Lajme nga Kryeministria-e-Kosoves 2020-07-08T13:40:11+00:00 Zend_Feed_Writer http://www.example.com A Brahaj mandi@shqiperia.com http://www.shqiperia.com.com <![CDATA[Kryeministri Isa Mustafa priti anetarin e Bundestagut Gjerman Metin Hakverdi]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047867447/titulli/Kryeministri-Isa-Mustafa-priti-anetarin-e-Bundestagut-Gjerman-Metin-Hakverdi pbr Kryeministri i Republikes se Kosoves Isa Mustafa priti sot ne takim anetarin e Bundestagut Gjerman Metin Hakverdi i cili shoqerohej nga ambasadorja gjermane ne Kosove Angelika Viets me bashkepunetore br br Gjate takimit kryeministri Mustafa theksoi perkushtimin e Qeverise se Kosoves per zhvillim te qendrueshem ekonomik punesim dhe mireqenie sundim te ligjit si dhe agjenden integruese euroatlantike e reformat tjera thelbesore si pjese e zhvillimit te venditbr br Duke folur per angazhimin e Qeverise per proceset integruese dhe permbushjen e kritereve te kerkuara kryeministri Mustafa tha se Kosova tashme pret nenshkrimin e Marreveshjes se Stabilizim Asociimit dhe liberalizimin e vizave per qytetaret e Kosoves br br Kryeministri Isa Mustafa shprehu mirenjohjen e popullit dhe te Qeverise se Kosoves per perkrahjen e vazhdueshme te Gjermanise duke theksuar perkushtimin per fuqizimin e metejshem te marredhenieve bilaterale dhe partneritetit strategjik me Gjermanine br br Anetari i Bundestagut Gjerman Metin Hakverdi vleresoi progresin qe po arrihet ne Kosove br br Hakverdi po ashtu shprehu perkrahje per rrugen integruese evropiane te Kosoves si dhe per proceset tjera te rendesishme qe lidhen me zhvillimin ekonomik dhe social ne Kosove br br Gjate takimit u bisedua edhe per zhvillimet tjera aktuale ne Kosove dhe me gjerebr br p <![CDATA[Kryeministri Isa Mustafa priti ambasadoren e Holandes Gerrie Willems]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047867446/titulli/Kryeministri-Isa-Mustafa-priti-ambasadoren-e-Holandes-Gerrie-Willems pstrongPrishtine 9 tetor 2015strongbr br Kryeministri i Republikes se Kosoves Isa Mustafa priti ne takim njoftues ambasadoren e Mbreterise se Holandes ne Kosove Gerrie Willemsbr br Gjate takimit kryeministri Mustafa e informoi ambasadoren per progresin ne Kosove duke theksuar prioritetet e Qeverise per zhvillim ekonomik sundim te ligjit dhe avancimin e proceseve tjerabr br Kryeministri Isa Mustafa e falenderoi ambasadoren per perkrahjen qe Holanda ka dhene per Kosoven duke kerkuar vazhdimin e mbeshtetjes per proceset integruese ne BE duke filluar nga nenshkrimi i MSA-se dhe liberalizimi i vizavebr br Kryeministri Mustafa shprehu perkushtimin e Qeverise per thellimin e bashkepunimit me Holanden duke theksuar mundesite e shkembimeve dhe investimeve nga ana e bizneseve holandeze ne Kosovebr br Ambasadorja e Holandes Gerrie Willems falenderoi kryeministrin Mustafa per pritjen duke theksuar angazhimin e saj gjate misionit ne Kosove per thellimin e metejme te bashkepunimit ndermjet dy shtetevebr br Ambasadorja Willems po ashtu vleresoi te arriturat ne Kosove duke shprehur perkrahjen e Holandes per proceset ne Kosove br p <![CDATA[Ne Bruksel u mbajt takimi i radhes i dialogut teknik]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047867445/titulli/Ne-Bruksel-u-mbajt-takimi-i-radhes-i-dialogut-teknik pstrongPrishtine 10 tetor 2015strongbr br Delegacioni i Republikes se Kosoves i udhehequr nga ministrja per Dialog Edita Tahiri qendroi dje ne Bruksel ku mori pjese ne takimin e radhes te dialogut teknik ne lidhje me procesin e zbatimit te disa prej marreveshjeve ku jane shenuar ngecje dhe vonesa ne proces Ky takim ishte vazhdim i bisedimeve te filluara me 28 dhe 29 shtator ne te cilat kishte pasur disa perparime por qe ishte vleresuar nevoja per te precizuar me tej hapat drejt pershpejtimit te procesit te zbatimit Temat kryesore ishin Levizja e Lire Diplomat funksionimi i Zyrave Nderlidhese dhe kthimi i dokumenteve kadastrale nga Serbia Bisedimet u ndermjetesuan nga BE perkatesisht Sherbimi per Pune te Jashtme i Bashkimit Evropianbr br Tema kryesore ishte levizja e lire perkatesisht zbatimi i reciprocitetit ne ceshtjet e tabelave te regjistrimit te automjeteve Ministrja Edita Tahiri me kete rast rikonfirmoi qendrimin e Qeverise se Kosoves per ta zbatuar reciprocitetin ne ceshtjen e tabelave te automjeteve ku njoftoi se afati i fundit do te jete fundi i tetorit Ministrja Tahiri mes tjerash theksoi se pala e Kosoves ka vendosur ta shfrytezoje te drejten per reciprocitet qe sigurohet nga Marreveshja e levizjes se lire e vitit 2011 duke potencuar se ne qofte se Serbia nuk i heq tabelat prova per automjetet e Kosoves me tabelat RKS atehere Kosova do aplikoje masa reciproke ndaj automjeteve qe vijne nga Serbia Po ashtu ajo tha ky reciprocitet do te perfshije edhe pagesat administrative per keto tabela si dhe dokumentin hyrje - dalje per qytetaret e Serbise Lehtesimi i levizjes se lire eshte ne interes te qytetareve prandaj Serbia eshte dashur ta beje nje gje te tille duke hequr keto pengesa por nese kjo gje nuk do te ndodh atehere ne do te jemi te shtrenguar qe ta zbatojme reciprocitetin tha ajobr br Per ceshtjen e njohjes reciproke te diplomave universitare mes dy shteteve ne takimin e kaluar ishte arritur nje marreveshje me te cilen eshte hapur rruga e zhbllokimit te zbatimit te marreveshjes per diploma te vitit 2011 por te cilen Serbia nuk e kishte zbatuar asnjehere Ne takimin e djeshem u dakordua qe zbatimi te filloi ne fund te tetorit dhe sipas marreveshjes ne periudhen prej 5 muajsh duhet te njihen te gjitha diplomat qe jane ne pritje te njohjes rreth 400 prej tyre Ne te njejten kohe Kosova do te beje njohjen e 14 diplomave qe jane ne pritje Risi e marreveshjes se arritur eshte qe njohja e diplomave eshte zgjeruar pra krahas njohjes se diplomave univeristare bachelor master dhe doktorature do te njihen edhe diplomat e shkollave te mesme dhe shkollave vokacionalekualifikuese te te gjitha niveleve sipas standardeve evropiane Ne kete takim ministrja Tahiri ngriti ceshtjen e qendrimit bllokues te Serbise per tekstet shkollore qe Qeveria e Kosoves i ka derguar per shqiptaret e lugines se Presheves duke theksuar se bashkepunimi per ceshtjet e dijes dhe te shkollimit eshte ne interesin e te gjitheve dhe vleresoi si shenje jocivilizuese bllokimet e Serbise duke theksuar se do zbatohet reciprociteti nga ana e Kosovesbr br Rreth ceshtjes se kthimit te dokumenteve kadastrale nga Serbia eshte theksuar se Kosova duhet ta miratoj sa me shpejte ligjin per Agjencine teknike per Krahasim dhe Verifikim te Prones sepse kjo do ta hap rrugen per kthimin e dokumenteve kadastrale qe i ka marre Serbia gjate luftes Po ashtu u kerkua edhe nga Serbia qe te pershpejtoje procesin e pergatitjeve per kthimin e tyrebr br Ndersa ne kuader te bisedimeve per Zyrat Nderlidhese ne te dyja shtetet u arrit pajtimi qe te rriten hapesirat dhe stafi i tyre ku BE u zotua qe te ofroj hapesire me shume per to duke qene se zyrat nderlidhese jane ne kuader te zyrave te BE-se ne dy vendet Gjithashtu kishte dakordim qe te kete nje bashkepunim me te mire mes zyrtareve nderlidhes dhe qeverive perkatese te vendeve pritese si dhe lehtesime ne trajtimin e kerkesave per vizita por me kusht qe zyrtaret qe bejne vizita ne shtetin tjeter te respektojne parimet e dialogut te Brukselit per normalizimin e marredhenieve mes dyja shteteve Ne kete kuader ne vijim do te intensifikohen angazhimet qe kryeministri i Republikes se Kosoves Isa Mustafa ta pres zyrtarisht ne takim zyrtarin nderlidhes te Serbise