Lajme nga Metropol 2023-09-26T06:29:46+00:00 Zend_Feed_Writer http://www.example.com A Brahaj [email protected] http://www.shqiperia.com.com <![CDATA[Italia ndan kuotat per punonjesit sezonal]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047223863/titulli/Italia-ndan-kuotat-per-punonjesit-sezonal 20042012Nis sot plotesimi i kerkesave on-line wwwnullaostalavorointernoit brbrJa cilet mund te hyjne ne Itali per pune sezonale brbrItalia cel procedurat e aplikimit per hyrjen e 35 mije punonjesve sezonale ne sektoret e percaktuar te bujqesise e hotelerise Duke nisur nga dita e sotme punedhenesit apo shoqatat e punonjesve zbardhin kerkesat e punesimit ne faqen on-line te Ministrise se Brendshme italiane sipas ndarjes se kuotave te percaktuara Ne tabelen bashkengjitur shkrimit do te gjeni te detajuar ndarjen e plote te kuotave te punesimit qe jane percaktuar per cdo krahine te shtetit italian Keshtu duke filluar nga mengjesi i dites se sotme ne oren 800 punedhenesit personalisht apo me ndihmen e shoqatave te kategorive dhe te konsulenteve te punes do te mund te paraqesin kerkesat on-line Gjithcka behet ne faqet internet nullaostalavorointernoit ku mund te verifikohet kerkesa e hedhur nga punemarresit dhe me pas plotesimi i saj per tu nisur ne castin e duhur Mjafton te regjistrohen te mbushin formularin C Richiesta di nulla osta al lavoro subordinato stagionale dhe me pas ta shpetojne Sipas dekretit te miratuar nga pala italiane per keto vende do te konkurrojne punonjes nga Shqiperia Kosova Mali i Zi Maqedonia Kroacia Bosnje-Hercegovina Algjeria Bangladeshi Egjipti Filipine Gambia Gana India Maroku Moldavia Nigeria Pakistani Senegali Serbia Sri-Lanka Ukraina Tunizia Ne kuoten e 35 mije hyrjeve bejne pjese edhe ata punonjes qe kane qene ne Itali per dy vjet rresht per te cilet ndermarrjet do te paraqesin kerkese per nulla osta shumevjecare Kjo do te beje te mundur qe punonjesit te hajne ne Itali vitet e ardhshme me nje procedure shume me te thjeshte me thirrje te drejtperdrejte pa qene te varur nga botimi i dekretit te flukseve Pavaresisht nga shtetesia mund te hyjne edhe te gjithe ata qe vitin e shkuar kane qene ne Itali per pune sezonale Per keta edhe nese Sporteli Unik per Imigracionin nuk pergjigjet brenda 20 diteve nga paraqitja e kerkeses se punesimi kjo nenkuptohet e pranuar dhe punonjesi mund te shkoje ne konsullate te marre vizen e hyrjes brbrNdarja e plote e kuotave per te gjitha provincat brbrAbruzo 800 brbrChieti 60 brbrLaquila 640 brbrPescara 60 brbrTeramo 40 brbrBazilicata 420 brbrMatera 220 brbr Potenza 200 brbrCalabria 250 brbrCatanzaro 50 brbrCosenza 125 brbrCrotone 5 brbrReggio Calabria 40 brbrVibo Valentia 30 brbrCampania 5060 brbrAvellino 25 brbrBenevento 15 brbrCaserta 940 brbrNapoli 1600 brbrSalerno 2480 brbrEmilglia Romana 4450 brbrBologna 350 brbrFerrara 350 brbrForli-Cesena 900 brbrModena 950 brbrParma 30 brbrPiacenza 240 brbrRavena 800 brbrReggio Emilia 30 brbrRimini 800 brbrLazio 3720 brbrFrosinone 20 brbrLatina 3430 brbrRieti 50 brbrRoma 120 brbrViterbo 100 brbrLombardia 1310 brbrBergamo 100 brbrBrescia 215 brbrComo 10 brbrCremona 40 brbrLecco 5 brbrLodi 10 brbrMantova 815 brbrMilano 20 brbrPavia 20 brbrSondrio 70 brbrVarese 5 brbrVeneto 4600 brbrBelluno 120 brbrPadova 420 brbrRovigo 600 brbrTrevizo 80 brbrVenezia 930 brbrVerona 2400 brbrVicenzo 50 brbrPiemonte 1780 brbrAlessandria 155 brbrAsti 235 brbrBiella 5 brbrCuneo 1320 brbrNovara 20 brbrTorino 30 brbrVerbania CO 10 brbrVercelli 5 brbrToscana 1200 brbrArezzo 350 brbrFirenze 75 brbrGrosseto 90 brbrLivorno 120 brbrLucca 45 brbrMassa Carrara 5 brbrPisa 65 brbrPistoria 35 brbrPrato 5 brbrSiena 410 brbrSicilia 510 brbrAgrigento 15 brbrCaltanissetta 5 brbrCatania 5 brbrEnna 5 brbrMessina 350 brbrPalermo 25 brbrRagussa 20 brbrSiracuza 10 brbrTrapani 75 brbrLiguria 510 brbrGenova 15 brbrImperia 80 brbrLa Spezia 5 brbrSavona 410 brbrFriuli Venezia Giulia 100 brbrGorizia 5 brbrPordenone 25 brbrTrieste 15 brbrUdine 55 brbrSardegna 110 brbrCagliari 40 brbrNuoro 35 brbrOristano 10 brbrSassari 25 brbrUmbria 240 brbrPerugia 200 brbrTerni 40 brbrMarche 300 brbrAncona 40 brbrAscoli Piceno 190 brbrMacerata 50 brbrPesaro- Urbino 20 brbrMolise 500 brbrCampobasso 440 brbrIsernia 60 brbrPuglia 2050 brbrBari 350 brbrBrindizi 60 brbrFoggia 910 brbrLecce 665 brbrTaranto 65 brbrTrento 2200 brbrBoizanto 850 brbrAosta 40 brbr brbr <![CDATA[Ne maj zbardhet plani i ri urbanistik i Tiranes]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047223862/titulli/Ne-maj-zbardhet-plani-i-ri-urbanistik-i-Tiranes 20042012Nis hartimi i planeve te detajuara per pjese te vecanta te qytetit brbrBerisha Plani do te ndale betonimin e kryeqytetit brbrNe javet e para te muajit maj grupi strategjik i eksperteve do te marre ne dore per vendimmarrje draftin e detajuar te planit rregullues te Tiranes projekt i cili me pas do te konsultohet edhe me qytetaret Ne takimin e zhvilluar dje me eksperte te fushes se urbanistikes e studente ku i pranishem ishte edhe Kryeministri Berisha kryebashkiaku Lulzim Basha ka deklaruar se pas diskutimeve me qytetaret plani do te kaloje per miratim perfundimtar prane strukturave vendimmarrese qe eshte Keshilli Bashkiak i Tiranes dhe Keshilli Kombetar i Territorit jo me vone se shtatori i ketij viti Sipas percaktimeve te bera nga ekspertet plani do tu jape fund ndertimeve kuturu sikunder ka ndodhur deri me sot Basha ka deklaruar se nje proces tjeter do te nise se shpejti ai i hartimit te planeve te detajuara per pjese te vecanta te qytetit Plani i ri do te sistemoje kriteret e percaktimit te zonave ku do te ndertohet si dhe do te permiresoje bashkeveprimin me komunat qe keto te fundit te mos shihen si njesi vendore qe japin leje ndertimi kuturu Ne studimin e bere eshte menduar qe zona e urbanizuar e Tiranes te kufizohet ne pjesen lindore nga Parku i Dajtit pjesa jugperendimore synohet te kthehet ne nje park periferik per kryeqytetin kodrat e Stermasit diku ne Vaqar Farke dhe Vaqar i kapin te dyja si dhe eshte rene dakord te identifikohet nje gjurme ne pjesen perendimore meqenese pjesa perendimore e Tiranes ndonese eshte e urbanizuar nuk ka sherbime te mira nga pikepamja e gjelberimit Jane identifikuar hapesirat e mundshme diku afer rezervuarit te Kasharit per nje mushkeri te gjelber ne pjesen perendimore shte menduar edhe per tri parqe qyteti parku i Liqenit i Farkes dhe Paskuqanit brbrPlani i ri urbanistik synon brbr- Zgjerimin e bulevardit kryeqytetas deri te stacioni i trenit dhe pergjate lumit te Tiranes brbr- Rehabilitimin e sheshit Skenderbej krijimin e parkimeve dhe akseve te nendheshme te qarkullimit brbr- Realizimin afatgjate te projekteve per trafikun sic eshte ndertimi i unazes se madhe brbr- Krijimin e hapesirave te gjelbra dhe rehabilitimin e lumit te Tiranes brbr- Sistemimin dhe zhvillimin e infrastruktures se brendshme te lagjeve te kryeqytet brbr- Sistemimin e linjave urbane e interurbane si dhe ndertimin e tramvajit per transportin publik brbr- Tramvaji do te realizohet ne dy drejtimet kryesore Kinostudio-Kombinat dhe drejtimin veri-jug ku do te perfshihet edhe arteria qe tashme do te projektohet nga hekurudhe ne rruge per tramin nga stacioni aktual i trenit te stacioni i ri ne dalje te Tiranes ne zonen e Laprakes brbr brbr brbr <![CDATA[Ish-te denuarit politike gati shperndarja kestit te dyte]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047223861/titulli/Ish-te-denuarit-politike-gati-shperndarja-kestit-te-dyte 20042012Nevojitet nje certifikate lindjeje pas dates 26 mars brbrTe gjithe ish-te denuarit politike qe jane mbi 65 vjec duhet te dorezojne certifikaten e lindjes per te perfituar kestin e dyte te parave te demshperblimit Ne nje njoftim te Ministrise se Financave behet e ditur se personat qe jane mbi 65 vjec dhe qe jetojne te dorezojne prane sektorit te pagesave dhe demshperblimeve dokumentet per te perfituar kestin e dyte te demshperblimit Urdheri i ministrise vjen ne baze te VKM nr419 date 14042011 Per miratimin e afateve dhe te skemes se shperndarjes se fondeve te demshperblimit per ish-te denuarit politike te regjimit komunist Ndersa per ta eshte vendosur radhe perparesie Dokumenti qe duhet eshte nje certifikate lindjeje personale te leshuar pas dates 26 mars 2012 Me ndryshimet qe i jane bere VKM nr 419 ndarja e 8 kesteve te demshperblimit behet nje muaj pas perfundimit te pageses se kestit paraardhes duke u hequr detyrimi per te gjitha subjektet perfituese