Lajme nga Tirana-Observer 2018-01-20T16:42:31+00:00 Zend_Feed_Writer http://www.example.com A Brahaj mandi@shqiperia.com http://www.shqiperia.com.com <![CDATA[FOTO Gjaku nuk behet uje Majko takon shqiptaret e Ukraines]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048109152/titulli/FOTO-Gjaku-nuk-behet-uje-Majko-takon-shqiptaret-e-Ukraines pemPas 300 vitesh duhet te vini ne Shqiperi per ta pare nga afer vendin tuaj te origjines i cili eshte kthyer ne nje destinacion mjaft te preferuar turistikemp pKy ishte mesazhi qe percolli Ministri i Shtetit per Diasporen Pandeli Majko gjate vizites se tij ne fshatin Karakurt ne rajonin e Odeses ku jeton me shume se gjysma e shqiptareve te Ukrainesp pGjaku nuk behet uje tha me tej Ministri i Shtetit ne kete vizite zyrtare ku u prit nga autoritetet rajonale e gjithashtu perfaqesuesit e diaspores shqiptarep pMajko premtoi se do te kete gjithmone nje sy e nje vesh per diasporen ne Ukrainep pImplementimi i projekteve te perbashketa ne arsim dhe kulture ishte ne qender te nje tryeze te rrumbullaket te mbajtur me autoritetet rajonale dhe perfaqesues te diasporesp pMinistri Majko i shoqeruar edhe nga ambasadorja e Shqiperise Shpresa Kureta ne Ukraine vizitoi shkollen ku mesohet gjuha shqipe e gjithashtu Shtepine e Kultures ku performuan nje sere grupesh artistike te diasporesp pimg classaligncenter size-full wp-image-87510 td-animation-stack-type0-1 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801190296113513539086770532125439263248620324njpg sizesmax-width 960px 100vw 960px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801190296113513539086770532125439263248620324njpg 960w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801190296113513539086770532125439263248620324n-300x225jpg 300w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801190296113513539086770532125439263248620324n-768x576jpg 768w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801190296113513539086770532125439263248620324n-560x420jpg 560w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801190296113513539086770532125439263248620324n-80x60jpg 80w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801190296113513539086770532125439263248620324n-100x75jpg 100w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801190296113513539086770532125439263248620324n-180x135jpg 180w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801190296113513539086770532125439263248620324n-238x178jpg 238w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801190296113513539086770532125439263248620324n-640x480jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801190296113513539086770532125439263248620324n-681x511jpg 681w alt width960 height720 img classaligncenter size-full wp-image-87511 td-animation-stack-type0-1 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269932753517812586343183430973437690952173njpg sizesmax-width 960px 100vw 960px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269932753517812586343183430973437690952173njpg 960w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269932753517812586343183430973437690952173n-300x225jpg 300w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269932753517812586343183430973437690952173n-768x576jpg 768w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269932753517812586343183430973437690952173n-560x420jpg 560w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269932753517812586343183430973437690952173n-80x60jpg 80w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269932753517812586343183430973437690952173n-100x75jpg 100w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269932753517812586343183430973437690952173n-180x135jpg 180w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269932753517812586343183430973437690952173n-238x178jpg 238w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269932753517812586343183430973437690952173n-640x480jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269932753517812586343183430973437690952173n-681x511jpg 681w alt width960 height720 img classaligncenter size-full wp-image-87512 td-animation-stack-type0-1 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269040413517812519676522140787277412426809njpg sizesmax-width 960px 100vw 960px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269040413517812519676522140787277412426809njpg 960w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269040413517812519676522140787277412426809n-300x225jpg 300w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269040413517812519676522140787277412426809n-768x576jpg 768w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269040413517812519676522140787277412426809n-560x420jpg 560w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269040413517812519676522140787277412426809n-80x60jpg 80w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269040413517812519676522140787277412426809n-100x75jpg 100w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269040413517812519676522140787277412426809n-180x135jpg 180w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269040413517812519676522140787277412426809n-238x178jpg 238w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269040413517812519676522140787277412426809n-640x480jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269040413517812519676522140787277412426809n-681x511jpg 681w alt width960 height720 img classaligncenter size-full wp-image-87513 td-animation-stack-type0-1 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801268153353517811319676648237293187925163629njpg sizesmax-width 960px 100vw 960px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801268153353517811319676648237293187925163629njpg 960w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801268153353517811319676648237293187925163629n-300x225jpg 300w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801268153353517811319676648237293187925163629n-768x576jpg 768w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801268153353517811319676648237293187925163629n-560x420jpg 560w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801268153353517811319676648237293187925163629n-80x60jpg 80w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801268153353517811319676648237293187925163629n-100x75jpg 100w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801268153353517811319676648237293187925163629n-180x135jpg 180w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801268153353517811319676648237293187925163629n-238x178jpg 238w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801268153353517811319676648237293187925163629n-640x480jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801268153353517811319676648237293187925163629n-681x511jpg 681w alt width960 height720 img classaligncenter size-full wp-image-87514 td-animation-stack-type0-1 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801267333423517810753010036353152384783037239njpg sizesmax-width 960px 100vw 960px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801267333423517810753010036353152384783037239njpg 960w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801267333423517810753010036353152384783037239n-300x225jpg 300w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801267333423517810753010036353152384783037239n-768x576jpg 768w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801267333423517810753010036353152384783037239n-560x420jpg 560w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801267333423517810753010036353152384783037239n-80x60jpg 80w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801267333423517810753010036353152384783037239n-100x75jpg 100w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801267333423517810753010036353152384783037239n-180x135jpg 180w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801267333423517810753010036353152384783037239n-238x178jpg 238w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801267333423517810753010036353152384783037239n-640x480jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126733342351781075301003635315284783037239n-681x511jpg 681w alt width960 height720 img classaligncenter size-full wp-image-87515 td-animation-stack-type0-1 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262295163517766186347824786141938648310516njpg sizesmax-width 960px 100vw 960px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262295163517766186347824786141938648310516njpg 960w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262295163517766186347824786141938648310516n-300x225jpg 300w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262295163517766186347824786141938648310516n-768x576jpg 768w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262295163517766186347824786141938648310516n-560x420jpg 560w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262295163517766186347824786141938648310516n-80x60jpg 80w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262295163517766186347824786141938648310516n-100x75jpg 100w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262295163517766186347824786141938648310516n-180x135jpg 180w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262295163517766186347824786141938648310516n-238x178jpg 238w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262295163517766186347824786141938648310516n-640x480jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262295163517766186347824786141938648310516n-681x511jpg 681w alt width960 height720 img classaligncenter size-full wp-image-87516 td-animation-stack-type0-1 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126219814351776658634778666790779814406741njpg sizesmax-width 960px 100vw 960px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126219814351776658634778666790779814406741njpg 960w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126219814351776658634778666790779814406741n-300x225jpg 300w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126219814351776658634778666790779814406741n-768x576jpg 768w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126219814351776658634778666790779814406741n-560x420jpg 560w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126219814351776658634778666790779814406741n-80x60jpg 80w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126219814351776658634778666790779814406741n-100x75jpg 100w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126219814351776658634778666790779814406741n-180x135jpg 180w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126219814351776658634778666790779814406741n-238x178jpg 238w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126219814351776658634778666790779814406741n-640x480jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126219814351776658634778666790779814406741n-681x511jpg 681w alt width960 height720 img classaligncenter size-full wp-image-87517 td-animation-stack-type0-1 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801268152763517810819676691535484907580201785njpg sizesmax-width 720px 100vw 720px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801268152763517810819676691535484907580201785njpg 720w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801268152763517810819676691535484907580201785n-225x300jpg 225w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801268152763517810819676691535484907580201785n-315x420jpg 315w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801268152763517810819676691535484907580201785n-640x853jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801268152763517810819676691535484907580201785n-681x908jpg 681w alt width720 height960 img classaligncenter size-full wp-image-87518 td-animation-stack-type0-1 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126805278351776615301449846659811527228009njpg sizesmax-width 960px 100vw 960px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126805278351776615301449846659811527228009njpg 960w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126805278351776615301449846659811527228009n-300x225jpg 300w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126805278351776615301449846659811527228009n-768x576jpg 768w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126805278351776615301449846659811527228009n-560x420jpg 560w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126805278351776615301449846659811527228009n-80x60jpg 80w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126805278351776615301449846659811527228009n-100x75jpg 100w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126805278351776615301449846659811527228009n-180x135jpg 180w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126805278351776615301449846659811527228009n-238x178jpg 238w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126805278351776615301449846659811527228009n-640x480jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126805278351776615301449846659811527228009n-681x511jpg 681w alt width960 height720 img classaligncenter size-full wp-image-87519 td-animation-stack-type0-1 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126731333351781078634336458529094839800279njpg sizesmax-width 960px 100vw 960px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126731333351781078634336458529094839800279njpg 960w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126731333351781078634336458529094839800279n-300x225jpg 300w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126731333351781078634336458529094839800279n-768x576jpg 768w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126731333351781078634336458529094839800279n-560x420jpg 560w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126731333351781078634336458529094839800279n-80x60jpg 80w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126731333351781078634336458529094839800279n-100x75jpg 100w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126731333351781078634336458529094839800279n-180x135jpg 180w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126731333351781078634336458529094839800279n-238x178jpg 238w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126731333351781078634336458529094839800279n-640x480jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180126731333351781078634336458529094839800279n-681x511jpg 681w alt width960 height720 img classaligncenter size-full wp-image-87520 td-animation-stack-type0-1 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262397393517766653014447790219309874069968njpg sizesmax-width 720px 100vw 720px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262397393517766653014447790219309874069968njpg 720w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262397393517766653014447790219309874069968n-225x300jpg 225w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262397393517766653014447790219309874069968n-315x420jpg 315w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262397393517766653014447790219309874069968n-640x853jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262397393517766653014447790219309874069968n-681x908jpg 681w alt width720 height960 img classaligncenter size-full wp-image-87521 td-animation-stack-type0-1 