ne Kosove dhe kryeministri i Serbise z Vucic ta pres zyrtarin nderlidhes te Republikes se Kosoves ne Serbibr Delegacioni i Republikes se Kosoves i kryesuar nga ministrja per Dialog Edita Tahiri kishte ne perberje Dren Zeka keshilltar kryesor politik i ministres Edita Tahiri dhe koordinator ne dialog Driton Gashi Sekretar i Pergjithshem MPB Kreshnik Gashi Sekretar i Pergjithshem MPJ Xhelal Shaqiri drejtor politik MPJ Valdet Sadiku Ambasador ZN ne Serbi Qemajl Marmullakaj Drejtor ZPS dhe koordinator ne dialog br p <![CDATA[Kryeministri Isa Mustafa ngushelloi Qeverine turke pas sulmit terrorist ne Ankara]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047867444/titulli/Kryeministri-Isa-Mustafa-ngushelloi-Qeverine-turke-pas-sulmit-terrorist-ne-Ankara pstrongPrishtine 10 tetor 2015strong br br Kryeministri i Republikes se Kosoves Isa Mustafa i ka derguar nje telegram kryeministrit te Turqise Ahmet Davutoglu duke i shprehur ngushellimet me te sinqerta pas sulmit terrorist ne Ankara i cili la te vdekur dhjetera njerez dhe qindra te tjere u plagosen br br Ne telegram kryeministri Mustafa shpreh pikellimin e popullit dhe te Qeverise se Kosoves duke bashkendjere dhembjen me familjaret e viktimave me popullin dhe me Qeverine turke ne keto momente te veshtirabr br Kryeministri Isa Mustafa shpreh solidaritetin e Republikes se Kosoves me Republiken e Turqise duke theksuar perkushtimin e Qeverise se Kosoves ne angazhimet e perbashketa te botes demokratike te udhehequra nga SHBA-te ne luften kunder te gjitha formave te ekstremizmit te dhunshem dhe akteve terroriste nga kushdo qe kryhen ato br p <![CDATA[Kryeministri Isa Mustafa priti shefin e zyres sllovake Lubomir Batary]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047866748/titulli/Kryeministri-Isa-Mustafa-priti-shefin-e-zyres-sllovake-Lubomir-Batary pstrongPrishtine 8 tetor 2015strongbr br Kryeministri i Republikes se Kosoves Isa Mustafa priti sot ne takim shefin e Zyres Nderlidhese te Sllovakise ne Kosove Lubomir Batarybr br Gjate takimit kryeministri Mustafa e njoftoi per te arriturat ne Kosove dhe perkushtimin e Qeverise se Kosoves per zhvillimin e gjithanshem te venditbr br Kryeministri Isa Mustafa shprehu gatishmerine e Qeverise se Kosoves per zgjerimin e bashkepunimit me Sllovakine duke kerkuar vazhdimin e perkrahjes per proceset integruese evropiane te Kosovesbr br Shefi i Zyres Nderlidhese te Sllovakise ne Kosove Lubomir Batary e falenderoi kryeministrin Mustafa per bashkepunimin e ofruar duke shprehur perkrahjen e metejshme te Sllovakise per proceset integruese evropiane te Kosovesbr br p <![CDATA[Kryeministri Isa Mustafa priti ambasadoren e Finlandes Anne Huhtamaki]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047866747/titulli/Kryeministri-Isa-Mustafa-priti-ambasadoren-e-Finlandes-Anne-Huhtamaki pbr Kryeministri i Republikes se Kosoves Isa Mustafa priti sot ne takim njohes ambasadoren e Finlandes ne Kosove Anne Huhtamaki br br Gjate takimit kryeministri Mustafa e njoftoi ambasadoren per zhvillimet ne Kosove dhe per prioritetet e Qeverise se Kosoves per avancimin e gjithanshem te proceseve br br Kryeministri Isa Mustafa vecoi perkushtimin e Qeverise ne proceset integruese evropiane per liberalizimin e vizave dhe nenshkrimin e MSA-se si dhe anetaresimin e Kosoves ne UNESCO e organizata te tjera nderkombetare br br Ne kete kontekst kryeministri Mustafa e falenderoi ambasadoren per perkrahjen e Finlandes ne keto procese duke shprehur perkushtimin e Qeverise se Kosoves per zgjerimin e metejshem te bashkepunimit bilateral br br Ambasadorja e Finlandes ne Kosove Anne Huhtamaki pergezoi kryeministrin Mustafa per progresin ne Kosove br br Ambasadorja Huhtamaki po ashtu shprehu mbeshtetjen e metejshme te Finlandes per proceset integruese evropiane te Republikes se Kosovesbr br p <![CDATA[Komunikate per Media]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047862947/titulli/Komunikate-per-Media pbr Qeveria e Republikes se Kosoves shpreh keqardhje per dhunen qe nje grup i deputeteve te opozites perdori sot ne seancen e Kuvendit te Republikes se Kosoves ku per pasoje disa deputete moren lendime dhe kerkuan ndihme mjekesorebr br Perkunder kushteve ekstreme te krijuara nga dhuna e manifestuar nga ky grup i deputeteve opozitare megjithate fale vendosmerise dhe perkushtimit demokratik te shumices parlamentare sot ne Kuvend u miratuan disa projektligje me rendesi per jeten e qytetareve te propozuara nga Qeveria e Kosoves br br Qeveria e Republikes se Kosoves i ben thirrje grupit te deputeteve opozitare te cilet me sjelljet e tyre te dhunshme ne vecanti sot tejkaluan cdo kufi te sjelljes institucionale dhe demokratike qe ti japin fund dhunes dhe cfaredo veprimi ne kundershtim me interesat vitale te qytetareve te shtetit si dhe partneritetin e cmuar te Republikes se Kosoves me SHBA-te dhe vendet e BE-se br br Qeveria e Republikes se Kosoves perkunder ketyre rrethanave mbetet e perkushtuar per te permbushur obligimet e saj ligjore dhe kushtetuese si dhe per te qene pjese aktive e cdo debati parlamentar i cili do ti kontribuonte zhvillimit ekonomik shtetit ligjor dhe proceseve integruese euroatlantike te vendit br p <![CDATA[Qeveria e Kosoves zhvilloi mbledhjen e 52-te]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047860481/titulli/Qeveria-e-Kosoves-zhvilloi-mbledhjen-e-52-te pQeveria e Republikes se Kosoves e drejtuar nga kryeministri Isa Mustafa ka zhvilluar mbledhjen e rregullt ne te cilen ka miratuar vendime nga pergjegjesite e saj kushtetuese dhe ligjorebr br Gjate mbledhjes kryeministri Isa Mustafa ka njoftuar per viziten e zhvilluar ne Nju Jork nga 26 deri me 1 tetor ku pjese e delegacionit kane qene edhe zevendeskryeministri i pare njeheresh ministri i Jashtem Hashim Thaci ministri i Integrimit Evropian Bekim ollaku dhe ministri i Brendshem Skender Hyseni br br Kryeministri tha se ne takimet ne Nju Jork delegacioni qeveritar i sivjetshem ka qene ne numer me i vogel ne krahasim me ato te viteve te kaluara Ne atje kemi pas kontakte me perfaqesues te administrates te Shteteve te Bashkuara te Amerikes kemi pas kontakte me perfaqesues te Bashkimit Evropian dhe po ashtu me shtete te ndryshme Kemi marre pjese ne Samitin Global te Lidereve ne Luften kunder ISIS-it dhe Ekstremizmit te Dhunshem me ftese te presidentit te Shteteve te Bashkuara te Amerikes Ftesen e kam pas une ka qene edhe zevendeskryeministri Thaci dhe ministri i Brendshem Hyseni Jemi trajtuar ne menyre te barabarte sikurse edhe te gjitha vendet tjera ne seline e Kombeve te Bashkuara tha kryeministri br br Kryeministri Mustafa po ashtu beri te ditur se ne kuader te takimeve me administraten e SHBA-ve jane takuar me zevendes sekretarin amerikan Antony J Blinken ndihmes sekretaren Victoria Nuland dhe ndihmes sekretarin Hoyt Yee Kemi biseduar per shume ceshtje Nje nder ceshtjet qe e kemi shprehur gati ne te gjitha takimet ka qene anetaresimi jone ne UNESCO Kemi biseduar po ashtu edhe per perkrahjen e tyre sa i perket liberalizimit te vizave Kemi biseduar lidhur me anetaresimin e Kosoves ne INTERPOL per procese tjera euroatlantike dhe po ashtu kemi biseduar per perkrahjen e tyre lidhur me transformimin e FSK-se ne Forca te Armatosura te Kosoves Kemi takuar po ashtu edhe perfaqesues te vendeve te ndryshme Jemi takuar me presidentin e Bullgarise me kryeministrin e Turqise me kryeministrin e Luksemburgut me ministrin e Jashtem te Norvegjise i cili ka qene shef i delegacionit atje me ministrin e Jashtem te Greqise me ministrin e Jashtem