Miratimi i afateve dhe skema e shperndarjes se demshperblimit per ish-te denuarit politike te regjimit komunist behet sipas planifikimit vjetor buxhetor dhe parimit te proporcionalitetit per te gjithe ish-te denuarit dhe viktimat e ekzekutuara Ne cdo rast vlera e kestit te demshperblimit eshte jo me e vogel se 100 mije leke dhe jo me e madhe se 1 milion leke Afatet dhe skema e shperndarjes se demshperblimit sipas kesteve te percaktuara me vendimin nr 419 jane per te denuarit politike te cilet kane vuajtur denimin me burgim izolim ne hetuesi ose ne spital psikiatrik nga data 30111944 deri me 1101991 per familjaret e viktimave te ekzekutuara apo te pushkatuara padrejtesisht me gjyq ose pa gjyq per motive politike nga data 30111944 deri me 1101991 si dhe per te denuarit politike te cilet kane vuajtur denimin me internim ne kamp me rrethim me tela me gjemba deri ne vitin 1954 Demshperblimi i miratuar nga Keshilli i Ministrave shperndahet ne tete keste te barabarta Pagesa e kesteve duke filluar nga kesti i dyte do te behet sipas radhes kronologjike te kryerjes se pageses se kestit te pare duke u dhene perparesi ish-te denuarve politike te mbetur gjalle me moshe mbi 65 vjec te denuarit politike dhe familjaret e viktimave te ekzekutuara apo te pushkatuara padrejtesisht me gjyq ose pa gjyq per motive politike te cilet vuajne semundje te renda brbr <![CDATA[Shqiptari Ledi Bianku mes shtate gjyqtareve pa pervoje ne gjyqesor]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047223860/titulli/Shqiptari-Ledi-Bianku-mes-shtate-gjyqtareve-pa-pervoje-ne-gjyqesor 20042012 Daily Mail zbulon te paaftet e Gjykates Evropiane te te Drejtave te Njeriut brbrANGLI- Ledi Bianku perfaqesuesi shqiptar ne Gjykaten Evropiane te te Drejtave te Njeriut rezulton nje nga 7 prej 11 gjyqtareve qe kane pak ose aspak pervoje gjyqesore Nje zbulim te tille e ka publikuar dje gazeta britanike Daily Mail Sipas kesaj gazete Bianku ben pjese ne rastet e atyre qe nuk kane pasur kurre eksperience si gjyqtar por vetem se ka punuar dikur si avokat dhe pedagog Vota e ketyre 7 gjyqtareve ka qene e dobishme ne bllokimin e deportimit te predikuesit Abu Qatada nga Londra per ne Jordani Daily Mail shkruan se vota e Biankut ishte kyce per sa i perket ndalimit te deportimit Keta 7 gjyqtare do te kryesojne nje rast te dyte pas Qatada depozitoi nje ankese kunder deportimit te tij ne Jordani Gazeta shkruan se edhe presidenti i GJEDNJ-se avokati britanik Nikolas Bratza kurre nuk ka mbajtur nje pozicion te larte gjyqesor dhe pervoja e tij ishte e kufizuar Francoise Tulkens belgu zevendespresident i gjykates nuk ka pervoje te larte ne gjyqesor Me pas gazeta rendit gjyqtaret Jociene Danute Anatoli Kovler David Thor Bjorgvinsson dhe Peer Lorenzen si pa pervoje ne gjyqesor si dhe disa prej tyre kane dhene deklarata Ne gusht te vitit 2008 tabloidi i njohur britanik The Sun nepermjet nje editoriali te titulluar Gjykatesit e llumit ironizonte kete trupe gjyqtaresh qe kryesisht vinin nga vendet e Lindjes apo nga shtete me demokraci te re dhe te brishte sic eshte edhe Shqiperia Ata votuan kunder ekstradimit te Abu Hamzait ne SHBA brbr brbr <![CDATA[Nano Jam ne kontakt me Ramen Berishen dhe te gjitha partite parlamentare]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047223859/titulli/Nano-Jam-ne-kontakt-me-Ramen-Berishen-dhe-te-gjitha-partite-parlamentare 20042012Fatos Nano veteshpallet kandidature per presidencen e ardhshme brbrIsh-kreu socialist Fatos Nano gjate nje interviste te dhene dje per gazetarin Sokol Balla ne emisionin Top Story shprehu hapur ambicien e tij per te qene kandidat per zgjedhjet e ardhshme presidenciale Me nje gjuhe te moderuar Nano u mundua ta paraqiste veten si nje kandidature konsensuale kur tha se po mundohet te jete kandidature e te gjitha paleve brbrTop Story - Zoti Nano mire se erdhet ne Top Story Riktheheni pas nje kohe te gjate pa folur ndonese ju jeni ne gjendje te flisni edhe me heshjen tuaj brbrFatos Nano Une besoj se ka gjithmone nje kohe per te folur duhet te kete eshte e dobishme gjithashtu te kete edhe nje kohe per te degjuar ose per te folur nepermjet heshjes Te gjithe kemi nevoje vecanerisht ne debate qe ju i sollet ne nje sinteze te nje pjese te historise politike qe na bashkon Ka shume nevoje per reflektim per te menduar perpara se te ushqejme konfliktet me emocione te tepruara brbrTop Story Pavaresisht kundershtise qe aksionet tuaja politike kane prodhuar nder vite eshte fakt se prodhimi juaj ka qene gjithmone pozitiv si ne 2005-n qe ishin zgjedhjet e vetme te pakontensuara dhe ju ishit humbes i atyre zgjedhjeve I dhate vendit stabilitet me Presidentin ne 2007 ndonese fituat shume armiq mes radheve tuaja Por pa u zgjatur me gjate po ju shtrojme qe ne fillim nje pyetje konkrete A do te jeni ju kandidat per te pasuar Bamir Topin ne rolin e Presidentit te Republikes brbrFatos Nano Duket sikur po hyjme ne nje teme por kjo eshte nje pyetje per te dale nga tema Me nje batute dua te them qe nuk jam kandidat nuk jam kandidati me i rendesishem per Shqiperine ne 2012 pasi vete Shqiperia eshte kandidate edhe eshte shume e rendesishme te fitoje statusin e merituar dhe te vonuar per tu anetaresuar ne Bashkimin Evropian ne procesin qe ka nisur Me lejoni te them me vertetesi qe si politikan dhe qytetar i pergjegjshem kam bere nje oferte kam ofruar dijet dhe pervojen time aftesite dhe kapacitetet per te sherbyer qe klima e sotme politike te ndryshoje qe marredheniet midis politikes dhe institucioneve te jene me progresive dhe nxitese per te kryer detyrat e tyre ndaj qytetareve dhe publikut Pra jam ofruar duke kontaktuar te gjitha palet kam bere te qarte qe jam i gatshem per te konkurruar ne garen e sivjetshme Nderkaq ky eshte vetem fillimi dhe jam ketu per te deklaruar hapur nepermjet jush si per konceptin frymen dhe vizionin per te cilen e bej kete oferte dhe te gjitha veprimet qe duhen ndermarre dhe produketet qe do siguroje brbrTop Story Megjithate ne baze te Kushtetutes duhet qe nje parti tiu kandidoje fare do te tentoni ndryshe nga 2007 kur ne nje fare menyre u vetekandiduat edhe atehere brbrFatos Nano E dobishme dhe shpesh e manget ne politiken shqiptare eshte zgjerimi i hapesires per dialog negocim mbi bazen e te cilit edhe palet te njohin me njera-tjetren natyrisht te njohin personalitetet qe ofrohen dhe jane te disponueshem per tu zgjedhur me funksione te rendesishme te cilat pa dyshim kerkojne mirekuptim filtrim nga ana e politikes Ne raport me shfaqjen ose pamjen tradicionale te garave dhe te fushatave qe jemi mesuar me te kaluaren une kete here meqenese publiku me njeh kam preferuar te negocioj te paraqes me afer ne faktoret politike te rendesishem konceptin dhe vizionin tim duke krijuar keshtu nje proces qe do ti sherbente vendit dhe jo mua Nje proces te rivendosjes se besimit mes politikes dhe institucioneve te prishur ne disa raste mjaft kritike dhe jo thjesht ne atmosferen mjaft simbolike te 100-vjetorit te Pavaresise se shtetit tone te perbashket por sidomos ne pragun e takimeve te rendesishme dhe vleresuese te institucioneve euroatlantike qe ndjekin statusin tone Top Story Perpara se tiu pyes per permbajtjen e ofertes eshte me interes te publikut te dije se me cilet faktore politike keni kontaktuar ose do te kontaktoni Cila eshte formula e re qe kandidatura juaj do te futet ne Kuvend brbrFatos Nano Vleresimi i paleve duket se ne kete ceshtje nuk kane kontradikta me njera-tjetren qe vendit i duhet nje proces sa me transparent mundesisht sa me konsensual nje proces qe nepermjet procedures per te seleksionuar zgjedhjen me te mire i sherben vendit te sherbeje gjithashtu per te rizgjedhur palet ne njohje me te thelle te angazhimeve ndaj atdheut dhe zhvillimeve te demokracise ekonomise dhe jetes shoqerore ne reference te BE-se Duhet te rifitojme besimin qe mund te punohet se bashku pa lene pozitat e konkurrences ne gara elektorale dhe te rikthejme besimin tek axhenda me gjitheperfshirese ne dobi te perparesive integrimit apo te kurimit te plageve te tranzicionit apo konflikteve politike qe e sqarojne ate brbrTop Story Kur flisni per qendrime te caktuara politike i referoheni 2009-s kur parashikuat humbjen e se majtes ne zgjedhje brbrFatos Nano Une skam bere ndonjehere rolin e Kasandres pasi nuk kam aftesi mbinjerezore apo mitologjike por natyrisht une jam profesionist politik bej vleresime objektive ashtu sic kam vleresuar ndoshta si nje prej kritikeve me te rrepte