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269078273517811353009975998191071042443895njpg sizesmax-width 720px 100vw 720px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269078273517811353009975998191071042443895njpg 720w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269078273517811353009975998191071042443895n-225x300jpg 225w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269078273517811353009975998191071042443895n-315x420jpg 315w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269078273517811353009975998191071042443895n-640x853jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801269078273517811353009975998191071042443895n-681x908jpg 681w alt width720 height960 img classaligncenter size-full wp-image-87522 td-animation-stack-type0-1 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801267335893517767086347738681954469724904559njpg sizesmax-width 960px 100vw 960px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801267335893517767086347738681954469724904559njpg 960w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801267335893517767086347738681954469724904559n-300x225jpg 300w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801267335893517767086347738681954469724904559n-768x576jpg 768w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801267335893517767086347738681954469724904559n-560x420jpg 560w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801267335893517767086347738681954469724904559n-80x60jpg 80w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801267335893517767086347738681954469724904559n-100x75jpg 100w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801267335893517767086347738681954469724904559n-180x135jpg 180w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801267335893517767086347738681954469724904559n-238x178jpg 238w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801267335893517767086347738681954469724904559n-640x480jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801267335893517767086347738681954469724904559n-681x511jpg 681w alt width960 height720 img classaligncenter size-full wp-image-87523 td-animation-stack-type0-1 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262394663517768086347636184202383128275647njpg sizesmax-width 960px 100vw 960px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262394663517768086347636184202383128275647njpg 960w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262394663517768086347636184202383128275647n-300x225jpg 300w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262394663517768086347636184202383128275647n-768x576jpg 768w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262394663517768086347636184202383128275647n-560x420jpg 560w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262394663517768086347636184202383128275647n-80x60jpg 80w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262394663517768086347636184202383128275647n-100x75jpg 100w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262394663517768086347636184202383128275647n-180x135jpg 180w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262394663517768086347636184202383128275647n-238x178jpg 238w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262394663517768086347636184202383128275647n-640x480jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801262394663517768086347636184202383128275647n-681x511jpg 681w alt width960 height720 p pp <![CDATA[Sondazhi Shqiperia vendi me pak fetar ne Ballkan]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048109151/titulli/Sondazhi-Shqiperia-vendi-me-pak-fetar-ne-Ballkan pstrongemNdonese feja mbetet e fuqishme ne rajonin e Ballkanit sipas nje sondazhi boteror Shqiperia dallon nga vendet e tjera me nje perqindje me te ulet te popullates qe e konsideron veten si te perkushtuar ndaj nje fejeemstrongp pstrongMarcus Tanner BIRN strongp pNje anketim i ri i cili bazohet ne tre sondazhet te WINGallup International publikuar ne median Telegraph te Britanise se Madhe tregon se ballkanasit jane me fetare se homologet e tyre ne Europen Perendimorep pAnketimi i cili ka analizuar tre sondazhe te marra gjate disa viteve dhe i ka kthyer ato ne nje harte te botes sugjeron se feja mbetet nje faktor me i fuqishem ne mendjet e njerezve dhe ne shoqeri ne te gjitha vendet ish-komuniste te rajonit te Ballkanit me perjashtime te pjesshme te Bullgarise dhe Shqiperisep pKosova Maqedonia dhe Rumania rezultojne te jene shoqerite me fetare dhe te vetedijshme per kete ne rajon dhe ne Europe ku 88 e njerezve ne Maqedoni 83 ne Kosove dhe 77 ne Rumani e konsiderojne veten besimtarep pSerbia Kroacia Mali i Zi dhe Greqia pasojne me 70 deri 72 te popullates se tyre qe e konsiderojne veten si besimtare Bosnja vjen me pas me 65p pBullgaria mbetet disi mbrapa me vetem 52 te popullates atje qe e sheh veten si besimtarp pShqiperia eshte i vetmi vend ne rajonin e Ballkanit me nje sjellje te stilit perendimor ndaj fese ku vetem 39 e popullates e konsideron veten fetar e njejta perqindje si Austria dhe Hungaria dhe pak me shume se Spanja 37p pNe Europen Perendimore Italia kryeqendra e Kishes Katolike eshte i vetmi vend ku shumica derrmuese e popullates e konsideron veten besimtare 74p pNe vende te tjera shifrat priren te jene me te uleta 30 ne Mbreterine e Bashkuar 26 ne Holande dhe 34 ne Gjermanip pVeriu i Europes eshte vecanerisht jo-fetar Vetem 16 te estonezeve kane ndjesi fetare 19 e suedezeve dhe 21 e norvegjezevep pPanorama eshte me e perzier ne Europen Qendrore dhe varion nga 86 ne Poloni ne vetem 23 ne Republiken ekep pNe vende te tjera te botes ne Afrike Lindjen e Mesme dhe Azine Juglindore vendet priren te jene shume fetare shifra qe variojne pergjate vitevep pAzia eshte gjithashtu shtepi e dy shoqerive me pak fetare ne bote Kines dhe Japonise ku vetem 7 dhe 13 e popullates rrefejne se kane ndjesi fetarep pa hrefhttpwwwtelegraphcouktravelmaps-and-graphicsmost-religious-countries-in-the-worldSondazhiau prodhua per te shenuar Diten Boterore te Fese 14 janarinp pp <![CDATA[Bashkim Fino ne krye te futbollit shqiptar Prapaskenat e nje kandidimi dhe si qendron perballe Dukes]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048109006/titulli/Bashkim-Fino-ne-krye-te-futbollit-shqiptar-Prapaskenat-e-nje-kandidimi-dhe-si-qendron-perballe-Dukes pstrongNga Ylli Patastrongp pTashme eshte zyrtare qe me 7 shkurt dy emra do te garojne per kreun e Futbollit Shqiptar Armand Duka dhe Bashkim Finop pArmand Duka president i FSHF-se prej vitit 2000 dhe njeriu qe e coi per te paren here futbollin shqiptar ne nje kompeticion nderkombetar si Europiani eshte nje milionerp pAi i ka zgjidhur heret hallet e tij personale Tashme eshte jo thjesht nje njeri publik por edhe njeemtycoonemshqiptar nje perfaqesues lobesh te forta dhe nje person pergjithesisht jo negativp pAi ka ne CV-ne e tij historine 18-vjecare te futbollit shqiptar me te mirat dhe te keqijat e tij Te mirat u perjetesuan ne vitin 2016 me Kampionatin Europian kurse te keqijat me murtajen e shitjes se ndeshjevep pPo a duhet te sfidohet Duka nga nje person qe mendon se duhet te garoje per ti zene vendin Natyrisht qe po eshte e drejte e cdonjeritp pBashkim Fino tashme e zyrtarizoi kandidaturen e tij per te garuar si President i Federates Shqiptare te Futbollit por sulmet ndaj tij kane vazhduar edhe me egersishtp pFino me Duken jane miq te vjeter qe ne kohen e qeverise se Fatos Nanos kur dhe u sulmuan nga Ilir Meta perpara themelimit te LSI-se i cili i cilesonte ata si pjese te monopoleve ne vend Njejte edhe Sali Berisha ne ate kohe Po perse ata u perplasen kaq eger sot Natyrisht sepse Duka dhe Fino perfaqesojne dy grupe te ndryshme interesip pArmand Duka mbeshtetet nga nje grup biznesi qe sot perfaqesohet ne sport nga klubi i futbollit Skenderbeu Ndersa e Bashkim Fino duket se ka mbeshtetjen e tre lobimeve te medha Gaz Demit te Partizanit Sinan Idrizit te Flamurtarit dhe Safet Gjicit te Kukesitp pSulmet ndaj Finos po vijne kryesisht nga qarqe anti-qeveritare qe pervec se ngrene argumentin se sporti do te kapet nga mazhoranca qe ka ne dore gjithcka sulmojne edhe personalisht politikanin tashme veteranp pKush eshte Bashkim Fino ne hapesiren publike shqiptare dhe a eshte profili i tij i pershtatshem qe te drejtoje Federaten e Futbollit Shqiptarp pE para duke e nisur nga A-ja garimi eshte nje e drejte e cdokujtp pE dyta duke qene perfaqesues i larte i politikes Fino ka marre persiper nje risk te madh pervec favorit qe ushqen dyshimin qe qeveria po e mbeshtet te marre FSHF-ne dhe mund te perdore politkisht sportin me popullor ne vendp pNese zgjidhet madje ende pa u zgjedhur ky paragjyim do te jete mallkim per Finon i cili duhet te tregoje me vepra se politika nuk do ta kontaminoje sportinp pPor a eshte kjo nje utopi Padyshim pasi sporti shqiptar eshte i kontaminuar prej 27 vjetesh nga nderhyrja e politikes ne cdo klub futbolli ne cdo ndeshja apo kombetare A nuk ishte politika qe solli Armand Duken ne krye te FSHF-se duke rrezuar Sulejman Starovenp pDuka vellai i nje ministri te qeverise Nano e kishte shume te lehte per te rrezuar ballistin Starova ne kulmin e lulezimit te atij qe Sali Berisha do ta quante klani i Zemunit e qe ishte grupi Koka-Duka Madje Armand Duka ka nje histori heroizmi perballe Berishes te cilit beri si beri dhe ia ktheu mendjen ne 2006-en per ta shkarkuar pasi i kishte vene pas Bujar Leskajn me nje gozhde ne dorep pBashkim Fino eshte padyshim nje nga personazhet publike shqiptare me prominente ne vend Ka qene kryetar i Bashkise e Gjirokastres para se te ngjitet drejt Tiranes me helikopter per tu bere kryeministri i me te veshtires kohe pranvere e 97-es ku drejtoi nje qeveri ne mes te kaosit dhe u be popullor per gjuhen e tij te qete e qytetare Po ne ato vite ai shfaqi dhe zellin e tij prej futbolldashesip pTifoz i marre me Brazilin dhe me Interin e Milanos njihet per marredheniet e aferta me Gaz Demin nje biznesmen kontraversal me origjine came i cili eshte presidenti i Partizani e qe drejtues teknik ka nje ish-sportist te njohur ne Shqiperi ish-basketbollistin Olsi Rama i cili eshte vellai i madh i Kryeministrit shqiptarp pPikerisht Gaz Demi si nje nga presidentet e klubeve pjese e FSHF-se ka bindur Finon te kandidoje dhe e mbeshtet per ne garen e madhe te 7 shkurtitp pNje gare qe per Finon apo edhe per vete Duken qe kandidon per here te peste eshte mese legjitimep pPor pse nje pjese e qarqeve mediatike kryesisht anti-Rama sulmojne ish-kryeministrin Nje analist i njohur si kritik i kryeministrit ish-pjesetar i qeverise se Edi Rames perdorte nje fjalor te rende ndaj Bashkim Finos ne nje koment per garen e madhe te FSHF-sep pPor per te argumentuar kete gare mjafton te ndjekim nje logjike Ndermjet Armand Dukes dhe Bashkim Finos kush ka qene me i akuzuar nga kundershtaret e tyre per afera dhe kmpromentime Natyrisht me shume eshte Duka pjese e nje grupi biznesi qe drejton klube futbolli televizione qe fitojne kontrata nga futbolli dhe tendera milioneshep pBashkim Fino ka nje backraund publik te nivelit te larte Ka drejtuar qeverine per me pak se 6 muaj por fama si Kryeminister i qeverise se Shpetimit Kombetar ka mbetur edhe sot shte politikan i rendesishem prej vitesh e qe deri tani nuk ka pasur asnje akuze zyrtare ndaj tij prej organeve ligjzbatuese Ky duhet te jete treguesp pshte zgjedhur deputet ne Kucove Fier dhe Korce nderkohe qe ne diskurin politik eshte nga te paktet aktore qe nuk shan kurre nuk fyen dhe perdor nje fjalor qytetar ne komunikimin publik Ka qene nje nga kryebashkiaket e opozites me bashkepunues me qeverine e Sali Berishes dhe kete ja llogarisin si minusp pSipas te gjitha kritereve normale asnje smund ti heqe Bashkim Finos te drejten e kandidimit Por qe natyrisht nese ai perdor asetet qeveritare ne katapultimin per te marre FSHF-se do ti japin nje vule qe ndoshta Fino deri me sot nuk e ka pasurp pPor kjo vjen me pas Deri tani paragjykimi vetem sa krijon hendek dhe jo gjykim logjikp pp <![CDATA[Hahn i pergjigjet Syriza-s Tekstet shkollore ceshtje dypaleshe Shqiperi-Greqi]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048109005/titulli/Hahn-i-pergjigjet-Syriza-s-Tekstet-shkollore-ceshtje-dypaleshe-Shqiperi-Greqi div classfirstP div classfirstP pKomisioneri europian per Zgjerimin Johannes Hahn i eshte pergjigjur interpelances se kerkuar nga dy eurodeputetet e partise qeveritare Syriza per hartat etnike dhe irredentiste qe sic theksojne ata permbajne librat shkollore te Shqiperisep div classclearfixPas pyetjes se eurodeputeteve te Syriza-s ndaj tij dhe zvpresidentes se KE-se e njekohesisht shefes se Politikes se Jashtme te BE-se Federica Mogherini se deri ne cfare mase keto harta qe propagandojne idene e nje Shqiperie te Madhe dhe qe permbajne territore te vendeve fqinje perfshire Greqine rrezikojne procesin e integrimit te Shqiperise ne BE Hahn ne deklaraten e tij theksondiv div pMarredheniet e mira fqinjesore dhe bashkepunimi rajonal jane elemente themelore te procesit te Stabilizim-Asociimit dhe te zgjerimit te BE-se ndaj dy shtetet duhet te perballojne sa me shpejt ceshtjet per te cilat ndajne mendime te ndryshmep pSic nenvizon gazeta proqeveritare greke AYGI qe publikon pergjigjen pa marre anen e askujt Hahn thote se ekziston nje komision i vecante greko-shqiptar qe merret me rishikimin e teksteve shkollorep pSipas Komisionerit te Zgjerimit raportet e vitit 2016 tregojne se pergjithesisht marredheniet mes Shqiperise dhe Greqise mbeten pozitive me vizita te shpeshta te nivelit te larte perfshire edhe takimin e fundit te ministrave te Jashtem ne Kretep pKomisioni Europian sipas Hahn gjithashtu ve ne dukje se te dyja vendet kane diskutuar krijimin e nje mekanizmi te perbashket per perballimin e ceshtjeve dypaleshe te pazgjidhurap div pp <![CDATA[Importi i mjeteve ndryshojne rregullat fare do behet me makinat e vjetra]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048109004/titulli/Importi-i-mjeteve-ndryshojne-rregullat-fare-do-behet-me-makinat-e-vjetra pNe 6 mujorin e pare te vitit 2018 pritet te hyjne ne fuqi rregullat e reja per importin e mjeteve ne vendin tonep pSipas ministrit te Turizmit dhe Mjedisit Blendi Klosi do te lejohet vetem importi i mjeteve motorrike te cilat plotesojne standardet Euro 4 5 dhe 6 te shkarkimeve ne ajerp pKlosi ka theksuar me heret se eshte e patolerueshme qe te vazhdoje futja e automjeteve te vjetruara te cilat ndotin mjedisin duke ndikuar direkt ne shendetin e qytetarevep pMinistri i Turizmit dhe Mjedisit ne kuader te mbrojtjes se mjedisit si pjese e nismes se ndermarre se fundmi eshte ndalur edhe tek rendesia e permiresimit te cilesise se karburantit nje kerkese kjo e hershme e bizneseve Ndersa per makinat e vjetra te cilat jane ne perdorim sipas ministrit duhet te nderhyhet per te arritur standardin euro 3 te shkarkimeve ne ajerp pAktualisht ne vendin tone jane 560 mije automjete me nje jetegjatesi mbi 20 vite ku 80 e tyre rezultojne ndotese per mjedisin Sipas ISHP ndotja e mjedisit vitet e fundit eshte bere shkak i mbi 40 mije lloje semundjesh ku pjesa me e madhe jane rrezik serioz per jeten e qytetarevep pp <![CDATA[Anetaresimi i vendeve te Ballkanit ne