh shifrat e gjakmarrjesp p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalTIRANe - Ne raportin qe komiteti i pajtimit mbarekombetar lidhur me shkallen e kriminalitetit per shkak te gjakmarrjes ka tone te ashpra ndaj drejtesise shqiptare qe konsiderohet si nje nder shkaktaret e ketij fenomeni Kreu i ketij komiteti Gjin Marku tha se qeveria e fsheh fenomenin e gjakmarrjes per shkak te asaj qe ajo e konsideron si imazh te keq per ambiciet integruese ne Bashkimin Evropian Sipas tij eshte policia e cila i klasifikon vrasjet si krim me dashje duke fshehur te verteten e gjakmarrjes Sipas te dhenave ne vendin tone ka ende krime te tilla qe kane ardhur si pasoje e mos denimit te personave per krimet qe kane bere Sipas raportit gjykata nuk japin vendime te renda per krimet e ndodhura gje e cila sjell dhe reagimin e pales se viktimes qe sjell te tjere te vrare dhe te tjere persona qe ngujohen per te shpetuar nga vdekja Raporti i perpiluar nga kjo organizate do trsquoi dorezohet dhe raportuesit te posacem te OKB-se Filip Alston i cili ndodhet ne Tirane prej dhjete ditesh dhe po zhvillon takime me faktore te ndryshem te politikes dhe shoqerise civile Ai po mbledh te dhena per shkallen e kriminalitetit dhe arsyet e tij dhe nje nga kapitujt kryesore te raportit te tij do te jete edhe krimi per gjakmarrje Gjate viteve te fundit jane pajtuar me shume se 3045 familje Fenomeni ka qene me i rende ne qarkun e Shkodres por gjithashtu eshte i pranishem edhe ne rrethet e tjera Ne Kruje jane 170 femije ndersa ne Kukes 47 femije te prekur nga gjakmarrja p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalBanda e shqiptareve 13 ne prangap p classMsoNormal p p classMsoNormalTRENTO - Nje operacion blic i karabiniereve ne Itali me bashkepunimin edhe me forca te tjera policore ne Spanje France e Belgjike coi ne shkaterrimin e nje bande marokene- shqiptare te trafikut nderkombetar te droges Pas leshimit te urdher arrestit nga prokuroria Antimafia ne Trento ne pranga kane rene 57 persona nga te cilet 13 jane kapur ne flagrance Nga hetimet e kryera rezulton se organizata transportonte sasi te medha hashashi nga Maroku kokaine nga Holanda dhe heroine nga Ballkani drejt Italise Pas mberritjes ne Itali transporti dhe shperndarja e saj menaxhohej nga Sakra Korona Unita brindiziane e cila merrej me shperndarjen e lendes narkotike ne rajonet te ndryshme si dhe fshehjen e trafikanteve te huajp p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalArrestohet prostituta 42-vjecarep p classMsoNormal p p classMsoNormalTIRANe - Kerkohej qe prej nentorit te 2008 dhe vetem dy dite me pare eshte bere i mundur ndalimi i nje gruaje 42 vjecare e cila ishte denuar me 4 muaj burg per prostitucion Lajmi eshte bere i ditur nga burime zyrtare te Policise se Tiranes Keta te fundit thane se kane vene ne pranga nje 42 vjecare per vepren penale te ldquoushtrimit te prostitucionitrdquo Ndalimi eshte bere pas nje vendimi qe Gjykata e Shkodres ka dhene per denimin e saj me 4 muaj burg Sipas policise arrestimit i saj eshte bere ne Tirane nga specialistet e seksionit te Luftes Kunder Trafiqeve Shtetasja Elisabeta Kola Lico eshte banuese ne Beltoje te Shkodres Prokuroria e Rrethit Gjyqesor Shkoder e ka denuar ate me daten 04 nentor 2008 Denimi i saj me kater muaj eshte bere per ldquoUshtrimit te prostitucionitrdquo Pas arrestimit ajo eshte derguar ne Komisariatin e Policise se Shkodres ku me pas do te vuaje dhe denimin e dhene nga gjykata p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalThyen magazinen pranga te rinjvep p classMsoNormal p p classMsoNormalTIRANe - Thyejne nje magazine per ta grabitur policia arreston dhe bashkepunetorin e dyte Lajmi eshte bere i ditur nga burime zyrtare te policise se kryeqytetit Keta te fundit kane bere me dije se dy dite me pare nga efektivet e hetimit te krimit te komisariatit te policise numer 6 Tirane eshte bere kapja dhe me pas arrestimi ne flagrance i Andi Zingas 18 vjec banues ne Tirane i cili eshte proceduar me pare ne vitin 2009 per vepren penale te ldquovjedhjes bashkepunimrdquo Burime nga policia kane deklaruar se ndalimi adoleshentit eshte bere pasi dyshohet se ne daten 17 shkurt 2010 ne bashkepunim edhe me nje bashkemoshatarin e tij kane vjedhur me thyerje zyren e magazines per punimin e hekurit e ndodhur ne autostraden Tirane - Durres pronesi te nje shtetasi Dosja me materiale mesohet se i ka kaluar Prokurorise se Rrethit Gjyqesor Tirane per konsumim te vepres penale te ldquovjedhjesrdquop p classMsoNormal p p p <![CDATA[Nishani Do te rrisim pagat e gjyqtareve]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/413929/titulli/Nishani-Do-te-rrisim-pagat-e-gjyqtareve pPas akuzave te Prokurorise ministri i Drejtesise Bujar Nishani ka marre ne mbrojtje Gjykaten e Apelit duke vleresuar maksimalisht punen e saj Kam vleresim maksimal per punen e kesaj gjykate-tha Nishanip p p p classMsoNormalbr p p classMsoNormal p p classMsoNormalbr p p classMsoNormal p p classMsoNormalTIRANe- Ministri i Drejtesise Bujar Nishani tha dje se pagat e gjyqtareve do te rriten dhe nje gje e tille do te behet e mundur me ane te nje ligji te posacem i cili pritet te kete ne qender te vemendjes trajtimin financiar te gjyqtareve Sipas tij institucioni qe ai drejton tashme ka nisur nga puna per hartimin e draftit ne bashkepunim edhe me Ministrine e Financave qe do te permiresoje kushtet financiare te kategorise se gjyqtareve Gjate intervistes ministri i Drejtesise ka marre ne mbrojtje edhe Gjykaten e Apelit duke deklaruar se ka vleresimin maksimal per kete gjykate edhe pse pak dite me pare kreu i Prokurorise se Apelit ngriti disa shqetesime qe lidhen drejtperdrejte me punen e shkalles se dyte te gjyqesorit ne Tirane ldquoGjykata e Apelit eshte nje gjykate qe perballon nje fluks te madh dosjesh Kam vleresim maksimal per punen e Gjykates se Apelitrdquo- tha Nishani Po ashtu sipas ministrit nje tjeter ceshtje e rendesishme qe do te shihet me prioritet jane edhe inspektimet tematike ne gjykata e prokurori Nishani tha se aktualisht inspektoret e Ministrise se Drejtesise jane duke zhvilluar nje inspektim ne Prokurorine e Elbasanit rezultatet e te cilit do trsquoi paraqiten se shpejti Prokurorise se Pergjithshme p p classMsoNormalRritja e pagavep p classMsoNormalPermiresimi i kushteve financiare te gjyqtareve dhe punonjesve te tjere te gjykates ceshtje kjo e diskutuar vazhdimisht nga ky komunitet sipas Nishanit mbetet nje nder prioritetet e ministrise qe ai drejton ldquoNe pozicionin e ministrit te Drejtesise jam angazhuar ne dy drejtime qe kane te bejne me pjesen e suportit administrativ dhe kushteve te punes se Gjykatave Se pari per te pare mundesine per te paraqitur ne Qeveri nje ligji te ri per rritjen e pagave te gjyqtareve ne Gjykatat e Shkalles se Pare dhe Apelitrdquo- tha ministri Nishani duke konfirmuar bashkepunimin me ministrine e Finances per kete qellim Numri nje i drejtesise shpjegoi edhe arsyet e kesaj nisme e cila pritet te permiresoje me tej trajtimin financiar te gjyqtareve ldquoKjo ka lindur si domosdoshmeri per faktin se Ligji Per Organizmin e Pushtetit Gjyqesor e referon pagen e gjyqtareve te Gjykates se Shkalles se Pare dhe Apelit me perqindje me pagen e gjyqtarit te Gjykates se Larte i cili e ka pagen e barabarte me ate te ministrit Nderkohe qe per shkak te politikes se kesaj Qeverie per te mos rritur pagat e larta por ato te uleta dhe te mesme paga e gjyqtarit te Gjykates se Larte nuk ka pesuar rritje dhe indirekt edhe ajo e gjyqtarit te Gjykates se Shkalles se Pare dhe Apelitrdquo- deklaroi Nishani i cili pohoi se se shpejti projektligji do te kaloje per miratim ne qeverip p classMsoNormalVleresimi per Apelinp p classMsoNormalDuke folur per kritikat nga drejtuesi i Prokurorise se Apelit ne drejtim te gjykates se te njetes shkalle ministri i Drejtesise tha se nuk ka pasur asnje ankese zyrtare per punen e Gjykates se Apelit ldquoMinistria e Drejtesise organizon inspektime tematike te cilat i adreson ne formen e ankeses Por kjo ministri nuk ka pasur asnje lloj ankese nga prokuroria struktura te tjera apo qofte edhe ndonje qytetar lidhur me ceshtjet qe trajtohen ne Gjykaten e Apelit te Tiranesrdquo-tha Nishani Sipas tij gjykata e Apelit eshte nje Gjykate e cila perballon nje fluks te madh dosjesh ldquoKam vleresim maksimal per punen e Gjykates se Apelitrdquo-deklaroi ministri i Drejtesise Po ashtu sipas kreut te dikasterit te drejtesise behet me dije se aktualisht ky institucion eshte duke ushtruar disa inspektime ne kuader te inspektimeve tematike ne prokurorine e Elbasanit apo disa te tjera dhe konkluzionet e ketyre inspektimeve do trsquoi percillen Prokurores se Pergjithshmep p classMsoNormal p p p <![CDATA[KE 6 ore negociata me Topin Berishen Topallin e Ramen]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/413928/titulli/KE-6-ore-negociata-me-Topin-Berishen-Topallin-e-Ramen pDelegacioni i larte do te beje te ditur paraditen e sotme rezultatin e diskutimeve te djeshme per zgjidhjen e krizes politike p p p p classMsoNormalp p classMsoNormal p p p p classMsoNormalKreshnik KUcAJp p classMsoNormal p p classMsoNormalDelegacioni i zyrtareve te larte i Asamblese Parlamentare te Keshillit te Evropes do te beje te ditur per opinionin publik bilancin e takimeve me drejtuesit politike te vendit ne perpjekje per zgjidhjen e krizes politike Diten e sotme kreu i delegacionit Mevlud caushollu sebashku me anetaret e tjere te delegacionit pritet te dale ne nje konference per mediat ku do te komentoje takimin me presidentin Bamir Topi me kryeministrin Sali Berisha dhe me kreun e opozites Edi Rama Nderkohe dita e pare e vizites zyrtare ne Tirane ka rezultuar shume e ngjeshur dhe jashte limiteve kohore te parashikuara ne axhenden e delegacionit te Keshillit te Evropes Dita e pare e ldquopunesrdquo per delegacionin ka nisur mengjesin e djeshme ne oren 0915 duke perfunduar ne oren 1930 te pasdites me takimin permbledhes ne presidence Keshtu rezulton se gjate ketyre 12 oreve 6 prej tyre kane kaluar ne takime dhe bisedime intensive me perfaqesuesit e politikes shqiptare Takimi i pare i delegacionit ka qene pikerisht ai ne presidence me kreun e shtetit shqiptar Bamir Topi ne oren 0915 te mengjesit te djeshem Ne kete takim delegacioni i larte i Keshillit te Evropes eshte njohur me ecurine e deritanishme te implementimit te rezolutes per zgjidhjen e krizes Pas takimit me Topin makinat e zyrtareve te KE-se jane postuar drejt zyres se kryetares se Kuvendit Jozefina Topalli e cila gjithashtu i ka njohur ata me ecurine e negociatave dhe me situaten e funksionimit te parlamentit ne kushtet e nje bojkoti pothuajse 6 mujore te deputeteve socialiste Pas takimit ne Kuvend ku Topalli shoqerohej edhe nga anetaret e djathte te delegacionit shqiptar ne APKE-se delegacioni i eshte drejtuar kryeministrise