te PS fenomenet e mosveprimit me nismen e duhur politike moskuptimit te principeve dhe koncepteve te reja demokratike ne fazat e pare te transformimit te saj ne nje anetare te Internacionales Socialiste ashtu sic kam qene nxites dhe promovues i vlerave te reja karrierave ne baze te merites ashtu sic bera edhe ne 2009-n kur pashe shfaqje te kthimit pas qe nuk ndihmonin ne rritjen e aftesive konkurruese te partise sime te vjeter por asnjehere ish-parti brbrTop Story Pra Partia Socialiste vazhdon te jete partia juaj brbrFatos Nano Une mbetem i kthjellet edhe ne komunikimin me publikun per te vleresuar se partite Ne nje pervoje shtetare Partia Socialiste ka drejtuar per tete vjet ne sherbim te vendit por nuk mund te vihet nje parti politike mbi Shqiperine dhe prandaj mund te kritikohet me lehte nje parti politike nje lider politik se sa kombi dhe vendi i tere E ketu po i referohem spektikeve te pandreqshem qe mendojne se ky vend nuk do te behet brbrTop Story Ne kete poltrone tre jave me pare Edi Rama duke krahuar zhvillimet aktuale ne Shqiperi pavaresisht sensit kritik ndaj jush ju komplimentoi per qeverisjen deri ne 2005 Por pas shtate vitesh e gjysme e njihni zyrtarisht si lider te opozites dhe a keni pasur kontakte me te brbrFatos Nano Une besoj se sme takon mua te njoh apo te mosnjohe titullaret apo lideret e partive te zgjedhura nga familja perkatese edhe kur nga kjo familje kam dale vete keshtu qe nuk besoj se mund ti dorezoheshim se bashku kaq kollaj emocioneve personale Ketu po flasim me publikun po trajtojme nevojen e sherbimeve me standarde publike dhe une gjithmone jam perpjekur e ja kam dale mbane qe te mposht emocionet personale ne gjykimin e nismave politike brbrTop Story Kur flisni per domosdoshmerine e permbajtjes se emocioneve te ndryshme i referoheni te shkuares suaj politike dhe konfliktit publik qe keni pasur me zotin Rama brbrFatos Nano Ka pasur reagime emocionale te gjithe jemi stervitur duke u rritur duke u ballafaquar Nuk besoj se dikush nga ne sot eshte ne nje situate tjeter me me shume avantazhe Dikush ka mbaruar ndonje shkolle standarde perendimore per profesionin e politikanit per shembull ne politiken moderne jane disa rafshe nuk kualifikohesh dot pa pervojen e debatit konkurrimit dhe ballafaqimit te alternativave me elektoratin Por sidoqofte me lejoni te mbyll kete arsyetim duke thene se po kur kam drejtuar PS dhe mjaft rruge institucionale e kam mirepritur Edi Ramen si pjesetar te qeverise qe kisha ne 1998 E kam mbeshtetur si drejtues te qeverise se Tiranes qe nga viti 2000 dhe e kam mbeshtetur e nxitur qe kur mori teseren per te kontribuar ne forume dhe pavaresisht se rruget shume transparante per publikun jane kryqezuar me njeri-tjetren skane qene ndonjehere te mbyllura dhe si pjese te axhendes se paraqitjes se ofertes sime me lideret legjitim do te takoj edhe Edi Ramen krahes te tjereve kjo pa dyshim brbrTop Story Pervec paraqitjes se platformes cfare do ti kerkoni konkretisht Edi Rames qe te firmose nje liste me 20 deputete tiu nxjerre si kandidat i Partise Socialiste apo tiu mbeshtese si kandidat mbi palet sic ju cilesoi tre jave me pare brbrFatos Nano Une besoj me falni qe e riktheksoj se dobia e vendit dhe e te gjitheve eshte qe procesi te jete gjitheperfshires te jete i hapur per kontribute te te gjitheve natyrisht te cdo perfaqesuesi politik dhe te jete transparent pra ne syte e publikut sepse sa me konsensual te jete kryetari i ri i shtetit sa me e gjere te jete mbeshtetja nga Kuvendi i Shqiperise i kandidatures se tij aq me i madh do te jete efekti per integrimin dhe klimen evropiane Nga kjo pikepamje duke e ritheksuar se identiti im lidhet me te majten vazhdoj ti kerkoj Partise Socialiste dhe partive te tjera parlamentare faktoreve politike te rendesishem qe te konsiderojne platformen dhe pervojen time ta konsiderojne ne menyre specifike nje faktor shtese Presidentet e derisotem skane pasur ne CV e tyre te pasur karrieren ekzekutive si pjese organike ndaj une vleresoj se eshte e dobishme qe kryetari i shtetit te kete pervoje qeverisese gjithashtu Disa te verteta qe jane imponuar dhe Nano me 20 e ca vjet pervoje dhe karriere politike ne sherbim te vendit dhe publikut ka ditur gjithmone te kultivoje dhe te nxise nje klime mbipartizane jo thjesht militante ne dobi te partise politike qe i takon Patjeter qe do te marre nisma qe i sherbejne qetesimit dialogut politik dhe zgjidhjeve me konsensuse te rendesishme te problemeve te tranzicionit brbrTop Story Meqe po flasim per PS eshte e kuptueshme qe tek nje Nano president ata shohin garancine ne kuader mungese te thelle besimi se ju do te mbikqyrni nje proces me te ndershem dhe do te beni arbitrin e duhur ne 2012-n brbrFatos Nano Nuk eshte vetem sjellja jotradicionale edhe e politikes por per fat te keq me shemtuar shfaqet ne fushat e futbollit qe kerkojne qe arbitri te jete gjithmone me ta Nuk besoj se eshte vetem ky element mosbesimi ai qe rrezikon procesin elektroral qe ju theksuat apo qe sjell konsenstime te vazhdueshme per rezultatin e zgjedhjeve Ndoshta ju i vleresuar zgjedhjet e 2005 sepse i vetmi qe mund ti konsensonte do te isha une por se bera duke synuar te garantoj sipas rezultatit objektiv te zgjedhjeve te 2005-s nje tranzicion pushteti te qete dhe institucional Kam dorezuar qeverisjen me inventar dhe jam i kenaqur qe pas kaq kohesh disa projekte te zhvillimit kombetar qe lame pergjysme jane aktive dhe sot dhe nderkaq jam i bindur se Partia Socialiste ka maturine e kultivuar ne vite qe edhe nese do te jete pikenisja e ketij procesi mbeshtetesja per efekt identitetsh historike te perbashketa e ofertes sime per te sherbyer nuk do te synonte ajo e para pra edhe une sdo ta lejoja te ndodhte qe te ishte edhe pikemberritja e procesit nje shkembim interesash komerciale qe edhe ne raste te aparencash te nje procesi konsensual do te shkaterronte cdo baze apo mundesi per te sherbyer ne dobi te te gjitheve sic e kerkon detyra e Presidentit te Republikes si perfaqesues i unitetit kombetar brbrTop Story Ju do ti kerkoni opozites qe tiu mbeshtese fillimisht mbi palet si nje kandidature konsensuale brbrFatos Nano Jo vetem nga Partia Socialiste kete oferte do tia paraqis te gjitheve dhe do te ishte e dobishme do te bej maksimumin e perpjekjeve qe me jep mundesi pervoja per ti sjelle te gjithe ne nje mendje qe nje proces dhe nje komunikim gjitheperfshires ne kete rast do ti sherbente vendit dhe axhendes prioritare te tij brbrTop Story Nese kjo nuk ndodh nese ju mbeshtesin te gjithe e mendoni si mundesi mbeshtetjen vetem nga opozita ndonese ky diskutim varet thelbesisht nga shifrat brbrFatos Nano Nje konsens gjitheperfshires per perzgjedhjen e kryetarit do te tregonte maturi dhe pergjegjeshmeri ne total Ka nje alternative tjeter demokratike qe do te deshmonte maturine e demokracise shqiptare nje ballafaqim kandidaturash me vota dhe ide por me kusht ne dobi te gares dhe jo te sfidantit qe palet te mos e shnderrojne ne kacafytjen partizane te radhes me votat dhe veshet te jene te hapura dhe te lira per te zgjedhur me te miren per kete vend brbrTop Story Ne kete rast eventual 63 ose 64 votat e opozites mund ti duheshin edhe vota qe Nano mund ti siguroje i vetem nga krahu tjeter brbrFatos Nano Do te jem serish ne krye te ushtrise se paqes nese ka nevoje per ushtri Natyrisht do te kerkoj paqeruajtes ne te gjitha forcat politike Po ti referohemi librave te shenjte ka nje thenie qe ka marre forcen e dogmes bekur qofshin paqeruajtesit e paqeberesit te gjithe kemi nevoje per me shume paqetim e kontribute qe shfaqen me sakte dhe me vitalitet ne nje konkurrim te qete dhe sa me i gjere te jete konsensusi per paqeberjen aq me mire do te arrije jo vete instucioni i presidentit por te gjitha institucionet qe te kryejne misionin paqeruajtes e zhvillues qe ne kete rajon eshte nje domosdoshmeri jetike pasi skifteret e se shkuares jane ende ne kembe dhe besoj se ne kemi arritur ne nje nivel zhvillimi dhe nevoje shoqerore ku jo vetem qytetaret jane lodhur nga luftenxitesi por edhe vete grindavecet jane lodhur nga grindjet qe nuk u shmangen dot brbrTop Story Pikerisht ne kete studio nje jave me pare Zoti Meta nuk u shpreh direkt por nuk shfaqi nje entuziasem te vecante lidhur me kandidatimin tuaj si presidentit Do te takoni edhe zotin Meta por ne mungese te aprovimit te tij do ti gjenti gjithsesi paqeruajtesit te pakten dy brenda LSI-se brbrFatos Nano I rikthehemi te njejtit arsyetim fryme