BE Juncker Nuk ndodh gjate mandatit tim]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048108955/titulli/Anetaresimi-i-vendeve-te-Ballkanit-ne-BE-Juncker-Nuk-ndodh-gjate-mandatit-tim pemVendet e Ballkanit Perendimor e meritojne nje perspektive anetaresimi ne BE deklaroi Jean Claude Juncker ne nje interviste dhene Deutsche Welle ku u kujdes njekohesisht te tregonte se kjo nuk do te ndodhe persa kohe ai te jete president i Komisionit Europianemp pemMandati i Juncker perfundon tetorin e vitit 2019 emp pemJuncker vete e sheh si pozitiv faktin qe Sofja e ka kthyer Ballkanin Perendimor ne njeren prej pikerendesave te Presidences se saj emp pstrongZoti Juncker a jeni te bindur se Bullgaria do ta kryeje si duhet detyren e kryesueses se radhes se BE per gjashte muajt e ardhshemstrongp pemBullgaria eshte e pergatitur jashtezakonisht mire sepse Bullgaria ka krijuar madje edhe nje ministri te posacme per presidencen e radhes se BE Ministrja Lilyana Pavlova eshte sikur edhe kryeministri Boiko Borissov jashtezakonisht mire e pergatitur Se bashku me Mariya Gabriel e cila ne Komisionin tim eshte duke bere nje pune jashtezakonisht te mire Bullgaria do te shenoje perparime te medha per Evropen jam i bindur per kete Bullgaria eshte percaktuar ne teresi per agjenden evropiane dhe ka vene ne qender temat qe jane te rendesishme per evropianet migracionin digjitalizimin nje lloj unioni per mbrojtje dhe perspektive evropiane te vendeve te Ballkanit Perendimoremp pemPervec kesaj me shkronjen 8220B8221 fillon jo vetem emri i Bullgarise por edhe fjala bullgare 8220budeshte8221 qe do te thote 8220ardhmeria8221 Presidenca bullgare do te drejtoje debatin e rendesishem per te ardhmen e Evropes e viti 2018 do te jete vendimtar per shume ceshtje te Bashkimit Evropian prej forcimit te ekonomise dhe politikes monetare te BE sistemit te ardhshem te migrimit e deri tek buxheti i BE Bullgaria do te luaje ne kete drejtim nje rol te rendesishem ndermjetesimi per te gjetur konsensusin e te gjitha vendeve anetareemp pstrongMediat evropiane kane kritikuar pjeserisht shume ashper Bullgarine Por me se shumti flitet per vendin me te varfer dhe me te korruptuar ne BE A i meriton Bullgaria keto kritikastrongp pemKur degjoj per klishe te ketilla atehere do te doja qe se pari te shikojme faktet E ato duken me ndryshe 8211 jo vetem nga koha e marrjes se presidences bullgare Une e njoh Bullgarine shume mire sepse une kam qene kryeminister i Luksemburgut ne kohen kur Bullgaria eshte anetaresuar ne BE Asokohe Luksemburgu ka qene kryesues i radhes i BE Prej atehere Bullgaria ka bere shume nder tjerash edhe ne ekonomi Ekonomia e ketij vendi vitin e kaluar eshte rritur per 39 Punesimi po zhvillohet pozitivisht ndersa buxheti eshte nen kontroll shume te mire Borxhet e shtetit jane nen 30 te prodhimit bruto qe ne krahasim me vendet e tjera anetare te BE eshte shume pakemp pemBullgaria eshte po ashtu nje nder vendet me pro-evropaine Ndaj pritjet jane shume pozitive jo vetem per kohen e presidences se radhes por edhe per luftimin e korrupsionit Ketu jemi duke punuar se bashku me Bullgarine ne te ashtuquajturin mekanizem bashkepunimi per rishikimin e hapave qe po behen ne luften kuder korrupsionitemp pstrongSofja e ka vene si prioritet afrimin e Ballkanit Perendimor me BE Si e shihni ju perspektiven e anetaresimit te vendeve te Ballkanit ne BEstrongp pemBullgaria ka bere mire kur e ka vene Ballkanin Perendimor si nje prej pikerendesave te presidences Vendet e Ballkanit Perendimor meritojne qe te kene nje perspektive per anetaresim ne BE Kjo nuk do te ndodhe gjate kohes sa jam une president i Komisionit Evropian por tani duhet te vihen piketat ndersa keto vende duhet te bejne reformat e duhura dhe ate sa me pare Qeveria bullgare ka bere disa hapa te rendesishem ne kete drejtim sepse samiti i vendeve te Ballkanit Perendimor ne Sofje me 17 maj do te jete nje prej zhvillimeve me te rendesishmeemp pemBullgaria eshte shume e pershtatshme per te ndertuar ura drejt Ballkanit Perendimor sepse e njeh kete rajon e njeh kulturen gjuhet dhe ka pasur edhe vet nje proces te suksesshem te anetaresimit ne BEemp pstrongA do te kete Bullgaria gjate kesaj presidence nje rol te rendesishem edhe ne komunikimin e BE me Ankaranestrongp pemBullgaria mund te luaje ketu nje rol te rendesishem per thellimin e ketyre raporteve Ne jemi te interesuar qe te kemi nje partneritet te ngushte me Turqine Njekohesisht Turqia e cila dukej se eshte larguar duket se serish deshiron te afrohet me Evropen Bullgaria si fqinje e Turqise mund te angazhohet per thellimin e raporteve me Turqine intensifikimin e dialogut dhe mund te sherbeje si nje lloj perkthyesi ne keto raporte Gjithmone eshte me mire te bisedohet mes vete dhe jo te flitet per njeri-tjetrinemp pp <![CDATA[Gjermania rimerr vendin e pare si vendi me pasaporten me te fuqishme ne bote ja ku renditet Shqiperia]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048108908/titulli/Gjermania-rimerr-vendin-e-pare-si-vendi-me-pasaporten-me-te-fuqishme-ne-bote-ja-ku-renditet-Shqiperia pSingapori nuk ka me pasaporten me te fuqishme ne bote pasi me renditjen e fundit listen e kryeson Gjermaniap pIndeksi vjetor i pasaportave 8220a hrefhttpswwwhenleypassportindexcomHenleya8221 ka publikuar renditjen e pasaportave sipas numrit te vendeve qe qytetaret mund te udhetojne pa vizap pshte viti i peste ne te cilin vendi europian ka kryesuar renditjen e Henleyp pSipas a hrefhttpwwwbusinessinsidercomgermany-has-the-most-powerful-passport-in-the-world-2018-1Business Insidera renditja bazohet ne te dhenat e Shoqates Nderkombetare te Transportit Ajror i cili mban bazen me te madhe dhe me gjitheperfshirese ne bote te informacionit te udhetimit Qytetaret gjermane tani mund te vizitojne 177 vende pa vizap pNe tetor nje liste e vecante ne rang nderkombetar Global Power Passport e cilesoi pasaporten e Singaporit si me te fuqishmen ne botep pPor Gjermania qe prej asaj kohe ka rikuperuar vendin e pare ne ate renditje duke forcuar poziten e saj dhe duke lene Singaporin ne vend te dytep pimg classaligncenter size-large wp-image-86190 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801rtszz5f-e1515520789635-1024x576jpg alt width640 height360 p pNdersa vendi i trete ndahet nga Danimarka Finlanda Franca Italia Japonia Norvegjia Suedia dhe Mbreteria e Bashkuar qytetaret e te cileve jane te lire te udhetojne ne 175 vende Amerikanet nuk kane nevoje per vize ne 173 vende Sa i takon vendeve te Ballkanit kryeson Greqia ku qytetaret greke mund te levizin lirshem ne 171 vendep pQytetaret bullgare mund te udhetojne pa viza kundrejt 156 vendeve ndersa Serbia renditet ne vendin e 41-te ne liste ku qytetaret e saj mund te levizin lirshem ne 119 vende Maqedonia eshte renditur ne vendin e 46 ku maqedonasit udhetojne ne 112 vende lirshem ndjekur nga malazezet te cilet jane te 48-et dhe levizin pa viza ne 110 vendep pBosnje Hercegovina mban vendin e 51 qytetaret e se ciles levizin pa viza ne 2015 vendep pNdersa Shqiperia renditet ne vendin e 52 dhe shqiptaret mund te levizin lirshem ne 100 vendep pPakistani Siria Iraku dhe Afganistani mbeten ne fund te renditjes per te dytin vit radhazi ku qytetaret e ketyre vendeve kane te drejte te levizin pa viza ne me pak se 30 shtetep pSipas kryetarit te Henley Christian H Klin nevoja per te udhetuar pa viza eshte me e madhe se kurrep pNe te gjithe spektrin ekonomik individet duan te kapercejne kufizimet e imponuara nga vendi i tyre i origjines dhe te kene qasje ne mundesite e biznesit financiare te karrieres dhe te jeteses ne nje shkalle globale tha aip pMe poshte jane edhe 15 vendet qe kane pasaporten me te fuqishme bazuar ne numrin e vendeve qe qytetaret mund te vizitojne pa viza sipas Hanleyp p1- Gjermania 177p p2- Singapori 176p p3- Danimarka Finlanda Franca Italia Japonia Norvegjia Suedia Mbreteria e Bashkuar 175p p4- Austria Belgjika Luksemburgu Holanda Spanja Zvicra 174p p5- Irlanda Koreja e Jugut Portugalia SHBA 173p p6- Kanadaja 172p p7- Australia Greqia Zelanda e Re 171p p8- Republika eke Islanda 170p p9- Malta 169p p10- Hungaria 168p p11- Lihtenshtajni Sllovaki Slloveni 167p p12- Letonia Lituania Malajzia 166p p13- Estoni 165p p14- Polonia 163p p15- Monako 162p pp <![CDATA[Telenovela Rrahje Zemre njihuni me personazhet dhe historine e tyre]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048108902/titulli/Telenovela-Rrahje-Zemre-njihuni-me-personazhet-dhe-historine-e-tyre pKa startuar kete te marte ne ekranet shqiptare telenovela me e re turke Rrahje Zemre Ajo po transmetohet cdo te marte ne Tv Klan ne oren 1605p pRrahje Zemre eshte prodhim i vitit 2017-2018 me aktoren e embel dhe shume te preferuar yku Carayel ne role te me parshme Xhemre tek Kuzey Guney Diamante dhe dashuri apo si sulltanesha Dilruba tek Sulltanesha Kosemimg classaligncenter size-full wp-image-218496 srchttpwwwtiranaobserveralwp-contentuploads201801kalp-atisi-17-2jpg alt width747 height493 srcsethttpwwwtiranaobserveralwp-contentuploads201801kalp-atisi-17-2jpg 747w httpwwwtiranaobserveralwp-contentuploads201801kalp-atisi-17-2-300x198jpg 300w sizesmax-width 747px 100vw 747px p pEdhe pse bota eshte nje vend i tmerrshem ka gjithmone njerez te cilet vertetojne se njerezit e mire ne fund jane gjithmone fitues Telenovela ka ne qender te saj dy te dashuruar te cilet edhe pse perpiqen ta mohojne ndjenjen per njeri-tjetrin rrahjet e zemres nuk i fshehin dot Nje histori e sfidave jetesore e nje doktoreshe te suksesshme e cila e nisi gjithcka nga zero dhe me shume inat per tu bere dikush ne jeteNje mashkull qe do ti jap asaj kurajo dhe me pas do ta doje pafundesisht Ai per te eshte nje guide qe e kap perdore dhe i thote mund tia daleshp pEylul eshte nje neurokirurge e suksesshme e cila i ben balle paragjykimeve te pacienteve ne pune te cilet kerkojne nje doktor mashkull dhe jo ate 12 vjet me pare kur Eylul ishte shume e re jeta i ndryshoi krejtesisht nena e saj kreu vetevrasje Ajo u rrit nga babai dhe njerka Eylul ndryshoi shkolle disa here dhe babai i saj duke mos dashur qe te merrej me nje vajze rebele e dergoi te rritej tek gjyshja ne Marmarisp pAli Asaf eshte nje mesues 30-vjecar ne Marmaris ne shkollen per vajza te Eylul Edhe pse ka nje enigme te madhe se perse nje doktor i suksesshem si ai kishte lene Stambollin dhe jepte mesim ne Marmaris vetem nje gje eshte e vertete per te Ai ishte shpetimtari i Eylul qe ajo te mos e shkaterronte jeten e saj dhe arsyeja qe ajo u be me vone nje kirurge e suksesshme Teksa te gjitha keto gjera ndodhen mes tyre Ali fillon te bjere ne dashuri me te bukuren Eylulimg classaligncenter size-full wp-image-218495 srchttpwwwtiranaobserveralwp-contentuploads201801download-1jpg alt width325 height155 srcsethttpwwwtiranaobserveralwp-contentuploads201801download-1jpg 325w httpwwwtiranaobserveralwp-contentuploads201801download-1-300x143jpg 300w sizesmax-width 325px 100vw 325px p pAli Asaf pushohet pa te drejte nga puna si pasoje e nje keqkuptimi 12 vjet me vone rruga e tij bashkohet serish me ate te Eylul ne te njejtin spital ku punojne se bashku si doktore Pasi u pushua nga puna si mesues Aliu largohet ne SHBA ku vazhdon karrieren si doktor Ai rikthehet ne Turqi per te punuar ne spitalin qe zoterohet nga babai i tij adoptivp pArsyeja se perse Eylul punon ne te njejtin spital eshte e ndryshme ajo humbet gjyshen e saj ne te njejtin spital dhe eshte betuar qe do te gjeje dhe do te ndeshkoje personat pergjegjes per vdekjen e personit te saj me te shtrenjte Rrahje Zemre eshte nje serial qe pergjate 135-150 serive qe parashikohet te transmetohet perfshin ne vetvete drame komedi dashuri dhe aksionp pPjese e kastit te aktoreve qe luajne ne Rrahje Zemre nje prej serialeve me te suksesshem te momentit ne Turqi pervec dy aktoreve kryesore Oyku Karayel dhe Gokhan Alkan jane edhe Ege Kokenli Ali Burak Ceylan Hakan Gercek Fatih Donmez Metin Coskun Vedat Erincin Basay Okay Hasan ahintrk Selahattin Pasali Baris Aytac Basar Dogusoy Burcu Trnz Ceylan Ceylan Erdem Kaynarca dhe Ruchan aliskurp pp <![CDATA[Kush eshte vajza bukuroshe qe fotografon cdo dite Edi Ramen]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048108901/titulli/Kush-eshte-vajza-bukuroshe-qe-fotografon-cdo-dite-Edi-Ramen pKryeministri Edi Rama njihet si politikani me me stil jo vetem ne Shqiperi por edhe jashte vendit Nese kujtoni te gjitheve ju beri pershtypja veshja e kryeminstrit shqiptar me kostum dhe atlete ne nje takim te rendesishem ku merrnin pjese edhe shume nga lideret boteror Por sigurisht qe per imazhin e tij ka nje staf qe kujdeset midis tyre edhe fotografe qe e shoqerojne neper aktivitete te ndryshmeimg classaligncenter size-full wp-image-218511 srchttpwwwtiranaobserveralwp-contentuploads201801332027jpg alt width676 height507 srcsethttpwwwtiranaobserveralwp-contentuploads201801332027jpg 676w httpwwwtiranaobserveralwp-contentuploads201801332027-300x225jpg 300w httpwwwtiranaobserveralwp-contentuploads201801332027-384x288jpg 384w httpwwwtiranaobserveralwp-contentuploads201801332027-450x337jpg 450w sizesmax-width 676px 100vw 676px img classaligncenter size-full wp-image-218513 srchttpwwwtiranaobserveralwp-contentuploads201801332030jpg alt width507 height507 srcsethttpwwwtiranaobserveralwp-contentuploads201801332030jpg 507w httpwwwtiranaobserveralwp-contentuploads201801332030-150x150jpg 150w httpwwwtiranaobserveralwp-contentuploads201801332030-300x300jpg 300w sizesmax-width 507px 100vw 507px p pPor kush eshte aktualisht fotografja qe e nxjerr sa me bukur ne foto kryeministrin Rama Ajo quhet Boralda Minaj nje vajze e re mjaft simpatike Por me mire me Boralden mund te njiheni ne galerine e meposhtme te fotoveimg classalignleft size-full wp-image-218514 srchttpwwwtiranaobserveralwp-contentuploads201801downloadjpg alt width208 height243 p pDetyra e saj nuk eshte aq e lehte sa e mendoni pasi te ndjekesh kryeministrin Rama ne cdo eveniment dhe dalje dhe te kapesh pamjet me te mira te mundshme eshte nje sfide aspak e lehte Por deri me tani Boralda ia ka dal me se mirip pp <![CDATA[Arbereshi Angelo Masci ne gazeten perandorake franceze 1808 Ju rrefej kombin shqiptar nga Shkodra deri ne Arte]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048108858/titulli/Arbereshi-Angelo-Masci-ne-gazeten-perandorake-franceze-1808-Ju-rrefej-kombin-shqiptar-nga-Shkodra-deri-ne-Arte pstrongNga Aurenc Bebja Francestrongp pGazeta e Perandorise franceze Journal de lEmpire ka botuar te dielen e 24 korrikut 1808 ne faqen n2 vepren e arbereshit Angelo Masci ngjell Mashit me titull Essai sur lorigine les murs et ltat actuel de la nation albanaise Discorso sullorigine costumi e stato attuale della nazione Albanese p pBlogeri Aurenc Bebja nepermjet faqes se tij Dars Klos Mat Albania sjell disa rrefime te autorit per shqiptaretp pimg classaligncenter size-full wp-image-85646 td-animation-stack-type0-2 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801image-1jpg sizesmax-width 683px 100vw 683px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801image-1jpg 683w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801image-1-300x163jpg 