te Zvicres Kemi pas po ashtu takime edhe me sekretarin per Marredhenie me Shtete te Selise se Shenjte ne Nju Jork beri te ditur kryeministri duke theksuar se edhe zevendeskryeministri Thaci ka marre pjese ne takime te vecanta me vendet e Ballkanit Perendimor me ato te A5-shit dhe po ashtu edhe me grupe te ndryshme br br Kryeministri Mustafa po ashtu ka bere te ditur se gjate vizites jane takuar edhe me sekretarin e Organizates se Bashkepunimit Islamik ku eshte kerkuar qe te gjitha shtetet e ketyre organizatave ta njohin pavaresine e Kosoves dhe qe te perkrahin anetaresimin e Kosoves ne UNESCObr br Sa i perket takimeve me perfaqesues te BE-se kemi takuar presidentin e Keshillit Evropian Donald Tusk me perfaqesuesen e larte te BE-se Federica Mogherini dhe komisionerin e BE-se per Migrim dhe eshtje te Brendshme dhe Shtetesi Dimitris Avramopoulos me te cilin kryesisht kemi kembyer ceshtjet qe kane te bejne me MSA-ne me liberalizimin e vizave dhe me proceset e integrimeve tona edhe ceshtjet qe kane te bejne me dialogun me Serbine dhe proceset e ketij dialogu Mund tiu them se kemi marre perkrahjen e te gjitheve edhe te administrates se SHBA-ve per proceset te cilat ne i kemi kapercyer ketu edhe sa i perket vendimit per Gjykaten Speciale edhe sa i perket demarkacionit te kufirit me Malin e Zi edhe kater marreveshjeve te cilat ne i kemi arritur ne Bruksel me 25 gusht te ketij viti theksoi kryeministri br br Kryeministri Mustafa po ashtu ka thene se eshte paralajmeruar se se shpejti do te ndodh nenshkrimi i Marreveshjes per Stabilizim Asociim dhe se ne momentin kur jepet vleresimi se jane plotesuar te gjitha kushtet teknike sa i perket liberalizimit te vizave do te merret vendimi politik per caktimin e dates per liberalizim Mund tiu them se sipas vleresimeve tona por edhe te komisionit i cili e ka bere vleresimin ne kemi plotesuar plotesisht 87 kritere prej 95 sa jane Kane mbetur 8 te cilat i kemi plotesuar gati ne shumicen prej tyre por kane mbetur qe te perplotesohen krejtesisht Ne kemi pas nje bisede ketu me perfaqesuesit e institucioneve tek te cilat bien edhe keto kritere edhe te ministrive te caktuara te Qeverise se Republikes se Kosoves Ministrise se Puneve te Brendshme Ministrise se Integrimeve Evropiane Ministrise se Drejtesise pastaj kryeprokurorin kryetarin e Keshillit Gjyqesor te Kosoves drejtorin e Policise dhe jemi marre qe te gjitha keto institucione te punojne ne menyre qe deri me daten 30 nentor ne ti perfundojme teresisht te gjitha kriteret qe shtrohen para nesh sa i perket liberalizimit te vizave Une ju garantoj qe do te punohet shume per kete dhe do te arrijme qe gjate kesaj periudhe te mos kete asnje verejtje sa i perket edhe ketyre ceshtjeve qe kane mbetur qe me teper jane ceshtje teknike te cilat do ti realizojme dhe do ti adresojme se shpejti Une jam i bindur qe nuk ka mandej asnje arsyetim qe Bashkimi Evropian perkatesisht institucionet e BE-se te mos reflektojne ne daten e liberalizimit te vizave per Kosoven br br Kabineti qeveritar me tutje ka miratuar Strategjine Sektoriale te Transportit Multimodal 2015-2025 dhe Planin e veprimit 5 vjecar Kjo Strategji parasheh modelet e zhvillimit te infrastruktures se transportit realizimi i te cilave do te beje qe Republika e Kosoves te kete nje infrastrukture te zhvilluar te transportit e njekohesisht te kete qasje me te lehte ne tregjet nderkombetare te mallrave te sherbimeve dhe ne tregjet e punesbr br Ne mbledhjen e sotme eshte miratuar edhe vendimi per Nismen e lidhjes se marreveshjes se Transportit Ajror ne mes te Qeverise se Republikes se Kosoves dhe Shtetit te Kataritbr br shte miratuar edhe nisma per lidhjen e marreveshjes plotesuese nderkombetare ne vlere prej kater 4 milione euro me Banken Gjermane per Zhvillim KfW per financimin e projektit Permiresimi i sistemit te ngrohjes komunalebr br Vendimi per ndarjen e mjeteve financiare per ekzekutimin e vendimeve Pnr 6902014 te dates 01062015 dhe Enr 2122009 te dates 16122014 per demet e shkaktuara nga trazirat e dates 17 dhe 18 mars 2004 si dhe vendimi per ndarjen e mjeteve financiare per Komunen e Shterpces per ekzekutimin e vendimit Pnr 762014 te dates 25062014 jane shtyre per trajtim ne nje mbledhje tjeter br br U aprovua vendimi per ndarjen e mjeteve financiare per Ministrine e Arsimit Shkences dhe Teknologjise per demet e shkaktuara nga zjarri ne shkollen fillore Shefki Kuleta ne fshatin Halabak Komuna e Podujeves dhe blerje te inventarit per shkolla br br Qeveria ka marre vendim per ndarjen e mjeteve financiare per mbulimin e minusit ne paga per muajin Shtator 2015 per komunat Mitrovice e Veriut Kllokot Junik dhe Zubin Potok br br Ministri i Komuniteteve dhe Kthimit ka prezantuar raportin per pjesemarrjen ne konferencen e dyte rajonale e zhvilluar me 21 dhe 22 shtator 2015 ne Malin e Zi Konferenca eshte organizuar nga OSCE dhe eshte mbeshtetur nga UNHCRbr br Ministri pa portofol Rasim Demiri ka informuar kabinetin per viziten e tij ne Turqi dhe takimet e zhvilluara atjebr br p <![CDATA[Njoftim per Media]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047860480/titulli/Njoftim-per-Media pbr Qeveria e Republikes se Kosoves ka paraqitur sot prane Bashkimit Evropian Raportin mbi rrjedhat e dialogut te Brukselit dhe procesin e zbatimit te marreveshjeve per periudhen mars 2015 - shtator 2015br br Ne kete Raport te nenshkruar nga ministrja Edita Tahiri njeheresh kryenegociatore ne dialogun teknik te Brukselit paraqitet vleresimi i Qeverise se Republikes se Kosoves per progresin dhe sfidat e procesit te Dialogut te Brukselit dhe zbatimit te marreveshjeve per normalizimin e marredhenieve ndershteterore mes Republikes se Kosoves dhe Serbise Ne kete raport periodik paraqitet gjendja ne te gjitha marreveshjet e arritura deri tash ne Bruksel ku vecohen perparimet ngecjet dhe sfidat per tejkalimin e tyre Raporti analizon faktoret qe kane ndikuar ne rezultatet ku ne menyre te vecante potencohen shkeljet dhe vonesat qe i ka bere Serbia ne kete proces br Marreveshjet e arritura perfshijne tema te tilla si drejtesia shperberja e mbrojtjes civile asociacioni heqja e barrikades nga ura mbi lumin Iber ne Mitrovice dhe policat e sigurimit te automjeteve Gjithashtu ka pasur dy marreveshje plotesuese per energji dhe telekom me qellim te riavancimit ne drejtim te zbatimit te marreveshjeve perkatese te vitit 2013 Tema e vetme dhe me e rendesishme qe ka mbetur per tu pajtuar ne kete faze te dyte te dialogut eshte largimi i strukturave paralele te Serbise nga Kosovabr br Te gjeturat e ketij raporti tregojne per nje progres te mire ne fusha te ndryshme te tilla si drejtesia shperberja e mbrojtjes civile policat e sigurimit te automjeteve ndersa ne fushat e tjera duket se progresi eshte i kufizuar Marreveshjet e arritura me 25 gusht 2015 per energjine kodin telefonik per Kosoven asociacionin dhe heqjen e barrikades jane ne fazen fillestare te zbatimitbr br Procesi i zbatimit vazhdon te perballet me sfida dhe paradokse qe pengojne zbatimit efektiv dhe te plote te marreveshjeve Me kete rast deshiroj te theksoj ketu paradoksin kryesor qe vjen nga qasja e dyshimte e Serbise ne kete dialog Kjo per shkak se Serbia nga njera ane punon per zbatimin e marreveshjeve te Brukselit ndersa nga ana tjeter vazhdon te mbeshtese strukturat e saj ilegale paralele ne Kosove Kjo qasje e demshme e Serbise ka cuar ne nje situate paradoksale ku te dy strukturat si ajo legale dhe ashtu edhe ajo ilegale komunale veprojne ne pjesen veriore te Kosoves dhe me gjere Prandaj Serbia paraqet