visioni dhe proces gjitheperfshires dhe dobiprirues per vendin dhe liderat e tij politik Nuk besoj se ne epoken e ngrohjes globale do te ndiheshin kaq shpesh dhe kaq papritmas ftohjet e pjeshme Une dhe Ilir Meta kemi nje histori te gjate te perbashket tashme 20-vjecare qe kemi ditur te bashkohemi e te ndahemi ne kohen e duhur apo te gabuar Nje pervoje e tere natyrisht nje lende dhe une besoj se nga carja e madhe partizane e politikes shqiptare qe pengon dhe funksionim e dinamiken e zhvillimit do te ishte fare e papreferueshme te kalonim ne carje e fraksionim grupesh brenda partive brbr <![CDATA[Rrjedhin votat e PD-se Olldashi bashkon voten me PS-ne e abstenon]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047223858/titulli/Rrjedhin-votat-e-PD-se-Olldashi-bashkon-voten-me-PS-ne-e-abstenon 20042012Rezoluta per Autoritetin e Konkurrences brbrMinistri i Transporteve Sokol Olldashi ka shprehur rezerva ndaj projektrezolutes se Kuvendit per Autoritetin e Konkurrences ku gjate votimit te djeshem ai ka bashkuar voten e tij me opoziten Projektrezoluta u miratua nga Kuvendi me 70 vota pro ndersa opozita me 52 vota e abstenoi ate Por ajo qe ra ne sy ne kete votim ishin rrjedhjet e votave nga te dyja kampet politike Ministri Olldashi u shpreh ne te njejten linje me vendimin e grupit te PS-se duke e abstenuar projektrezoluten e Autoritetit te Konkurrences per vitin 2011 Ndersa deputeti i PS-se Fatmir Toci doli kunder PS-se duke votuar pro projektrezolutes se miratuar nga mazhoranca Interesant ishte dhe votimi i deputetit socialist Ilir Gjoni i cili votoi jo vetem kunder mazhorances por dhe kunder forces qe ai perfaqeson ne Kuvend brbrProjektrezoluta brbrGjate punimeve te djeshme te seances plenare kjo projektrezolute ngjalli debate te ashpra mes mazhorances dhe opozites Deputetet e PS-se akuzuan qeverine per praktika korruptive qe shmangin konkurrencen ne tregun shqiptar Ne vleresimin e tij mbi veprimtarine e Autoritetit te Konkurrences gjate vitit te kaluar Kuvendi vleresoi rritjen dhe konsolidimin e e poziciononit te ketij institucioni per rregullimin dhe mbikeqyrjen e tregjeve qe sipas gjykimit te Kuvendit eshte ne perputhje me politiken kombetare te konkurrences normat dhe praktikat me te mira te administrates publike Kuvendi vleresoi veprimtarine e Autoritetit te Konkurrences edhe ne drejtim te nxitjes se konkurrences se lire dhe mbrojtjes se konsumatoreve nepermjet ndermarrjes se hetimit ne tregun e importit dhe te shitjes me shumice Nderkohe per objektivat e vitit 2012 Kuvendi i kerkon Autoritetit te permiresoje punen e tij ne plotesimin dhe permiresimin e vazhdueshem te kuadrit ligjor sekondar me rregullore dhe udhezues qe ne gjykimin e Kuvendit kane ndikim te drejtperdrejte ne forcimin dhe zbatimin e ligjit te konkurrences Kuvendi kerkon perfundimin e hetimeve te nisura si dhe zgjerimin e thellimin e hetimeve ne tregje per te eliminuar deformimet e konkurrences dhe per te mbrojtur konsumatoret Nder te tjera Kuvendi kerkon nga Autoriteti qe te rrise eficiencen ne nderhyrjet ne tregjet ku shfaqen shenja te kufizimit te konkurrences nepermjet persosjes se teknikave investigative nepermjet rritjes profesionale te punonjesve te Autoritetit te Konkurrences Gjithashtu Kuvendi kerkon rritjen e ndergjegjesimit te aktoreve te ndryshem dhe publikut per rendesine e konkurrences dhe rolin e Autoritetit ne ruajtjen e saj si dhe bashkepunimin me ta ne kete proces Ne perfundim Kuvendi i kerkon Autoritetit te rrise shpejtesine e nderhyrjeve ne treg si dhe forcimin e bashkepunimit dhe nderveprimit institucional me entet rregullatore dhe institucionet e tjera publike brbrAnetaret e AK brbrKuvendi miratoi dje dy anetare te rinj te Autoritetit te Konkurrences perkatesisht Iva Zajmin dhe Koco Broken Kandidatja e propozuar nga mazhoranca ne votimin e fshehte mori 107 vota 13 kunder dhe 7 abstenim Ndersa kandidatura e PS-se Broka mori 112 vota brbrKonsensusi brbrPD-ja e PS-ja miratuan dje me konsensus ratifikimin e dy marreveshjeve ajo me qeverine e Katarit per shmangien e tatimit te dyfishte dhe ajo me qeverine e Emirateve te Bashkuara per sherbimet ajrore Me konsensus kaloi dhe ligji Per shendetin mendor brbrAmendimet brbrGjate votimit ne ligjin per shendetin mendor Kuvendi rrezoi amendimet e deputetit te PS-se Astrit Beci ne lidhje me nenin 30 te ketij ligji Pasi u nda ne 2 votime mazhoranca miratoi variantin e pare te Komisionit duke rrezuar me 71 vota pro amendimet e PS-se brbr <![CDATA[Aleanca Kuq e Zi merr kreun e Keshillit Bashkiak]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047223857/titulli/Aleanca-Kuq-e-Zi-merr-kreun-e-Keshillit-Bashkiak 20042012Zgjidhet ish-keshilltari i Levizjes se Legalitetit u largua nga kjo force brbrVotimi ne kuti cokollatash dhe flete votimi te improvizuara brbrPRRENJAS-Aleanca Kuq e Zi arrin te marre drejtimin e Keshillit Bashkiak te Perrenjasit e ndihmuar nga te majte e parti te vogla te djathta Ish-keshilltari i Levizjes se Legalitetit Myslim Karriqi i larguar nga kjo force politike u zgjodh kryetar i Keshillit Bashkiak te qytetit te Perrenjasit me shumice votash Keshilltaret e djathte jane larguar nga keshilli pas akuzave qe shperthyen fillimisht per ceshtjen e ndihmes ekonomike por qe ne te vertete skenari ishte krejt tjeter rrezimi i kryetarit aktual Bashkim Vasku dhe zevendesimin e tij me Myslim Karriqin Takimi eshte karakterizuar nga debate mjaft te ashpra si dhe akuza te renda mes ish-kryetarit dhe kryetarit te ri te zgjedhur nga ky keshill Sipas keshilltarit Myslim Karriqi keshilli i meparshem akuzohet se ka mashtruar me ndihmen ekonomike duke i dhene ndihme edhe shtetasve qe nuk jetojne ne Perrenjas e qe jane emigrante ne vendet fqinj Madje sipas Karriqit ka raste kur edhe fshataret kane perfituar ndihme me shume se qytetaret Keshilltaret e majte te mbeshtetur edhe nga disa rrjedhje nga e djathta kane kerkuar shkarkimin e Bashkim Vaskut dhe zevendesimin e tij me Myslim Karriqin Ne kete cast keshilltaret e djathte kane dale nga salla nderkohe qe keshilltaret e majte kane zhvilluar procesin e votimit duke improvizuar si flete votimi flete formati te ndara me shkrim dore dhe si kuti votimi nje kuti cokollatash Me 8 vota pro e asnje kunder kryetar i keshillit te ri eshte zgjedhur Myslim Vasku Kryetari i Bashkise se Perrenjasit Bajazit Karriqi deklaroi se nuk dinte asgje lidhur me kete vendim per ndryshimin e kryetarit te Keshillit Bashkiak Nderkohe prefekti i Elbasanit Shefqet Deliallisi u shpreh se ky vendim do te shqyrtohet konform ligjit E Gjoni brbr brbr <![CDATA[Ruci U mohua votimi i fshehte Topalli Mos qani si kryetari]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047223856/titulli/Ruci-U-mohua-votimi-i-fshehte-Topalli-Mos-qani-si-kryetari 20042012PS e PD debate per votimin e efes ne KLD brbrSeanca e djeshme plenare nisi me debate aty ku u mbyll nje jave me pare ne votimin per kandidatet e Keshillit te Larte te Drejtesise Kreu i grupit te PS-se Gramoz Ruci tha se ne seancen e kaluar parlamentarizmi mori nje goditje te rende pasi votimi i fshehte iu mohua cdo deputeti Ky Kuvend ka te pakten tre vjet qe vleresohet negativisht nga raportprogresi i BE-se Thelbesore ka qene kritika per funksionimin e tij demokratik Po aq e rendesishme ka qene kritika per mungesen e pavaresise se tij dhe varesine teresore nga axhenda e qeverise Te enjten qe shkoi ketu ne Kuvend ju dhate nje prove tjeter te rrenimit te parimeve demokratike ne funksionimin e tij - tha Ruci Me tej ai shtoi se pushteti i Sali Berishes ka vdekur numerikisht Pushteti i Sali Berishes ka vdekur demokratikisht tani kur parimet demokratike nuk ekzistojne Ka vdekur politikisht tani kur arsyeja e tij personale kushtezohet vetem nga nevoja personale e pushtetit Ka vdekur numerikisht tani kur votat qe ka nuk ia garantojne fuqine e pushtetit e kur per ti pasur dhunon secilin prej jush Por per fat te keq fati i tij fati i Sali Berishes eshte i lidhur me fatin e institucioneve te cilat po zhbehen nje nga nje po personalizohen politizohen aq sa sot rrezikojme nje kthim te forte pas te shteti i partise shteti njepartiak Institucionet jane ne rrezik ato duhen shpetuar - tha Ruci Por i menjehershem ishte reagimi i mazhorances ku kreu i grupit te saj Astrit Patozi i cili e ftoi Rucin te testoje mazhorancen per votat qe ajo ka ne Kuvend Per te rrezuar qeverine duhen kellqe dhe opozita nuk i ka Te provoje mocionin e mosbesimit - tha Patozi Duke propozuar votebesim Patozi