per te biseduar me kryeministrin Sali Berisha Ky takim ishte parashikuar te zgjaste nje ore por ky orar eshte tejkaluar duke zgjatur pothuajse dy ore Zyrtaret e larte te APKE-se kane mbajtur shenim qendrimin e kryeministrit Sali Berisha dhe kane marre konfirmimin e prezences se tij ne perballjen me kundershtarin e tij politik qe po pergatitej ne presidence Pavaresisht mospublikimit te detajeve te takimit qe zgjati gjysem ore me shume sesa ishte parashikuar kreu i qeverise beri me dije vetem se takimi kishte qene i frytshem Pas ketij takimi ka ardhur radha e takimit ne seline e Partise Socialiste me kryetarin Edi Rama dhe me disa deputete te kesaj force politike Ne takimin me kreun socialist delegacioni i larte i APKE-se eshte njohur me qendrimet e opozites per transparencen e plote zgjedhore Pas takimit ne Partine Socialiste ku delegacioni ka marre edhe konfirmimin e prezences se kreut socialist ne ballafaqimin qe po pergatitej ne presidence makinat e delegacionit te APKE-se sebashku me makinat e kreut te qeverise dhe te kreut te opozites i jane drejtuar selise se presidentit Topi Pak minuta pasi kishte kaluar ora 1700 ne presidence kane nisur diskutimet per mundesite e zgjidhjes se krizes te cilat zgjaten pothuajse 2 ore e gjysem ne prani te kreut te shtetit Bamir Topi p p p <![CDATA[Negociatat ne Presidence ja variantet e diskutuara per kutite]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/413925/titulli/Negociatat-ne-Presidence-ja--variantet-e-diskutuara-per-kutite pDelegacioni i KE-se shtyn axhenden dhe vijon edhe sot negociatat Pas dy oresh diskutime nuk arrihet marreveshja perfundimtare per zgjidhjen e krizesp p p p classMsoNormal p p p p classMsoNormalp p classMsoNormal p p classMsoNormalRefuzohet hapja e pjesshme dhe ankimimi ne Venecia p p classMsoNormal p p classMsoNormalp p classMsoNormal p p classMsoNormalKreshnik KUcAJp p classMsoNormalDelegacioni i larte i Asamblese Parlamentare te Keshillit te Evropes duket se do te shtyje axhenden e parashikuar per viziten ne Shqiperi dhe kjo per vete faktin se nuk eshte arritur akoma nje zgjidhje per situaten politike ne Shqiperi Pavaresisht se mbremjen e djeshme takimi ne presidence me kryeministrin Sali Berisha dhe kreun e opozites Edi Rama zgjati me shume se 2 ore takimi ka perfunduar pa nje marreveshje duke e bere te nevojshme qe negociatat te vijojne edhe diten e sotme Fillimisht ishte parashikuar qe vizita te perfundonte paraditen e sotme kur delegacioni kishte planifikuar edhe nje konference informuese per median ne oren 1030 te dites se sotme Nderkohe pas takimit presidenca njoftoi se negociatat do te vijojne edhe diten e sotme me qellim qe te gjenden te gjitha piketakimet e mundshme per realizimin e nje marreveshjeje e cila sipas presidences ldquozgjidh perfundimisht ngercin politik te institucioneve shqiptarerdquo Nderkohe negociatat e pasdites se djeshme ne presidence nisen rreth ores 1700 per te perfunduar pas me shume se 2 oresh ku i pari nga presidenca doli kryeministri Sali Berisha dhe me pas kreu i opozites Edi Rama Pas takimit ne presidence kryeministri Sali Berisha eshte larguar drejt nje restoranti ne Tirane ku kishte planifikuar nje darke me sekretaren e shtetit francez per Tregtine e Jashtme An Mari Idrak dhe me ministrin e Ekonomise Dritan Prifti p p classMsoNormalPropozimi i parep p classMsoNormalGjate diskutimeve te djeshme delegacioni i Keshillit te Evropes dhe palet politike jane perqendruar ne dy propozime per zgjidhjen e krizes politike te cilat duket se nuk kane marre pelqimin e paleve deri ne oret e vona te dites se djeshme Keshtu propozimi i pare qe eshte diskutuar ka qene ai i ngritjes se komisionit hetimor futjes se PS-se ne Kuvend dhe hapjes se kutive te votimit me kampione te vecante te perzgjedhur ne menyre rastesore Persa i perket ketij propozimi nuk eshte diskutuar ne aspektin teknik se cfare mund te ndodhe nese mund te perzgjidhen ndonje nga qarqet mbi te cilat ka nje vendim gjykate Megjithate ne kete pike duket se Partia Socialiste e ka lene te hapur mundesine edhe te mosperfshirjjes ne marreveshje te zonave per te cilat ka nje vendim gkykate Duket se ky leshim mund te behet me kushtin e vetem qe kutite e votimit te hapen per te bere hetimin e plote te procesit zgjedhor dhe per te kuptuar skemen e manipulimit qe ajo pretendon se ka bere qeveria Vete kryeministri Berisha ne takimin e zhvilluar me deputetet e tij ne mbledhjen e djeshme ka konfirmuar jashte syrit te medias se nuk do te pranohet asnje hapje e kutive ne shkelje te vendimit te gjykatave Prandaj burimet prane negociatave bene te ditur per ldquoKorrierinrdquo se ky propozim nuk eshte preferuar nga kryeministri Sali Berisha Madje sipas burimeve ne seline blu gjate diskutimeve ne presidence delegacioni i larte i Keshillit te Evropes nuk ka shprehur qendrim per hapjen e kutive te votimit apo jo p p classMsoNormalPropozimi i dytep p classMsoNormalPropozimi i dyte qe eshte diskutuar gjate negociatave te djeshme ka qene ai per ngritjen e komisionit hetimor i cili do te hetoje per parregullsite e procesit zgjedhor pa prekur ceshtjen e kutive te votimit Sipas ketij propozimi Partia Socialiste futet ne Kuvend dhe komisioni nis hetimin per pjesen parazgjedhore si presioni ndaj administrates apo lirimi nga burgjet i te burgosurve te rrezikshem Nga ana tjeter menjehere i dergohet Komisionit te Venecias nje kerkese per interpretim juridik nese mund te realizohet hapja e kutive te votimit apo jo Nderkohe vete interpretimi juridik nga Komisioni i Venecias mund te kerkoje me shume kohe prandaj edhe palet duket se nuk kane qene shume entuziaste per kete propozim prandaj edhe marreveshja nuk eshte arritur pasditen e djeshme ne presidence Nderkohe pas takimit te zhvilluar ne presidence palet politike nuk reaguan zyrtarisht persa i perket negociatave me perjashtim te presidences e cila njoftoi vijimin e diskutimeve diten e djeshme p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalPropozimi i pare p p classMsoNormalOpozita kthehet ne Kuvend ngrihet nje komision hetimor per zgjedhjet hapen kutitet e votimit ne menyre te pjesshme Kutite qe hapen perzgjidhen ne menyre te rastesishme Nuk percaktohen detajet teknike nese do te hapen kutive e votimit mbi te cilat ka vendime gjykate Opozita leshon persa i perket qarqeve qe kane vendim gjykate me kusht qe te hapen kuti votimit per te bere transparencen e plote per mekanizmin e manipulimit qe pretendon se ka bere mazhoranca p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalPropozimi i dytep p classMsoNormal p p classMsoNormalOpozita kthehet ne Kuvend ngrihet komision hetimor parlamentar per te hetuar plotesisht procesin zgjedhor te 28 qershorit Komisioni hetimor parlamentar me shumicen e opozites nis hetimin per pjesen parazgjedhore si presioni ndaj administrates apo lirimi nga burgjet i te burgosurve te rrezikshem Nga ana tjeter ne menyre te menjehershme i dergohet Komisionit te Venecias nje kerkese per interpretim juridik nese lejohet hapja e kutive te votimit apo jop p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalcaushollu Topi i pari qe zbatoi Rezoluten p p classMsoNormalPresidenti i Asamblese Parlamentare te Keshillit te Evropes Mevlut caushollu vleresoi dje rolin pozitiv te presidentit Bamir Topi ne organizimin e tryezes se negociatave mes mazhorances dhe opozites per zgjidhjen e krizes politike ne Shqiperi Referuar burimeve zyrtare te presidences ne takimin e paradites se djeshme presidenti caushollu ka theksuar se kreu i shtetit eshte i ldquoudheheqesi i pare ne Shqiperi qe ka zbatuar rezuluten e APKE-se Me pas presidenti Topi dhe anetaret e tjere te Komitetit Presidencial shkembyen mendime dhe pikepamje rreth mundesive te gjetjes se piketakimeve mes mazhorances dhe opozites dhe zgjidhjes perfundimtare te ngercit politik qe ka mberthyer skenen politike dhe disa institucione te vendit Ne vijim Presidenti e njohu delegacionin me disa prej arritjeve me te rendesishme te vendit tone ne rrugen e reformave integruese te Shqiperise ne Bashkimin Evropian duke nenvizuar faktin se permbushja e standardeve integruese eshte nje detyrim por edhe domosdoshmeri per shtetin shqiptar ne sherbim te interesave madhore te popullit shqiptar dhe ne funksion te nje se ardhmeje te sigurte e me prosperitet Nisur nga ky kendveshtrim Kryetari i Shtetit beri nje panorame te gjendjes politike por perqendrimin kryesor kjo bisede mes personaliteteve te larta e pati ne zhvillimin e tryezes politike te bisedimeve mes mazhorances dhe opozites nen drejtimin e Presidentit te Republikes Bamir Topi Lidhur me kete Presidenti Topi vuri ne dukje dhe vleresoi vullnetin politik te paleve per arritjen e nje zgjidhjeve konstruktive qe do i sherbente jo vetem permiresimit te klimes politike ne vend por ne radhe te pare konsolidimit te demokracise shqiptare dhe te imazhit te jetes institucionale ne Shqiperi po ashtu dhe interesave madhore te qytetareve shqiptare Kryetari i Shtetit theksoi gatishmerine dhe angazhimin e tij ne kete drejtim duke perdorur te gjithe mekanizmat kushtetuese dhe institucionale per arritjen e nje rezultatit pozitiv Presidenti Topi vuri ne dukje gjithashtu se gjate takimeve dhe diskutimeve ne kuader te tryezes politike palet u jane referuar ne menyre te vecante pikave te rezolutes se Asamblese Parlamentare te Keshillit te Evropes p p classMsoNormal p p p <![CDATA[Strukturat paralele perbejne kercenim per sigurine e Kosoves]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/411852/titulli/Strukturat-paralele-perbejne-kercenim-per-sigurine-e-Kosoves pp p p p classMsoNormal stylemargin-right 45ptNATO e shqetesuarp p p p classMsoNormal stylemargin-right 45ptp p classMsoNormal stylemargin-right 45pt p p classMsoNormal stylemargin-right 45ptKomandanti Mark Ficxherald KFOR-i do te reagoje nese strukturat behen te dhunshme NATO nuk dha mbeshtetje per strategjine e veriut p p classMsoNormal stylemargin-right 45pt p p classMsoNormal stylemargin-right 45ptMegjithese nuk tregoi hapur mbeshtetjen ndaj strategjise se Zyres Nderkombetare Civile dhe qeverise se Kosoves per veriun Aleanca e Atlantikut te Veriut ka shprehur shqetesim per strukturat paralele serbe qe sipas saj perbejne nje kercenim per sigurine ne vend Gjate nje vizite ne Prishtine komandanti i krahut jugor te NATO-s komandanti i krahut jugor te NATO-s admirali Mark Ficxherald tha se KFOR-i do te reagoje nese keto struktura kthehen ne te dhunshme ldquocdo strukture paralele eshte kercenim per sigurine dhe ambientin e qete Pikesepari institucionet qe nuk jane ne perputhje me rezoluten 1244 jane ilegale dhe paraqesin kercenim per sigurine Sic e ka thene edhe sekretari ne ne NATO jemi te interesuar per cdo gje qe i kontribuon nje Kosove demokratike dhe me te bashkuarrdquo tha Ficxherlad i pyetur nese NATO-ja do