300w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801image-1-640x350jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801image-1-681x372jpg 681w alt width683 height372 p pstrongShtrirja e kombit shqiptar nga Shkodra deri ne Artestrongp pemNje popull aq i famshem por qe eshte pak i njohur nje komb i cili per shekuj me radhe nuk ka ndryshuar zakonet e tij te cilat i gjejme ne mesin e njerezve te qyteteruar ende ruan zakonet barbare e lashta dhe meriton me siguri vemendje Asgje e sakte nuk eshte shkruar deri tani per kete komb dhe ajo qe eshte thene ne te shkuaren eshte si nje re e dendur dhe e erret qe fsheh me shume se kurre te verteten E kam fjalen per kombin shqiptaremp figure idattachment85643 classwp-caption aligncenterimg classsize-full wp-image-85643 td-animation-stack-type0-2 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Shkodrajpg sizesmax-width 807px 100vw 807px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Shkodrajpg 807w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Shkodra-300x181jpg 300w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Shkodra-768x464jpg 768w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Shkodra-695x420jpg 695w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Shkodra-640x387jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Shkodra-681x412jpg 681w alt width807 height488 figcaption classwp-caption-textShkodra e vitit 1848 Peisazh nga Edward Learfigcaptionfigure pemAi shtrihet ne nje territor te gjere ne te cilin eshte indigjen autokton duke filluar nga Shkodra e deri ne Arte por gjithashtu ka nje numer te madh kolonish te shperndara ne More Sicili dhe Italiemp pstrongMaqedonasit Epirotet dhe Iliretstrongp pemUshtaret e Aleksandrit Pirros dhe Skenderbeut ishin te te njejtit popullemp pstrongPasioni i shqiptarevestrongp pemShqiptari eshte natyre e gezuar I pelqejne gostite e medha dhe argetimet kerkon sidomos te kerceje Ai e ka zakon te ece me shpate ne dore duke kenduar vargje qe i kujtojne veprimet e guximshme te njerezve te medhenj te kombit shte bujar por neglizhon te ve pasuri nuk nguron te jape dicka kur dikush i kerkon ndihme por i ndodh te jetoje gjithashtu si lypesemp pstrongShqiptari ne rolin e ushtaritstrongp figure idattachment85648 classwp-caption aligncenterimg classsize-full wp-image-85648 td-animation-stack-type0-2 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Pamjhe-nga-fortesa-e-KrujC3ABsjpg sizesmax-width 807px 100vw 807px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Pamjhe-nga-fortesa-e-Krujesjpg 807w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Pamjhe-nga-fortesa-e-Krujes-300x185jpg 300w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Pamjhe-nga-fortesa-e-Krujes-768x474jpg 768w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Pamjhe-nga-fortesa-e-Krujes-681x420jpg 681w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Pamjhe-nga-fortesa-e-Krujes-640x395jpg 640w alt width807 height498 figcaption classwp-caption-textPamje nga fortesa e Krujes Peisazh nga Edward Lear 1848figcaptionfigure pemShqiptaret jane te gjithe ushtare vetem mosha apo semundja mund ti perjashtoje nga kjo detyre Secili prej tyre pa shprese shperblimi pa marre ndonje kompensim njofton se merr pjese ne luftime me kurajo guxim dhe hare dashuria per lavdi dhe frika nga poshterimi i cojne ata ne sulmet me te rrezikshme Jeta eshte nje barre e dhimbshme per ate qe ne perleshje eshte detyruar te largohet apo qe ne momentin e luftimit eshte fshehur Perkundrazi baballaret e bijve qe kane vdekur per atdheun nderohen tej maseemp pstrongOrganizimi ne betejestrongp pemMeqe shqiptaret nuk kane mbret ata zgjedhin ne rast lufte nje nga kreret me te guximshem per ti udhehequr Pushteti i perkohshem nuk u mjafton atyre qe ti beje te respektuar per te pasur me vete shoket e tyre ata duhet te jene aktive bujare dhe mbi te gjitha ne krye te perleshjeve Ne beteje trupat e tyre nuk jane te renditura dhe nuk mbajne kurre nje pozicion te caktuaremp pstrongGrate shqiptarestrongp pimg classaligncenter size-full wp-image-85645 td-animation-stack-type0-2 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Calliope-Bonatti-vajza-e-dytC3AB-e-zC3ABvendC3ABskonsullit-britanik-nC3AB-ShkodC3ABr-duke-pozuar-me-veshje-kombC3ABtare-shqiptare-6-tetor-1848jpg sizesmax-width 739px 100vw 739px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Calliope-Bonatti-vajza-e-dyte-e-zevendeskonsullit-britanik-ne-Shkoder-duke-pozuar-me-veshje-kombetare-shqiptare-6-tetor-1848jpg 739w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Calliope-Bonatti-vajza-e-dyte-e-zevendeskonsullit-britanik-ne-Shkoder-duke-pozuar-me-veshje-kombetare-shqiptare-6-tetor-1848-300x183jpg 300w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Calliope-Bonatti-vajza-e-dyte-e-zevendeskonsullit-britanik-ne-Shkoder-duke-pozuar-me-veshje-kombetare-shqiptare-6-tetor-1848-690x420jpg 690w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Calliope-Bonatti-vajza-e-dyte-e-zevendeskonsullit-britanik-ne-Shkoder-duke-pozuar-me-veshje-kombetare-shqiptare-6-tetor-1848-640x390jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Calliope-Bonatti-vajza-e-dyte-e-zevendeskonsullit-britanik-ne-Shkoder-duke-pozuar-me-veshje-kombetare-shqiptare-6-tetor-1848-681x415jpg 681w alt width739 height450 p pemGrate gjithashtu marrin pjese ne lufte shpesh ato jane ne krye te batalioneve per te sherbyer si bastion kunder armikut Na ben kurioz respekti fetar qe barbaret kane per gjinine femerore Shpesh dhe ende shohim gra qe u shkojne ne ndihme te afermeve te tyre duke u derguar ushqim municione etj Shpesh nga lotet lutjet madje edhe nga qortimet e tyre i shohim ato te zgjojne zjarrin e luftetareve dhe keshtu vendosin fatin e betejaveemp pstrongKolonite shqiptare ne mbreterine e Napolitstrongp pNdonjehere shqiptaret vinin me trupa te tera duke pasur ne krye njeemshef me shpesh ata hidheshin brigjeve tona ne numer te vogel dhe pa udherrefyes Te paret u shfaqen ne vitin 1461 ne kohen kur Skenderbeu u be nga mbreti Ferdinand pronar i tokave te Shen Pjetrit ne Galatine Nje koloni e dyte shqiptare erdhi ne vitin 1467 ne kohen kur Skenderbeu vdiq te tjeret nen papatin e Palit te II-te i cili mbreteroi nga viti 1464 deri ne vitin 1471 te tjeret me ne fund rreth vitit 1478 koha kur zoteria i madh sulltani u be sundimtar absolut i Epirit Maqedonise dhe Shqiperise Ketyre emigrimeve bashkengjituni edhe ato qe ndodhen gjate mbreterimit te Charles te V-te Urrejtja e shqiptareve ndaj fuqise osmane dhe nderimi i tyre per sovranet e Napolit kryesisht ish-zoterinjve te tyre i beri ata ne 1532 qe ti japin qytetin e Koronit ketij perandori Pak kohe me vone banoret e tij u pushtuan nga turqit ata vendosen te iknin Charles i V-te i mikpriti ne tokat e mbreterise se Napolit dhe i shperbleu ne menyre maive per besnikerine e tyre Koloni te tjera erdhen nen sundimin e Filipit te II-te Shqiptaret aktualisht ekzistues ne kete mbreteri jetojne ne 59 fshatra te cilet se bashku perbejne nje popullsi prej 63920 individeshemp pstrong Burimia hrefhttpswwwdarsianicomla-gazettearbereshi-angelo-masci-ne-journal-de-l-empire-1808-asgje-e-sakte-nuk-eshte-shkruar-deri-tani-per-kombin-shqiptar-dhe-ato-pak-te-thena-jane-si-nje-re-e-dendur-dhe-e-erret-e-cila-fsheh-me-shume-se-kurre-te-vertetenBlogu Dars Klos Mat Albaniaastrongp pp <![CDATA[BE-ja ne rrezik te permbytet prej mbeturinave plastike]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048108813/titulli/BE-ja-ne-rrezik-te-permbytet-prej-mbeturinave-plastike pstrongemDeri tani me shume se gjysma e mbeturinave plastike te botes eksportoheshin per ne Kine por Pekini vendosi tani ti ndaloje ato emstrongp pMijera tonelata mbeturina plastike grumbullohen cdo vit ne vendet e industrializuara dhe shpesh ato perfundojne ne Kine Deri tani edhe Gjermania dhe shtete te tjera te BE-se kane eksportuar ne shkalle te gjere mbeturina plastike nga Evropap pVetem Gjermania ka derguar ne Kine ne vitin 2016 rreth 560000 ton mbeturina plastike Kjo perben rreth nje te tretat e eksporteve te pergjithshme te BE-se qe ka eksportuar ne kete vit ne Kine 16 milion ton mbeturina plastikep pNe Kine ligjet per mbrojtjen e mjedisit jane me liberale dhe edhe shpenzimet per perpunimin e mbeturave me te uleta Kina i perpunon mbeturinat plastike dhe prodhon me to korniza per dritare apo objekte te tjera te ngjashmep pstrongPlehrat te semurinstrongp pZona te tera ne Kine jetonin deri tani prej seleksionimit te mbetjeve per nxjerrjen prej tyre te lendeve te para Familje te tera punojne dhe jetojne ne kushte te mjerueshme ne fushat e grumbullimit te plehravep pNe Guiyu per shembull nje qytet ne jug te Kines ku seleksionohen pajisje elektrike mjeket kane konstatuar nivele te larta plumbi ne gjakun e 80 per qind te femijeve te ekzaminuar Gjerat qe nuk mund te riciklohen derdhen shpesh ne lumenj dhe ne fusha dhe ne fund perfundojne tek frutat primet apo ushqimet e tjerap pstrongRritje e vetedijes mjedisorestrongp pTani Pekini zyrtar vendosi ta ndale importimin e mbeturinave nga Evropa Me rritjen e mireqenies ne vend Kina prodhon tani vete me shume mbetje dhe po behet me e vetedijshme per mjedisin Kudo ne te gjithe vendin po ndertohen impiante moderne riciklimi dhe djegiejep pAktivistet kineze te mjedisit po festojne per kete sukses Sipas tyre ky vendim i qeverise eshte nje kontribut per zgjidhjen e problemeve te renda mjedisore te Kinesp pstrongProblem per Evropenstrongp pShume vende si Gjermania nuk kane me tani mundesi te eksportojne 24 lloje mbeturinash qe jane perfshire ne listen e importeve te ndaluara Tani ato duhet te mendojne per te gjetur shpejt alternativa sepse BE-ja eshte ne rrezik te permbytet prej mbeturinave plastikep pMegjithe sistemin e ndarjes se pleherave dhe mbeturinave Gjermania eshte ende nje nga prodhuesit me te medhenj te mbetjeve plastike ne BE per shkak te mungeses se vetedijes per kete problem Po ashtu ne Gjermani si dhe ne vende te tjera te BE-se kostot per perpunimin e mbeturinave jane mjaft te larta dhe per kete mendohet se nje pjese e madhe e tyre do te perfundoje perseri ne dete dhe oqeanep pp <![CDATA[Iken Sheratoni por Hilton hap hotelin ne Shqiperi me 2018]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048108805/titulli/Iken-Sheratoni-por-Hilton-hap-hotelin-ne-Shqiperi-me-2018 pPa zhurme e buje gjiganti i rrjetit te hoteleve te luksit Hilton ka njoftuar zyrtarisht te dhenat e hotelit per Shqiperine Ne site-n zyrtar te hotelit wwwhotelgardeninn3com njoftohet se hoteli pritet te hapet ne qershor te vitit 2018 dhe eshte vendosur ne bulevardin Gjergj Fishta 1001p pHilton njofton se hoteli ne Tirane eshte i vendosur prane qendres se kryeqytetit Dhomat do te kene sherbim ditor dhe te gjitha ambientet do te kene WiFi free Hilton njofton se do te kete hapesira per sherbime te ndryshme dhe largesia e hotelit nga aeroporti eshte vetem 20 minutap pHoteli do te kete gjithashtu nje njesi shitje 24-oreshe per gjera qe zakonisht duhen per udhetim dhe gjithashtu do te kete sherbime 24 ore ne linjen e biznesitp pKuzhina dhe ushqimi ne hotel do te marrin ne konsiderate traditen vendase duke mundesuar edhe sherbimin ne dhomep pHoteli do te ofroje dhoma te madhesive te ndryshme shumica e tyre me ballkon me pamje nga kodrat rreth qytetitp pHilton po vjen ne nje kohe kur kerkesa per sherbimet e luksit nuk eshte premtuese Pak dite me pare u largua Sheraton Albania hoteli prestigjioz me pese yjep pSipas bilancit te konsoliduar te Mak Albania qe perfshin Mak Albania Construction Chateu Linza Mak Travel dhe Sheraton Tirana Hotels amp Towers ku aktivitetin kryesor te grupit e ka hoteli humbjet e akumuluara ne kapital ne vite perfshire edhe 2016-n arriten ne total ne gati 11 miliarde leke apo rreth 81 milione euro Kompania e perqendruar ne hoteleri e turizem rezulton se ne vite ka shitur gradualisht pronat e saj me vlere shume me te ulet se ajo kontabel apo ajo e investimit fillestar cka i ka shtuar humbjetp pEdhe hotel Plaza nje investim vendas i te njejtit standard nuk arrin ti shfrytezoje teresisht kapacitetet Numri i te huajve qe e vizitojne vendin nga viti ne vit eshte ne rritje por shoqatat hoteliere bejne me dije se kerkesa eshte e orientuar ne hotelet e standardit te mesem me 3-4 yjep pNga ana tjeter qeveria nepermjet Paketes Fiskale 2018 ka lehtesuar ndertimin e hoteleve me 5 yje duke i perjashtuar nga taksat ne 10 vitet e para te aktivitetit por ekspertet e turizmit jane te frikesuar nese keto investime jane ne perputhje me kerkesenMonitorp pp <![CDATA[Lirohet nga detyra Drejtori i Pergjithshem i Policise se Shtetit Haki ako]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048108804/titulli/Lirohet-nga-detyra-Drejtori-i-Pergjithshem-i-Policise-se-Shtetit-Haki-ako pMe propozim te Ministrit te Brendshem Fatmir Xhafaj Keshilli i Ministrave miratoi lirimin nga detyra te Drejtorit te Pergjithshem te Policise se Shtetit Haki akop pLajmi eshte bere i ditur ne nje njoftim te publikuar ne faqen zyrtare te Ministrise se Brendshme ku thuhet seemMinistri Xhafaj vlereson kontributin angazhimin dhe perkushtimin e zotit ako ne drejtimin e Policise se Shtetit gjate viteve te fundit Ai ka nje karriere te gjate ne Polici dhe ka drejtuar me profesionalizem struktura te niveleve te ndryshmeemp pMinistri Xhafaj mesohet se pati nje takim gjate te cilit e falenderoi akon per punen dhe bashkepunimin e deritanishem ne permbushjen e misionit te Policise se Shtetitp pemMegjithate realizimi i objektivave te ketij mandati qeverises ne fushen e rendit dhe sigurise publike sfidat qe e presin Policine e Shtetit kerkojne nje ritem me te shpejte dhe dinamike te madhe pune Per kete arsye eshte i domosdoshem nje lidership i ri me energjite te reja per te motivuar dhe cuar perpara punen e Policise se Shtetit Puna e kesaj te fundit domosdoshmerisht duhet te jete e orientuar drejt rezultateve konkrete me qellim qe tu pergjigjet kesisoj me mire kerkesave te kesaj faze te re dhe pritshmerive te larta te publikut dhe partnereve nderkombetare ndaj Policise se Shtetitem thuhet me tej ne deklaraten e Ministrise se Brendshmep pHaki ako u emerua ne detyren e Drejtorit te Policise se Shtetit me 16 Prill te 2015-s Deri ne emerimin e kreut te ri te uniformave blu ne krye te policise eshte komanduar Rebani Jaupi aktualisht ZvDrejtor i Policise se Shtetitp pp <![CDATA[Keta jane dy kandidatet per Drejtor te Pergjithshem te Policise se Shtetit]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048108803/titulli/Keta-jane-dy-kandidatet-per-Drejtor-te-Pergjithshem-te-Policise-se-Shtetit pLargimi nga detyra i Haki akos ka vene perballe dy drejtues te rendesishem ne Policine e Shtetit per drejtorin e Pergjithshem te Policise se Shtetit Eduart Merkaj dhe Ardi Veliup pEduart Merkaj aktualisht mban postin e Drejtorit te Pergjithshem te SHBA-se ku eshte emeruar prej dates 27042017p pimg classaligncenter size-full wp-image-85361 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801merkajpng alt width708 height427 p pMe heret ai ka mbajtur dhe poste si Specialist ne sektorin Antikorrupsion Drejtorine e Pergjithshme te Policise se Shtetit 2010-2013p pShef Sektori te Forces se