theksoi se mazhoranca respektoi ne menyre rigoroze Rregulloren e Kuvendit edhe traditen e tij ne keta 22 vjet demokraci Ishte shume e shemtuar shfaqja e nje pjese te grupit parlamentar por edhe e kryetarit te grupit i cili u perpoq jo vetem te pengoje me force Kryeministrin per te votuar normalisht por rrembeu fletet e votimit ne menyre qe procedura te nderpritej - u shpreh Patozi Ndersa kryeparlamentarja Topalli tha se nuk mund te dyshohet mbi nje votim te bazuar ne Kushtetute Per sa kohe qe zoti Ruci kerkon te spekuloje dhe te vere ne dyshim votat e deputeteve te nderuar ketu ne parlament bej nje propozim zoti Ruci mos qani sic e keni zakon ose me mire mos qani sic qan kryetari i juaj duke thene se e rreh Jozefina apo ju rrahu Jozefina Behuni burra Beni mocion mosbesimi beni mocion mosbesimi dhe sillni dhe zotin Rama si kandidat per kryeminister Dhe do ta shihni jo nje here jo dy here por shume here kjo mazhorance keta deputete te ardhur ne kete salle me voten e lire te shqiptareve po te doni me kuti me flete votimi po te doni me finger print po te doni me elektronike sa here te provoni do ta shihni veten te humbur te deshtuar te turperuar ne zgjedhjen tuaj - tha Topalli Duke folur per zgjedhjen e Presidentit Topalli i tha Rucit se ai do te zgjidhet me menyren e votimit qe opozita kerkon ndersa shtoi se ka frike se te majtet edhe ne kete rast do qajne perseri nga frika se mos i rreh Jozefina Duke akuzuar kreun e PS-se Edi Rama per antiparlamentarizem ajo tha se Ky parlament gjate ketyre 4 viteve ka pasur momente te cilat nuk i kishte pare gjate historise 20 -vjecare E dini pse Sepse kryetari juaj nuk e pranon Parlamentin Sepse kryetari juaj lufton parlamentarizmin Kryetari juaj nuk pranon as ligj as rregullore as Kushtetute Por ky Parlament ne momentin qe Kushtetuta percakton kohen e zgjedhje te lira si te doni ju me kuti me flete me finger print me elektronike po ta kerkoni sipas rregullores do te zgjedhim Presidentin duke respektuar Kushtetuten Ju perseri do te qani dhe ai perseri do te thote na rrahu Jozefina por turp tju vije - perfundoi Topalli brbrJozefina Topalli brbrKur humbni nuk pranoni voten Kur shihni se nuk keni vota vidhni fletet e votimit edhe ketu ne salle sic i moret heren tjeter E dini ju pse nuk e zgjidhni presidentin Sepse do te zgjedhe mazhoranca presidentin dhe sot thoni se ne kete salle nuk do te na lejoni qe te zgjedhim presidentin Do te humbni perseri si me 2009-n si me 2011-n si ne rang Republike brbrGramoz Ruci brbrVotimi i fshehte iu mohua cdo deputeti te majteve po e po por edhe cdo deputeti te djathte apo te paangazhuar ne grupe politike ne kete Kuvend Rregullorja ashtu si Kushtetuta e Republikes kerkon qartesisht votim me flete votimi dhe me kuti votimi Ju i vute dhe i hoqet ato duke cenuar rende ne kete menyre parimin kushtetues se votes se fshehte brbrAstrit Patozi brbrNe caktivizuam perpjekjen tuaj te dhunshme per te bllokuar votimin per anetarin e KLD-se Fobia qe ju keni ndaj firmave ndaj votes se fshehte dhe ndaj komisionereve tuaj gje qe e keni deshmuar ne te ashtuquajturen kauze te kutive nuk eshte nje gje qe ju nderon Qeveria nuk rrezohet me shfaqje te shemtuara dhe perpjekje per bllokim - tha Patozi brbr <![CDATA[Haxhinasto Gjyqtaret kemi reaguar ne rruge diplomatike]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047223855/titulli/Haxhinasto-Gjyqtaret-kemi-reaguar-ne-rruge-diplomatike 20042012Ministri i Jashtem thyen heshtjen brbrZevendeskryeministri Edmond Haxhinasto njeheresh minister i puneve te Jashtme ka thyer heshtjen duke reaguar nga Brukseli ne lidhje me incidentin e ndodhur pak dite me shtetin helen i cili nuk lejoi futjen te territorin e tij te gjyqtareve qe denuan kreun e OMONIA-s Naum Disho me 1 vit burg per dhunim te varreve ne Boboshtice Ministri Haxhinasto duke nenvizuar se me Greqine ekzistojne metoda diplomatike te komunikimin tha se gjithcka duhet ti lihet kohes per te pare efikasitetin e tyre Nuk e kuptoj kete padurim qe kane disa organe te medies apo dhe disa politikane Ministria e Puneve te Jashtme ka menyrat procedurat diplomatike me te cilat komunikon me Greqine apo me cdo vend tjeter kur ka ceshtje te nje natyre te tille Do te thosha dhe do te garantoja gjithkend se Ministria e Puneve te Jashtme me marrjen e ketij informacioni dhe njohjen e problemit ka filluar veprimet e saj respektive te cilat do tia leme kohes dhe do te shohim se sa efikase do te jene - deklaroi Haxhinasto Ai i beri keto deklarata nga Brukseli ku ndodhet per te marre pjese ne ministerialin e NATO-s i cili i zhvilloi punimet me 18 e 19 prill brbr <![CDATA[Gjykata 1 vit burg mjekut per trajtim te gabuar]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047223604/titulli/Gjykata-1-vit-burg-mjekut-per-trajtim-te-gabuar 19042012Vdiq pacienti mjeku Nuk kam asnje ceshtje te hapur ne gjykaten e Elbasanit brbrELBASAN- Te jepet 1 vit burg per nje mjek ne Elbasan sot drejtor i qendres shendetesore ne komunen Gjergjan Kjo ka qene kerkesa e prokurorit te ceshtjes Binas Nina i cili ka deklaruar se gjykata ka pranuar kerkesen e Prokurorise per te denuar me nje vit heqje lirie mjekun per vonese ne mjekim dhe mjekim te gabuar Sipas te dhenave gjyqtari Taulant Tafa ka marre vendimin duke lene ne fuqi kerkesen e prokurorit Por mjeku deklaron se ai nuk asnje ceshtje gjyqesore te hapur ne ngarkim te tij dhe se ai vazhdon punen i qete brbrNgjarja brbrNgjarja eshte shenuar me 5 shtator te vitit 2008 ne Gjegjan te Elbasanit kur shtetasi Hajri Nasufi 45 vjec babai i tre femijeve eshte derguar i semure ne spitalin e Cerrikut Mesohet se Nasufi per 15 ore nuk mori asnje ndihme mjekesore dhe me pas u mjekua mjekim qe rezultoi nga hetimet i gabuar Nasufi eshte derguar ne gjendje kome ne Tirane ku dhe nderroi jete ne spital brbrFamiljaret e Nasufit akuzuan mjekun qe e mjekoi Ylli Mucen Por nderkohe i kontaktuar Ylli Muca drejtor i Qendres Shendetesore Gjergjan antar i Keshillit te Komunes dhe i Keshillit te Qarkut ka deklaruar se nuk ka asnje dijeni per kete vendim Ai ka thene se ka pasur nje ceshtje te tille ne gjykaten e Tiranes e cila ka perfunduar dhe ai eshte shpallur i pafajshem Muca ka deklaruar se ne nje karriere prej 18 vjetesh si mjek eshte i respektuar dhe vleresuar nga te gjithe Ai ka mohuar ekzistencen e nje ceshtje ne Gjykaten e Elbasanit duke mohuar edhe nje vendim te tille qe sipas tij eshte i pavertete dhe eshte bere per te cenuar pozicionin e tij ne sherbimin shendetesor brbr <![CDATA[FORCA PR T NDRYSHUAR VIZIONIN PR BOTN]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047223287/titulli/FORCA-PR-T-NDRYSHUAR-VIZIONIN-PR-BOTN 19042012Kevin Higgins shkruan per Visar Zhitin brbrKeto dite doli dhe u promovua ne Irlande libri me ese dhe kritika Mentioning the war Duke permendur luften shkruar nga poetit studiuesi dhe botuesi irlandez Kevin Higgins krijimtaria e te cilit i ka kaluar kufijte e vendit te tij duke u bere e njohur dhe ne vende te tjera si ne Angli K Higgins ka lindur ne Londer SHBA Zelande e Re Belgjike etj Shqetesime te kohes tendenca dhe kundertendenca ide poezi estetike politike dhune emra te njohur diktatoresh te kuq ideologesh shkrimtaresh estetike gjithe kjo perzierje etj ngerthehen ne kete permbledhje prej 217 faqesh Poeti irlandez Kevin Higgins ka perfshire ne kete liber dhe esene e tij per poetin tone Visar Zhiti The condemned apple Molla e denuar faqet 113-116 ku tregon mbresat vlerat dhe porosite qe dalin nga leximi i poezive te Visar Zhitit botuar ne Los Angeles SHBA me perkthim te albanalogut te njohur kanadez Robert Elsie brbrMOLLA E DNUAR brbr Molla e denuar eshte libri me poezi me turbulluesi qe kam lexuar ndonjehere Visar Zhiti u rrit ne Durres port ne bregdetin Adriatik Poezite e para i botoi ne revistat letrare teksa pergatiste vellimin e pare te poezive Rapsodi e jetes se trandafilave Nese do te jetonte ne Irlande apo Angli Visarit do ti jepej cmimi Forward apo dhe do te ftohej te paraqiste vellimin e tij ne Festivalin Ledbury apo ne Cuirt Edhe mund te ndodhte te benin sikur ta harronin dhe ne nje rast te tille pa dyshim kjo mund te perflitej me miqte E tille eshte jeta e poetit Te pakten nga ajo qe dime Po Visar Zhiti nuk jeton ne Brighton apo ne Galway ai mbijeton ne nje vend qe ishte nen regjimin absolut te stalinistit fanatik Enver Hoxha qe e bente Nikolau ausheskun te dukej nje liberal i mire ne krahasim me te Enver Hoxha ishte nje maniak me proporcione te hatashme Pasi u prish me