ta mbeshtese strategjine per veriun ldquoSi perfundim ne jemi ketu per te zbatuar 1244-in dhe keto gjera qe kercenojne sigurine jane gjera per te cilat ne shqetesohemi Shume nga keto gjera i perkasin nivelit politik dhe kerkojne zgjidhje politike Nuk mund te them se KFOR-i do te jete atje ne perpjekje per ta vene ne zbatim por do te jemi ketu duke vezhguar do te jemi ketu te gatshem per te reaguar nese keto gjera kthehen ne te dhunshmerdquo ka thene Ficxherald ne nje konference te perbashket per gazetare me komandantin e KFOR-it Markus Bentler Nje dite pas dyvjetorit te pavaresise komandanti i larte i NATO-s tha se situata e sigurise ne kete periudhe ka shenuar permiresim ldquoInstitucionet e Kosoves arriten nje moment historik te merkuren dhe me duhet te them se ne dy vitet e kaluara situata e pergjithshme e sigurise ne Kosove eshte permiresuar ne menyre te dukshmerdquo ka theksuar Ficxherald duke sqaruar se reduktimi i metejshem i forcave paqeruajtese do te behet varesisht nga situata ne terren Qe nga nje shkurti ne Kosove kane mbetur vetem 10 mije trupa te KFOR-it Komandanti Ficxherald ka thene se nderkohe disa pergjegjesi te fushes se sigurise do trsquou barten institucioneve vendase Por ai nuk ka sqaruar nese te tilla pergjegjesi do te marre edhe FSK-ja e cila po vazhdon te trajnohet nga oficeret e NATO-s Ndersa ne Kosove Forca e Sigurise se Kosoves konsiderohet si ushtria e ardhshme e vendit Ficxherald njoftoi se ne te vertete jane institucionet e Kosoves ato qe do te vendosin per te ardhmen e kesaj force ldquoNe kemi thene se do te kemi pergjegjesi ekzekutive deri ne arritjen e kapaciteteve te plota Kemi vleresuar se kjo mund te zgjase 2-4 vjet Pastaj u perket institucioneve sesi do ta zhvillojne me tej kete force Pergjegjesia jone eshte qe ta bejme plotesisht funksionale gje qe duket se do te ndodhe ne 2011-2012rdquo pohoi ai Ne anen tjeter komandanti i KFOR-it Markus Bentler nuk ka preferuar te flase per ndryshimin e misionit te FSK-se ne te ardhmen Trupat e KFOR-it si pergjegjesit kryesore te sigurise vazhdojne te ruajne disa nga objektet fetare ortodokse gje kjo e parapare me rezoluten 1244 Por admirali Ficxherald ka paralajmeruar se nderkohe qe trupat e KFOR-it po shkurtohen nje pjese e pergjegjesise per ruajtjen e ketyre e monumenteve mund trsquoi kaloje Policise se Kosovesp p classMsoNormal stylemargin-right 45pt p p classMsoNormal stylemargin-right 45pt p p classMsoNormal stylemargin-right 45ptOpozita dhe ekspertet Kerkese absurde p p classMsoNormal stylemargin-right 45pt p p classMsoNormal stylemargin-right 45ptKEK-u kerkon rritjen e cmimit te energjisep p classMsoNormal stylemargin-right 45ptKerkesa e Korporates Energjetike te Kosoves KEK per ngritje te tarifave te reja te energjise elektrike per 14 per qind konsiderohet absurde nga opozita dhe ekspertet Ata theksojne se ne kete kompani jane investuar miliona euro prej 10 vjetesh por ajo vazhdon te importoje energji elektrike nga shtetet e rajonit Dite me pare KEK-u ka derguar kerkese ne Zyren e Rregullatorit per Energji ZRRE per ngritjen e tarifave per 146 per qind me arsyetimin se kjo rritje i nevojitet te mbuloje shpenzimet Avni Arifi keshilltar i kryetarit te AAK-se Ramush Haradinaj tha se Kosova vazhdon te jete vendi i pare ne rajon per cmimin e larte te energjise ndersa po ashtu vazhdon te jete edhe shteti qe ka vendin e pare ne rajon per gjendjen me te rende ekonomike ldquoQeveria e Kosoves ne vitin 2008 ka dhene 60 milione euro per import te rrymes Ne vitin 2009 ka dhene 80 milione euro per import te energjise elektrike ne 2010 nuk e di shifren sa eshte e parapare mirepo po flasim per rreth 200 milione euro qe Qeveria e Kosoves i ka dhene KEK-ut per import te rrymesrdquo ka thene Arifi cituar nga ldquoKosova Pressrdquo Kryetarja e Komisionit parlamentar per Ekonomi Tregti Industri Myzejene Selmani mendon se ngritja e tarifave te energjise elektrike po i shkon per shtati dikujt ldquoNe projektbuxhetin e vitit 2010 Kuvendi i Kosoves jep subvencion diku 60 milione euro vetem per import dhe 140 milione euro per riparimet qe mund te ndodhin brenda KEK-ut Dhe aplikimi i KEK-ut me 146 per qind ne Zyren e Rregullatorit per ngritje te tarifave nuk e di kujt i shkon per shtati duke marr parasysh qe gjendja e qytetareve gjendja ekonomike eshte shume e renderdquo ka thene Selmani Kerkesa per shtrenjtimin e energjise elektrike nga ana e KEK-ut per Safet Gerxhaliun nenkryetar i Odes Ekonomike te Kosoves dhe ekspert i ekonomise eshte absurditeti me i madh qe po ndodh ne Kosove ldquoKerkesa per ngritjen e tarifave 10 deri ne 15 per qind eshte kulmimi i absurditetit dhe i imoralitetit ne Kosove E them kete per arsye kur dihet fare mire se sa eshte investuar ne KEK sa miliona jane avulluar se ne cfare forme menaxhohet KEK-u dhe se cka prodhohet ne KEK tjeter pervec territ dhe te kerkohet ne kete drejtim ngritja e cmimit te rrymes vertet eshte e tepertrdquo ka thene Gerxhaliu Arritjen e kerkeses ne ZRRE e konfirmon edhe Adelina Murtezaj zedhenese e ketij institucioni Sipas saj ekspertet jane duke shqyrtuar kete kerkese dhe me 25 shkurt do te dale raporti Pas kesaj date do te priten 10 dite komentet e paleve te interesuara per tarifat e reja cmimi i energjise ne Kosove eshte me i shtrenjti ne rajon me 933 cente per nje megavat ndersa drejtuesit e KEK-ut kerkojne ende ngritjen e tarifave Ky eshte shqyrtimi i katert i tarifave te energjise elektrike nga ana e ZRRE-se Vitin e kaluar shoqeria civile kishte kundershtuar shtrenjtimin e energjise elektrike nepermjet peticionit te cilin e kishin perkrahur mbi 10 mije qytetare Por keto nenshkrime nuk ishin marre parasysh nga Parlamenti i Kosoves gje qe kishte shtyre shoqerine civile te ankohet ne institucionet e larta europiane Perderisa ne vitin 2008 cmimi i energjise elektrike ishte shtrenjtuar per 5 per qind ne vitin 2009 cmimi ishte rritur mesatarisht per 25 per qindp p classMsoNormal stylemargin-right 45pt p p classMsoNormal stylemargin-right 45pt p p classMsoNormal stylemargin-right 45ptldquoRepublika e Kosoves eshte tashme nje realitetrdquop p classMsoNormal stylemargin-right 45pt p p classMsoNormal stylemargin-right 45ptInaugurohet presidenti kroat Sejdiu ne ceremoni Tadic bojkotonp p classMsoNormal stylemargin-right 45pt p p classMsoNormal stylemargin-right 45ptIvo Josipovic u inaugurua dje ne postin e presidentit te Kroacise duke premtuar luftimin e korrupsionit dhe permiresimin e kushteve te jeteses se popullates Ai eshte presidenti i trete prej pavaresise se Kroacise nga ish-Jugosllavia ne vitin 1991 Ashtu sic pritej presidenti i Kosoves Fatmir Sejdiu mori pjese ne ceremonine e inaugurimit ne Zagreb gjate se ciles u takua me homologet e tij nga rajoni dhe perfaqesues te shteteve te tjera Ndersa presidenti serb Boris Tadic vendosi te bojkotoje inaugurimin ne shenje proteste ndaj pjesemarrjes se Sejdiut Ne mesin e afro 70 delegacioneve shteterore moren pjese edhe Presidenti i Shqiperise Bamir Topi Presidenti i Malit te Zi Filip Vujanovic i Bosnjes dhe Hercegovines Zelko Komsic si dhe presidenti maqedonas George Ivanov Pas ceremonise se inaugurimit Sejdiu zhvilloi nje takim te vecante me presidentin e ri kroat gjate te cilit perseriti gatishmerine e Republikes se Kosoves qe edhe me tutje te thellohet bashkepunimi ne te gjitha fushat me Kroacine ldquoInteres i vecante i bashkepunimit do te jete nxitja e investimeve te bizneseve te dy vendeve dhe qe Kroacia te ndihmoje Kosoven ne procesin e integrimeve euroatlantikerdquo thuhet ne njoftim nga Zyra e Presidentit te Kosoves Nga ana e tij Josipovic ka rikonfirmuar qendrimin e Kroacise per te mbeshtetur shtetin e ri duke theksuar se Republika e Kosoves eshte nje realitet tashme i pranuar nderkombetarisht ldquoPervojat tona ne procesin e deritashem te pergatitjes per anetaresim ne BE jemi te gatshem qe trsquoua ofrojme ne menyre qe Kosova te beje hapa me te shpejte ne kete drejtimrdquo citohet te kete Josipovic Presidenti Sejdiu u takua edhe me presidentin slloven Danillo Tyrk me te cilin bisedoi per thellimin e bashkepunimit ne mes dy vendeve si dhe per mbeshtetjen qe ky Lubjana mund trsquoi jape Kosoves ne procesin e integrimeve euroatlantike ldquoRepublika e Kosoves eshte e perkushtuar te punoje per arritjen e standardeve qe kerkohen per integrimin ne Bashkimin Europian dhe ne NATO kurse Sllovenia eshte nje shembull i mire i plotesimit te ketyre standardeverdquo ka thene Sejdiu Ndersa presidenti slloven ka siguruar presidentin kosovar se vendi i tij do te vazhdoje ta perkrahe Kosoven dhe aspiratat e saj per integrimet euroatlantike Gjithashtu ai ka theksuar se Sllovenia do te nxise bashkepunimin ekonomik ne mes dy vendeve duke nxitur biznesin slloven te investoje edhe me tutje ne Kosove Gjate qendrimit ne Zagreb Sejdiu ka biseduar edhe me homologun e tij maqedonas George Ivanov i cili theksoi angazhimin e Maqedonise per te mbeshtetur Kosoven ne procesin e integrimeve euroatlantike ldquoRajoni yne ka perspektive europiane dhe ne do te punojme se bashku qe vendet tona te jene sa me pare pjese e Bashkimit Europian dhe e NATO-srdquo ka thene ai Nje takim te vecante Sejdiu ka pasur me ministrin e Jashtem te Suedise Karl Bild ne te cilin theks i vecante iu kushtua proceseve aktuale ne Kosove te cilat sic u theksua ne takim vazhdojne te njohin rezultatet vecmas ne zbatimin e Planit te Presidentit Ahtisari Ata kane biseduar edhe per mundesine qe krahas Shqiperise dhe Bosnjes e Hercegovines te punohet me shume ne menyre qe te behet liberalizimi i vizave edhe per qytetaret e Kosovesp p classMsoNormal stylemargin-right 45pt p p p <![CDATA[Festa qe na bashkon]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/411851/titulli/Festa-qe-na-bashkon pp p p p classMsoNormalp p classMsoNormal p p classMsoNormalDuke mos e kuptuar se cfare pavaresie ke shpallur ajo qe i ndodh pavaresise rregullisht te befason mandejp p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalDy vjet me pare u festua shpallja e pavaresise kurse ne vitet 2009 e 2010 u festua njevjetori perkatesisht dyvjetori i saj Sot nuk mbahet mend aq Deklarata e Pavaresise dhe teksti i saj ashtu sic nuk mbahet mend as cfare saktesisht u permiresua ne jeten tone prej kur u shpallem te pavarur Shpallja e pavaresise mbahet mend para se gjithash si feste e shpalljes se pavaresise Balonat kalter e verdhe tek obelisku ldquoNewbornrdquo duartrokitjet frenetike te deputeteve te verbuar nga blici kolektiv i aparateve fotografike borite shurdhuese te makinave ne rruget e Prishtines Festimi i pervitshem ishte festim i festes se pare Per cdo 17 shkurt ne Kosove perseritet festa Per cdo 17 shkurt Kuvendi i Kosoves e perserit seancen solemne minus leximin e tekstit te Deklarates se Pavaresise p p classMsoNormal Televizionet kosovare kur evokojne 17 shkurtin e vitit 