Posacme ne Drejtorine e Forces se Posacme Operacionale ne DPSH2013-2015 si edhe Shef Sektori per Hetimin e Korrupsionit ne Drejtorine per Hetimin e Krimit Ekonomik e Financiar ne Drejtorine e Policise se Shtetit viti 2016 p pKandidati tjeter Ardi Veliu aktualisht mban postin e drejtorit te Drejtorise Vendore te Policise Tirane detyre te cilen e ka marre prej 28 prillit te 2017-es nje dite pas emerimit te Merkajt ne krye te SHBA-sep pimg classaligncenter size-large wp-image-85360 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801ardi-veliu-1024x683-1024x683jpg alt width640 height427 p pMe heret Veliu ka qene Drejtor i Policise Rrugore ne Drejtorine e Policise se Shtetit 29072016 27042017p pp <![CDATA[Gardianet e Revolucionit nje shtet brenda shtetit]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048108757/titulli/Gardianet-e-Revolucionit-nje-shtet-brenda-shtetit pstrongNje ushtri prej te pakten 125000 njerezish nje ekonomi paralele prej qindra miliard dollaresh nje force qe i pergjigjet vetem Ajatollahut te Madhstrongp pKane futur ne kllape Presidentin reformist Operojne ne krah te ushtrise se Bashar al-Assad rivendikojne fitoren kunder milicive te ISIS-it sfidojne Ameriken dhe Presidentin e saj qe i quan krahun e armatosur te nje shteti terrori Tani kercenojne Europen Jane Gardianet e Revolucionit Iranian Pasdaranet ne sherbim te shefit te vetem qe e njohin me te vertete Ajatollahut te Madh Ali Khamenei Nje shtet brenda shtetit me nje ushtri prej te pakten 125000 vetesh me nje ekonomi paralele prej qindra miliard dollareshp pKur diplomacia tregon muskujt dhe lufta eshte vazhdimi i politikes me mjete te tjera ne Iran pasdararent kthehen te mbreterojne Atehere ja Zevendesshefi i Gardianeve Revolucionare Iraniane Gjeneral Brigade Hossein Salami qe paralajmeron se nese Europa do ta kercenoje Teheranin pasdaranet do ta rrisin rrezen e raketave te tyre ne mbi 2000 kilometra Neqoftese e kemi mbajtur rrezen e raketave tona ne 2000 kilometra kjo nuk i detyrohet mungeses se teknologjise po ndjekim nje doktrine strategjike ka thene Salami i cituar nga agjencia iraniane FARS Deri me tani kemi ndjere se Europa nuk perben kercenim keshtu qe nuk e kemi rritur rrezen e raketave tona Por neqoftese Europa deshiron te behet kercenim atehere do ta rrisim rrezen e raketave tonap pNe kete kontekst pushteti i reformatorit Rohani eshte ne fakt i kufizuar fuqimisht i kushtezuar ne veprimin e tij Amerikanet dhe sionistet e dine mire sesa percaktues eshte roli i IRGC-se sin e mbrojtjen e vendit ashtu edhe ne mbeshtetje ne nivel nderkombetare te aleateve te Republikes Islamike Keshtu eshte shprehur Ali Akbar Velayati Asistent i Ajatollahut Khamenei ne pergjigje te pyetjeve te gazetareve lidhur me shtimin e sanksioneve te Shteteve te Bashkuara kunder Iranit dhe Islamic Revolutionary Guard Corps Sot iranianet djem vajza burra dhe gra jane te gjithe IRGC te vendosur bashke me ata qe na mbrojne ne dhe rajonin kunder agresionit dhe terrorit i ka bere jehone Javad Zarif Ministri i Jashtem iranianp pMe 22 prill duke perkujtuar 38 vjetorin e themelimit te Gardianeve Revolucionare Gjeneral Mohammad Bagheri President i Komandes se Forcave te Armatosura te Iranit ka deklaruar se IRGC-ja ka vepruar si mburoje sigurie e kombit Iranian dhe e te gjithe myslimaneve nepermjet pranise se saj ne Siri e ne Irakp pSipas statutit te saj IRGC-ja eshte nje entitet nen komanden supreme te Liderit dhe ndjek politikisht e ideologjikisht velayat-e faqih sistemin e pushtetit te mullaheve perkatesisht nenet 1 e 47 Rezistenca iraniane ka evidentuar herepasehere se IRGC-ja eshte leva kryesore dhe organi qendror i mullaheve per te imponuar ushtarakisht daren e tyre repressive Ne 38 vitet e fundit Gardianet e Revolucionit kane luajtur rolin kryesor ne represionin e brendshem perfshi masat e pergjakshme kunder revoltes studentore te 1999 dhe revolten kombetare e 2009 Inteligjenca e IRGC-se eshte bere nje organ trishtueshmerisht i njohur si protagonist arrestimesh torturash ekzekutimesh dhe vrasjesh te disidenteve e te spiunazhit kunder fraksioneve te vete regjimit IRGC-ja ka ristrukturuar hierarkine e saj ne 2008 per te fuqizuar kontrastin e protestave popullore duke krijuan nje strukture komandimi te pavarur per cdo province ne gjendje te shtype revoltat publike Ne koordinim me IRGC-ne edhe Basij-et milicia vullnetare e mobilizimit marrin pjese ne repression Trupa Basij i perdor njesite e veta paraushtarake dhe rrjetin e vet te spiunazhit ne universitete shkolla zyra administrative fabrika dhe lagje per te identifikuar e arrestuar disidentetp pPervecse ne luften 8 vjecare midis Iranit dhe Irakut IRGC-ja ka luajtur nje rol te dores se pare ne konfliktet e hapura ne Lindje te Mesme nga Siria ne Irak nga Jemeni ne Liban Siria eshte provinca jone e 35-te shpalli ne 2014 Mehdi Taeb ish Komandant i IRGC-se Kurse sot jane pasdaranet e Forces Al Qods repartet e Gardianeve te Revolucionit qe operojne jashte vendit qe kane kontrollin e disa bazave dhe aeroporteve ushtarake siriane si ato te al-Sin T4 Domair dhe Mezzeh Damasco E Forces Al Quds eshte pjese Njesia 400 qe ne te kaluaren ka goditur apo ka tentuar te godase objektiva izraeliane e amerikane neper bote Behet fjale per rreth 3000 agjente te zgjedhur ndersa pasdaranet jane rreth 125000p pimg classaligncenter size-full wp-image-85066 td-animation-stack-type0-2 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180153F7D3D9-866A-47D0-8760-4377E690609Ew1023r1sjpg sizesmax-width 1023px 100vw 1023px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180153F7D3D9-866A-47D0-8760-4377E690609Ew1023r1sjpg 1023w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180153F7D3D9-866A-47D0-8760-4377E690609Ew1023r1s-300x169jpg 300w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180153F7D3D9-866A-47D0-8760-4377E690609Ew1023r1s-768x432jpg 768w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180153F7D3D9-866A-47D0-8760-4377E690609Ew1023r1s-747x420jpg 747w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180153F7D3D9-866A-47D0-8760-4377E690609Ew1023r1s-640x360jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180153F7D3D9-866A-47D0-8760-4377E690609Ew1023r1s-681x383jpg 681w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180153F7D3D9-866A-47D0-8760-4377E690609Ew1023r1s-1021x575jpg 1021w alt width1023 height575 p pMe shume se nje ushtri ne vetvete Gardianet veprojne si nje shtet brenda shtetit Drejtuesi politik i tyre eshte Ajatollahu Ali Khamenei kreu i tyre ne terren eshte Gjenerali Mohammad Ali Jaafari Kredoja e tyre e shpallur ne me shume se ne nje interviste per gazetat iraniane eshte Irani ka arritur ne nje kapitull te ri te politikes se tij te eksportimit te revolucionit islamik jashte vendit Revolucioni islamik po perparon me shpejtesi te mire Jo vetem Palestina dhe Libani kane njohur rolin influent te Republikes Islamike por edhe popujt e Irakut e Sirise Edhe ata e vleresojne kombin e Iranit Faza e eksportimit te revolucionit ka hyre ne nje ere te re hizballahu dhe rezistenca e tij kunder nje prej ushtrive me te forta te botes eshte nje prej mrekullive te Revolucionit Islamik shte pjese e influences se fuqishme te sistemit islamik si timonier i rajonit Irani korr suksese te vazhdueshme ne strategjine e tij te eksportimit te Revolucionit Islamik ne Lindje te Mesme shte ai qe ka nje kontroll te forte mbi te pakten gjysmen e milicive shiite irakene al-Hashd al-Shaabi 100000 njerezve ne Irak u duhen shtuar 50000 te tjere ne Siri midis sirianesh irakenesh shiitesh afganas e pakistaneze dhe po aq te Hizballahut ne Liban Ne total pothuajse dyfishi i pasdaraneve iraniane 125000 perfshi 25000 qe operojne ne repartet raketore dhe ne Gjirin Persik Ajo e tyre eshte nje ushtri paralele me eficente dhe me mire e armatosur se ajo zyrtare Ne fakt Gardianet kane nje aviacion nje marine dhe nje kembesori te tyrenp pPasdaranet qe e kane pasur proven e zjarrit gjate konfliktit kunder Irakut me kalimin e kohes kane siguruar nje pushtet te madh mbi shoqerine iraniane Mitit te ngritjes se klasave me te varfera nga ku kane nxjerre legjitimim te forte i eshte bashkangjitur duke filluar nga fillimet e viteve 90 nje pjesemarrje e drejtperdrejte ne ekonomi dhe ne prodhimin industrial te vendit Kjo trupe e shton pushtetin e saj ushtarak te nenshtruar forcave te armatosura nje penetrim kapilar ne te gjithe asetet kryesore e ekonomise iraniane aq sa nje raport i RAND Corporation i vitit 2009 e quante nje konglomerat te pasur socio politiko ekonomik influence e te cilit shtrihet praktikisht ne cdo cep te jetes politike dhe te shoqerise iraniane Ne kompleks pasdaranet kontrollojne nje rrjet kompanishe dhe fondacionesh me te ardhura vjetore te vleresuara ne 12 miliard dollarep pAsesti me i rendesishem ne profilin konomik telefonia mobile tenelet nentokesore per centralet atomike kerkimi universitar dhe industria ushtarake e atomike kane nje rendesi me shume strategjike sesa ekonomike eshte Komanda e Ndertimeve Khatam Ol Anbia e cila monopolizon te gjithe tenderat per infrastrukturat Nepermjet praktikes se nenkontraktimit pasdaranet jo vetem qe sigurojne fitime te konsiderueshme financiare ne te zeze por garantojne edhe kontrollin e te gjitha kompanive te ndertimeve private te vendit Nuk mjafton Ne 8 vitet e presidences se Mahmoud Ahmadinejad Gardianet kane siguruar shfrytezimin e disa vendburimeve te gazit ne South Pars rezerva me e madhe e botes dhe permjet fondacioneve te tyre kane siguruar aktivitete industrial dhe tregetare per nje vlere te vleresuar ne 120 miliard dollare Midis ketyre kompania shteterore telefonike 8 miliard dollare dhe jane akaparuar tendera publike te rendesishem si metroja e Teheranit me kompanine e ndertimeve Khatam Al Anbiap pFondacioni i te Shtypurve Bonyad Mostazafan dhe Fondacioni i Martireve dhe i Veteraneve Bonyad Shahid va Omur-e Janbazan jane dy institucionet me te medha ekonomike te vendit Te dy kontrollohen nga ish anetare te ushtrise te ardhur nga rangjet e pasdaraneve Gjithe kesaj i shtohen te ardhurat e aktiviteteve ne te zeze si shitja e produkteve perendimore shte Pasdaran Economy prodhon pasuri qe krijon konsensus dhe u jep nje motivim konkret te rinjve rrenjeshkulur per tu rekrutuar ne ushtrine e Gardianeve para dhe identitet Te njejtat leva me te cilat Kalifati islamik kishte ngritur pasurite e tij I pajisur me kete pushtet ushtarak dhe financiar qe reformisti Rohani nuk ka arritur ta shkule dhe te kopertures ideologjike te Ajatollahut Khamenei Gjeneral Jaafari nderhyn rendshem ne krizen libaneze dhe Kryeministrit hariri qe kerkon carmatimin e Hizballahut ai i pergjigjet prere Nuk eshte argument i negociueshem Ka qe flasin per ISIS shiit Nje gje eshte e qarte ne Iran ndryshim presidentet zgjidhen edhe reformatore si te tille por pushteti i Gardianeve nuk preket bile konsolidohet me shume dhe eksporton revolucionin e tijp pstrongemPergatiti Armin Tirana Botaalemstrongp pp <![CDATA[5 librat qe cdo student duhet te lexoje ne 2018-en]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048108750/titulli/5-librat-qe-cdo-student-duhet-te-lexoje-ne-2018-en pProfesoret e Universitetit te Harvardit vazhdimisht lexojne dhe caktojne tekste per studentet e tyrep pDuke pasur parasysh kete Business Insider u kerkoi profesoreve te Harvardit te tregojne titullin e librit te vetem qe mendojne se cdo student duhet te lexoje ne vitin 2018p pProfesoret perfshine laureatet e cmimit Nobel shkencetaret ekonomistet dhe fituesit e mimit Pulitzerp pLibrat qe ata zgjodhen ishin po aq te ndryshem sa edhe pervojat e tyre profesionalep pJa propozimet e profesoreve te Harvardit se cfare duhet te lexoni vitin e ardhshemp pstrongAnna Karenina nga Leo Tolstoystrongp pimg classaligncenter size-full wp-image-80389 td-animation-stack-type0-2 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201712anna-karenina-by-leo-tolstoyjpg sizesmax-width 326px 100vw 326px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201712anna-karenina-by-leo-tolstoyjpg 326w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201712anna-karenina-by-leo-tolstoy-196x300jpg 196w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201712anna-karenina-by-leo-tolstoy-274x420jpg 274w alt width326 height500 p pKy eshte propozimi i njeres nga profesoreshat e ketij Universitetitp pemUne jam duke rilexuar Anna Karenina Nuk ka roman me te mire i cili tregon sesi jane injoruar grate jane shtypur dhe kane pak mbeshtetje ligjore dhe nuk e kam fjalen vetem per Anna-n per ato nga elita per grate inteligjente te arsimuara Ata e mbajne shoqerine te bashkuar dhe sigurojne shpetimin edhe kur prifterinjte marrin meritatemka thene Claudia Goldin historiane e ekonomise autore e Women Working Longer Increased Employment at Older Agesp pAjo gjithashtu ka thene se ky roman eshte relevant edhe sot si ne diten kur eshte shkruarp pstrongThe Internationalists nga Oona Hathaway dhe Scott Shapirostrongp pimg classaligncenter size-large wp-image-80388 td-animation-stack-type0-2 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201712the-internationalists-by-oona-hathaway-and-scott-shapiro-678x1024-678x1024jpg sizesmax-width 640px 100vw 640px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201712the-internationalists-by-oona-hathaway-and-scott-shapiro-678x1024jpg 678w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201712the-internationalists-by-oona-hathaway-and-scott-shapiro-678x1024-199x300jpg 199w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201712the-internationalists-by-oona-hathaway-and-scott-shapiro-678x1024-278x420jpg 278w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201712the-internationalists-by-oona-hathaway-and-scott-shapiro-678x1024-640x967jpg 640w alt width640 height967 p pKurse Steven Pinker profesor i Psikologjise ne Universitetin e Harvardit dhe autori i dhjete librave ka propozuar librin Internacionalistet nga Oona Hathaway dhe Scott Shapiro Ai tregon se ky liber eshte i pasur me deshmi dhe paraqet nje vizion gjitheperfshires te skenes nderkombetare duke kapur shume zhvillime ne lajmet dhe kohet e fundit historip pstrongJust Mercy nga Bryan Stevensonstrongp pimg classaligncenter size-full wp-image-80387 td-animation-stack-type0-2 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201712just-mercy-by-bryan-stevensonjpg sizesmax-width 324px 100vw 324px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201712just-mercy-by-bryan-stevensonjpg 324w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201712just-mercy-by-bryan-stevenson-195x300jpg 195w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201712just-mercy-by-bryan-stevenson-273x420jpg 273w alt width324 height499 p pStephen Greenblatt profesor i anglishtes fitues i cmimit Pulitzer dhe autor i The Rise and Fall of Adam and Eve ka thene qe sugjeron librin e Bryan Stevenson Just Mercyp pstrongTeoria e Ndjenjave Morale nga Adam Smithstrongp pimg classaligncenter size-full wp-image-80386 td-animation-stack-type0-2 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201712the-theory-of-moral-sentiments-by-adam-smithjpg sizesmax-width 333px 100vw 