Bashkimin Sovjetik kur Hrushovi pranoi gabimet e bera nga Stalini dhe me pas me kinezet te cilet pas vdekjes se Maos nderprene te ashtuquajturin Revolucion Kulturor dhe nxoren ne gjyq banden e te katerve ku perfshihej edhe gruaja e Maos Hoxha denoi Bashkimin Sovjetik Republiken Popullore te Kines dhe satelite te tjere te tyre qe nga Kuba e deri te Korea e Veriut si revizioniste borgjeze Nga mesi i viteve 70 Shqiperia nderpreu kontaktet diplomatike dhe ekonomike me pjesen tjeter te botes komuniste dhe zyrtarisht ishte i vetmi vend socialist ne bote por ne te njejten kohe ishte edhe vendi me i keq ne bote Vetem regjimi i Polpotit ia kalonte regjimit shqiptar brbrPra nuk ishin rrethanat qe te mund te botohej koleksioni i pare i poezive te Zhitit megjithese kishte paraqitur doreshkrimin e tij te pare ne Shtepine Botuese Naim Frasheri kur filloi spastrimi i liberaleve ne Sesionin Plenar te Partise Komuniste ne Tirane Liberalet ne fjale ekzistonin me shume ne fantazine e Enverit por kjo nuk kishte rendesi duhej bere nje spastrim medoemos Dhe Zhiti e vuajti si pasoje Vepra e tij u zbulua si nxirje e realitetit socialist Dy anetare te Lidhjes se Shkrimtareve dhe Artisteve - emrat e tyre jane dhene vetem me iniciale RV dhe PK - pergatiten nje akt-ekspertize mbi vepren poetike te Visar Zhitit me kerkese te Ministrise se Puneve te Brendshme Te dy lakejte me shume zell i dorezuan autoriteteve me 24 tetor 1979 relacionin prej 12 faqesh te kesaj akt-ekspertize Dy jave me pas Visar Zhiti u arrestua U lirua nga burgu me 28 janar 1987 pasi qe flakur ne gulagun shqiptar i detyruar te punoje si skllav ne ferrin e minieres se Spacit Akt-ekspertiza eshte ribotuar e plote ne fund te librit Te rreqethet mishi kur e lexon sepse ndeshkimi me mizor i behet gjuhes se erret dhe natyres hermetike te poezive te Zhitit gje qe me kujton ato qe kam degjuar te thuheshin nga miq socialiste disa prej tyre tani ish-miq per veprat e poeteve si Medbh McGuckian dhe John Ashbery Nje pjese e mire e kritikes letrare te majte sidomos sic duket ne shtypin e vogel eshte e lidhur ende me qendrimet staliniste Tani kane mbetur pak staliniste dhe midis tyre padyshim ka edhe ne letersi qe flasin si Trocki nuk ka vije partie ne art por veprojne si Staliner gjithe ndeshkime dhe zilira te zeza kur flitet per poezine qe i tejkalon apo nuk i sherben ceshtjes se tyre brbrMe te keqijat dhe te mirat ne qe jetojme ne boten perendimore jemi te pakten te lire te shkruajme ate qe duam Poezite tona mund edhe te injoroheshin kjo eshte ceshtje tjeter po Medbh McGuckian nuk rrezikonte te denoncohej nga Ministria e Brendshme per faktin qe ai nuk eshte Adrian Mitchell apo Linton Johnson Por ata arriten ta perndjekin Visar Zhitin per obskurantizem ne poezi RV dhe PK te Lidhjes se Shkrimtareve dhe Artisteve e denojne pse thote ate qe ata sduan te degjojne ja psh Ne poezine Xhulise nje vajze malesore shkon ne shkolle e veshur me nje xhakete te vjeter ushtarake qe ia dhane vellait kur u lirua nga ushtria Synimet e poetit jane te qarta ketu Ne keto poezi ai kerkon te nxije jeten tone dhe shpif per mireqenien ekonomike qe u ka sjelle socializmi ashtu si per gjithe popullin edhe malesoreve tane brbrE vetmja kritike qe kam per kete liber eshte se poezite goditese ato te cilave u referohen RV dhe PK ne akt-ekspertizen e denimit nuk perfshihen te gjitha Do te ishte shume interesante te na jepej mundesia te lexoheshin Ne kete vellim mbizoterojne poezi qe Visar Zhiti i shkroi gjate viteve ne burg Kur nuk kishte te drejten per te pasur leter e pene ne qeli ai krijoi me mend dhe i nguliti ne kujtese te gjitha poezite duke u perpjekur keshtu te mos humbiste dhe vemendjen Perkthimi i vellimit nga shqipja ne gjuhen angleze pa dyshim ka humbje E megjithate perkthimi i Robert Elsie-se eshte i fuqishem dhe prekes Nga poezite me te bukura ndoshta eshte dhe astet ikin brbrIkin castet si morrat neper trupin tim brbrNe kete llogore burgu plot balte vuajtjesh rri dhe pres brbrSa keq Te jesh luftetar pa luftra 1982 brbrNe poezine e shkelqyer Banjoja e te burgosurve e krijuar kur ai ndodhej ne burgun e Qaf-Barit ne korrik te vitit 1983 Zhiti tregon se si edhe ne rrethanat me te tmerrshme njeriu kapet pas sensacioneve qe mund te te japin edhe kenaqesi sado vogelane brbrMe lepin me gjuhe uji i dashuruar u lehtesova i teri Hija e telave me gjemba si tatuazh skllavi nxin mbi lekuren time Po une po lahem e humba peshen si ne nje realitet tjeter brbrNe poezine qe ka marre dhe titullin vellimi Zhiti kapet pas humanitetit nga fija me e brishte Une si i marre ulerij ne heshtje Ej ti bote Dhe ne me ke harruarr une jo Dhe ne njefare menyre profetikisht keshtu ndodhi sepse regjimi ra me 1990 dhe Visar Zhiti doli nga gulagu pra ky eshte nje liber per fat me nje fund te lumtur Poeti ruajti shendetin e mendjes dhe mbijetoi Ne poezine Zyra e dikurshme e diktatorit prane se ciles punoj ai arrin madje te vizitoje zyren e torturuesit te tij dhe - jehonat e Hannah Arendt - sheh se ai ishte nje vend shkretimisht zymtan jashte imagjinates As humnera denimesh Nga sirtaret sdalin tyta armesh si sy dedektivesh metalike Rri i heshtur Fytyrezbardhur Sikur te kem dale nga nje semundje e gjate brbrKy liber poezish lindi si realiteti i nje makthi tejet te keq shte nje nga ata librat e rralle qe ka forcen ti ndryshoje lexuesit vizionin mbi boten Merreni dhe mbajeni fort shte dhe ilustrimi me i shkelqyer qe kam pare ku shpjegohet se si shpresat e larta me socializmin e fillimit te shekullit 20 degjeneruan ne nje tirani te perditshme brbrPerktheu nga anglishtja Mira Xhiku brbr brbr <![CDATA[Sistemimi i varreve te vjetra zgjidh ngercin per 10 vjetet e ardhshem]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047223286/titulli/Sistemimi-i-varreve-te-vjetra-zgjidh-ngercin-per-10-vjetet-e-ardhshem 19042012Edmond Panariti Reforma ne respekt te dinjitetit njerezor dhe besimit fetar brbrSistemi i ri i administrimit te varrezave ekzistuese do tu vije ne ndihme banoreve te kryeqytetit qe te 10 vjetet e ardhshem qe te mos perballen me stresin dhe kaosin e krijuar nga mungesa e vendeve ne varreza Lidhur me debatin e nisur per sistemimin dhe reformen qe do te preke sherbimet funerale fillimisht me sistemimin mural te varreve te vjetra nenkryetari i Bashkise Edmon Panariti tregon se i gjithe procesi do te realizohet ne respekt te plote te dinjitetit njerezor dhe besimit fetar Me poshte do te gjeni te detajuar procesin qe do te ndjeke sistemimi i sherbimeve funerale brbrNgerci i krijuar nga shterimi i vendeve ne varreza brbrReforma qe Bashkia e Tiranes synon te ndermarre per te miradministruar procesin e varrimeve ne Tirane udhehiqet nga respekti i plote i dinjitetit njerezor dhe i ndjeshmerise fetare Aktualisht edhe sipas regjistrimit me te fundit te popullsise ne Tirane ne qytetin tone banon rreth 30 e popullsise se vendit Tendenca eshte qe edhe ne vijim popullsia e kryeqytetit te rritet cdo vit me rreth 3 gje qe do te thote se per me pak se 10 vjet popullsia ne Tirane do ti kaperceje nje milion banore Mund te imagjinohet trysnia ne rritje qe ky bum demografik ushtron mbi hapesirat urbane perfshire ketu hapesirat jetesore hapesirat e gjelbra hapesirat ekonomike dhe socialkulturore perfshire ketu edhe hapesirat per varrime Vdekja eshte pjese e jetes dhe ajo meriton ate vemendje dhe ate trajtim sikunder edhe aktivitetet e tjera jetesore te njeriut per te garantuar se pari dinjitet dhe respekt per ata qe ndahen nga jeta por edhe nje vend te denje per familjaret dhe per komunitetin per te perkujtuar ata qe nuk jetojne me E pare ne kete kendveshtrim sot ne Tirane situata nuk eshte e mire Aktualisht nevojat per varrime ne qytet perballohen vetem nga dy varreza publike perkatesisht varreza e Sharres e deklaruar tashme e mbyllur dhe varreza e Tufines e cila po ecen drejt ezaurimit te plote te hapesirave do vit qytetit tone i duhet te perballoje kerkesat per rreth 3000 varrime gje qe do te thote se kerkimi per truall te ri per ti plotesuar keto nevoja te familjeve te Tiranes presupozon gjetjen e pervitshme te mbi 15000 metrave katrore siperfaqe ku pervec varrit perfshihen edhe sherbimet mbeshtetese si rruget ndermjetese pemet gjelberimi dekorativ etj brbrNevoja imediate per reformimin e sherbimeve funerale brbrBashkia nuk mund ta mbeshtese plotesimin e kesaj nevoje ne rritje vetem duke kerkuar zgjerim te siperfaqeve te reja per varre thjesht sepse kjo eshte e pamundur fizikisht dhe financiarisht