2008 nuk ndalen fare tek teksti i pavaresise por te nenshkrimet e politikaneve poshte tekstit Perpjekja per identifikimin e shpalljes se pavaresise me pavaresine pasohet edhe me orvatjen tjeter per identifikimin e nenshkrimeve te politikaneve ne fund te Deklarates se Pavaresise me vete ate deklarate Askush nuk do trsquoia dije per tekstin e deklarates per ate se cka ne te vertete eshte shpallur cdo gje perqendrohet ne fjalen ldquopavaresirdquo e cila tashme nuk eshte fjale dhe as tekst por imazh e logo p p classMsoNormal Pavaresia eshte bere emer feste sikurse bajramet pashket apo Krishtlindja Secilin vit Dita e Pavaresise sherben si moment i pavaresise Nje dite para ose pas dhe secilen dite para ose pas saj nuk ndjehemi te pavarur Ngjashem si me diten e zgjedhjeve qe ka mbetur e vetmja dite e vitit kur qytetari mund ta ndjeje disi demokracine Ne fund te mbremjes te 17 shkurtit te cdo viti teksa ndahen miqte qe kane festuar se bashku do te mund trsquoi thoshin njeri-tjetrit Mirupafshim ne pavaresine e ardhshme p p classMsoNormal Politikaneve sigurisht se nuk iu konvenon qe qytetaret e Kosoves ta mesojne tekstin e Deklarates se Pavaresise Ministria e Arsimit srsquopara e promovon ate deklarate neper shkolla fakultete e institucione edukative dhe shkencore Imazhin e pavaresise nuk duan ta nderlidhin me tekstin e deklarates dhe domethenien e tij Asnje gazete ditore ne Kosove nuk e publikon Deklaraten e Pavaresise me rastin e pervjetorit te saj Politikanet dhe kryeredaktoret e afert te tyre nuk duan qe ta perkujtojne Deklaraten e Pavaresise I gjithe sistemi ne Kosove mbijeton duke fshehur dallimin midis pavaresise se njemendte dhe asaj qe eshte shpallur me 17 shkurt 2008 p p classMsoNormal Pervecse pavaresia si emer i ri i Kosoves permendet gjithsej 3 here nderkaq emri i Ahtisarit 8 here kjo deklarate flet urte e bute per Serbine i referohet Rezolutes 1244 dhe e fton sundimin nderkombetar mbi Kosoven Te gjitha keto bash ne tekstin qe duhej ta shpallte Kosoven te pavarur Asnje partie politike kosovare nuk i leverdis qe anetaret dhe simpatizantet e saj ta lexojne e analizojne tekstin e Deklarates se Pavaresise Per pasoje kryeredaktoret e mediave nuk preferojne qe lexuesit degjuesit a shikuesit e tyre te njoftohen me permbajtjen e kesaj deklarate Deklarata e Pavaresise eshte aty qe te mos lexohet e mesohet Asaj duhet trsquoi njihet vetem titulli dhe nenshkrimet e deputeteve ne fund te saj Teksti i deklarates funksionon si nje domethenie ne mungese eshte aty pikerisht qe te mos jete p p classMsoNormal Per kete arsye qytetaret e Kosoves befasohen kur TMK-ja u shuhet dhe u thuhet qe FSK-ja srsquoeshte ushtri kur vjen Plani 6-Pikesh i Ban Ki Munit apo protokollet EULEX-Serbi kur forcohen strukturat paralele te Serbise apo kur te njejtat i djegin pikat doganore Duke mos e kuptuar se cfare pavaresie ke shpallur ajo qe trsquoi ndodh pavaresise rregullisht te befason mandej Po nevojitet kalimi i viteve te tera qe te merret vesh se pari se shpallja e pavaresise nuk eshte vete pavaresia dhe se dyti se cfare ne te vertete eshte shpallur atehere kur eshte shpallur pavaresia p p classMsoNormal Ne diten kur do te duhej te festohej substanca e pavaresise se shpallur behet feste pikerisht qe te mos kuptohet se ajo substance mungon E pastaj edhe festes i zbrazet substanca Ashtu sikurse pavaresia srsquoeshte tamam as festa srsquobehet tamam Thane se duhet festuar por disi edhe se nuk duhet festuar Sepse duhet festuar me dinjitet te qete te civilizuar te matur me rend te duhur te kujdesshem shume paqesore me rregull etj etj Imazhi qe njeriut i perfytyrohej nga paralajmerimi i festes ishte ai nje festimi te permbajtur aristokratik ose ai te burgosurve te cilet festojne me shume kujdes p p classMsoNormalShqiptareve tradicionalisht nuk u jane plotesuar kerkesat dhe vazhdimisht prej tyre eshte kerkuar qe te leshojne pe ne nje seri te pafund kompromisesh Po aq vazhdimisht me rastin e suksesit te pjesshem atyre u eshte bere thirrje per festim paqesor e te civilizuar Thuajse jane njerez barbare Ndonese pikerisht civilizimi eshte ai qe eshte perhapur me dhune Dhunen me te madhe ne kete bote pergjate gjithe historise nuk e kane bere ata qe jane quajtur barbare por mu ata qe i thoshin vetes te civilizuar Meqe politikanet tane besojne se i gjithe civilizimi eshte vecse perendimor me ftesen e tyre drejtuar qytetareve per festim te civilizuar ndoshta ata ne fakt po i thoshin Perendimit qe te mos na dhunoje per te na civilizuarp p classMsoNormal Sic e kemi pare pergjate muajit shkurt as kesaj radhe pushteti nuk i kurseu parate tona qe ne paraqitje te panumerta mediale trsquoi inkurajonte te gjithe qytetaret e Kosoves ta festonin pervjetorin e pavaresise se bashku Te gjithe dhe bashkerisht Pra edhe ata qe u pasuruan me rroga te majme e tendere edhe ata qe u varferuan e serish srsquogjeten vend pune edhe ata qe ia rrudhen territorin Kosoves edhe ata qe e pesuan direkt nga kjo rrudhje edhe ata qe po e shesin pasurine publike e shoqerore te Kosoves duke mbledhur ca ldquodromcardquo milioneshe per vete edhe ata te cileve iu shit kontributi shumevjecar e iu mbyll perspektiva edhe ata qe kane truproja sepse e dine qe mund trsquoi rrezikoje populli i vet edhe ata qe vete duhet te bejne roje sepse po i rrezikon shteti i huaj ldquoTe gjithe bashke te festojne - thote qeveria - pa dallim etnie race a gjinierdquo E ne fakt ajo me se shumti po mendonte pa dallim klase Pervecse per te maskuar shperputhjen ndermjet dokumenteve zyrtare dhe retorikes se zyrtareve festa gjitheperfshirese eshte shnderruar ne nje tjeter mekanizem per te mbuluar dallimet gjithnje e me te thella sociale ndermjet klasave te njerezve Mbase kur feston edhe fukarai i vetmi qe gezohet me shume se vete fukarai eshte pushteti p p classMsoNormalPrishtine 18 shkurt 2010p p classMsoNormalAlbin Kurti p p classMsoNormal p p p <![CDATA[Teksas avioni perplaset prane FBI-se]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/411850/titulli/Teksas-avioni-perplaset-prane-FBI-se pp p p p classMsoNormalDyshohet per sulm te qellimshemp p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalp p classMsoNormal p p classMsoNormalPerpara se te ngrihej piloti i vuri zjarrin shtepise se tij Sipas autoriteteve perjashtohet hipoteza e nje atentati terroristp p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalNje avion i vogel u perplas dje mbi nje ndertese ne Austin ne Teksas ngjitur me seline e FBI-se por qe kjo e fundit shpetoi pa u demtuar Fillimisht mediat amerikane folen per nje sulm terrorist por me pas vete Byroja Federale e Investigimit njoftoi se asnje element nuk le vend te mendosh per nje hipoteze te tille Edhe per ministrin e sigurise se brendshme ldquoincidenti nuk dyshohet te jete aktivitet kriminal apo terroristrdquo por burime te agjencise kombetare mbi sigurine e transporteve thane se perplasja mund te kete qene e qellimshme Selia e FBI-se gjendet pikerisht brenda kompleksit te ndertesave qe u godit nga avioni Sipas kanalit informativ ldquoFoxrdquo piloti i vuri flaken shtepise se vet perpara se te hipte ne avion ne nje nga aeroportet e Austin Rrjeti televiziv hedh dyshime se personi ne fjale kishte ceshtje personale me zyren federale te sigurise se transporteve Ne fakt ne ndertesen e goditur ndodhet edhe selia e agjencise ne fjale Ne godinen prej shtate katesh si pasoje e perplasjes shpertheu nje zjarr i madh qe me pas u shtri ne kater pallatet aty prane Zona pergjate nje prej autostradave te Austin menjehere u evakuua por nje person rezulton ende i zhdukur dhe autoritetet kane frike se mund te kete mbetur viktime e incidentit Nderkohe jane dy personat e plagosur te cilet ndodhen ne spital ndersa disa te tjere qe u lenduan lehtesisht u larguan me kembet e tyre nga vendngjarja Nje deshmitar tha se kishte pare avionin e vogel me nje motor ndersa fluturonte ne kuote te ulet mbi autostrade dhe me pas anoi per nga e djathta perpara se te perplasej mbi ldquoResearch Boulevardrdquo ne oren 10 ldquoPati nje shperthim te madhrdquo - tha ai Policia bllokoi menjehere aksin ne zonen qe ndodhet ne Austinin Verior p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalInternet sulm kibernetik p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalNje rrjet hakersash europiano-lindore godet 2500 kompanip p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalMbi 75 mije kompjutere e servere te rreth 2500 kompanive ne 196 vende te ndryshme te botes eshte ky bilanci i sulmit me te madh dhe me te sofistikuar te hakersave qe eshte regjistruar deri me sot Lajmi vjen nga ldquoWashington Postrdquo sipas se ciles sulmi kibernetik u zbulua nga nje agjenci ne Virxhinia ldquoNetwitnessrdquo dhe ka nisur ne fund te 2008-es Zbulimi u be muajin e kaluar dhe mesohet se jane goditur email te dhenat e kompanive klienteve kartat e kreditit kredencialet e eksesit te punonjesve perfshire ketu edhe sektorin e shendetesise dhe teknologjise Mes vendeve me te goditura nga nje rrjet hakersash europiano-lindor figurojne Shtetet e Bashkuara te Amerikes Meksika Arabia Saudite Egjipti dhe Turqia Nderhyrja u zbulua ne 26 janarin e kaluar nga Alex Cox nje inxhinier i firmes ldquoNetwitnessrdquo Eksperti arriti te individualizoje te ashtuquajturin ldquoKneber botrdquo nje sistem te nderlidhur nga te pakten 20 servere dhe kompjutere qe drejtohen nga nje grup hakersash te lokalizuar ne Europen Lindore qe kishin krijuar nje qender kontrolli ne Gjermani Sipas eksperteve hakersat arriten te shkarkojne te mijera punonjes neper agjenci te ndryshme softuare nga uebsajtet e kontrolluara nga vete hakersat ose duke derguar emaile te infektuara qe kane hapur atyre portat e sistemeve informatike te mijera kompanive Per kete nderhyrje eshte perdorur nje prej programeve me te rrezikshme i mbiquajtur ldquoZeusrdquo Sipas ldquoWall Street Journalrdquo sulmi goditi edhe dhjete agjenci qeveritare amerikane Ne te pakten nje rast sipas ldquoNetwitnessrdquo hakersat arriten te marrin te dhena aksesi te emaileve te nje ushtari Mes kompanive te goditura jane gjigandet farmaceutike ldquoMerck amp Cordquo dhe ldquoCardinal Health Incrdquo qe kane konfirmuar sulmin dhe kolose te tjere si ldquoParamount Picturesrdquo qe refuzoi te komentonte episodin p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalDalai Lama takon presidentin amerikanp p classMsoNormal p p classMsoNormalObama mbeshtetje tibetianeve ne Kine p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalDalai Lama dhe Barak Obama zhvilluan dje nje bisede te gjate me dyer te mbyllura ne Shtepine e Bardhe ne perfundim te te cilit presidenti amerikan shprehu ldquombeshtetjen e tij te forte per mbrojtjen e te drejtave te njeriut te tibetianeve ne Kinerdquo Lideri shpirteror tibetian u tha gazetareve se foli me shefin e Shtepise se Bardhe