333px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201712the-theory-of-moral-sentiments-by-adam-smithjpg 333w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201712the-theory-of-moral-sentiments-by-adam-smith-200x300jpg 200w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201712the-theory-of-moral-sentiments-by-adam-smith-280x420jpg 280w alt width333 height499 p pTeoria e Ndjenjave Morale nga Adam Smith eshte libri qe sugjeron ekonomisti Eric Maskin fitues i cmimit Nobel ne vitin 2007 dhe autor i Theorem Arrow Impossibility Ai thote se ky liber paraqet nje pamje shume me te pasur dhe te nuancuar te natyres njerezore krahasuar me pasardhesit e tjere te famshemp pstrongRobot-Proof nga Joseph Aounstrongp pimg classaligncenter size-full wp-image-80385 td-animation-stack-type0-2 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201712robot-proof-higher-education-in-the-age-of-artificial-intelligence-by-joseph-aounjpg sizesmax-width 337px 100vw 337px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201712robot-proof-higher-education-in-the-age-of-artificial-intelligence-by-joseph-aounjpg 337w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201712robot-proof-higher-education-in-the-age-of-artificial-intelligence-by-joseph-aoun-202x300jpg 202w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201712robot-proof-higher-education-in-the-age-of-artificial-intelligence-by-joseph-aoun-283x420jpg 283w alt width337 height500 p pEJ Corey kimist organik laureat i cmimit Nobel ne 1990-n dhe autor i librit Molekulat dhe Mjekesiap pstrongBurimi Business Insiderstrongp pp <![CDATA[A e dini pse avionet kane ngjyre te bardhe]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048108749/titulli/A-e-dini-pse-avionet-kane-ngjyre-te-bardhe pRralle here jemi mesuar te shohim avione te ngjyrave te tjera por ngjyra me e perdorur e tyre eshte e bardha ashtu sic eshte per taksite e verdhap pPor gjithnje ka nje arsye se pse gjerat jane ashtu sic jane Dhe per avionet eshte zgjedhur ngjyra e bardhe sepsep pstrongNgjyra e bardhe nuk fshihetstrongp pPasi i ekspozohet shume diellit gjate fluturimeve ngjyrat e tjera ka shume gjase qe te fshihen perderisa rrezet ultra-vjollce godasin bojenp pstrongNgjyra e bardhe ka perparesi termikestrongp pObjektet e ngjyrosura me ngjyra te tjera jo te bardhe e absorbojne driten dhe keshtu nxehen me lehte Perderisa objektet me ngjyre te bardhe reflektojne rrezet e diellit keshtu qe drita nuk konvertohet ne nxehtesip pstrongNgjyra e bardhe ofron pamje me te mirestrongp pDukshmeria eshte nje tjeter arsye per ngjyren e bardhe Kur behet fjale per ndonje gervishtje carje apo demtim tjeter ne trupin e aeroplanit Trupi i bardhe e ben me te lehte qe te shihet nese aeroplani eshte care apo gervishtur sidomos perreth dritareve keshtu qe problemet te evitohenp pp <![CDATA[Shqiperia nje shesh xhirimi per Hollywood]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048108706/titulli/Shqiperia-nje-shesh-xhirimi-per-Hollywood pemIndustria e filmit shqiptar po nis te lulezoje dhe te konsiderohet plotesisht e tille ne kushtet e formesimit te tregut rritjes se prodhimit dhe skemave te ndryshme te financimit Aktoret kryesore tregojne se projekti me i afert eshte ai i tax shelter per te nxitur xhirimet e filmave me te medhenj boterore ne vendin tone levizje e cila do te sillte perfitime ne fushen ekonomike turistike dhe socialeemp pstrongNga Deada Hyka Monitorstrongp pTe pasionuarve pas serialit te njohur Games Of Thrones nuk iu desh shume per te zbuluar se bukurite natyrore ku zhvillohen ngjarjet i perkasin Kroacise Ne ato momente vershuan turistet dhe nga ana tjeter Kroacia u shnderrua ne nje pike terheqese edhe per kineaste te tjere te cilet do te preferonin te shpenzonin aty buxhetin e planifikuar per filmin e tyre te radhes Shqiperia nuk ka tradite ne kete skeme Faji sipas njohesve te fushes gjendet te taksa aktuale qe rendon mbi prodhuesit e huajp pIlir Butka kreu i Qendres Kombetare te Kinematografise tregon per Monitor se fillimisht u punua per rishikimin e ligjit i cili nuk linte hapesire juridike per financimin e produkteve me regjisor te huaj Lindi keshtu skema e minority co-production qe te nxiste bashkepunime me shqiptaret e te huajt fale edhe disponibilitetit te qeverise shqiptare dhe Ministrise se Kulturesp pMe ndryshimet e bera ne ligj kjo skeme na afron me vendet europiane sikurse e kishin implementuar edhe vendet e tjera te Ballkanit Kjo ofron mundesi te medha per te qene pjese e projekteve te suksesshme boterore Sa u perket vend-xhirimeve ne po punojme per implementimin e skemes se tax credit Kur vijne grupe te huaja per te xhiruar ne vendin tone fale vendndodhjes se favorshme gjeografike bukurive natyrore kulturore etj ata bejne shpenzimet e tyre nuk marrin asnje financim nga Shqiperia por hezitojne te vijne per shkak te taksave Te gjitha vendet e rajonit ndjekin nje tjeter skeme per te cilen edhe ne jemi ne bisedime me Ministrine e Financave per ta zbatuar tregoi z Butkap pSi funksionon kjo skeme Krijohet nje tax credit ose shelter te cilat rendojne 20 ose 30 ne varesi te shteteve Me pas verifikohet buxheti i shpenzuar per filmin pasi te xhirohet dhe rikthehet taksa e paguar ne momentin fillestar pra 20 30 e buxhetit Ne synojme qe ta kthejme mbrapsht kete takse qe e kemi 30 pra rikthim mbrapsht nga nje takse e paguar nga vete ata shteti shqiptar nuk paguan asgje vecse fiton Nga pikepamja ekonomike keto projekte jane investime te mirefillta financiare prej miliona eurosh ne total te cilat investohen ne Shqiperip pPerfshirja e QKK ne keto bashkeprodhime eshte vendimtare per thithjen e tyre duke iu pergjigjur edhe politikave te qeverise per terheqjen e investimeve te huaja ne vendin tone Nga pikepamja sociale perfitohet punesim pasi ne keto projekte jane perfshire produksione shqiptare gjithashtu aktoret e stafit qe kontribuojne ne film ne pjesen me te madhe jane shqiptare Nuk mund te leme pa permendur perfitimin e madh nga pikepamja e promovimit te Shqiperise ne fushen e artit kultures dhe turizmit perfundon z Butkap pKjo nisme do ta vendoste Shqiperine ne harten e vendeve qe ndjekin politiken e ekonomise kreative Nga te gjithe llojet e investimeve qe mund te realizohen ne nje vend ky do te ishte nder me interesantet pohon kreu i QKK sepse zhvillohet ne nje kohe te shkurter kohezgjatja mund te jete rreth 25 dite nderkohe koha e shfaqjes ne rastin konkret te filmit eshte e gjate ka me shume avantazhe se sa nje spot televizivp pNga ana tjeter edhe kineasti Robert Budina tregon se zbritja e taksave per filma te huaj qe vijne te xhirohen ne Shqiperi do te rriste punesimin ne fushen e kinematografise do ta bente Shqiperine me te njohur per te huajt do te nxiste turizmin Ne projektet tona te meparshme kjo gje ka ndodhur dhe rezultatet jane shume konkrete kemi punesuar profesioniste te fushes ne projekte qe shteti shqiptar nuk eshte investuar si rasti i filmit Burrnesha i cili ishte pjesemarres dy vjet me pare ne Festivalin e Berlinit Gjate xhirimeve te filmit tim te fundit ne Valbone me ka rastisur te takoj dy turiste gjermane qe kishin ardhur ne Shqiperi pasi kishin pare kete film dhe ishin kureshtare te njihnin nga afer traditat dhe gjeografine shqiptare Sado qe kjo rastesi nuk mund te perbeje nje statistike nese bashkeprodhimet e filmave do te ishin me te shpeshta raste te tilla me siguri do te shtoheshin thote z Budinap pstrongSkemastrongp pKrijohet nje tax credit ose shelter te cilat rendojne 20 ose 30 ne varesi te shteteve Me pas verifikohet buxheti i shpenzuar per filmin pasi te xhirohet dhe rikthehet taksa e paguar ne momentin fillestar pra 20 30 e buxhetitp pstrongTreg i perbashket rajonalstrongp pAndamion Murataj drejtori i Balkan Film Market tregon se nisma erdhi si nevoje nder vite e vendosjes se ures se komunikimit dhe bashkepunimit mes vendeve ballkanike dhe atyre europiane si Italia Ne 4 vitet e fundit QKK ka realizuar nje nisme te mire mundesimi i autoreve shqiptare te ndjekin tregjet boterore si Kana Berlini etjp pKjo i ka dhene vizibilitet per te kuptuar se cfare ndodh perreth nesh Duke aksesuar keto tregje ti ballafaqohesh me qendrat analoge ne vendet e tjera ndaj arritem ne konkluzionin qe suksese ka kudo ne Ballkan por jane sporadikep pTani ishte momenti me i pershtatshem per ne qe te gjitha keto suksese te kanalizohen dhe menduam se gjeja me e mire eshte qe ta shnderrojme Shqiperine per hir edhe te pozites se saj te favorshme sociale dhe gjeografike ne nje pike takimi te kultures se filmit perendimor me ate ballkanas Balkan Film Market mbledh bashke kontributin e te gjithe qendrave kinematografike te Ballkanit nisme qe u pershkallezua nga disa te tilla te meparshme si Albascript Festivali i Venecias ku u diskutua Ballkani thote z Murataj Ai shton se tregje te tilla ka kudo mirepo lidhen te gjitha me nje festivalp pAjo cfare ne planifikuam ishte qe ta benim te shkeputur nga nje festival dhe Market-i te ishte primar Nga ana tjeter ne reflektuam se Italia do te ishte partneri kryesor per shkak te historise dhe ngjashmerive por ishte nje sipermarrje e veshtire qe nga njera ane te kishim Italine ndersa nga ana tjeter me vendet ballkanike Suksesi i kesaj nderthurje ku ne behemi kemba qendrore e nje ure ishte ajo qe do te deshmonte nese do tia arrinim ose jo Fakti qe pati interes i tejkaloi pritshmerite- thote aip pVlera e mirefillte e marketit sipas tij eshte jo vetem te konkurrosh per financim por edhe lidhja me nje producent gje qe shumefishon mundesite per fonde Perzgjedhja ne kete market u be sipas kriterit te suksesit ne 5 vitet e fundit te tyre ne fushen ku operojne Nuk patem sasi te madhe por cilesi Menjehere pas marketit na erdhen ftesa per te qene te pranishem ne shume organizime te ngjashme thote z Muratajp pstrongVeshtiresite e sektoritstrongp pVeshtiresite me te medha jane buxhetet e uleta krahasuar me vendet e rajonit Keshtu pohon regjisori Robert Budina Per kete arsye ne kemi shume pak teknike profesioniste qe punojne ne fushen e kinemase krahasuar me vendet e tjera te rajonit Per rrjedhoje na ben me pak terheqes per projektet e huaja te aplikuara ne Shqiperi sic mund te ndodhe me vendet e tjera Maqedoni Serbi Kroaci per te mos shkuar me tej ne Bullgari e Rumani ku te ardhurat qe vijne si rezultat i xhirimit te filmave te huaj me buxhete te medha rrisin ndjeshem punesimin dhe industrine e kinemase ne keto vendep pPer shembull ne Rumani ku aktualisht po perfundoj post-produksionin e filmit tim te ardhshem xhiro vjetore e industrise audio-vizive eshte rreth 100 milione euro Nje shtepi prodhimi shqiptare e ka te pamundur te mbijetoje gjate gjithe vitit vetem duke u marre me kinema Kjo sigurisht per rrjedhoje ul edhe cilesine dhe aftesine e shtepise se prodhimit per te qene nje partnere e denje per bashkeprodhime nderkombetare ku sic permenda m siper duhet nje pune me cilesi te larte per te siguruar financime nderkombetare tregon per Monitor z Budinap pNe anen tjeter te medaljes argumenton ai shtimi i buxhetit per kinema do te rriste ne menyre automatike cilesine e projekteve do te punesonte me shume profesioniste te fushes ne kete sektor gje qe do te zgjeronte bashkeprodhimet me vendet e tjera Ky hap do ta conte filmin shqiptar ne nje stad me te larte do ta bente ate me te pranishem ne festivale nderkombetare dhe pa diskutim qe shume shpejt do te vinin edhe sukseset ne festivalet me prestigjioze boterore si Kane Berlin Venecia Toronto etj Shpesh rritja e buxheteve per kinematografine per njerezit qe jane jashte kesaj fushe perceptohet thjesht si disa financime per filma qe nuk shkojne asgjekundi dhe nuk i sheh njerip pNderkohe qe eshte e vertetuar tashme qe nje film me standarde europiane duhet te gjeje patjeter bashkeprodhim me vende te tjera per tu perfunduar sic po ndodh aktualisht me filmin shqiptar Nje lek i investuar nga shteti shqiptar kthen mbrapsht gjashte leke te tjera qe duhen per te perfunduar ate film te cilat investohen nga bashkeprodhuesit europiane Asnje fushe tjeter prodhuese ne Shqiperi nuk i sjell mbrapsht te ardhura te tilla shtetit shqiptar dhe per me teper shperndan kulturen shqiptare ne te gjithe boten pohon regjisorip pNga ana tjeter prodhuesit dhe kineastet shqiptare kane pergjegjesine qe te rrisin nivelin e projekteve te tyre per te arritur jo vetem suksese artistike por edhe financiare tregon Budinap pstrongLeverdiastrongp pNje lek i investuar nga shteti shqiptar kthen mbrapsht gjashte leke te tjera qe duhen per te perfunduar ate film te cilat investohen nga bashkeprodhuesit europiane Asnje fushe tjeter prodhuese ne Shqiperi nuk i sjell mbrapsht te ardhura te tilla shtetit shqiptar dhe per me teper shperndan kulturen shqiptare ne te gjithe botenp pstrongTeknologjia dixhitale ka ulur kostotstrongp pFutja e teknologjise dixhitale ne loje e cila ka ulur kostot e prodhimit te filmave Me teknologjine e vjeter pelikule kostoja rritej artificialisht qe perfshinte koston e stokut te filmit te kameres ndricimit laboratorit stampimit se te gjithe procesit te prodhimit te filmit Fale teknologjise dixhitale kostoja e realizimit te filmit vjen duke rene ndjeshemp pstrongSkemat e financimit te filmavestrongp pQKK ka financuar thuajse gjysmen e projekteve qe kane ardhur tregon kreu i Qendres Ilir Butka Kemi 35-40 filma ne vit te financuar nje pjese e tyre te shkurter dokumentare dhe animacion por per tu permendur eshte qe kemi financuar rreth 12 filma te gjate ne vit- pohon aip pZ Butka shton se jane rritur ndjeshem skemat e financimit sidomos te filmi i pavarur i cili realizohet me kosto shume te ulet Ekziston nje fryme sot ne Shqiperi te kineastet e rinj per realizimin e filmave te tille me vetefinancim duke qene se zoterojne mjetet kryesore te punes kamera montazhi e kane te mbyllur si cikel Ne jemi perpjekur ta mbeshtesim kete trend duke e financuar me nje shifer shume modeste e cila u jep mundesine atyre ta perfundojne projektin tregon z Butkap pNga ana tjeter ai pohon se eshte rritur ndjeshem mundesia e aplikimit neper fonde te ndryshme rajonale dhe europiane Shqiperia prej tre vitesh ben pjese ne Creative Europe Programme me Media Desk qe jep mundesi te medha per aplikim duke nisur nga faza e zhvillimit e projektit deri te shperndarja Trendi ne rritje i perfitimit te ketyre fondeve lidhet me rritjen e aftesise sone per te aplikuar sepse ne kete faze ka veshtiresi per shkak te mungeses se pervojes Media Desk ne Shqiperi e ka lehtesuar kete proces me promovim dhe shpjegim Euroimage eshte nje tjeter mundesi financon vetem bashkeprodhime Euroimage nga ana tjeter vec fondeve funksionon si nje filter qe jep vleresim kualitativ per filmin na mundeson qe te prezantohemi ne kinematografine boterore nepermjet bashkeprodhimit -perfundon kreu i QKK-sep pstrongJa pse Europa Lindore eshte terheqese per xhirimin e filmavestrongp pStimuj per ulje taksash vendndodhje gjeografike te gjithanshme dhe ekipe me pervoje kurre nuk ka pasur nje kohe me te mire per te xhiruar filma ne Europen Lindore Pervoja dhe lehtesite per taksa i bejne keto shtete shume terheqese per industrine e filmit boterorp pimg classaligncenter