Per arsyet qe permenda te cilat jane te shtresuara dhe te akumuluara tashme ne vite ky dinjitet eshte i cenuar dhe nen kercenim Per mungesa hapesirash varret po prekin gjithnje e me shume sherbimet mbeshtetese te varrezave si rruget ndermjetese etj Qytetareve per te vizituar te afermit e tyre qe nuk jetojne me u duhet te shkelin mbi varret e te tjereve gje qe nuk eshte as pjese e moralit qytetar dhe as e besimit fetar Nga presioni i paperballueshem per hapesira varre po hapen ne vende te papershtatshme si vende me shkalle te larte erozioni buze perroit te Tufines ne vende grumbullimi mbeturinash si dhe ne territore qe ne planin urbanistik te qytetit nuk jane te parashikuara si vende per varrim Pervec se cenojne rende moralin qytetar dhe ligjin keto praktika jane ne shkelje te drejtperdrejte edhe te normave fetare Ja se cthuhet per shembull ne ligjin islam per kriteret e varrimit brbrNeni 628 Nuk lejohet varrimi i nje te vdekuri mysliman ne nje vend te papershtatshem te padenje sic mund te jete vendgrumbullimi i mbeturinave brbrNeni 629 Nuk lejohet qe te behet varrimi ne toka te uzurpuara dhe as ne toka qe nuk jane te parashikuara per varreza brbrNisur nga kjo ne propozojme nisjen e nje reforme thelbesore dhe te qendrueshme per te mundesuar administrimin e nje procesi dinjitoz te varrimit si pjese e respektit ndaj qytetareve dhe respektimit te besimit te tyre fetar brbrVarret qe do te zhvendosen te parat brbrPjese e kesaj reforme jane ndertimi i varrezave murale nje realitet tashme i konsoliduar prej vitesh ne kryeqytetet e Bashkimit Europian Behet fjale per zhvendosje te varreve te vjetra dhe shume te vjetra ne sistem vertikal varrimi te tipit mural mjaft me dinjitoz se gjendja tashme e degraduar dhe e shperfillur e ketyre varreve Si fillim synojme ta fillojme me zhvendosjen e varreve mbi 40 vjet dhe pa dyshim aty ku ekziston konsensusi edhe per varre te tjera Keshtu sipas statistikave te sherbimit funeral te Bashkise perllogariten perafersisht rreth 5300 varre te zhvendosur ne Tufine nga ish-varreza e Bamit ne vitin 1964 Po keshtu rreth 11 parcela ne te dyja varrezat jane varre te vjetra e shume te vjetra me te porsalindur Vetem ne intervalin 1964-1980 jane varrosur perafersisht 15000 banore brbrlirimi i siperfaqeve per 10 vjetet e ardhshem brbrShqyrtimi selektiv dhe i kujdesshem i ketyre rasteve dhe kalimi i tyre ne sistemin mural ne nje menyre shume dinjitoze do te mundesonte clirimin e siperfaqeve te konsiderueshme nga varrezat aktuale te cilat nga bllokimi i plote do te mund te funksiononin edhe per 10 vjetet e ardhshem Ajo qe eshte me thelbesore te theksohet eshte se te gjithe te larguarit nga jeta do te vazhdojne si me pare te varrosen ne toke dhe se do te respektohet ne cdo rast koha shumevjecare e tretjes se trupit te te ndjerit por kjo do te behet ne hapesira dinjitoze me te gjithe parametrat ekologjike sanitare dhe infrastrukturore te duhur Mbas dhjetera vjetesh sipas akteve normative te paracaktuara dhe per te cilat Bashkia eshte duke punuar te ndjeret do te zhvendosen sipas te gjitha kritereve ne sistem tjeter varrimi ashtu sic ndodh edhe ne vende te tjera te zhvilluara duke ruajtur dhe rifaktorizuar identitetin e te larguarit nga jeta dhe garantuar respektin ndaj tij si dhe nderimet ne cdo kohe nga familjaret Ne kendveshtrimin tim nuk ka asnje ndalese fetare ne kete drejtim Ne fene kristiane nuk ka ndalesa ne kete drejtim Ne fene islame gjithashtu nuk arrij te shoh pengesa madje ne ligjin islam kjo eshte e artikuluar mjaft qarte ne nenin 630 mbi varrimet ku thuhet Nuk lejohet te behet zhvarrosja per ta riperdorur nje varr per nje varrim tjeter nese nuk garantohet se varri eshte shume i vjeter dhe se trupi i meparshem eshte plotesisht i tretur Pikerisht reforma jone ecen mbi te njejtat parime dhe synon qe te filloje zbatimin e sistemit te ri te varrimit me varret e vjetra dhe shume te vjetra Kjo do te mundesoje clirimin e siperfaqeve te konsiderueshme te cilat Bashkia do tua vere ne dispozicion qytetareve te Tiranes per te njejtin qellim Ne synojme qe me ane te kesaj reforme te rikthejme dinjitetin dhe te rivendosim respektin per kete ceshtje mjaft delikate dhe sensitive per qytetaret e Tiranes brbr brbr <![CDATA[Hetues angleze ne Shqiperi per vrasjen e djegien e kufomes]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047223285/titulli/Hetues-angleze-ne-Shqiperi-per-vrasjen-e-djegien-e-kufomes 19042012Ekzekutimi misterioz i Agim Hoxhes ve ne levizje policine brbrANGLI- Detektive nga Hampshire kane fluturuar per ne Shqiperi qe te mbeshtesin prinderit e moshuar te nje shqiptari te vrare trupi i te cilit u gjet ne nje makine te djegur Tre oficere angleze nga departamenti i hetimit te krimit te cilet komunikuan me oficeret nderlidhes shqiptare ne Angli kane vizituar familjen e Agim Hoxhes ndersa vazhdojne hetimet per te gjetur se kush e vrau ate Dje u mbush nje jave qe kur zjarrfikesit zbuluan trupin e djegur te 29- vjecarit Hoxha ne makinen tij Mercedes ngjyre argjendi ne lagjen Chilworth ndersa policia beri thirrje per ndihme ne gjetjen e makines tjeter te viktimes Hetuesit nuk mund te jene te sigurte nese makina e humbur tip Mondeo 58 reg ngjyre gri mund te mbaje te dhena te rendesishme ne lidhje me vrasjen Makina aktualisht mungon dhe mund te kete qene e parkuar ne nje rruge Hetuesit kane perdorur dje nje automjet te njejte me targa te rreme per tiu dhene nje apel mediave me shprese se dikush do ta njihte makinen Me shume se 50 zyrtare me te gjithe fuqine tani jane duke punuar ne hetimin e vrasjes se Hoxhes Trupi i tij u gjet ne ndenjesen e pasme te makines tip Mercedes i cili ishte djegur te marten e kaluar Edhe pse zyrtaret kane zbuluar nga hetimet se Hoxha kishte vdekur para se zjarri te fillonte ne makine ata ende nuk mund te jene te sigurt sesi ai vdiq saktesisht Kryeinspektorja Rakela Farrell tha se policet jane duke punuar permes qindra veprimeve dhe disa deklaratave Ajo shtoi se ka disa linja kryesore te hetimit por ende nuk eshte krijuar nje motiv i forte Dje ajo u beri thirrje te gjitheve atyre qe njihnin Hoxhen i cili ka jetuar ne Southampton per tete vitet e fundit qe te dalin dhe ndihmojne per te dhene nje tablo te jeteses se tij Ajo tha se Agimi do te kishte qene i njohur mire - ai do te jete jashte ne pube dhe klube Ai ishte nje njeri i mire me karakter dhe kishte shume njerez qe e njihnin Ne jemi te interesuar te dime per te gjitha aspektet e jetes se tij Nderkaq tre hetuesit angleze kane udhetuar ne Shqiperi per te mbeshtetur familjen e Agimit Prinderit e tij jane te moshuar dhe te dobet dhe padyshim ky lajm ka qene nje goditje e tmerrshme per ta Policia njofton se cdokush qe ka informacion ne lidhje me Agimin apo vendndodhjen e makines Mondeo mund te lajmeroje policine angleze brbr <![CDATA[Greqia i ben presion shtetit shqiptar]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047223284/titulli/Greqia-i-ben-presion-shtetit-shqiptar 19042012Tre gjyqtareve u dhunohen pasaportat ndalohen te udhetojne ne Shengen brbrDoganieri grek arrogance dhe fjale fyese edhe ndaj SHBA-ve brbrTre gjyqtaret shqiptare qe vendosen per denimin e dhunuesit te varreve ne Boboshtice Naum Disho nuk munden dot te hyjne ne asnje vend te zones Shengen Kete ka vendosur Greqia per gjyqtaret Aferdita Maho Entela Prifti dhe Brunilda Malo kur ne pasaporten e tyre ka vendosur shenimin CHI i cili me pak fjale do te thote persona te rrezikshem per rendin kushtetues te shtetit fqinj Me shume sesa nje refuzim hyrjeje per tre persona qe i sherbejne drejtesise ne kete vend veprimi i pales greke duket se eshte nje presion i drejtperdrejte ndaj sovranitetit te vendit tone Nga te dhenat e siguruara mesohet se tre gjyqtaret jane futur ne sistemin e refuzimit te hyrjes si persona non grata nga ana Ministrise se Drejtesise dhe asaj te Puneve te Jashtme te Greqise qe pas vendimit qe dhane per Dishon E njejta gje nuk ka ndodhur per gjyqtarin e Apelit Stavri Kallco qe nuk ka pranuar te firmose denimin e Dishos qe eshte lene i lire te kaloje ne token greke brbrRefuzimi brbrNe doganen e Kapshtices diten e hene eshte paraqitur per te kaluar gjykatesja e shkales se pare te faktit Aferdita Maho se bashku me bashkeshortin dhe vajzen e tyre Maho udhetonte ne drejtim te Selanikut por doganieri grek nuk i ka lejuar te kaloje me pretendimin se Aferdita Maho eshte person qe nuk mund te hyje ne token helene Burime ne doganen e Kapshtices shpjegojne se ne pasaporten e