per promovimin e paqes dhe vlerave njerezore Jashte rezidences disa azilante tibetiane manifestuan kenaqesine e tyre per kete eveniment te rendesishem Ne diten e takimit te shumepritur mes dy cmimeve ldquoNobelrdquo per Paqen Dalai Lama dhe Barak Obama thane se folen kryesisht per paqen e harmonine njerezore Lideri shpirteror tibetian u prit ne sallen e hartave per te mos shkaktuar me shume rritim ndaj ndjeshmerise se Pekinit te cilit Uashingtoni i ka kerkuar ndihme per te mbeshtetur sanksionet berthamore kunder Iranit Dalai Lama kerkon autonomine e vertet te Tibetit por qe pas revoltes se dhunshme te 2008-es Pekini ka rritur presionin ndaj qeverive perendimore qe te mos presin liderin shpirteror tibetian Por jo vetem kaq mes SHBA-ve dhe Kines kohet e fundit ka pasur disa momente tensioni Pervec divergjencave mbi dosjen e Teheranit Pekini kundershton imponimin e sanksioneve ndaj Republikes Islamike dhe kerkon nje zgjidhje te negociuar eshte edhe ceshtja e Tajvanit Kina pretendon sovranitetin ndaj ishullit dhe ka kritikuar me force aprovimin nga ana e qeverise se Uashingtonit te shitjes se ldquoTaipeitrdquo me nje vlere prej 64 miliarde dollaresh arme te sofistikuara Qeveria e ishullit nderkohe ka pretenduar gjithnje se ka 1 mije raketa kineze te drejtuara kunder saj SHBA-te nga njera ane njohin Republiken Popullore si nje te vetme ndersa nga ana tjeter mbajne marredhenie te ngushta ekonomike me Tajvanin dhe jane te detyruar per shkak te Aktit te Marredhenieve me Tajvanin te nderhyjne ne mbrojtje te ishullit ne rast te nje sulmi kinez Ne janar gjigandi i kerkimit ldquoGooglerdquo ka denoncuar se ka qene viktime e disa sulmeve kibernetike qe kane dhunuar sferen private te disa prej klienteve te tij te gjithe disidente kineze dhe aktiviste te te drejtave te njeriut p p p <![CDATA[Paketa e re ja skema e subvencionimit te teksteve]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/411849/titulli/Paketa-e-re-ja-skema-e-subvencionimit-te-teksteve pp p p p classMsoNormalAltertekst 2010 ndash 2011p p classMsoNormal p p classMsoNormalp p classMsoNormal p p classMsoNormalNje risi ne paketen informuese ldquoAltertekst 2010-2011rdquo eshte shpallja per here te pare e tri teksteve per femijet e emigranteve p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalMarsel LELAp p classMsoNormalTIRANe - Ministria e Arsimit dhe Shkences ka publikuar dje paketen e re te teksteve alternative i njohur ndryshe si Altertekst Paketa e Altertekstit per vitin 2010-2011 ka pesuar disa ndryshime per sa i perket transparences cilesise se botimeve apo rimbursimit te ketyre teksteve p p classMsoNormalMinistria e Arsimit dhe Shkences beri me dije ndryshimet qe jane ndermarre kete vit ne procesin e pergatitjes botimit perzgjedhjes dhe dergimit te librit shkollor per vitin mesimor 2010-2011 p p classMsoNormalSipas kreut te MASH-it Myqerem Tafaj ldquomodeli i teksteve alternative i njohur ndryshe si Alterteksti eshte nje praktike shume e mire qe permbush kerkesat per cilesi te larte te teksteve dhe qe nxit zhvillimin e sektorit privat te librit Ky model eshte rezultat i nje reforme te thelle qe ndodhi ne kete proces Nga ana tjeter Alterteksti largoi monopolin e botimit te teksteve shkollore nga MASH-irdquo p p classMsoNormalPerkatesisht ndryshimet e paketes se re te Altertekstit 2010-2011 synojne kushte te barabarta konkurrimi per te gjithe aktoret e tregut te librit shkollor transparence ne procedurat e vleresimit te teksteve sidomos te autorit apo te grupit te autoreve cilesi me te larte te botimit dhe tregtimit te librit kompensim permes rimbursimit te nxenesve qe vijne nga familjet te cilat perfitojne ndihme ekonomike dhe kategori te uleta te pages si dhe botimin per here te pare nepermjet konkurrimit te teksteve per femijet e emigranteve shqiptare p p classMsoNormalSipas Ministrise se Arsimit dhe Shkences ndryshimet dhe permiresimet kryesore ne paketen informuese ldquoAltertekst 2010-2011rdquo do te verehen se pari ne procesin e shperndarjes se librit i cili kete vit do te shitet direkt ne shkolle p p classMsoNormalShkollat do te vene ne dispozicion mjedise per te gjithe botuesit qe kane fituar te drejten e cuarjes se librit ne ate shkolle mbi bazen e perzgjedhjes p p classMsoNormalKjo praktike pritet te eliminoje radhet e gjata dhe do te siguroje nje mbikeqyrje te drejtperdrejte nga drejtoria e shkolles per librat qe shitenp p classMsoNormalldquoKjo eshte ceshtje krejtesisht e botuesit e cila keshtu ka qene dhe keshtu do te mbetet pasi vete botuesit do ta cojne librin ne shkolle por drejtoria e shkolles ka mundesine te mbikeqyre direkt procesin brenda sajrdquo theksoi ministri Tafajp p classMsoNormalGjithashtu kreu i MASH-it shpjegoi dje edhe procedurat e vleresimit te autoreve Sipas tij grupi i autoreve te teksteve do te vihet ne fokus te vleresimit te cilesise se tekstit Lidhur me kete pike deri tani Alterteksti ka vene ne plan te pare te vleresimit botuesin e tekstevep p classMsoNormalKete vit per here te pare cdo shtepi botuese librin do ta dergoje ne komision me dy recensa anonime qe nuk kane emer te cilat duhet te jene nga dy personalitete te njohur ne kete fushe qe japin nje vleresim per tekstin qe paraqitet ne konkurrim MASH-i i ka kushtuar rendesi paresore punes se autoreve p p classMsoNormalldquoUne i ftoj studiuesit pedagoget dhe mesuesit me te talentuar te Shqiperise te kontribuojne ne kete proces kaq te rendesishem per shkollen sic eshte tekstirdquo u shpreh ministri Tafajp p classMsoNormalPer tekste qe shoqerohen me fletore pune ose liber ushtrimesh do te perdoret modeli i paketes Teksti vleresohet se bashku me fletoren ose librin e ushtrimeve dhe dergohet ne shkolle per shitje vetem ne kete formep p classMsoNormalldquoNe shkollat tona ne vitin 2010-2011 nuk do te hyje asnje liber i pacertifikuar Kjo do te beje qe te ulet shpenzimi i madh qe benin familjet shqiptare per fletoret dhe librat e ushtrimeve qe shiteshin ne nje menyre abuzive ne shkollardquo vuri ne dukje Tafajp p classMsoNormalNje risi tjeter ne paketen informuese ldquoAltertekst 2010-2011rdquo eshte shpallja per here te pare e tri teksteve per femijet e emigranteve shqiptare ldquoTe mesojme gjuhen amtare dhe kulturen shqiptarerdquo nje liber per ciklin e ulet nga klasa I-V nje per ciklin e larte te shkolles 9-vjecare nga klasa VI-IX dhe nje liber i trete per shkollen e mesmep p classMsoNormalGjithashtu ministri i Arsimit dhe Shkences Myqerem Tafaj foli edhe per subvencionimin e librit shkollor duke shpjeguar se masa e rimbursimit per kete vit do te jete 100 per qind per nxenesit e familjeve qe marrin ndihme ekonomike 50 per qind per nxenesit kryefamiljaret e te cileve kane nje page mujore nen 30 mije leke ndersa per nxenesit e minoriteteve librat do te jene falas p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalSubvencioni i librit shkollor sipas kategorivep p classMsoNormal p p classMsoNormal1 Per nxenesit e familjeve qe marrin ndihme ekonomike ndash 100 per qindp p classMsoNormal2 Per nxenesit kryefamiljaret e te cileve marrin nje rroge nen 30 mije leke ndash 50 per qindp p classMsoNormal3 Per nxenesit e minoriteteve librat do te jene falasp p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalLibrat shkollorep p classMsoNormal p p classMsoNormalKompensimi i teksteve 100 per qind per familjet ne nevojep p classMsoNormal p p classMsoNormalTIRANe ndash Tekstet shkollore per disa nga kategorite e femijeve te cilet ndjekin shkollen ne sistemin parauniversitar do te kompensohen totalishtp p classMsoNormalKeshilli i Ministrave miratoi ne mbledhjen e radhes vendimin per te kompensuar ne masen 100 per qind tekstet shkollore per te gjithe femijet e familjeve ne ndihme ekonomike dhe femijeve me aftesi te kufizuara p p classMsoNormalPerkatesisht ne kategorite e nxenesve qe do te perfitojne nga masa e subvencionit ne arsimin e mesem do te jene nxenesit e verber ata paraplegjike femijet e policeve te vrare ne detyre si edhe ata nxenes te cilet hasen me probleme te renda sociale ne familje Kategoria e mesiperme e nxenesve do te perfitojne nje subvencionim te teksteve ne masen 100 per qind sipas vendimit te Keshillit te Ministrave qe u miratua disa dite me pare p p classMsoNormalKeto kategori nxenesish nje vit me pare perfituan vetem 50 per qind te mases se subvencionit te teksteve Qe te mundesojne thithjen e subvencionit te vendosur nga MASH-i nxenesit qe perfshihen ne kategorite e siperpermendura duhet te dorezojne ne sekretarite e shkollave faturen e teksteve te blera ne librari p p classMsoNormalPo keshtu ata duhet te dorezojne edhe raport mjekesor apo vertetim nga institucionet perkatese qe verteton qenien e tyre invalid ose qe prinderit u kane rene ne krye te detyres p p classMsoNormalNje vit me pare ne arsimin e mesem kjo ishte kategoria e vetme e nxenesve qe perfituan nga kompensimi i teksteve shkollore Nxenesit e tjere do te jene te detyruar te paguajne te plote paketen e teksteve me te cilen do te pajisen ne librari p p p <![CDATA[Shembet tavani i klases demtohet mesuesja e letersise]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/411848/titulli/Shembet-tavani-i--klases-demtohet--mesuesja-e-letersise pp p p p classMsoNormalKorcep p classMsoNormal p p p p classMsoNormalp p classMsoNormal p p classMsoNormalNxenesit ne panik kane braktisur klasen duke leshuar britma te shumta madje edhe lot Hije skandali mbi tenderin e rikonstruksionit te shkollesp p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalIrena Vretop p classMsoNormalKORce - Skandalet e tendereve kthehen ne prag tragjedie ne juglindje Shembet tavani i shkolles 9-vjecare ku 35 nxenes perjetuan tmerr ndersa policia nis hetimet per ngjarjen Duket se nuk mbaron me kaq pasi kercenohen frikshem nga shembja dhe me shume se 150 nxenes te tjere qe mesojne ne katin e trete te kesaj shkolle Cilesite e dobeta te punimeve te kryera disa vjet me pare por edhe lageshtia e madhe e akumuluar gjate kesaj stine me reshje te pazakonta kane provokuar shembjen e cila ka demtuar mesuesen e letersise p p classMsoNormalNje tender i zhvilluar ne rrethana qe nuk behen te ditura dhe punime jashte te gjitha parametrave te ndertimit kane sjelle probleme serioze qe per pak i kane kushtuar me jeten nje klase bashke me mesuesen e tyre Duke iu referuar te dhenave nga vendi i ngjarjes mesohet se shembja ka ndodhur mesditen e te enjtes gjate kohes qe klasa e 8-te A ishte duke zhvilluar lenden e gjuhes amtare Mesuesja Nadia Kondili ishte duke shpjeguar mesimin ndersa nje zhurme e forte eshte shoqeruar me shembjen e pjesshme te tavanit Ne menyre instiktive nxenesit kane braktisur klasen duke leshuar britma te shumta madje dhe lot ndersa nuk i ka shpetuar disa demtimeve ne trup mesuesja e tyre e cila ndodhej shume prane pjeses se rrezuar Paniku ka perfshire klasen