size-full wp-image-85025 td-animation-stack-type0-2 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801International-Union-of-Cinemas-Calls-for-Open-Standards-in-the-Cinema-Industryjpg sizesmax-width 800px 100vw 800px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801International-Union-of-Cinemas-Calls-for-Open-Standards-in-the-Cinema-Industryjpg 800w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801International-Union-of-Cinemas-Calls-for-Open-Standards-in-the-Cinema-Industry-300x189jpg 300w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801International-Union-of-Cinemas-Calls-for-Open-Standards-in-the-Cinema-Industry-768x485jpg 768w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801International-Union-of-Cinemas-Calls-for-Open-Standards-in-the-Cinema-Industry-665x420jpg 665w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801International-Union-of-Cinemas-Calls-for-Open-Standards-in-the-Cinema-Industry-640x404jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801International-Union-of-Cinemas-Calls-for-Open-Standards-in-the-Cinema-Industry-681x430jpg 681w alt width800 height505 p pstrongRepublika ekestrongp pKa nje sistem arketimi parash prej 20 ne dispozicion per kualifikimin e shpenzimeve te ekise dhe 10 per shpenzimet nderkombetare qe vlejne per film dhe TV duke perfshire te gjitha punet post-produktive Prodhimet duhet te plotesojne shpenzimet minimale dhe testet kulturore Stimujt per lehtesim taksash po aplikohen prej pese vitesh dhe kete vit jane ne dispozicion 32 milione dollare Ne kemi llojin e ekspertizes qe kerkojne prodhuesit e huaj thote Ludmila Claussova komisionere e filmit e Republikes eke Ju mund te gjeni gjithcka ketu ekipe ndertues dhe dizajnere ekipe qe flasin anglisht studio te medha dhe vende Ne ofrojme vlera per para kursi i kembimit eshte pozitiv per prodhimet e dollarit dhe ne jemi ende me te lire se Berlin Londer dhe vende te tjera europianep pstrongEstoniastrongp pI quajtur Filmi Estonez sistemi i ri i arketimeve te parave i prezantuar ne vitin 2016 eshte projektuar per te inkurajuar bashkepunim me te mire midis prodhuesve te filmave vendas dhe te huaj per te xhiruar ne Estoni Zbritjet me vlere deri ne 30 te kostove te prodhimit ne vend si dhe stimuj te tjere jane nder tiparet me bujare dhe mbuluese te Europes per filma televizive dokumentare dhe animacionep pstrongHungariastrongp pHungaria eshte nje lojtar me pervoje ne lojen e incentivave te filmit te Europes Nje nga vendet e para te Bllokut Lindor ne vitin 2004 qe filloi zbatimin e stimujve bujare te taksave ka rritur ne menyre progresive shumen e disponueshme deri ne 30 Zyrtarisht i njohur nga Observatori Audiovizual Europian per te nxitur stimujt e saj per prodhimin e filmit ndermjet 2010 dhe 2013 shpenzimet e filmave ne Hungari perbenin mesatarisht 015 te PBB-se dyfishi i asaj te Britanise se Madhe dhe Frances Nje angazhim i ri ligjor nga qeveria per te mbajtur nje llogari depozitimi prej 14 miliarde dollaresh per te siguruar qe ka para te mjaftueshem per tu paguar produksioneve si zbritje taksash kur xhirohen filmat ne Hungari eshte hapi me i fundit per te qene terheqes per prodhimet nderkombetarep pstrongLituaniastrongp pSipas nje plani te prezantuar ne janar te vitit 2014 prodhimet qe shpenzojne deri ne nje te pesten e buxhetit te tyre ne Lituani mund te kene nje zbritje prej 20 te taksave nepermjet nje partneri lokal te prodhimit i cili mund te perdore zbritjen per te zvogeluar detyrimin lokal te tatimit mbi te ardhurat Nxitja eshte ne dispozicion per t shfaqur filma telefilma dokumentare dhe filma te animuar Filmat e brendshem filmat e bashkeprodhuar ose te porositur mund te perfitojne nga nxitja e cila menaxhohet nga Qendra e Filmit ne Lituani Ruokyte-Jonsson thote se ne mjedisin e tanishem europian duhet te merren masa me te forta per te qene terheqesp pshte nje gare shume e veshtire per te terhequr prodhimet e huaja kur eshte fjala per stimujt e taksave thote ajo Njezet per qind sot ndoshta nuk eshte nje perfitim shume i larte por duke e kombinuar kete me nje ekuipazh shumegjuhesor vendas dhe profesional e ben te gjithe paketen atraktive dhe te vlefshmep pstrongPoloniastrongp pSistemi i mbeshtetjes se filmit ndryshon nga pjesa tjeter e rajonit Instituti i Filmit Polak perdor nje sistem te granteve rrotulluese ciklike ne vend te stimujve tatimore Kryesisht i dizajnuar per te mbeshtetur prodhimet vendase ne nje nga te paktat tregje te Europes Lindore me nivel ekspozimi te mjaftueshem per te ofruar potencial tregtar per prodhuesit vendor gjithashtu eshte ne dispozicion per bashkeprodhime Polonia subvencionon deri ne 40 filma ne vit si dhe 160 projekte dokumentare dhe te animuarap pstrongIndustria boterore e prodhimit te filmavestrongp pIndustria globale e filmit tregon parashikime te shendetshme per vitet e ardhshme pasi te ardhurat e zyrave boterore te biletave parashikohet te rriten nga rreth 38 miliarde dollare ne vitin 2016 ne gati 50 miliarde dollare amerikane ne vitin 2020 SHBA eshte tregu i trete me i madh i filmave ne bote ne lidhje me biletat e shitura ne vit pas Kines dhe Indise Vetem ne vitin 2016 ne SHBA u shiten 12 miliarde bileta filmash Ka rreth 5800 kinema ne SHBA qe nga viti 2016 Sipas nje studimi te koheve te fundit 14 e amerikaneve shkojne ne kinema rreth nje here ne muaj ndersa 31 shkojne disa here ne vit Kjo eshte nje pjese e konsiderueshme duke marre parasysh se 52 e te rriturve amerikane preferojne te shikojne filma ne shtepip pp <![CDATA[Ambasada e SHBA-se zbulon foton e rralle Dy femije ne Tepelenen e vitit 1923]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048108705/titulli/Ambasada-e-SHBA-se-zbulon-foton-e-rralle-Dy-femije-ne-Tepelenen-e-vitit-1923 pMengjesin e sotem Ambasada e SHBA-se ne Tirane ka publikuar ne Facebook nje fotografi te realizuar ne Tepelene ne vitin e larget 1923p pAmbasada Amerikane shkruan se ne objektivin e fotografit kane qene dy djem te vegjel ne Tepelenep piframe srchttpswwwfacebookcompluginspostphphrefhttps3A2F2Fwwwfacebookcom2Fusembassytirana2Fposts2F10155268292730838ampwidth500 width500 height657 frameborder0 scrollingno data-mce-fragment1iframep pp <![CDATA[Ditelindja e Leka Zogut kur 5 prilli shpallej feste kombetare]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048108704/titulli/Ditelindja-e-Leka-Zogut-kur-5-prilli-shpallej-feste-kombetare pstrongNga Aurenc Bebja France strongp pGazeta franceze Le Temps ka botuar te premten e 7 prillit 1939 ne faqen n2 lajmin e lindjes se princit trashegimtar te shqiptareve Leka Zogup pBlogeri Aurenc Bebja nepermjet faqes se tij Dars Klos Mat Albania sjell per lexuesin shqiptar detajet e asaj dite teper te vecante per Mbretin Zog dhe Mbretereshen Geraldinep pimg classaligncenter size-full wp-image-85061 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801imagejpg alt width683 height751 p pemShqiperiemp pemLindja e princit trashegimtaremp pemTelegram nga Tiranaemp pemMbreteresha Geraldine te merkuren ne mengjes ne oren 3e30 solli ne jete princin trashegimtaremp pemMbreti Zog i dergoi popullit nje mesazh te bashkenenshkruar nga presidenti i keshillit dhe nga te gjithe anetaret e qeveriseemp pemStacioni i Radio Tiranes njoftoi te gjithe Shqiperine per lajmin e lumtur pastaj transmetoi himne patriotike dhe kenge populloreemp pemNe oren 8 e 30 prefekti i kryeqytetit mbajti nje fjalim shume te duartrokitur i cili u pasua nga gezime patriotikeemp pemNe te gjithe qytetin degjoheshin himne patriotike te kenduara me entuziazem nga populli i tere Ky i fundit kaloi pikat e kontrollit hyri ne rezidencen mbreterore per te kerkuar mbretin Mbreti Zog u shfaq ne ballkon i emocionuar nga ky manifestim spontan i turmesemp pemMbreti i rrethuar nga familja mbreterore priti pastaj presidentin e keshillit dhe anetaret e qeverise si dhe nje delegacion parlamentar i cili erdhi t8217i paraqese atij urimet e kombitemp pem5 prilli u shpall feste kombetareemp pstrongBurimi a hrefhttpswwwdarsianicomla-gazettele-temps-1939-5-prilli-ditelindja-e-princit-trashegimtar-leka-zogut-shpallet-feste-kombetareBlogu Dars Klos Mat Albaniaastrongp pp <![CDATA[A eshte Macron Merkeli i ri i Europes]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048108703/titulli/A-eshte-Macron-Merkeli-i-ri-i-Europes pstrongemAngela Merkel ishte ambientuar prej kohesh me rolin drejtues ne Europe Por gjithnje e me shume ajo po vihet ne pikepyetje nga Emmanuel Macron E megjithate te dy kane nevoje per njeri-tjetrinemstrongp pstrongNga Christoph Hasselbach-DWstrongp pAngela Merkel per vite me radhe luante violinen e pare ne Europe e askush nuk e vinte kete ne pikepyetje Pas fitores se Donald Trump ne SHBA disa gazeta anglofone madje e cilesuan ate si drejtuesen e botes se lirep pE kjo vlente deri para disa muajsh Qe pas zgjedhjeve parlamentare ne shtator Merkelit iu desh qe te pranoje humbje te ndjeshme votash me partine e saj kristiandemokrate CDU Kancelarja tani vetem ne detyre ende nuk ia ka dale qe te krijoje nje qeveri te re Merkel si Mrs Europa tani per tani eshte e perjashtuarp pNga ana tjeter me Emmanuel Macron po ngjitet nje yll i ri ne skenen politike I riu karizmatik Macron fitoi bindshem zgjedhjet presidenciale ne France kundrejt ekstremistes se djathte Marine Le Pen Me pas ai ia doli edhe me vepren mjeshterore te tij duke reformuar tregun e punes pavaresisht rezistences se forte ne vend Te dhenat e mira koniunkturore aktualisht po i japin edhe me shume dore atij Kuotat e vleresimit per te qe fillimisht dukeshin ne renie tani po rriten serish Ne 40 vjetorin e lindjes se Macron ne dhjetor shumica e francezeve thane se ai eshte nje president i mrie Ndersa opozita e akuzon ate se vuan nga deliri i mbretit te Diellit sepse Macron ne luften elektorale pa aspak modesti u premtoi zgjedhesve nje presidence jupiteriane ne rast se do te fitoje I gjithe vendi qe prej kohesh e kishte humbur besimin tek vetja tani me Macron duket se eshte bere serish i vetedijshemp pstrongQendrim sovran ne raport me djemte e medhenj te botesstrongp pDuke i pasur krahet e lire ne politiken e brendshme Macron e perballon me sovranitet edhe skenen nderkombetare ai pati nje darke te shkelqyer me Trump ne kullen Eiffel dhe nje pritje te presidentit rus Vladimir Putin ne keshtjellen e Versailles keto takime u pasuan me Konferencen Nderkombetare te Klimes ne Paris nismen per politiken ndaj Afrikes dhe tani viziten tek presidenti turk Erdogan Ai serish po luan fort rolin tradicional te diplomacise franceze qe angazhohet ne mbare boten duke u nisur nga motoja se ceshtjet e te gjithe botes kane te bejne edhe me Francen dhe Franca duhet te marre pjese ne to keshtu e pershkruan Stefan Seidendorf zevendesdrejtori i Institutit Gjermano-Francez ne Ludwigsburg linjen e re te politikes se jashtme te Macron-it Por ai shton se Macron harron ne kete kontekst qe ai ka peshe vetem nese prezantohet si europianp pMegjithate Macron pjeserisht dallon dukshem prej partneres se tij te deshiruar europiane Angela Merkel Psh ne rastin me Erdogan-in Merkel ne shtator kerkoi ne fushaten elektorale qe te nderpriten bisedimet e BE-se me Ankarane per shkak te shkeljes se te drejtave te njeriut ne Turqi nderkohe qe Macron e quan Turqine nje partnere te domosdoshme Nje vizite e Erdogan-it ne Berlin aktualisht eshte e veshtire te perfytyrohetp pEdhe ne stil dallojne shume Merkel dhe Macron ne menyren se si komportohen me partneret Merkel ndonese e kerkon vazhdimisht kontaktin me Trump-in Putin-in apo Erdogan-in ajo i permbahet parimeve duke anashkaluar protokollin dhe krijon distance te madhe Ndersa Macron perpiqet ta arrije kete ose permes diplomacise se madhe ose duke luajtur mikun e ngushtep pstrongNje rol solo asnjehere nuk ka qene mire per Europenstrongp pRevista amerikane Time qe pak kohe me pare e quante Merkel-in si Gruaja Europe tani e quan Macron drejtuesi i ardhshem i Europesp pPor Stefan Seidendorf mendon se nuk eshte mire qe nje person apo nje vend te vihet ne krye te Europes Gjithmone ekziston rreziku qe nese kete rol drejtues duhet ta marre nje vend me BE atehere vendet e tjera te bashkeveprojne nga zori ose te mos bashkeveprojne dhe ne thelb mund te bejne vetem politiken sipas interesave te tyre kombetare dhe jo politike europiane Ndaj si Merkel edhe Macron do te benin mire qe ta luanin se bashku kete rolp pp <![CDATA[Fire and Fury Kush eshte autori Michael Wolff gazetari qe ka terbuar Trumpin]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048108702/titulli/Fire-and-Fury-Kush-eshte-autori-Michael-Wolff-gazetari-qe-ka-terbuar-Trumpin pstrongLibri i Michael Wolff me zbulime per presidentin Donald Trump ka zene vendin e pare ne listen e bestsellereve ne Amazon Por kush eshte personi pas ketij libristrongp pTe shtunen 0601 autori i librit qe po ndiqet me vemendje ne te gjithe boten Michael Wolff eshte shprehur per BBC se me gjasa libri i tij me zbulime mund te shenoje edhe fundin e presidences se Donald Trump shkruan agjencia Reutersp pPasi ka punuar 40 vjet si gazetar Michael Wolff behet brenda nates nje njeri i famshem me librin Fire and Fury- Zjarr dhe zemerim brenda Shtepise se Bardhe te Trumpit Libri i tij tregon nje Shtepi te Bardhe disfunksionale nen qeverisjen e keqe te Donald Trump Interesi per librin e tij eshte kaq i madh saqe shtepia botuese Henry Holt dhe Company e nxorri botimin me shpejt se pritej te premtenp pstrongKush eshte Michael Wolffstrongp p64 vjecari ka qene gati i panjohur per peizazhin mediatik amerikan Wolff ka lindur ne New Jersey dhe ka studiuar ne Universitetin Columbia Karrieren si gazetar ai e filloi ne New York Times si asistentp pimg classaligncenter size-full wp-image-84818 td-animation-stack-type0-2 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180142040592303jpg sizesmax-width 700px 100vw 700px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180142040592303jpg 700w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180142040592303-300x169jpg 300w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180142040592303-640x360jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads20180142040592303-681x383jpg 681w alt width700 height394 p pAi ka shkruar disa libra nder me te njohurit portreti Moguli mediatik Bota e Rupert Murdoch Edhe Murdoch ishte i pakenaqur si Trump me prezantimin e portretit te tijp pTe habit fakti qe Trump i lejoi gazetarit te levize lirisht neper Shtepine e Bardhe te pyese dhe te vezhgoje Sipas te dhenave te tij Wolff ka intervistuar mbi 200 vetep pstrongSa i besueshem eshte Wolffstrongp pTrump vertet shpesh i ka emertuar artikujt kritike kunder tij si fake news por ne rastin e Wolf edhe koleget gazetare kane shtruar pyetjen se sa vemendje i kushton ky gazetar te vertetes Nje artikull i njohur per te eshte shkruar nga Michelle Cottle Ne revisten politike New Republic ajo shkroi se vete Wolff pranon se raportimi konvencional nuk eshte gje per te Ai thith me shume atmosferen thashetheme qofshin keto ne party apo ne rruge sidomos ne drekat e shtruara mire Wolff megjithate eshte nderuar dy here me mimin National Magazine te SHBA njerin cmim per nje seri te shkruar per luften ne