veten para BE-se si pale qe po respekton marreveshjet e Brukselit ndersa ne terren ajo ende vazhdon nderhyrjet ne Kosovebr br Qeveria e Kosoves e ka njoftuar BE-ne per paradokset e lartpermendura ku me crast e ka qartesuar se krijimi i asociacionit nuk mund te ndodh para se Serbia te largoj plotesisht strukturat e saj ilegale ne Kosove BE-ja i eshte pergjigjur pozitivisht kesaj kerkese prandaj Grupi Punues trepalesh do te mblidhet ne Bruksel per te zgjidhur kete ceshtje Puna rreth hartimit te statutit te asociacionit dhe asaj per largimin e strukturave paralele do te zhvillohet paralelisht br br Qeveria e Kosoves deshiron te theksoje se zbatimi i marreveshjeve eshte ajo qe ka rendesi per suksesin e plote te ketij dialogu dhe ofron arsyetim per vazhdimin e sajbr br Konsiderojme se zbatimi i plote dhe i vertete i marreveshjeve te Brukselit dhe pa standarde te dyfishta mund te sjelle perparim real ne kete dialog Besojme se duhet te ruhet konsistenca dhe perpjekjet me qellim qe te arrihet me shume progres ne kete proces te rendesishem te marredhenieve te fqinjesise se mire e qe ndihmon te dyja shtetet ne rrugen e tyre drejt BE-se dhe perforcon paqen dhe stabilitetin ne rajonbr br Qeveria e Kosoves ka demonstruar perkushtim te qarte dhe aktiv per dialogun e Brukselit dhe ne zbatimin efektiv te marreveshjeve Republika e Kosoves ka bere progres te konsiderueshem dhe te matshem ne reformat evropiane dhe euro-atlantike Prandaj presim perparim te merituar konkret per Kosoven ne procesin e integrimit ne BE Kosova pret nga BE-ja sa me shpejt te jete e mundur te marre vendimin per nenshkrimin e Marreveshjes se Stabilizim Asociimit MSA me Kosoven dhe per liberalizimin e vizave per qytetaret e Kosovesbr br Qeveria e Kosoves vlereson larte rolin e Bashkimit Evropian dhe ne vecanti Sherbimin Evropian per Veprim te Jashtem EEAS ne lehtesimin e dialogut si dhe mbeshtetjen e plote dhe aktive te SHBA-se ne kete dialog si dhe rritjen e vazhdueshme te mbeshtetjes qe vjen nga Gjermania dhe vendet e tjera te BE-sebr br Raporti eshte publikuar ne uebfaqen zyrtare te Zyres se Kryeministrit nen linkunbr br httpwwwkryeministri-ksnetrepositorydocsKosovoReportonstateofplayinBrusselsDialogue061015-signedpdfbr p <![CDATA[Kryeministri Isa Mustafa Fermeret kosovare te pergatiten per tregun e Bashkimit Evropian]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047859910/titulli/Kryeministri-Isa-Mustafa-Fermeret-kosovare-te-pergatiten-per-tregun-e-Bashkimit-Evropian pbr Kryeministri i Republikes se Kosoves Isa Mustafa mori pjese ne manifestimin tradicional Dita e Mjedres qe organizohet nga Komuna e Podujeves ne bashkepunim me Agjencine Amerikane per Zhvillim Nderkombetar USAID dhe shoqaten Mjedra e Llapitbr br Para shume te pranishmeve ne kete manifestim kryeministri Mustafa theksoi se kjo dite tregon perkushtimin e njerezve te kesaj ane dhe suksesin e programit qeverises lokal e perkushtimin e qeverise qendrore qe zhvillimit ekonomik dhe bujqesise ti jepet perparesi kryesore br Qeveria ka rritur subvencionet per fushen e bujqesise dhe poashtu ka percaktuar prioritetet ne kete fushe tek pemet drufrutore tek sektori i pemeve manore tek sera dhe ruajtja e perimeve Kultivimi i mjedres jo vetem ketu por edhe ne komunat tjera dhe ne trevat tjera eshte bere tani nje prioritet eshte bere nje brend teper i rendesishem qe perfaqeson jo vetem cilesite e kesaj pjese jo vetem klimen dhe token shume te pershtatshme por tregon poashtu per njerez te vyeshem per njerez qe deshirojne te jetojne nga toka e tyre per njerez qe ardhmerine e tyre deshirojne ta kene ketu dhe zhvillimin e tyre deshirojne ta reflektojne ne Kosove tha kryeministri br Kryeministri Isa Mustafa po ashtu beri te ditur se Qeveria e Republikes se Kosoves po merr masa qe te krijoje kushte qe bujqesia te kete perparesi te hiqen barrierat tregtare me vendet ne rajon per prodhime bujqesore qe te krijohet infrastrukture e nevojshme per uljen e subvencionimin e normave te interesit qe te sigurohet tregu i brendshem dhe tregu i jashtem te promovohet marketingu i produkteve bujqesore dhe agroushqimore dhe poashtu te sigurohet ofrimi i sherbimeve keshillimore per bujqesi per kete fushe Jemi te interesuar qe te terheqim sa me shume investitore te jashtem Falenderojme USAID-in i cili gjithmone ka perkrahur keto projekte ne kete Komune jo vetem ne fushen e bujqesise sepse ne kemi qene deshmitar edhe te fushave tjera te perkrahura nga USAID-i dhe deshirojme qe shembullin e USAID-it ta kene edhe ta percjellin edhe organizatat e tjera ne menyre qe kontributi dhe efektet te jene direkte tha kryeministribr Duke iu referuar nenshkrimit te Marreveshjes per Stabilizim Asociim qe pritet te ndodhe se shpejti kryeministri Mustafa tha se me kete marreveshje sektori i bujqesise do te hyje ne nje faze te re te zhvillimit dhe te avancimit duke kerkuar nga fermeret e Podujeves por edhe te Kosoves te pergatiten per tregun e Bashkimit Evropian dhe te pergatiten per prodhime moderne dhe konkurruese Ky prodhim per neve eshte shume i rendesishem por deshirojme qe mos te mbetet vetem si prodhim primar te kemi edhe perpunimin e mjedres ketu Te kemi edhe perpunimin e produkteve tjera bujqesore ne menyre qe permes kesaj ne te arrijme efektet e zevendesimit te importimit te produkteve bujqesore dhe te arrijme poashtu efektin ne zhvillimin e bujqesise dhe shtimit ekonomik Une ju uroj shume suksese per punen qe e keni bere dhe poashtu ju premtoj se do ta keni perkrahjen e plote te Qeverise se Republikes se Kosoves ne keto aktivitete shume te rendesishme per ne tha kryeministri Isa Mustafabr br Kryetari i Komunes se Podujeves Agim Veliu theksoi se investimi ne fushen e kultivimit te frutave malore ne pergjithesi e te mjedres ne vecanti perkon me programin per zhvillim ekonomik lokal i mbeshtetur nga qytetaret Sot Komuna e Podujeves jo vetem qe eshte pike referente ne Kosove per mjedren por mjedra e Llapit eshte bere brend i njohur i Kosoves Fale perkushtimit te fermereve llapjan bashkepunimit me USAID-in dhe Ministrine e Bujqesise Pylltarise dhe Zhvillimit Rural ne Komunen e Podujeves sot kemi nje harte plotesisht te re te plantacioneve te mbjella me mjeder Nga 35 hektare te mbjella ne vitin 2014 sot Komuna e Podujeves ka afer 200 hektare te mbjella me mjeder kurse vitin e ardhshem parashihen edhe 300 hektare tjere Vetem gjate vitit 2015 Komuna e Podujeves ka subvencionuar 30 fermere me 135 mije fidane cilesore te mjedres theksoi kryetari Veliu br Ai po ashtu ka theksoi se Komuna e Podujeves ka parapare fondin per subvencionim prej 100 mije euro per vitin 2016 duke bere ditur se gjate sezonit te vjeljes llogaritet qe jane punesuar mbi nje mije persona shtese br br Drejtori i Misionit te USAID-it ne Kosoves James Hope tha se kultivimi i mjedres eshte njera nder prodhimtarit me fitimprurese dhe me zhvillim me te hovshem ne Kosove dhe se ka nje interesim ne rritje ne tregjet nderkombetare per mjedrat qe rriten ne Kosove Pikerisht ky eshte edhe qellimi i punes zhvillimore qe bene USAID-it ketu ne Kosove se bashku me partneret e tij Ne synojme qe te krijojme nje sektor privat i cili do te prodhoje prodhime te kualitetit te larte dhe te gjeneroje vende te punes ketu Puna jone eshte mbeshtetja e vizionit te Ministrise se Bujqesise dhe planit te tyre per rritjen e bujqesise ketu dhe rrjedhimisht mbeshtesim Strategjine Zhvillimore te Qeverise se Kosoves e cila del nga kabineti i Kryeministrit theksoi Hope br br Mark Wood drejtor i Programit te USAID-it Zhvillimi i Bujqesor dhe