madje krejt shkollen 9-vjecare ldquoNaum Veqilharxhirdquo e cila ndodhet ne afersi te vendit te quajtur ldquoTrekendeshirdquo ne qytetin juglindor Klasa qe ka perjetuar dhe momentet e frikshme ka pezulluar krejt procesin mesimor ndersa drejtuesit e shkolles kane njoftuar me urgjence drejtuesit e Drejtorise Arsimore ne qytetin e Korces Ky institucion ka derguar nje grup te posacem specialistesh te cilet pas verifikimeve ne terren kane nisur nderhyrjen per te riparuar demin Vetem disa vjet me pare shkolla ldquoNaum Veqilharxhirdquo i eshte nenshtruar ndertimit te catise se re nderkohe qe nje firme nga qyteti i Korces ka kryer punime jashte te gjitha parametrave teknike Punimet jane marre ne dorezim pavaresisht problemeve te dukshme te tyre te cilat mund te shoqerohen me te tjera shembje Tavani tashme eshte harkuar dhe ne me shume se 10 klasa qe ndodhen ne katin e trete te shkolles ne fjale ndersa jane afro 150 nxenes te tjere qe kercenohen deri me jeten nga nje ngjarje tjeter me permasa ndoshta edhe me te medha Per fat te mire shembja e tavanit nuk ka shkarkuar plagosje te 35 nxenesve te klases me perjashtim te disa demtimeve te lehta te mesueses se tyre Nadia Kondili Drejtuesit e shkolles pas kesaj ngjarjeje kane zhvendosur klasen ku ka ndodhur shembja ne nje tjeter ambient nderkohe qe mesuesja qe ka marre demtime te lehta ka shkuar ne shtepi pas ndodhise Frika ka perfshire te 450 nxenesit e kesaj shkolle te rendesishme 9-vjecare ne qytetin juglindor ndersa reshjet e shumta te shiut dhe te bores duket se kane qene shkaktaret e gjendjes duke i shtuar kesaj para se gjithash cilesine e dobet te punimeve te catise dhe tavanitp p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalDurresp p classMsoNormal p p classMsoNormalPine helm p p classMsoNormalvdesin dy gra p p classMsoNormalte moshuarap p classMsoNormal p p classMsoNormal Durres - Kane vdekur ne duart e mjekeve te repartit te intoksikacioneve ne Spitalin Ushtarak dy gra te moshes 56 vjece 60 vjece Njera nga viktimat thuhet se ka qene e njohur si e semure me probleme te humbjes se ekuilibrit mendor ndersa per viktimen e dyte kane nisur hetimet Ngjarjet kane ndodhur thuajse njera pas tjetres me fare pak kohe ne mes E para ka mberritur ne urgjence ne Spitalin Ushtarak shtetasja me inicialet D G 56 vjece nga Shijaku i Durresit Gruaja e helmuar me fostoksine eshte derguar ne Spitalin Ushtarak aty rreth ores 6 te mengjesit ndersa mjeket kane konstatuar se ajo kishte pire helmin disa ore me pare Sipas policise e cila i referohet deshmive te familjareve shtetasja D G kishte me shume se 12 vite qe pinte antidepresive dhe se kishte shfaqur probleme serioze lidhur me depresion nervor 56-vjecarja eshte shoqeruar nga familjare te cilet kane dhene deshmite e tyre para oficereve te policise gjyqesore Nga ana tjeter eshte bere edhe kontrolli fizik i gruas se vdekur nga ekspertet e antikrimit te cilet nuk kane gjetur shenja dhune Policia e Durresit ka bere te ditur se po dje ne Spitalin Ushtarak ka vdekur edhe nje tjeter grua Shtetasja me inicialet S G 60 vjece nga Sukthi eshte derguar rreth ores 11 te paradites ne Spitalin Ushtarak te Tiranes dhe ka vdekur 20 minuta me pas Edhe kjo grua thuhet se ka pire fostoksine helm vdekjeprures dhe me efekt shume te forte e te menjehershem Nuk dihen rrethanat qe e kane shtyre kete grua te vetehelmohet por dyshohet se shkak eshte bere gjendja ekonomike dhe kriza ne familjen e sajp p classMsoNormalA Kp p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalKukesp p classMsoNormal p p classMsoNormalNdotet uji i pijshem Shendeti Publik p p classMsoNormalNuk ka rrezik per jeten e banorevep p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalujesjellesip p classMsoNormal p p classMsoNormalNe qytetin e Kukesi rastet e ndotjes se ujit te pijshem nga ana bakteriologjike jane shtuar se tepermi koheve te fundit Shkak per kete eshte bere rrjeti i amortizuar i ujesjellesit i cili daton ne vitet 1970 dhe qe nga ajo kohe nuk eshte bere rikonstruksioni i tijp p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalKukes - Reshjet e dendura te shiut te cilat prej me shume se 24 oreve kane rene ne te gjithe Rrethin e Kukesit kane sjelle pasoja te renda te popullata e qytetit si dhe e 14 fshatrave Uji i pijshem eshte ndotur dhe banoret jane detyruar te mbushin uje neper cezma te cilat nuk kane fare lidhje me burimin kryesor Shendeti Publik nderkohe thote se analizimi i kampioneve nuk tregon ndotje bakteriologjikep p classMsoNormalGjate 24 oreve te fundit te gjithe banoret e Rrethit te Kukesit jane detyruar qe te blejne uje te ambalazhuar apo te furnizohen nepermjet burimeve te tjera pasi uji qe vjen ne cezmat e tyre rezulton te jete i ndotur Shkak per kete eshte bere renia me nje intensitet te larte e reshjeve te shiut te cilat kane ndikuar ne menyre te drejtperdrejte te dy burimet kryesore ate te Kolesianit dhe te Lojmes te cilat furnizojne me uje te pijshem qytetin e Kukesit si dhe 14 fshatrat rreth tij Sipas banoreve kjo situate eshte shfaqur qe gjate se merkures por kete te enjte ajo eshte veshtiresuar akoma me tej pasi uji ka qene totalisht i paperdorshem per vete faktin se mban ere si dhe ngjyre e cila tregon se konsumimi i tij mund te sjelle ndonje pasoje ldquoDje kur u zgjova ne mengjes pashe se uji ne cezmen e kuzhines sime rridhte i turbullt Si fillim thashe se po rregullohet por kane kaluar 24 ore dhe ne ende nuk e konsumojme dot pasi kemi frike se eshte i ndotur e mund te ndikoje ne shendetin e femijeve por edhe te gjithe njerezve ne teresirdquo thote keshtu nje banor i cili jeton ne nje pallat te lagjes nr 2 te qytetit te Kukesit Kete fakt e kane pohuar edhe banore te lagjeve te tjera apo fshatrave te cilet furnizohen me uje te pijshem nepermjet dy burimeve qe ka i gjithe Rrethi i Kukesit ai i Kolesianit dhe Lojmes Banoret e fshatrave e kane pasur me te lehte sepse kane mundur te shfrytezojne burimet e hapura prej kohesh ndersa ata te qytetit kane blere bidone plastike per te permbushur kerkesat e tyre jetike per uje te pijshem Kjo situate ka alarmuar specialistet e Shendetit Publik te Kukesit te cilet menjehere kane nisur marrjen e kampioneve ne cdo pike te qytetit per te pare nese uji ka ndotje bakteriologjike apo ndotje nga reshjet e shiut Sipas mjekes laburante Gjyle Cahani deri tani jane analizuar me shume se 20 mostra por laboratori ka treguar se uji nuk ka ndotje bakteriologjike por ka ndotje te nje natyre tjeter Sipas drejtorit te Shendetit Publik Gazmend Doda uji eshte totalisht i konsumueshem dhe nuk perben rrezik per popullaten ldquoKemi analizuar rreth 20 kampione te ujit te pijshem te cilet i kemi marre neper te gjitha pikat e qytetit dhe te fshatrave menjehere pas konstatimit te fenomenit Pasi i kemi futur ne laborator ka rezultuar se uji eshte i ndotur por jo nga ana bakteriologjike Kjo do te thote se ai eshte i pijshem dhe popullata nuk duhet te perfshihet nga panikurdquo vijon me pas Doda duke siguruar banoret e Kukesit por dhe zonat rreth tij se ky uje mund te perdoret pa problem Specialistet thone se turbullimi i ujit gjate dites se djeshme ka ardhur edhe per shkak te shkrirjes se debores deri ne lartesine 1100 m mbi nivelin e detit te pakten keto dite kur temperatura varion nga 6 deri ne 11 grade celsiusp p classMsoNormal Ne qytetin e Kukesi rastet e ndotjes se ujit te pijshem nga ana bakteriologjike jane shtuar se tepermi kohet e fundit Shkak per kete eshte bere rrjeti i amortizuar i ujesjellesit i cili daton ne vitet 1970 dhe qe nga ajo kohe nuk eshte bere rikonstruksioni i tij Kur qytetaret ankohen per ujin e ndotur qe mberrin ne cezmat e tyre Ndermarrja e Ujesjellesit ne bashkepunim dhe me Bashkine Kukes kane bere riparime te vogla pasi Kukesi pritet te kete nje ujesjelles te ri punimet e te cilit do te nisin kete pranverep p classMsoNormalFlutura Totap p classMsoNormal p p p <![CDATA[Goditi me thike 20-vjecarin per ti grabitur makinen]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/411847/titulli/Goditi-me-thike-20-vjecarin-per-ti-grabitur-makinen pp p p p classMsoNormalDurresp p p p classMsoNormalp p classMsoNormal p p classMsoNormalViktimes i jane demtuar seriozisht zorret por jo organet e tjera vitale Policia arreston te dyshuarin per ngjarjen dhe sekuestron makinen e vjedhurp p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalAleks Kalemasip p classMsoNormalDurres - eshte arrestuar nga policia i dyshuari kryesor i grabitjes me dhune te nje mjeti gjate te cilit u plagos rende edhe pronari i makines Andi Dalipi 20 vjec lindur dhe banues ne lagjen numer 18 te qytetit te Durresit eshte prangosur nga efektivat e policise te sektorit te luftes kunder krimit ndaj personit dhe prones Operacioni per arrestimin e te kerkuarit eshte organizuar ne oret e mesdites se djeshme per trsquou permbyllur disa ore me pas p p classMsoNormalTri dite me pare saktesisht ne mbremjen e dates 16 shkurt 2010 ne rrugen Shkozet-Durres eshte gjetur me fare pak shenja per jeten nje djale 20 vjec ne ane te rruges i cili ishte mbuluar ne pellgun e gjakut Viktima quhet Z P dhe eshte banues ne lagjen numer 13 ne Plazhin e Durresit Ai eshte derguar ne spitalin rajonal dhe vazhdon te jete ne gjendje shume kritike per jeten pasi ka marre shume plage me mjete te ftohta ne pjesen e barkut Afro dy dite pas ngjarjes se rende policia ka identifikuar autorin si dhe e ka arrestuar ate ndersa ka sekuestruar edhe makinen grabitur dhunshem naten e krimitp p classMsoNormalRreth ores 1840 te dates 16 shkurt 2010 ne Shkozet eshte plagosur ne bark shtetasi me inicialet Z P lindur dhe banues ne Plazhin e Durresit 20-vjecari po pershkonte me mjetin e te atit me targa DR 5732 E rrugen e Shkozetit Burime policore thone se ai eshte detyruar te ndaloje pasi rruga i eshte bllokuar nga i akuzuari i krimit Andi Dalipi 21-vjecari Dalipi i lindur dhe banues ne lagjen numer 18 te qytetit te Durresit i ka kerkuar drejtuesit te mjetit ta marre si pasagjere ne makine Ai madje thuhet se e ka kanosur duke i bere te ditur se po nuk e dergoi deri tek Ura e Dajlanit rreth 1 km nga vend ku nisi sherri do e vriste Por kanosja duket se nuk ka pasur efekt te 21-vjecari Z P pasi ai nuk i eshte bindur agresorit Ky i fundit ka mundur te hape deren e mjetit dhe sapo eshte futur brenda pa debatuar me gjate me drejtuesin e mjetit ka nxjerre thiken dhe e ka goditur ne bark Policia ka thene se viktima ka marre disa goditje ne pjesen e barkut duke i demtuar seriozisht zorret por mjeti i ftohte nuk i ka prekur murin e zemres dhe as mushkerite Gjithnje sipas burimeve zyrtare te policise palet fillimisht kane debatuar dhe me pas Dalipi ka sulmuar pa asnje shkak te rin 20-vjecar qe kishte marre makinen e te atit per te shkuar ne qytet Pasi drejtuesi i mjetit ka humbur kontrollin agresori Andi Dalipi e ka hedhur jashte mjetit