Irakp pTrump e cilesoi gazetarin pas botimit te librit si deshtak total Sipas tij ai ka shpikur histori per te shitur librin e tij te merzitshem dhe me genjeshtrap pFire and Fury eshte plot zbulime qe terheqin vemendjenp pMadje disa nga komentet me te habitshme vijne nga vete Steve Bannon kryestrategu i meparshem ne Shtepine e Bardhe qe tani drejton serish Breitbart Newsp pp <![CDATA[Kapen me kokaine arrestohen 5 shperndares ne Tirane]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048108701/titulli/Kapen-me-kokaine-arrestohen-5-shperndares-ne-Tirane pSpecialistet per Hetimin e Narkotikeve ne policine e Tiranes ne vijim te punes per evidentimin dhe goditjen e veprimtarise kriminale ne fushen e narkotikeve kane arrestuar te shtunen 5 personap pimg classaligncenter size-full wp-image-85054 td-animation-stack-type0-2 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads2018012-24jpg sizesmax-width 720px 100vw 720px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads2018012-24jpg 720w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads2018012-24-225x300jpg 225w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads2018012-24-315x420jpg 315w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads2018012-24-640x853jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads2018012-24-681x908jpg 681w alt width720 height960 p pTe arrestuarit mesohen se jane shtetasit me iniciale EH 41 vjec banues ne Tirane A P 28 vjec banues ne Elbasan M J 34 vjec banuese ne Elbasan Sh M 51 vjec banues ne Elbasan i denuar me pare si dhe MG 26 vjec banues ne Elbasan i denuar me parep pimg classaligncenter size-full wp-image-85054 td-animation-stack-type0-2 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads2018012-24jpg sizesmax-width 720px 100vw 720px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads2018012-24jpg 720w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads2018012-24-225x300jpg 225w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads2018012-24-315x420jpg 315w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads2018012-24-640x853jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads2018012-24-681x908jpg 681w alt width720 height960 p pMesohet se arrestimi i tyre u be pasi ne baze informacioneve te marra ne rruge operative qe dispononte Seksioni per Narkotiket ne policine e Tiranes rezultonte se ne bashkepunim me njeri-tjetrin ata shisnin lende narkotike e llojit te dyshuar kokaine me klientele kryesisht ne zonen e Oxhakut Xhamllikut ne kryeqytetp pGjate kontrollit te ushtruar ne 2 automjetet tip Golf 5 qe keta shtetas leviznin iu gjeten dhe sekuestruan ne cilesine e provave materiale 2565 grame lende e dyshuar narkotike e llojit Kokainep pGjithashtu jane sekuestruar ne cilesine e provave materiale2 automjete 8 telefona celularep pimg classaligncenter size-full wp-image-85053 td-animation-stack-type0-2 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads2018011-22jpg sizesmax-width 960px 100vw 960px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads2018011-22jpg 960w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads2018011-22-300x225jpg 300w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads2018011-22-768x576jpg 768w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads2018011-22-560x420jpg 560w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads2018011-22-80x60jpg 80w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads2018011-22-100x75jpg 100w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads2018011-22-180x135jpg 180w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads2018011-22-238x178jpg 238w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads2018011-22-640x480jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads2018011-22-681x511jpg 681w alt width960 height720 p pMaterialet proceduriale i kaluan Prokurorise prane Gjykates se Shkalles se Pare Tirane per veprime te metejshme hetimore per vepren penale te Prodhimit dhe shitjes se lendeve narkotike ne bashkepunim parashikuara nga neni 2832 te Kodit Penalp pp <![CDATA[Dhe gjithmone azzuro nje profil i pazakonte per Celentanon qe mbush 80 vjec]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048108694/titulli/Dhe-gjithmone-azzuro-nje-profil-i-pazakonte-per-Celentanon-qe-mbush-80-vjec pstrongAzzuro eshte edhe sot hit-i i tij me i suksesshem Megjithate Celentano ofron shume me teper se kenge per gra te bukura Si humorist ai ka luftuar per lirine e shtypit dhe madje eshte konfrontuar edhe me Berlusconi-nstrongp pstrongGaby Reucher- DWstrongp pAi eshte nje kengetar rock-u nje artist komedie nje argetues aktor dhe muzikant Me Adrian Celentano-n lidhen shume kenge e figura E shume njerez e lidhin historine e tyre me tep pKushdo qe eshte rritur ne vitet 60-te e ka te njohur hit-in e madh Azzurro Kjo kenge per mallin e te dashuruarve pushtoi jo vetem Hitparade ne Itali Bumi ekonomik pas Luftes se Dyte Boterore zgjoi ne Gjermani edhe deshiren per udhetime Kenge si Peshkataret e Caprit 1943 tingellonin ende ne veshet e gjermaneve duke zgjuar deshiren per te vizituar vendin ku rriten limonat shijohet dielli deti dhe vera si dhe ajo qe konsiderohej si tipike italiane te shijuarit e te ndenjurit rehat pra dolce far nientep pNga ky mall per Italine perfitoi edhe Adriano Celentano Ai dukej se e misheronte ne menyre perfekte dolce far niente kur ai kendonte hit-et si Una festa sui prati apo Azzurro Suksesi madje i solli atij edhe nje kontrate disqesh ne Gjermani E me larpamesi ai themeloi qysh ne vitin 1961 marken e vet Nuk ka pasur thuajse asnje koncert ne Gjermani ku Adriano Celentano te mos kete kenduar Azzurro-n e kjo vazhdoi keshtu deri ne vitet 80-tep pstrongFellini zbuloi talentin e tij te aktrimitstrongp pDjali i nje sahatciu lindi ne vitin 1938 ne Milano ku fillimisht mesoi zanatin e te atit Ne vitet 50-te ai zbuloi talentin e tij per komedine dhe u paraqit ne nje teater te vogel kabareje ne Milano Ishte koha e Elvis Presley dhe Bill Haley amp His Comets prej te cileve u mrekullua Celentano Ai themeloi orkestren e tij te pare Rocky Boys e fitoi nje konkurs kenge Regjisori i shquar italian Federico Fellini e zbuloi kengetarin italian te rock-ut me 1959 dhe e angazhoi me kitarren e tij qe te kendoje ne filimin La dolce Vita kengen Ready Teddy Edhe sot e kesaj dite Adriano Celentano konsiderohet si kengetari qe solli ne Itali Rock n Roll-in amerikan Por tekstet e tij nuk ishin kurresesi vetem romantike e me perkedheli dashurikash Ai kendonte edhe tekste kritike per mekatet ndaj mjedisit apo ato ne ndertim si Il ragazzo della via Gluck lidhur me renien e vleres se monedhes italiane dhe humbjen e fuqise blerese ne kengen Svalutationp pNdersa ne filma ai kryesisht luante role komike Ndonjehere filmat e tij si ato te viteteve 70-te Bluff me Anthony Quinn shfaqeshin edhe ne televizionin gjermanp pimg classaligncenter size-full wp-image-84845 td-animation-stack-type0-2 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801duetgd-638x425jpg sizesmax-width 638px 100vw 638px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801duetgd-638x425jpg 638w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801duetgd-638x425-300x200jpg 300w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801duetgd-638x425-630x420jpg 630w alt width638 height425 p pstrongOrnella Muti zbuloi sharmin e tijstrongp pSuksesin me te madh Adriano Celentano e arriti ne Gjermani me filmin Jepu majmuneve sheqer nje histori dashurie mes nje shoferi autobusi dhe nje princeshe te luajtur nga Ornella Muti e cila ne krah te Celentanos iu dorezua sharmit te tij jo vetem ne filmp figure idattachment84849 classwp-caption aligncenterimg classsize-full wp-image-84849 td-animation-stack-type0-2 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801SkenC3AB-nga-filmi-me-aktoren-Ornella-Muti-1981jpg sizesmax-width 940px 100vw 940px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Skene-nga-filmi-me-aktoren-Ornella-Muti-1981jpg 940w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Skene-nga-filmi-me-aktoren-Ornella-Muti-1981-300x169jpg 300w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Skene-nga-filmi-me-aktoren-Ornella-Muti-1981-768x432jpg 768w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Skene-nga-filmi-me-aktoren-Ornella-Muti-1981-746x420jpg 746w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Skene-nga-filmi-me-aktoren-Ornella-Muti-1981-640x360jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Skene-nga-filmi-me-aktoren-Ornella-Muti-1981-681x383jpg 681w alt width940 height529 figcaption classwp-caption-textSkene nga filmi me aktoren Ornella Muti 1981figcaptionfigure pAfera e dashurise me Ornella Muti-n u be shkas per grindjen me bashkeshorten e tij Claudia Mori e cila perkohesisht u nda prej tij Qe prej 53 vjetesh Adriano Celentano eshte i martuar me kengetaren Claudia Morip pCelentano sikurse thuhet per te eshte nje workoholic ai ka ne llogari te tij jo vetem 50 albume dhe 150 milione disqe te shitura por ka luajtur gjithashtu ne gati 40 filma dhe ne vitin 1987 nisi edhe karrieren si moderator ne televizionp figure idattachment84848 classwp-caption aligncenterimg classsize-full wp-image-84848 td-animation-stack-type0-2 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Me-bashkC3ABshorten-Claudia-Morijpg sizesmax-width 940px 100vw 940px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Me-bashkeshorten-Claudia-Morijpg 940w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Me-bashkeshorten-Claudia-Mori-300x169jpg 300w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Me-bashkeshorten-Claudia-Mori-768x432jpg 768w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Me-bashkeshorten-Claudia-Mori-746x420jpg 746w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Me-bashkeshorten-Claudia-Mori-640x360jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Me-bashkeshorten-Claudia-Mori-681x383jpg 681w alt width940 height529 figcaption classwp-caption-textMe bashkeshorten Claudia Morifigcaptionfigure pMe emisionin e tij Fantastico ai jo vetem qe paguhej mire por ky ishte nje nga emisionet me shikueshmerine me te larte ne televizionin shteteror italian RAI ne orarin kryesor te transmetimeve te shtunave Italianet e donin Celentanon me koke me vehte i cili i eshte kundervene me kritika jo vetem bankave e energjise atomike por edhe politikes e korrupsionitp pstrongBerlusconi ndihet i sfiduarstrongp pAdriano Celentano nuk hesht kur eshte fjala per te kritikuar politiken Vegjetariani i bindur ngre zerin jo vetem kunder testeve me kafshet por lufton edhe per lirine e shtypit dhe mbrojtjen e mjedisit Madje edhe ish-kryeministri e cari i medieve Silvio Berlusconi duhej ta pranonte se si Celentano ne serialin e tij satirik Rockpolitik me 2005 ne televizionin publik tallej me te Emisioni i tij ishte aq popullor sa qe ai nuk mund te ndalohej Celentano e akuzoi Berlusconi-n se nuk po respekton lirine e shtypit Por Berluscon-i iu kundervu duke i thene se pikerisht Celentano eshte deshmia me e mire qe liria e mendimit nuk shtypet ne Italip pstrongMina pushton charts me Celentano-nstrongp pNe vitet 1990 Celentano u terhoq nga biznesi i filmit si aktor Sot ai ka vetem marken e tij muzikore si dhe nje firme produksioni filmash Por nga kenga ai nuk ka hequr dore Me 1998 ai kendoi bashke me kengetaren e njohur italiane Mina dhe publikoi albumin Mina Celentano qe ishte nje sukses i madh Ky sukses i dha atij motivimin per te vazhduar me nje tjeter album me 2016 me titullin Le migliori Ndonese ky album doli ne nentor ai ishte albumi me i shitur ne Itali Ne dhjetor 2017 doli nje tjeter album me permbledhjen e kengeve te dikurshme me nje titull te ri Evap figure idattachment84847 classwp-caption aligncenterimg classsize-full wp-image-84847 td-animation-stack-type0-2 srchttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Me-kC3ABngC3ABtaren-Minajpg sizesmax-width 940px 100vw 940px srcsethttpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Me-kengetaren-Minajpg 940w htpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Me-kengetaren-Mina-300x169jpg 300w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Me-kengetaren-Mina-768x432jpg 768w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Me-kengetaren-Mina-746x420jpg 746w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Me-kengetaren-Mina-640x360jpg 640w httpwwwamericaneyealwp-contentuploads201801Me-kengetaren-Mina-681x383jpg 681w alt width940 height529 figcaption classwp-caption-textMe kengetaren Minafigcaptionfigure pSi producent filmi sivjet Celentano me rastin e 80 vjetorit do te sjelle ne ekran filmin me animacion Adriano Nje bocet ne faqen e internetit te firmes se tij te le te kuptosh qe ne kete film nuk do te mungojne aksioni dhe pasioni Por klipi publicitar nuk nxjerr me shume ne pah se sa autobiografik mund te jete filmi Sidoqofte protagonisti multiplikativ eshte shume i ngjashem me te riun Celentanop pp <![CDATA[Coutinho deshiron vetem Barcen paguan 15 mln euro nga xhepi per tu veshur blaugrana]]> 2018-01-20T16:42:31+00:00 2018-01-20T16:42:31+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1048108693/titulli/Coutinho-deshiron-vetem-Barcen-paguan-15-mln-euro-nga-xhepi-per-tu-veshur-blaugrana pMerkato e futbollit rezervon gjithnje edhe projekte te klubeve qe per nga kohezgjatja e tyre tingellojne si saga te mirefilltap pI tille eshte edhe rasti i Barcelones dhe tentatives per te arritur sherbimet e Philipe Coutinhos operacion qe nisi qe veren e shkuar e qe pa disa levizje te rendesishme te katalasnave drejt klubit anglez te Liverpoolit me qellimin per te transferuar sulmuesin brazilian ne Camp Noup pPjesa tjeter eshte histori e njohur me The Reds qe refuzuan kategorikisht ofertat e blaugranave por duke lene te hapur nje marreveshje me lojtarin e tyre 25-vjecar i cili kerkon largimin me cdo kusht Situata e krijuar ka arritur deri aty sa vete Coutinho eshte i gatshem te paguaje nga financat e tij 15 milione euro vetem e vetem qe operacioni te kete driten jeshilep pSic zbulon Mundo Deportivo lojtari preferon ta mbylle ne kete menyre marreveshjen mes paleve Kjo afron edhe me shume ciftin Barcelona-Coutinhop pLiverpooli i ka kerkuar Barces te beje nje tjeter sforco per ta cuar ne 160 milione euro oferten e tyre por katalanasit nuk kane reaguar duke i qendruar ofertes fillestare prej 110 milione eurosh plus 40 milione bonuse Ketu ne skene hyn Coutinho qe i ka komunikuar paleve se do te paguaje ai vete 15 milione euro ose me sakte nuk do te marre nga klubi angelz kete shifer nga paga qe i takon me qellim qe The Reds te mos kene me asnje pretekst per te refuzuar tratativenp pNje levizje e papritur por qe shpreh bindshem vulnetin e te riut te talentuar per te mbajtur veshur fanellen e Barces Nga ana e saj te Barcelona duke u sensibilizuar nga gjesti afektiv i Coutinhos ne raport me ta jane shprehur te gatshem ta rimbursojne ate qe ne diten e pare te angazhimit zyrtar me tap pTashme te gjithe komponentet flasin pro ketij transferimi qe do ti jape fund nje prej operacioneve me te perfolura te merkatosp pp - Arkiva Shqiptare e Lajmeve