Mundesite Rurale vleresoi rendesine e organizimit per here te dyte te Dites se Mjedres duke e cilesuar si nje ngjarje shume te rendesishme dhe shume te suksesshme br br Drejtori i Shoqates Mjedra e Llapit Shkelzen Shabani ka falenderuar kryeministrin Mustafa kryetarin e Komunes drejtorin e USAID-it dhe zevendesministrin e Bujqesise per perkrahjen e dhene Mbeshtetja juaj ka rol kyc per pune sa me te mbare te shoqates dhe fermereve te Podujeves u shpreh Shabanibr br br p <![CDATA[Kryeministri Isa Mustafa takoi raportuesin e Keshillit te Evropes per Kosoven Agustin Conde]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047856176/titulli/Kryeministri-Isa-Mustafa-takoi-raportuesin-e-Keshillit-te-Evropes-per-Kosoven-Agustin-Conde pbr Kryeministri i Republikes se Kosoves Isa Mustafa priti ne takim raportuesin e Asamblese Parlamentare te Keshillit te Evropes per Kosoven Agustin Condebr br Gjate takimit kryeministri Isa Mustafa theksoi progresin qe po arrihet ne Kosove duke shprehur perkushtimin e Qeverise se Republikes se Kosoves per zhvillimin ekonomik dhe forcimin e gjithanshem te shtetit br br Kryeministri Isa Mustafa po ashtu foli per angazhimin e Qeverise se Kosoves per avancimin e proceseve integruese te Kosoves ne Bashkimin Evropian dhe struktura tjera evropiane duke kerkuar mbeshtetjen e Keshillit te Evropes ne kete rruge br br Raportuesi i Asamblese Parlamentare te Keshillit te Evropes per Kosoven Agustin Conde duke iu referuar raportit te fundit per Kosoven vecoi aspektet qe lidhen me te drejtat e komuniteteve dhe integrimin e tyre ne institucionet e Kosovesbr br Kryeministri Isa Mustafa shprehu perkushtimin e Qeverise se Kosoves ne kete drejtim duke theksuar se Republika e Kosoves eshte shembulli me i mire ne rajon dhe me gjere ne kete drejtim br p <![CDATA[U mbajt takim pune per liberalizimin e vizave]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047852462/titulli/U-mbajt-takim-pune-per-liberalizimin-e-vizave pstrongPrishtine 5 tetor 2015strongbr br Kryeministri i Republikes se Kosoves Isa Mustafa ka zhvilluar sot nje takim pune me zevendeskryeministrin e pare njeheresh minister i Puneve te Jashtme Hashim Thaci ministrin e Integrimit Evropian Bekim ollaku ministrin e Brendshem Skender Hyseni ministrin e Drejtesise Hajredin Kuci kryeprokurorin e Shtetit Aleksander Lumezi kryesuesin e Keshillit Gjyqesor te Kosoves Enver Peci dhe drejtorin e Pergjithshem te Policise se Kosoves Shpend Maxhunibr br Gjate takimit u vendos qe keto institucione ne menyre te vazhdueshme te mbikeqyrin adresimin e rekomandimeve te mbetura per liberalizimin e vizave te cilat pritet te perfundohen deri ne fund te muajit nentorbr br Ne takim po ashtu u shpreh perkushtim i plote per adresimin e rekomandimeve pa humbur kohe ne menyre qe Bashkimi Evropian sa me shpejt te marr vendimin per liberalizimin e vizave per qytetaret e Republikes se Kosoves br br p <![CDATA[Kryeministri Isa Mustafa mbajti konference per media pas vizites ne Nju Jork]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047849449/titulli/Kryeministri-Isa-Mustafa-mbajti-konference-per-media-pas-vizites-ne-Nju-Jork pbr Kryeministri i Republikes se Kosoves Isa Mustafa mbajti te premten nje konference per media pas vizites ne Nju Jork ku nder te tjera mori pjese ne Samitin Global te Lidereve ne Luften Kunder ISIS-it dhe kunder Ekstremizmit te Dhunshem me ftese te presidentit te Shteteve te Bashkuara te Amerikes Barack Obamabr ustrongbr Fjala hyrese e kryeministrit Isa Mustafa ne konference strongubr br emPershendetje te gjitheveemp <![CDATA[Kryeministri Isa Mustafa uron kancelaren Angela Merkel ne Diten e Bashkimit te Gjermanise]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047849448/titulli/Kryeministri-Isa-Mustafa-uron-kancelaren-Angela-Merkel-ne-Diten-e-Bashkimit-te-Gjermanise pstrongPrishtine 3 tetor 2015strongbr br Kryeministri i Republikes se Kosoves Isa Mustafa ne 25 vjetorin e bashkimit te Gjermanise i ka derguar nje telegram urimi Kancelares Federale te Gjermanise Angela Merkelbr br Ne telegram kryeministri Isa Mustafa ne emer te Qeverise dhe te qytetareve te Republikes se Kosoves ka shprehur urimet me te perzemerta ne kete dite te shenuar historike per popullin gjerman Evropen e bashkuar dhe mbare boten demokratikebr br Duke vleresuar rolin qe pati rrezimi i Murit te Berlinit dhe Dita e Bashkimit te Gjermanise me 3 Tetor 1990 kryeministri Mustafa thekson se kjo eshte dite e shpreses dhe e triumfit te vlerave demokratike perendimore ne mbare Evropen dhe me gjerebr br Kryeministri Isa Mustafa po ashtu theksoi rendesine qe e paten per popullin e Kosoves ngjarjet qe quan ne bashkimin e Gjermanise te cilat frymezuan qytetaret e Kosoves qe me mjete demokratike te realizojne aspiratat e tyre per Liri Pavaresi dhe Demokraci e qe u kurorezuan me clirimin e Kosoves dhe shpalljen e shtetit te pavarur dhe sovran me 17 Shkurt 2008br br Ne kete dite historike kryeministri Mustafa shprehu mirenjohjen e perhershme te popullit te Kosoves per mbeshtetjen qe Gjermania ka dhene dhe po vazhdon te jap per Republiken e Kosoves duke theksuar perkushtimin e Qeverise se Kosoves per fuqizimin e bashkepunimit dhe partneritetit strategjik ndermjet dy vendeve br p <![CDATA[Kryeministri Isa Mustafa u takua me zevendes sekretarin e Shtetit te SHBA-ve Antony J Blinken]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047848784/titulli/Kryeministri-Isa-Mustafa-u-takua-me-zevendes-sekretarin-e-Shtetit-te-SHBA-ve-Antony-J-Blinken pbr Kryeministri i Republikes se Kosoves Isa Mustafa u takua ne Nju Jork me zevendes sekretarin e Shtetit te Shteteve te Bashkuara te Amerikes Antony J Blinkenbr br Gjate takimit ku ishin te pranishem edhe ndihmes sekretarja Amerikane e Shtetit per eshtje te Evropes dhe Euroazise Victoria Nuland zevendeskryeministri i pare njeheresh minister i Jashtem Hashim Thaci ministri i Brendshem Skender Hyseni dhe ministri i Integrimit Evropian Bekim ollaku u bisedua per marredheniet bilaterale si dhe mbeshtetjen e SHBA-ve per Republiken e Kosoves br br Zevendes sekretari Blinken pergezoi per lidershipin e fuqishem te Qeverise se Kosoves ne raport me proceset e rendesishme per Republiken e Kosoves dhe me gjere br br Zevendes sekretari Blinken vleresoi vendimet e fundit qe jane marre nga Republika e Kosoves lidhur me Gjykaten Speciale marreveshjet e arritura ne Bruksel si dhe marreveshjen per demarkacionin e kufirit me Malin e Zi br br Zevendes sekretari Blinken po ashtu shprehu perkrahjen e SHBA-ve per anetaresimin e Kosoves ne UNESCO ne INTERPOL nenshkrimin e MSA-se dhe proceset tjera integruese ne strukturat euroatlantike br br Zevendes sekretari i Shtetit i SHBA-ve Antony J Blinken pergezoi Republiken e Kosoves edhe per hapat e ndermarre ne luften kunder radikalizmit te dhunshem dhe terrorizmit duke perfshire miratimin e Ligjit per ndalimin e bashkimit ne konflikte te armatosura jashte territorit te Kosoves si dhe miratimin e Strategjise per parandalimin e ekstremizmit te dhunshem dhe radikalizmit qe shpie ne terrorizem duke e konsideruar Kosoven shembull ne rajon br br Kryeministri i Republikes se Kosoves Isa Mustafa theksoi perkushtimin e Qeverise se Kosoves per zhvillimin e vendit dhe avancimin e proceseve integruese euroatlantike br br Kryeministri Mustafa shprehu mirenjohjen e Qeverise dhe te qytetareve te Kosoves per perkrahjen e pazevendesueshme qe SHBA-te dhe presidenti Barack Obama po ofrojne per Republiken e Kosoves ne fuqizimin e subjektivitetit nderkombetar dhe aspektet tjerabr br Kryeministri