ne rruge dhe eshte larguar me makinen e vjedhur I riu i plagosur eshte marre nga kalimtaret e lagjes se Shkozetit dhe eshte vene ne nje mjet per trsquou transportuar per ne spital Per dy dite policia ka mbajtur nen vezhgim disa persona ndersa ne mengjesin e djeshem ka marre informacione te shumta lidhur me autorin e krimit dhe grabitesin e mjetit Andi Dalipi eshte vene ne pranga dje pasdite ndersa eshte sekuestruar edhe mjeti tip ldquoBenzrdquo me targa DR 5732 E Oficeret e policise gjyqesore po hetojne shkaqet qe kane shtyre vrasesin drejt krimit pasi deri tani nuk kane mundur te zbulojne asnje motiv ndersa flitet se palet ne konflikt pane pasur njohje me pare Madje per te zbuluar emrin e personit qe ka kanosur 21-vjecarin eshte dashur te pritet derisa Z P ka mundur te flase sa per te treguar emrin e te dyshuaritp p classMsoNormal p p p <![CDATA[Eksploziv makines se kreut te PS-se lokale]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/411846/titulli/Eksploziv-makines-se-kreut-te-PS-se-lokale pp p p p classMsoNormalVlorep p classMsoNormal p p classMsoNormalp p classMsoNormal p p classMsoNormalDeputeti socialist Eltar Deda ka qene me djalin e tij te vogel kur ka vene re ne kofanon e makines dhe poshte saj dy bidone plastike te mbushur me benzine dhe te lidhur nepermjet fitilit me nje detonatorp p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalJoniana Xhaferrip p classMsoNormalVlore - Pa kaluar mire dhjete dite nga atentati me eksploziv ndaj nje Keshilltari Bashkiak perfaqesues te partise Socialiste ne qytetin e Vlores nje tjeter figure drejtuese e deges se PS-se ne kete qytet eshte bere objekt i nje kercenimi te hapur per jeten Deputeti socialist dhe njeherazi kryetar i Partise Socialiste per qytetin bregdetar Eltar Deda ka qene dje objekt i nje atentati te mbetur ne tentativep p classMsoNormalKa qene ora rreth 0800 e mengjesit kur Deda ka dale si cdo dite nga shtepia se bashku me djalin e tij te vogel te cilin do ta shoqeronte per ne shkolle Ai ka shkuar te marre makinen e parkuar afer baneses se tij Por pa hipur mire ne makine Deda ka pare ne kofanon e makines nje bidon plastik Pasi e ka keqyrur me vemendje deputeti socialist ka vene re se bidoni ishte i mbushur me rreth gjysme litri benzine Ai ka larguar te birin nga makina dhe me pas eshte afruar vete per te pare me hollesisht se cfare kishte ne makine Mandej poshte automjetit Deda ka gjetur nje tjeter bidon te vogel plastik i mbushur edhe ky me benzine dhe i lidhur me nje fije percjellese tip fitili me nje detonator p p classMsoNormalMenjehere deputeti ka lajmeruar policine e cila ka mberritur ne vendngjarje dhe ka nisur hetimetp p classMsoNormalPoliciap p classMsoNormalSipas njoftimit zyrtar te policise lokale ngjarja ka ndodhur ne lagjen ldquo28 Nentorirdquo te qytetit ku poshte automjetit te markes ldquoVoslvagenrdquo me ngjyre gri metalixato me targa ldquoVL 5900 Crdquo eshte gjetur nje sasi e dyshuar si lende plasese p p classMsoNormalNga kryerja e veprime te para hetimore si dhe keqyrja e vendit te ngjarjes eshte konstatuar se poshte automjetit ndodhej nje bidon plastik 08 litra i mbushur me lende te dyshuar si benzine ne trupin e se ciles ishte montuar nje kapsolle detonatore me fitil zjarr percjelles ndersa ne kofanon e automjetit eshte gjetur nje tjeter bidon plastik 15 litra me nje sasi te vogel lende e dyshuar benzine Policia thote se materialet hetimore ne lidhje me kete ngjarje ia ka kaluar Prokurorise se Rrethit Gjyqesor Vlore per vepren penale ldquoshkaterrim i prones me eksploziv te mbetur ne tentativerdquo Ngjarja e djeshme ka ndodhur vetem pak dite pasi nje atentat me eksploziv i eshte bere keshilltarit bashkiak te PS-se Morand Hoxha Ky i fundi mbeti i plagosur pasi nje sasi eksplozivi shpertheu ne makinen e tij tip ldquoBenz Mercedesrdquo Megjithese policia nxitoi ne ate rast te thoshte se atentati qe desh i mori jeten Hoxhes kishte shkaqe personale autoret e ngjarjes nuk u gjeten dhe madje asnje informacion nuk eshte dhene per ecurine e hetimevep p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalReagim i deputetit socialist Arben Malaj p p classMsoNormalldquoBrenda nje kohe shume te shkurter qyteti i Vlores eshte tronditur nga dy akte kriminale ndaj perfaqesuesve politike te Partise Socialiste PS dhe te zgjedhurit e saj ne qytetin dhe qarkun e Vlores ne te gjitha mandatet e tyre jane plotesisht te angazhuar per nje ambient politik sa me te qete dhe per nje ballafaqim politik konkurrues pa nxitur tensionet nder partiake Krijimi i besimit sigurise dhe shpreses tek te gjithe qytetaret e qarkut te Vlores mbetet detyrimi yne prioritar dhe i perhershem Kontributi edhe personal i kryetarit te PS-se Eltar Deda per nje opozite larg grindjeve dhe tensioneve partiake eshte i njohur dhe i vleresuar nga qytetaret e Vlores Vlora nuk duhet per asnje arsye te preket sadopak nga pasojat e situates se renduar politike ekonomike dhe sociale ne vend Sigurimi i rendit dhe qetesise goditja e menjehershme dhe e ashper e akteve kriminale ndaj cdo qytetari te Vlores dhe ndaj perfaqesuesve te cdo partie politike perben nje detyrim jo vetem ligjor te qeverise ldquoBerishardquo Qeveria duhet te identifikoje dhe denoje autoret e ketyre veprimeve kriminalerdquop p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalFlet deputetip p classMsoNormal p p classMsoNormalDeda Nuk kam asnje konflikt personalp p classMsoNormalVlore - I kontaktuar menjehere pas ngjarjes kreu i PS-se per qytetin e Vlores ka hedhur poshte cdo mundesi qe kercenimi per jeten e tij te kete lidhje me motive personale ldquoSrsquome shkon ne mendje asnje konflikt pasi srsquokam asnje te tille Mund te jete edhe per shkak te punes Gjithsesi ngjarja i ka kaluar policise tek e cila kam besim se do ta zbardhe aterdquo - ka deklaruar Deda dje pas atentatit te deshtuar ndaj tijp p classMsoNormalDeputeti socialist ka pranuar gjithashtu te tregoje per mediat momentet e ngjarjes kur ka zbuluar lenden plasese ne makinen e tij ldquoDola si cdo mengjes per te cuar djalin ne shkolle dhe shkova te marre makinen ne vendparkimin e perhershem afer baneses sime Me beri pershtypje nje bidon 15 litra plastik i mbushur me rreth 05 litra benzine i cili ishte mbi kofanon e makines I kerkova djalit te largohej me tej dhe hipa brenda ne makine Ndeza makinen dhe eca jo me teper se dy metra cudia ishte se ndjehej nje ere e forte benzine edhe ne brendesi te mjetit Ndalem dhe pyes nje komshi i habitur per bidonin plastik me benzine mbi kofano Pikerisht ky me terhoqi vemendjen per bidonin qe varej poshte makine U ula e pashe ishte nje bidon gati gjysmelitrosh i mbushur edhe ky me benzine dhe kishte nje fitil rreth 05 metra te gjate dhe ishte mbeshtjelle me nje detonator Menjehere lajmerova policine e cila mori sendet e gjetura si edhe makine per veprime hetimorerdquo e mbyll rrefimin e tij kryesocialisti i Vlores Ai nuk ka pranuar te beje komente te metejshme rreth ngjarjes duke rikonfirmuar se gjithcka tashme eshte ne dore te policise dhe prokurorise Deri ne oret e vona te mbremjes asnje informacion nuk ka pasur nga te dyja keto institucione lidhur me hetimet apo persona qe mund te jene shoqeruar per trsquou pyetur lidhur me ngjarjenp p classMsoNormal p p p <![CDATA[Kriza e financimit vazhdon bankat rrisin interesat per kredite me risk]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/411845/titulli/Kriza-e-financimit-vazhdon-bankat-rrisin-interesat-per-kredite-me-risk pKriza e kreditit vazhdon qe te jete prezente ne vend ndersa bankat kane vazhduar qe te rrisin marzhin e perdorur per kredite me risk te larte qe vazhdojne te rritenp p p p classMsoNormalbr p p classMsoNormal p p classMsoNormalKriza e kreditit vazhdon qe te jete prezente ne vend duke pasur nje impak ne rritje per biznesin i cili vazhdon qe te vuaje nje sere veshtiresish te cilat lidhen me mungesen e financimit te shoqeruar me kostot ne rritje qe po kthehen ne barre per sipermarrjen p p classMsoNormal p p classMsoNormalKriza e kreditit vazhdon qe te jete prezente ne vend ndersa bankat kane vazhduar qe te rrisin marzhin e perdorur per kredite me risk te larte qe vazhdojne te rriten Raporti vjen nga ana e Bankes se Shqiperise per tremujorin e katert te vitit 2009 duke dhene edhe nje pershkrim te fundit mbi politikat qe bankat e nivelit te dyte po perdorin per klientet e tyre Bankat kane shtrenguar standardet e kreditimit gjate tremujorit te katert te vitit 2009 nepermjet rritjes se marzhit per kredite me rrezik me te larte balanca e te cilit eshte rritur ne -78 per qind krahasuar me -38 per qind ne tremujorin e kaluar Nga ana tjeter Banka e Shqiperise ben te ditur se bankat e nivelit te dyte kane lehtesuar disi standardet e kreditimit duke zbatuar nje marzh me te ulet per kredite ne pergjithesi dhe duke ulur pak kerkesen per kolateral ne raport me madhesine e huase balancat neto per te dyja shenojne vleren 67 per qind Bankat kane mbajtur te pandryshuara nga tremujori i kaluar komisionet e kredise dhe kushtet per maturitetin maksimal te kredise se akorduar Por situata e perkeqesuar financiare duket se do te kete nje permiresim kete tremujor Per tremujorin e pare te vitit 2010 bankat parashikojne nje lehtesim te vogel te standardeve te kredidhenies per individet krahasuar me ato te aplikuara ne tremujorin e katert te vitit 2009 Ky lehtesim do te jete me i madh per kredite per blerje banese sesa per kredite konsumatore balancat neto jane perkatesisht 137 per qind dhe 44 per qind Nderkohe ekspertet e bankave presin nje rritje te kerkeses per kredi per individet gjate tremujorit te pare te vitit 2010 p p classMsoNormalp p classMsoNormalPas nje sjelljeje teresisht te shtrenguar te ndjekur edhe nga nje kerkese ne renie klima e biznesit ne vend eshte perkeqesuar ndersa sektore si ndertimi kane mbetur teresisht pa financim Kerkesa e individeve per kredi gjate tremujorit te katert 2009 sipas opinioneve te eksperteve te bankave vleresohet ne ulje por ne nje shkalle me te vogel se ne tremujorin e kaluar balanca neto e bankave qe shprehen per rritje te kerkeses eshte -187 per qind krahasuar me -212 per qind ne tremujorin e kaluar Kerkesa e konsumatoreve per kredi per blerje banese eshte vleresuar me e ulet se kerkesa e tyre per kredi konsumatore Ne fakt nevoja e individeve per financimin e konsumit te tyre eshte faktori qe eshte renditur si me kryesori ne nxitjen e kerkeses se individeve balanca e se cilit u rrit ne 250 per qind krahasuar me 170 per qind ne tremujorin e kaluar Nga ana tjeter faktori i cili eshte renditur nga bankat si me kryesori ne renien e kerkeses per kredi nga konsumatoret prane bankave te tyre eshte perdorimi i burimeve alternative te financimit si per shembull perdorimi i kursimeve Balanca neto e tij eshte -190 per qindp p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalBankieret Kushtet per te marre kredi do te lehtesohen krahasuar me 2009p p classMsoNormalSituata e veshtire qe kaloi ekonomia shqiptare gjate vitit 2009 pritet qe te zbutet per sa i perket kreditimit ne pjesen e pare te ketij viti Ky eshte te pakten opinioni i bankiereve qe jepet nga ana e Bankes se Shqiperise ne raportin e kreditimit qe ky institucion ka botuar se fundmi Sipas ketij raporti bankieret bejne te ditur se per tremujorin e pare te vitit 2010 ekspertet e bankave presin nje lehtesim te standardeve te kredise Balanca neto e pritjeve eshte 152 per qind Lehtesimi i standardeve te kredise akorduar bizneseve pritet si ne kredine dhene ndermarrjeve te vogla dhe te mesme ashtu edhe ne ate akorduar korporatave E njejta tendence pritet te ndiqet si per kredine per qellime financimi te kapitalit qarkullues ashtu edhe per kredine per investime Krahas lehtesimit te standardeve ekspertet e bankave presin nje permiresim te kerkeses per kredi ne tremujorin e pare te vitit 2010 p p classMsoNormalp p classMsoNormalKredia ne valute mbetet edhe me e kerkuara serish nga ana e bizneseve ne vend Faktoret kryesore nxites te kerkeses se bizneseve per kredi ne valute edhe ne tremujorin e katert te vitit vazhdojne te jene diferenca ne normat e interesit dhe burimi i te ardhurave ne valute Jane pikerisht keto kosto qe kredia ne leke i ka pasur gjate gjithe ketyre viteve qe i ka drejtuar sipermarrjet drejt valutes Nga ana tjeter duke marre kredi ne valute bizneset kane marre persiper kursin e kembimit cmimet e mallrave te blera te shprehura ne valute te huaj burimi i te ardhurave ne valute si dhe diferenca ne normat e interesit vazhdojne te jene faktoret kryesore nxites te kerkeses per kredi ne valute per individet ne tremujorin e katert te vitit 2009 Nderkohe ndergjegjesimi i ulet per zhvillimet ekonomike ne te ardhmen edhe pse vazhdon te kete nje ndikim te rendesishem ne kerkesen per kredi ne tremujorin e katert te vitit ka reduktuar ndikimin e tij Perqindja neto e bankave qe presin rritje te ritmit te aktivitetit kreditues ne leke per tremujorin e pare te vitit 2010 eshte ulur me 152 pike perqindjeje krahasuar me tremujorin e meparshem Balanca neto ra ne 259 per qind nga 451 per qind qe ishte ne tremujorin e kaluar Ndersa ritmi i aktivitetit kreditues ne valute pritet qe te njohe rritje te lehte ne tremujorin e pare te vitit 2010 balanca neto u rrit ne 08 per qind nga -250 per qind ne tremujorin e meparshem Per sa u perket normave te interesit te aplikuara mbi kredite ne leke dhe ne valute qe do te akordohen ne tremujorin e pare te vitit 2010 ekspertet e bankave shprehen se ato do te pesojne ulje krahasuar me tremujorin aktualp p p <![CDATA[Grekja rremben foshnjen shqiptare]]> 2023-06-04T10:19:05+00:00 2023-06-04T10:19:05+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/411844/titulli/Grekja-rremben-foshnjen-shqiptare pNgjarja e pare e ketij lloji ka ndodhur ne nje prej spitaleve me te sigurta te Athines 38-vjcarja me profesion ekonomiste kishte deshtuar femijen 3 muaj me pare dhe nga frika e divorcit rrembeu foshnjen shqiptare duke u gdhire dita e djeshmep p p p classMsoNormalTronditet Athinap p classMsoNormal p p classMsoNormalp p classMsoNormal p p classMsoNormalNgjarja e pare e ketij lloji ka ndodhur ne nje prej spitaleve me te sigurta te Athines 38-vjecarja me profesion ekonomiste kishte deshtuar femijen 3 muaj me pare dhe nga frika e divorcit rrembeu foshnjen shqiptare duke u gdhire dita e djeshmep p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalArtan CENAp p classMsoNormalATHINe ndash Femija i sapolindur i nje cifti shqiptar eshte rrembyer dy dite me pare nga nje greke ne zonen me te sigurt te kryeqytetit helen Historia e pabesueshme qe ndodh per here te pare ne vendin fqinj ka pasur si protagoniste nje shtetase greke me profesion ekonomiste e cila ka rrembyer femijen e ciftit shqiptar per te mos humbur martesen 38-vjecarja e arrestuar tashme nga policia kishte humbur ne muajin e gjashte femijen e burrin e saj te dyte por pa e treguar nje gje te tille nga frika e divorcit Pasi ka pergatitur gjithcka 38-vjecarja eshte shtruar ne maternitetin ldquoElenardquo dhe rreth ores 500 te mengjesit te djeshem ka rrembyer femijen e ciftit shqiptar dhe me pas eshte larguar me taksi drejt baneses se saj Historia e cuditshme ka tronditur mbare opinionin publik grek ndersa cifti shqiptar Albert dhe Bruna Shuti jane qetesuar sapo policia ka kthyer shendoshe e mire femijen e tyre qe kishte ardhur ne jete vetem nje dite me pare Gjate marrjes ne pyetje nga policia 38-vjecarja greke pranoi se kishte shkuar ne spital per te marre nje femije ndersa tashme duhet te perballet me akuzen e rrembimit te nje foshnjep p classMsoNormalPoliciap p classMsoNormalPolicia mundi te gjeje se kush e rrembeu femijen pasi nje zonje nga lagja ldquoEgaleordquo kishte telefonuar duke treguar per fqinjen e saj Rrembyesja kishte telefonuar ne spitalin ldquoAleksandrardquo dhe kishte kerkuar nje ambulance Ajo kishte thene se ishte gati per te lindur dhe kur ka mberritur ne spital ka treguar se kishte lindur ne shtepine e saj Kreret e spitalit ishin dyshuar dhe bashke me ambulancen ne banesen e rrembyeses kishin derguan edhe policine Policia ka vene ne pranga 38-vjecaren dhe e ktheu femijen ne maternitetin ldquoElenardquo te nena natyrale e tij Me gezim te madh e ka pritur lajmin Albert dhe Bruna Shuti prinderit e femijes ldquoFalenderoj ne vecanti policine greke dhe popullin grek qe me mbeshteten ne kete moment te veshtire te jetes sime gjithashtu falenderoj ambasaden shqiptare ne Athine e cila na ndihmoi shumerdquo deklaroi babai i femijes Duke folur per momentin e rrembimit Alberti babai i femijes tha se ka pare nje grua te veshur me pallto te zeze qe eshte larguar nga spitali p p classMsoNormalNgjarjap p classMsoNormalDhoma ku ishte emigrantja Bruna me foshnjen e saj kishte tri krevate Bruna gjendej ne krevatin e trete te dritarja keshtu qe grabitesja kaloi dy krevate qe arriti tek i treti ky fakt ishte ndihme per policine Punonjesit e spitalit denoncuan se spitali nuk ka siguri Ai ruhet 24 ore por punonjesit nuk jane te mjaftueshem pasi jane vetem dy infermiere ne cdo kat Ngjarja u regjistrua ne oren 0500 te mengjesit te djeshem Sipas disa miqve te ciftit Bruna po flinte dhe papritur u zgjua pasi pa nje hije te dale me shpejtesi nga dhoma Atehere kuptoi se mungonte femija i saj qe kishte sjelle ne jete nje dite para Ne maternitetin ne fjale femijet flene bashke me nenat e tyre Atehere Bruna pyeti infermieren nese e kishte marre ajo femijen per ta ushqyer Ajo ju pergjigj jo Menjehere infermiere dhe mjeke filluan te kerkojne foshnjen Lajmeruan policine dhe mbyllen porten qe te mos dilte askush nga materniteti Behet fjale per nje ngjarje qe ndodh per here te pare ne kete maternitet helen p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalHetimi i policise p p classMsoNormal p p classMsoNormalRrembimi u planifikua tre muaj me parep p classMsoNormal p p classMsoNormalZonja qe rrembeu femijen nuk ishte e cmendur Prej tre muajsh 38-vjecaria ekonomiste po pergatitej te rrembente nje femije Sipas policise zonja ne fjale ishte shtatzene mirepo ne muajin e gjashte deshtoi femijen Nuk i tregoi asgje bashkeshortit te saj me te cilin ka nje vajze 4 vjec ndersa me martesen e saj me pare kishte nje djale 10 vjec i cili jeton me babane e tij Prej tre muajsh po pergatitej te grabiste nje femije pasi kishte frike se nese bashkeshorti i saj mesonte qe kjo deshtoi mund ta braktiste Keshtu dje ne oren 430 te mengjesit veshi nje bluze te gjere hyri ne maternitetin ldquoElenardquo dhe u drejtua per te dhoma ku ishte femija Hyri brenda mori femijen e fshehu poshte bluzes se gjere doli jashte mori taksi dhe u drejtua per ne rrugen ldquoDhoridhos nr 3rdquo ne Agjio Spiridhona ne Egaleo 38-vjecaria mbremjen e se merkures kishte shkuar ne spitalin ldquoElenardquo dhe ishte regjistruar si e shtruar aty per te mos dyshuar njeri Pas ngjarjes se mengjesit doktori qe e kishte vizituar dyshoi dhe dha te dhenat e saj ne polici duke lehtesuar ne maksimum punen e uniformave blu Mjeku dyshoi nga fakti sesi nje femer i thoshte qe ishte shtatzene ndersa ai e pa nga EKO-ja se nuk ishte e vertete dicka e tille Pas publikimit te lajmit ne media nje komshi e 38-vjecares e pa te hynte kjo ne shtepi me nje femije dhe informoi menjehere policine Policia shkoi dhe e arrestoi menjehere ndersa femijen e kthyen te dy prinderit emigrante Alberti dhe Bruna Shutip p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormalMinistria e Shendetesise p p classMsoNormalNgjarja ne maternitetin ldquoElenardquo tronditi madje dhe Ministren e Shendetesise se Greqise Mariliza Xenoyiannakoupoulou e cila urdheroi administraten e saj te vihej ne levizje Policia tani eshte perqendruar ne rrethanat sesi ka ndodhur rrembimi ldquoKjo eshte nje ngjarje teper e rende dhe do te hetohet thellesisht per terdquo tha ministrja Xenoyiannakopoulou Sipas saj do te vihen para drejtesise pergjegjesit e kesaj ngjarjeje te shemtuar ldquoGjithashtu do te marrim masat qe nevojiten qe ngjarje te tilla te kesaj natyre te mos perseriten merdquo shtoi Ministrja e Shendetesisep p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p classMsoNormal30-vjecarja humbi ne Belgjikep p classMsoNormal p p classMsoNormalU zhduk dy vjet me pare kerkohet ne Shqiperip p classMsoNormal p p classMsoNormalTIRANe - Humbi ne Belgjike nje 30-vjecare kerkohet ne Shqiperi Policia e Shtetit ka bere te ditur gjate dites se djeshme se autoritetet belge kane kerkuar ndihmen e uniformave blu shqiptare per te gjetur 30-vjecaren Albana Margjeka e cila eshte shpallur e humbur ne Belgjike qe me date 15 janar 2008 Gjate dites se djeshme Policia e Shtetit ka kerkuar ndihmen e qytetareve per te kontribuar me informacione qe mund te cojne ne gjetjen e vajzes shqiptare Margjeka 30 vjece mesohet se eshte zhdukur ne daten 15 janar 2008 rreth ores 1400 kur ajo ka lene banesen e saj ne Ham-Sur-HeureNalinnes rruga ldquoBois Rombutrdquo ne Belgjike Ne kete ore ajo kishte lene banesen e saj ne Belgjike Pas kesaj date nuk ka pasur me asnje gjurme te saj Per kete arsye autoritetet belge kane kerkuar ndihmen e Policise se Shtetit per te gjetur kete shtetase Margjeka eshte rreth 165 metra e gjate me trup te dobet dhe floke te zinj te prere shkurt Ne momentin e zhdukjes ajo ishte veshur dukshem me veshje sportive te zeze Sipas te dhenave nga policia belge Margjeka eshte pare te levize me mjetin e saj tip ldquoVolksvagen Golfrdquo me targe XQM 558 Policia shqiptare ka bere thirrje dhe ka kerkuar nga qytetaret se nese e keni pare kete person ose nese dini vendndodhjen e saj kontaktoni me sherbimet e Policise se Shtetit ose ne numrin pa pagese 129p p classMsoNormal p p classMsoNormal p p p - Arkiva Shqiptare e Lajmeve