Isa Mustafa po ashtu shprehu perkushtimin e Republikes se Kosoves per thellimin e bashkepunimit bilateral me SHBA-te si partneriteti kryesor strategjik i Republikes se Kosoves br p <![CDATA[Ministrja Tahiri u takua me Drejtoren e re per Ballkanin ne Sherbimin e Jashtem te BE-se]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047841276/titulli/Ministrja-Tahiri-u-takua-me-Drejtoren-e-re-per-Ballkanin-ne-Sherbimin-e-Jashtem-te-BE-se pstrongBruksel 01 tetor 2015strongbr br Ministrja per Dialog Edita Tahiri eshte takuar ne Bruksel me Drejtoren e re per Evropen Perendimore Ballkanin Perendimor dhe Turqine ne Sherbimin e Jashtem te BE-se Angelina Eichhorst pasardhese e Fernando Gjentilinit i cili ka mbajtur kete post ne te kaluarenbr br Takimi kishte per qellim vleresimin e rrjedhave dhe rezultateve te dialogut te Brukselit ne periudhen e kaluar Te dy bashkebisedueset u pajtuan se ka pasur arritje mjaft te rendesishme ne Dialogun e Brukselit dhe BE-ja ka dhene nje kontribut te madh per ndermjetesimin e bisedimeve mes dy shteteve Republikes se Kosoves dhe Serbise Duke marre parasysh se ne Konferencen e Rambujese dhe bisedimet e Vjenes nuk jane arritur marreveshje mes paleve u tha se ky dialog ka shenuar rezultate historike ngase per here te pare jane nenshkruar marreveshje ne mes te shtetit te Kosoves dhe Serbise te cilat kane ndikuar ne normalizimin e marredhenieve ne mes te dyja vendeve dhe perafrimin e agjendave te seciles prej tyre ne rrugen e integrimit ne Bashkimit Evropianbr br Ministrja Edita Tahiri theksoi qe Kosova ka qene pale konstruktive ne kete dialog qe ndihmon paqen dhe stabilitetin ne rajon dhe kerkoi qe BE-ja ta nenshkruaj Marreveshjen per Stabilizim-Asociim me Kosoven sa me shpejte Ajo tha se kjo eshte marreveshja e pare ne mes te shtetit te Kosoves dhe Bashkimit Evropian dhe ne presim te nenshkruhet ne muajin tetor te ketij viti dhe e cila do ti jep nje motivacionin te ri dialogut te metejme te Brukselit dhe reformave evropiane ne Kosove Po ashtu qe edhe vendimi per liberalizimin e vizave me Kosoven te merret kete vit e qe nga viti tjeter qytetaret e Republikes se Kosoves te mund te udhetojne pa viza ne vendet e BE-sebr br Ne takim ministrja Tahiri permendi sfidat ne procesin e zbatimit te marreveshjeve dhe paradokset qe jane ne kete proces duke thene se normalizimi i marredhenieve mes dy shteteve kerkon nga Serbia te nderpres nderhyrjet ne Kosove duke zhbere strukturat e mbetura paralele ne respektim te marreveshjeve te Brukselitbr br Ne anen tjeter drejtorja Eichhorst e vleresoi larte konstruktivitetin e Qeverise se Kosoves ne arritjen dhe zbatimin e marreveshjeve ne dialogun e Brukselit ajo po ashtu tha se BE-ja mbetet plotesisht e perkushtuar ne mbeshtetje te Kosoves dhe rrugen e saj drejte BE-se Ajo premtoi se do te angazhohet per te cuar perpara dialogun e Brukselit dhe fokusi do jete po ashtu ne zbatimin e plote te marreveshjeve nga paletbr br Ne kete takim ministrja Tahiri shoqerohej nga keshilltari kryesor politik Dren Zeka koordinator ne dialog dhe sekretari i MAPL-se Besnik Osmani koordinator ndersa Angelina Eichhorst ishte e shoqeruar nga Anna Maria Boura keshilltare e larte e Sherbimit te Jashtem te BE-se dhe ndermjetesuese ne dialog br p <![CDATA[Kryeministri Isa Mustafa u takua me presidentin e Bullgarise Rosen Plevneliev]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047834427/titulli/Kryeministri-Isa-Mustafa-u-takua-me-presidentin-e-Bullgarise-Rosen-Plevneliev pstrongNju Jork 30 shtator 2015strongbr br Kryeministri i Republikes se Kosoves Isa Mustafa u takua sot ne seline e Kombeve te Bashkuara ne Nju Jork me presidentin e Republikes se Bullgarise Rosen Plevnelievbr br Ne takim ku ishin te pranishem edhe zevendeskryeministri i pare njeheresh minister i Jashtem Hashim Thaci dhe ministri i Integrimit Evropian Bekim ollaku u bisedua per perkrahjen e Bullgarise per Kosoven per anetaresim ne organizata nderkombetare dhe ne proceset integruese ne Bashkimin Evropianbr br Kryeministri Isa Mustafa e njoftoi per reformat qe po ndermerr Qeveria e Kosoves dhe progresin e vazhdueshem qe po arrihet ne Republiken e Kosovesbr br Kryeministri Mustafa vecoi perkushtimin e Kosoves ne proceset e integruese evropiane duke e njoftuar se Kosova i ka permbushur kriteret per nenshkrimin e Marreveshjes se Stabilizim Asociimit MSA dhe per liberalizimin e vizavebr br Ne me te drejte presim qe keto procese te finalizohen shume shpejt pasi qe Kosova ka kryer obligimet e saj dhe tashme i mbetet Bashkimit Evropian qe te marr vendimin politik per finalizimin e ketyre proceseve theksoi kryeministri Mustafabr br Kryeministri Isa Mustafa e njoftoi presidentin Plevneliev edhe per angazhimin e Kosoves per anetaresim ne UNESCO ne INTERPOL si dhe ne organizata te tjera nderkombetare duke kerkuar perkrahjen e Bullgarisebr br Presidenti i Republikes se Bullgarise Rosen Plevneliev duke pergezuar Qeverine e Kosoves per progresin qe po arrihet ne Kosove dhe rolin e saj ne rajon dhe me gjere shprehu perkrahjen e Bullgarise per Kosoven ne te gjitha fushatbr br Presidenti Plevneliev theksoi se Bullgaria do te perkrahe anetaresimin e Kosoves ne UNESCO ne INETRPOL per avancimin e proceseve integruese evropiane si dhe premtoi perkrahje per Kosoven ne fuqizimin e subjektivitetit dhe rolit nderkombetar dhe rajonal br p <![CDATA[Kryeministri Isa Mustafa u takua me komisionerin e BE-se Dimitris Avramopoulos]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047834426/titulli/Kryeministri-Isa-Mustafa-u-takua-me-komisionerin-e-BE-se-Dimitris-Avramopoulos pGjate takimit ku ishin te pranishem edhe zevendeskryeministri i pare njeheresh minister i Jashtem Hashim Thaci ministri i Brendshem Skender Hyseni dhe ministri i Integrimit Evropian Bekim ollaku u bisedua per agjenden integruese te Kosoves ne Bashkimin Evropianbr br Kryeministri Mustafa e njoftoi per hapat qe po ndermerr Qeveria e Kosoves ne zhvillimin ekonomik dhe reformat e tjera si pjese e zhvillimit te venditbr br Lidhur me proceset integruese evropiane kryeministri Isa Mustafa theksoi perkushtimin maksimal te Qeverise se Kosoves ne kete drejtim duke kerkuar perkrahje me te madhe te BE-sebr br Kryeministri Mustafa po ashtu tha se Kosova i ka permbushur kriteret per nenshkrimin e Marreveshjes se Stabilizim Asociimit dhe per liberalizimin e vizave dhe se tashme pret finalizimin e ketyre dy procesevebr br Komisioneri i BE-se per Migrim eshtje te Brendshme dhe Shtetesi Dimitris Avramopoulos vleresoi te arriturat ne Kosove duke shprehur mbeshtetjen e BE-se per Kosovenbr br Kryeministri Mustafa dhe komisioneri Avramopoulos biseduan edhe per proceset tjera ne Kosove rajon dhe me gjere br p <![CDATA[Kryeministri Isa Mustafa po merr pjese ne punimet e Samitit Global te Lidereve ne Luften Kunder ISIS-it dhe Ekstremizmit te Dhunshem]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047830716/titulli/Kryeministri-Isa-Mustafa-po-merr-pjese-ne-punimet-e-Samitit-Global-te-Lidereve-ne-Luften-Kunder-ISIS-it-dhe-Ekstremizmit-te-Dhunshem pstrongNju Jork 29 shtator 2015strongbr br Kryeministri i Republikes se Kosoves Isa Mustafa po merr pjese ne punimet e Samitit Global te Lidereve ne Luften Kunder ISIS-it dhe Ekstremizmit te Dhunshem ku eshte ftuar nga Presidenti i Shteteve te Bashkuara te Amerikes Barack Obamabr br Ne Samit se bashku me kryeministrin Isa Mustafa jane te pranishem edhe zevendeskryeministri i pare njeheresh minister i Puneve te Jashtme Hashim Thaci dhe ministri i Puneve te Brendshme Skender Hysenibr br Samitit ku po marrin pjese lidere nga mbare bota tashme i eshte drejtuar presidenti i SHBA-ve Barack Obamabr br p <![CDATA[Ne Bruksel u shenuan perparime ne proceset e implementimit]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047830715/titulli/Ne-Bruksel-u-shenuan-perparime-ne-proceset-e-implementimit pstrongPrishtine 30 shtator 2015strongbr br Delegacioni i Republikes se Kosoves i udhehequr nga ministrja per Dialog Edita Tahiri i cili qendroi ne Bruksel me 28 dhe 29 shtator 2015 zhvilloi raundin e radhes te bisedimeve per temat Levizja e Lire Diplomat funksionimi i Zyrave Nderlidhese dhe Dokumentet Kadastrale Bisedimet u ndermjetesuan nga Sherbimi per Pune te Jashtme i Bashkimit Evropian Anna Maria Boura Alexis Hupin Andzej Franges Thomas Busch dhe bashkepunetoret e tjere takimet u zhvilluan kryesisht ne formatin bilateralbr br Per ceshtjen e njohjes reciproke te diplomave mes dy shteteve dje eshte arritur marreveshja per implementim dhe per te cilen opinioni eshte njoftuar dje permes komunikates zyrtarebr br Tema tjeter dhe kryesore ishte levizja e lire perkatesisht zbatimi i reciprocitetit ne ceshtjet e tabelave te regjistrimit te automjeteve Delegacioni i Republikes se Kosoves njoftoi Bashkimin Evropian se ka vendosur ta shfrytezoje te drejten qe sigurohet nga Marreveshja e levizjes se lire per te zbatuar reciprocitetin e plote dhe ky reciprocitet perfshin ceshtjen e tabelave prova ku delegacioni beri me dije qe ne qoftese Serbia nuk i heq tabelat prova per automjetet e Kosoves me tabelat RKS atehere Kosova do aplikoje masa reciprociteti duke aplikuar tabela prova per automjetet e Serbise Po ashtu delegacioni i Kosoves njoftoi se do te aplikoje edhe masa tjera sic jane pagesat administrative per keto tabela si dhe dokumentin hyrje - dalje per qytetaret e Serbise Delegacioni potencoi se Kosova nuk ka aplikuar keto masa duke pasur prirje qe te realizoje nje levizje vertet te lire sipas standardeve evropiane mirepo meqenese Serbia me masat e saja ka veshtiresuar dhe frustruar procesin e levizjes se lire atehere Kosoves nuk i mbetet zgjidhje tjeter pos qe te zbatoje reciprocitetin Ndermjetesi i BE-se Alexis Hupin propozoi qe kjo teme te diskutohet edhe ne takimin e radhes ne perpjekje qe te gjitha palet te gjejne nje zgjidhje qe eshte ne interes te qytetareve dhe qe nenkupton permiresim te levizjes se lire e jo pengesa Pala e Kosoves ishte e vendosur dhe kembenguli qe cfaredo zgjidhje duhet te behet me reciprocitetbr br Ne takimin e grupit punues per zbatimin e marreveshjes per kadaster eshte diskutuar per vonesat ne zbatimin e kesaj marreveshjeje nga ana e Kosoves e cila ka prolonguar miratimin e projektligjit per Agjencine Kosovare per Krahasim dhe Verifikim te Prones nga ana e Kuvendit te Kosoves Ky projektligj eshte ne procesin e miratimit nga parlamenti i Kosoves per heren e dyte Po ashtu ne kete takim u diskutua edhe per procesin e skanimit te dokumentacionit kadastral nga ana e Serbise proces ky qe eshte zhvilluar me ritem te ngadalte Vonesat e Kosoves ne miratimin e ketij ligji te rendesishem qe ndihmon ne kompletimin e sistemit kadastral te Kosoves dhe eshte ne interes te qytetareve per ceshtjen e pronave andaj eshte kerkuar nga Kosova qe sa me shpejt te miratohet ky ligj i cili hap rrugen e kthimit te dokumentacionit kadastral Po ashtu u kerkua edhe nga Serbia qe te pershpejtoje procesin e skanimit te ketyre dokumenteve Ne fund te ketij takimi palet u dakorduan qe implementimi i kesaj marreveshjeje te vazhdoje me ritem te pershpejtuarbr br Ndersa ne kuader te takimit per Zyrat Nderlidhese delegacioni i Kosoves kerkoi avancim te zbatimit te saj sidomos ne aspektin e gjetjes se nje zgjidhje te pranueshme nga te dy palet per logot dhe vulat e te dy zyrave ceshtjen e shtimit te hapesirave stafit dhe avancimin e komunikimit ne mes te zyrtareve nderlidhes dhe qeverive perkatese Pala jone dha kritika per mos pranim te deritashem te Zyrtarit Nderlidhes te Republikes se Kosoves nga nivele ministrore ne Serbi ku u theksua se Zyrtari Nderlidhes i Serbise ne Kosove vetem se ka zhvilluar disa takime me disa ministra te Qeverise se Republikes se Kosoves Si rrjedhoje e kesaj u arrit dakordimi qe Zyrtari Nderlidhes i Republikes se Kosoves te pritet zyrtarisht gjate muajit tetor nga ministri i Arsimit te Serbise Serxhan Verbiq ku mes tjerash do te bisedohet edhe per ceshtjen e librave qe Qeveria e Kosoves po i dhuron per nxenesit e Lugines se Presheves Po ashtu ne muajt ne vijim do te intensifikohen angazhimet qe kryeministri i Republikes se Kosoves Isa Mustafa ta pres zyrtarisht ne takim zyrtarin nderlidhes te Serbise ne Kosove dhe kryeministri i Serbise z Vucic ta pres zyrtarin nderlidhes te Republikes se Kosoves ne Serbi br p <![CDATA[Kryeministri Isa Mustafa u takua me sekretarin per Marredhenie me Shtete te Selise se Shenjte Paul Richard Gallagher]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047830714/titulli/Kryeministri-Isa-Mustafa-u-takua-me-sekretarin-per-Marredhenie-me-Shtete-te-Selise-se-Shenjte-Paul-Richard-Gallagher pbr Kryeministri i Republikes se Kosoves Isa Mustafa i shoqeruar nga zevendeskryeministri i pare njeheresh minister i Jashtem Hashim Thaci u takua ne Nju Jork me sekretarin per Marredhenie me Shtete te Selise se Shenjte Paul Richard Gallagherbr br Gjate takimit kryeministri Mustafa e njoftoi per progresin ne Kosove duke shprehur perkushtimin e Qeverise se Kosoves per anetaresim ne organizata nderkombetare vecanerisht ne UNESCObr br Kosova si nje shtet evropian deshiron te jete pjese e programeve shkencore arsimore si dhe te mbrojtjes se trashegimise kulturore ne kuader te UNESCO-s Rinia kosovare e meriton te jete pjese e ketyre programeve duke qene se ndan te njejtat vlera si te gjithe te rinjte e tjere te Evropes tha kryeministri Mustafa br br Kryeministri Isa Mustafa e falenderoi sekretarin Gallagher per perkrahjen qe Selia e Shenjte ka dhene per Kosoven per dekada te tera duke theksuar marredheniet qe kane ekzistuar ndermjet Kosoves dhe Selise se Shenjte qe nga koha e presidentit historik te Kosoves Dr Ibrahim Rugova br br Ne kete kontekst kryeministri Mustafa shprehu perkushtimin e Qeverise se Kosoves per thellimin e bashkepunimit me Seline e Shenjte duke kerkuar shqyrtimin e mundesise se njohjes se Kosoves br br Zevendeskryeministri i pare njeheresh minister i Jashtem Hashim Thaci e falenderoi sekretarin Gallagher per ndjenjat pozitive dhe perkrahjen e Selise se Shenjte per Kosoven br br Zevendeskryeministri Thaci po ashtu theksoi rendesine e anetaresimit te Kosoves ne UNESCO duke thene se kjo do te ishte ne sherbim te te gjithe qytetareve dhe proceseve ne Kosove dhe rajonbr br Sekretari per Marredhenie me Shtete i Selise se Shenjte Paul Richard Gallagher vleresoi progresin ne Kosove dhe hapat e Kosoves ne raport me proceset demokratike ne rajon dhe me gjerebr p <![CDATA[Kryeministri Isa Mustafa u takua me perfaqesuesen e larte te BE-se per Pune te Jashtme Federica Mogherini]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047830069/titulli/Kryeministri-Isa-Mustafa-u-takua-me-perfaqesuesen-e-larte-te-BE-se-per-Pune-te-Jashtme-Federica-Mogherini pstrongNju Jork 29 shtator 2015strongbr br Kryeministri i Republikes se Kosoves Isa Mustafa u takua ne Nju Jork me perfaqesuesen e larte te Bashkimit Evropian per Pune te Jashtme dhe Politika te Sigurise njeheresh zevendes presidente e Komisionit Evropian Federica Mogherinibr br Ne takim ku ishin te pranishem edhe zevendeskryeministri i pare njeheresh minister i Jashtem Hashim Thaci dhe ministri i Integrimit Evropian Bekim ollaku u bisedua per te arriturat ne Kosove si dhe avancimin e proceseve integruese evropiane te Kosovesbr br Kryeministri Isa Mustafa e njoftoi per progresin e gjithanshem qe po arrihet ne Kosove dhe perkushtimin e Qeverise se Kosoves per avancimin e metejshem te reformavebr br Kryeministri Mustafa vecoi angazhimin e Qeverise se Kosoves per proceset integruese evropiane duke kerkuar finalizimin e MSA-se dhe liberalizimin e vizave per qytetaret e Kosovesbr br Kerkuam qe te kemi gatishmerine e Bashkimit Evropian qe te nenshkruhet sa me shpejt Marreveshja e Stabilizim Asocimit dhe po ashtu te hapet mundesia e liberalizimit te vizave Ne do ti permbushim edhe 5-6 ceshtje qe kane mbetur dhe kemi bindjen se te gjitha kushtet teknike i permbushim dhe se mbetet vetem marrja e vendimit politik theksoi kryeministri Mustafa duke shprehur bindjen se pergjigja pozitive nga Bashkimi Evropian per keto dy ceshtje nuk do te vonohetbr br Kryeministri Isa Mustafa e falenderoi perfaqesuesen e larte te BE-se Mogherini per perkrahjen e saj per proceset ne Kosovebr br Perfaqesuesja e larte e BE-se per Pune te Jashtme dhe Politika te Sigurise Federica Mogherini vleresoi progresin qe po arrihet ne Kosovebr br Mogherini shprehu perkrahje per rrugen integruese evropiane te Kosovesbr br Nje dite me pare kryeministri Isa Mustafa u takua edhe me presidentin e Keshillit Evropian Donald Tusk i cili po ashtu shprehu perkrahje per rrugen integruese evropiane te Kosovesbr br p <![CDATA[Kryeministri Isa Mustafa u takua me sekretarin e pergjithshem te Organizates per Bashkepunim Islamik Iyad Ameen Madani]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047830068/titulli/Kryeministri-Isa-Mustafa-u-takua-me-sekretarin-e-pergjithshem-te-Organizates-per-Bashkepunim-Islamik-Iyad-Ameen-Madani pstrongNju Jork 29 shtator 2015strongbr br Kryeministri i Republikes se Kosoves Isa Mustafa u takua me sekretarin e pergjithshem te Organizates per Bashkepunim Islamik OBI Iyad Ameen Madanibr br Gjate takimit ku ishte i pranishem edhe zevendeskryeministri i pare njeheresh minister i Jashtem Hashim Thaci u bisedua per mbeshtetjen e metejshme te OBI-t per fuqizimin e subjektivitetit nderkombetar te Republikes se Kosovesbr br Kryeministri Isa Mustafa e njoftoi per progresin ne Kosove dhe perkushtimin e Qeverise se Kosoves per avancimin e gjithmbarshem te reformavebr br Kryeministri Mustafa theksoi angazhimin e Qeverise se Kosoves per anetaresimin ne organizata nderkombetare duke filluar nga UNESCO INTERPOL-i dhe organizatat e tjera duke kerkuar perkrahjen e OBI-t ne kete rrugebr br Kryeministri Isa Mustafa e falenderoi sekretarin Madani per perkrahjen e Kosoves deri me tanibr br Sekretari i pergjithshem i Organizates per Bashkepunim Islamik Iyad Ameen Madani pergezoi kryeministrin Mustafa per progresin qe po arrihet ne Kosovebr br Sekretari Madani shprehu mbeshtetjen konkrete te OBI-it per anetaresimin e Kosoves ne organizata nderkombetare dhe proceset tjera te rendesishme br p <![CDATA[Arrihet Marreveshja per Njohjen Reciproke te Diplomave]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047827008/titulli/Arrihet-Marreveshja-per-Njohjen-Reciproke-te-Diplomave pstrongBruksel 29 shtator 2015strongbr br Delegacioni i Republikes se Kosoves i udhehequr nga ministrja Edita Tahiri dhe ne perberje te ministrit Arsim Bajrami Qemajl Marmullakaj Hysen Bytyci dhe Arjeta Rexhaj i cili eshte ne Bruksel per raundin e ri te dialogut ndershteterore ne mes te Kosoves dhe Serbise ka arritur marreveshje per njohjen reciproke te Diplomave mes dy shteteve te Kosoves dhe Serbise br br Me kete marreveshje palet u zotuan njohjen reciproke te diplomave si dhe respektimin e procedurave dhe afateve sipas legjislacionit respektiv te secilit shtet Kjo marreveshje perfshine te gjitha nivelet universitare Bachellor Master dhe Doktorate diplomat e shkollave te mesme arsimin profesional si dhe nivelin e peste te kualifikimeve sipas kornizes evropiane te kualifikimevebr br Procesi i certifikimit te diplomave te institucioneve respektive te arsimit br do te vazhdoj permes certifikimit nga Asociacioni i Universiteteve Evropiane AUE te cilat pastaj do te njihen nga shtetet perkatese per ceshtje dhe qellime te tregut te punes apo per studime te metejme varesisht nga interesimi i aplikantevebr br Kjo marreveshje i jep fund periudhes se deshtimit te njohjes se diplomave universitare nga ana e Serbise dhe kerkon qe brenda afatit prej pese muajsh te njihen te gjitha diplomat e certifikuara nga ana e AUE ne nje numer prej mbi 400 diploma te certifikuara te cilat Serbia ka deshtuar ti njoh deri me tanibr br Po ashtu me kete marreveshje percaktohet mekanizmi mbikeqyres i procesit te zbatimit te Marreveshjes qe perbehet nga tre palet pala e Kosoves BE-se dhe Serbise dhe qe ka obligim te raportoj vleresoj dhe permiresoj sipas nevojes procesin e zbatimit te marreveshjesbr Marreveshja per njohjen reciproke te diplomave do te ndihmoj me theks te vecante popullaten shqiptare te Lugines se Presheves te cilet kryesisht studimet e tyre i kryejne ne institucionet e arsimit ne Republiken e Kosoves dhe te cilet kane nevoje te kthehen dhe te sherbejne ne vendet e tyre per te ndihmuar ne zhvillimin e komunitetit shqiptare ne Lugine dhe shoqerise ne pergjithesi br br Qeveria e Kosoves gjithmone ka qene e shqetesuar dhe ne vazhdimesi i ka raportuar per pengesat e vena nga ana e Serbise popullates shqiptare ne Luginen e Presheves ne kete aspektbr br Po ashtu ne takimin per diplomat ministrat Tahiri dhe Bajrami shtruan ceshtjen e shperndarjes se teksteve shkollore per Luginen e Presheves dhe kerkuan ndihmen e BE-se qe dergesa e Ministrise se Arsimit Shkences dhe Teknologjise te zhbllokohet dhe te dergohet tek studentet Pala serbe mori obligim qe brenda dy ditesh te jap pergjigje per kete ceshtje Ndersa delegacioni i Kosoves konfirmoi zbatimin e reciprocitetit per kete ceshtje br br p <![CDATA[Kryeministri Isa Mustafa u takua me kryeministrin e Turqise Ahmet Davutoglu]]> 2020-07-08T13:40:11+00:00 2020-07-08T13:40:11+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047826341/titulli/Kryeministri-Isa-Mustafa-u-takua-me-kryeministrin-e-Turqise-Ahmet-Davutoglu pstrongNju Jork 28 shtator 2015 strongbr br Kryeministri i Republikes se Kosoves Isa Mustafa ka zhvilluar nje takim ne seline e Kombeve te Bashkuara ne Nju Jork me kryeministrin e Republikes se Turqise Ahmet Davutoglu br br Gjate takimit ku ishte i pranishem edhe zevendeskryeministri i pare njeheresh minister i Puneve te Jashtme Hashim Thaci dhe ministri Bekim ollaku kryeministri Mustafa e njoftoi homologun turk per te arriturat ne Kosove ne shume fusha br br Kryeministri Isa Mustafa kerkoi mbeshtetjen e Turqise per anetaresimin e Kosoves ne UNESCO si dhe ne organizata te tjera nderkombetare br br Duke e falenderuar per perkrahjen e ofruar nga Turqia deri me tash kryeministri Mustafa shprehu vullnetin per zgjerimin e bashkepunimit ndermjet dy shteteve br br Kryeministri i Turqise Ahmet Davutoglu vleresoi te arriturat ne Kosove si dhe maturine dhe vizionin e deshmuar nga Kosova ne proceset e fundit qe lidhen me bashkepunimin rajonal br br Kryeministri Davutoglu po ashtu shprehu perkrahje te fuqishme per anetaresimin e Kosoves ne UNESCO si dhe ne hapat e tjere qe lidhen me fuqizimin e subjektivitetit nderkombetar te Kosovesbr br Kryeministri turk po ashtu theksoi vullnetin per thellimin e bashkepunimit ndermjet dy vendevebr br p - Arkiva Shqiptare e Lajmeve