saj Maho dhe bashkeshorti i saj kishin dhe viza amerikane nderkohe qe vajza e tyre ka lindur ne SHBA Por asnje nga keto shpjegime ska mundur ta binde doganierin grek qe me arrogance i eshte pergjigjur Ne Amerike mund te beni cte doni por ketu eshte Greqi Me sa duket Greqia nuk eshte mjaftuar me kaq por ka marre autoritetin te pengoje hyrjen e gjykateses shqiptare ne te gjithe zonen Shengen njesoj sic behet me personat ne kerkim E njejta gje ka ndodhur dhe me gjykateset e tjera Prifti dhe Malo Ironik eshte fakti se kapadailleku vjen nga nje shtet pergjegjes per futjen ne kolaps te Europes per shkak te borxheve brbrReagimi brbrNderkohe pergjate dites se djeshme ka pasur heshtje nga ana e shtetit shqiptar Interesimit tone iu pergjigjen zyrtarisht se po marrin kontakt me konsullaten tone ne Greqi per te marre vesh arsyet e ketij incidenti Nderkohe tre gjyqtaret kane paraqitur dhe nje note proteste prane Ministrise se Jashtme shqiptare dhe jane ne pritje te nje reagimi te saj shte ky institucion qe duhet te sqaroje te gjithe kronologjine e ngjarjes por dhe te marre persiper pezullimin e vendimit grek qe ka marre ne emer te BE-se per moslejimin e kalimit te kufijve nga tre titullare te larte te shtetit Megjithese jane njoftuar qe diten e hene kur ka ndodhur ngjarja deri dje ne oret e vona te mbremjes nga ana e ketij dikasteri ska pasur asnje reagim kur ne fakt qe ate dite duhej te kishin udhetuar drejt kufirit titullaret e saj per te mbrojtur sadopak dinjitetin e neperkembur te vete shtetit brbrNaum Disho ne arrati me ndihmen e Ikonomut brbrNaum Disho eshte personi pergjegjes per dhunimin e varreve ne Boboshtice te Korces me qellim ngritjen aty te nje permendoreje per ushtaret greke te vrare ne Shqiperi Por sapo gjykata e Apelit la ne fuqi vendimin e gjykates se faktit per denimin me 1 vit burg te Dishos ky i fundit zhduket papritur Ne pikat doganore shprehen se Disho nuk ka kaluar por mendohet se ka kaluar kufirin me kembe Nje mbeshtetes i madh i Naum Dishos ka qene ish- konsulli grek Theodhoros Ikonomu ne Korce i cili eshte akuzuar dhe per abuzime me fondet e shtetit fqinj per dhenie ne menyre te paligjshme vizash por qe nuk eshte denuar asnjehere Sipas te dhenave qe vijne nga qyteti juglindor mendohet se ky do te jete personi qe mban fshehur Naum Dishon ne Greqi Por shteti grek me sa duket e ka me te lehte te pezulloje gjyqtaret shqiptare sesa te arrestoje personat qe jane ne kerkim ne vendin tone Ne fakt Konsulli Ikonomu per sa kohe ishte ne Shqiperi ka bere jo pak deklarata dashakeqe ne dem te shqiptareve sic ishte deklarata e tij e famshme se vizat me Shqiperine nuk do te liberalizoheshin Kjo dhe per arsye se individe te tille e kishin kthyer ne biznes dhenien e vizave qe qytetareve shqiptare u kane kushtuar jo pak Ngjarja ne fjale kerkon nje bashkepunim mes organeve te drejtesise dhe atyre greke por shihet qarte se ashtu si dhe ne raste te tjera shteti grek eshte me shume i interesuar te ndjeke zhvillimet e zgjedhjeve ne Himare me synime qartesisht territoriale sesa te merret me punet qe i takojne realisht nje shteti sidomos ne marredheniet me vendet fqinje brbrNe pasaporten e gjyqtareve eshte vendosur shenimin CHI i cili me pak fjale do te thote se jane persona te rrezikshem per rendin kushtetues te shtetit fqinj Greqise brbrIronik eshte fakti se kapadailleku vjen nga nje shtet si Greqia pergjegjes per futjen ne krize te monedhes euro dhe gjithe vendeve te Europes per shkak te borxheve brbr <![CDATA[Hilari Klinton viziton Tiranen brenda vitit 2012]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047223283/titulli/Hilari-Klinton-viziton-Tiranen-brenda-vitit-2012 19042012Takimi i Haxhinastos me sekretaren brbrHilari Klinton ne gjashtemujorin e dyte te ketij viti do te vizitoje Tiranen Kete ia ka pohuar ministrit te Jashtem te Shqiperise vete Hilari Klinton gjate nje takimi qe kane zhvilluar ne punimet e ministerialit te NATOS-s ne Bruksel Ne deklaraten e Ministrise se Jashtme te nisur per kete qellim thuhet Gjate punimeve te ketij ministeriali ministri Haxhinasto eshte takuar me sekretaren amerikane te Shtetit znj Hilari Klinton Zoti Haxhinasto i ka perseritur zonjes Klinton ftesen per te vizituar Tiranen Zonja Klinton ka premtuar se ne gjysmen e dyte te vitit 2012 do te jete per vizite ne Tirane Ne kete takim te NATO-s po diskutohen tema qe kane te bejne me ceshtje te sigurise si Afganistani por dhe ceshtje te tjera si Paketa e mbrojtja e Aleances partneritetet e Aleances me shtete te tjera etj Ky samit eshte pergatitor dhe mbahet para samitit te krereve te shteteve dhe qeverive te Aleances qe do te zhvillohet ne ikago me 20-21 maj 2012 - thuhet ne njoftim brbr <![CDATA[PS Reforma mbyllet brenda muajit Numerim elektronik per votat]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047223282/titulli/PS-Reforma-mbyllet-brenda-muajit-Numerim-elektronik-per-votat 19042012Mblidhet Komisioni per Reformen Zgjedhore brbrKomisioni per Reformen Zgjedhore zhvilloi dje mbledhjen e tij te radhes ku vendosi me konsensus miratimin e amendamenteve ne Kodin Zgjedhor per zgjedhesit dhe pergatitjen e listes se zgjedhesve Edhe pse e zhvilluar me dyer te mbyllura zyra e shtypit e Kuvendit ne njoftimin e saj beri me dije se pjesa e listes se zgjedhesve u miratua me rezerven e miratimit te kapitullit per sistemin e verifikimit ne qendrat e votimit dhe udhezimit qe po pergatitet nga Ministria e Brendshme Dy jave para skadimit te afatit te vendosur sipas marreveshjes se nentorit te vitit te shkuar dhe pas apelit te nderkombetareve mesohet se reforma zgjedhore mund te perfundoje brenda muajit prill Kete e deklaroi dje bashkekryetari socialist i Komisionit Damian Gjiknuri pas perfundimit te mbledhjes Gjiknuri u shpreh optimist duke nenvizuar se jane te gjitha mundesite qe komisioni te permbylle me sukses reformen Ai theksoi se po punohet qe ne zgjedhjet e 20013-s te vihet ne jete sistemi elektronik i numerimit te votave Deputeti Gjiknuri theksoi se kapitulli per te cilin eshte diskutuar ka te beje me perdorimin e lexuesit elektronik per kartat e identitetit ne zgjedhje nderkohe qe sipas tij kane mbetur per tu diskutuar edhe disa pika te nivelit teknik Them se jemi duke punuar intensivisht dhe jane te gjitha mundesite qe reforma te mbyllet brenda muajit Jemi duke pritur nje konsensus me te gjere nga te gjitha partite per sistemin zgjedhor ne reflektim te interesit te partive te vogla Ne kemi pikepamjet tona per sistemin zgjedhor dhe po presim qe te kemi nje konsensus gjithepartiak per kete - nenvizoi Gjiknuri duke shtuar se per ankesat e parive te vogla per sistemin zgjedhor do te diskutohet javen e ardhshme brbrMbikeqyrja e listave brbrNe piken 3 te nenit 50 te Kodit thuhet KQZ-ja mbikeqyr procesin e hartimit te listave te zgjedhesve administrimin e zonave te qendrave te votimit dhe numrit te zgjedhesve per cdo qender votimi KQZ-ja i kerkon informacion DPGJC-se dhe votat numerohen elektronikisht njesive te qeverisjes vendore Per shkeljet e konstatuara dhe per mosdhenie te informacionit KQZ-ja u vendos sanksione drejtuesve te institucioneve pergjegjese ne perputhje me kete Kod brbrShpallja e listave brbrNe piken 1 te nenit 56 thuhet Zyra e gjendjes civile harton listen e zgjedhesve per cdo zone qendre votimi jo me vone se 40 dite para dates se zgjedhjeve duke nxjerre nga te dhenat elektronike te RKGJC-se te gjithe shtetasit qe do te mbushin moshen 18 vjec deri ne daten e zhvillimit te zgjedhjeve dhe qe kane vendbanimin ne zonat e qendrave te votimit nen juridiksionin e saj Lista miratohet nga kryetari i njesise perkatese te qeverisjes vendore brbrPropozimet e reja te opozites per reformen parlamentare brbrPS Votim me zarf per presidentin brbrNje dite pasi bashkekryetari i mazhorances Jemin Gjana deklaroi perfundimin e punes se Komisionit per Reformen Parlamentare Partia Socialiste e kundershtoi dje kete duke theksuar se nuk e cileson te mbyllur punen per reformen parlamentare Anetari i PS-se Ditmir Bushati ne nje interviste dhene dje per mediet tha se me hapjen e lojes per zgjedhjen e presidentit te ri opozita ka propozuar nje menyre te re votimi ate me zarf Kjo do te thote se cdo deputet do te votoje per kandidatin qe deshiron duke futur fleten e votimit ne nje zarf Dhe kjo shmang kontaktin e deputetit me stilolapsin Kjo eshte nje garanci me e madhe per integritetin e votimit te fshehte ne rastin e Presidentit te Republikes - u shpreh dje Bushati Deputeti socialist shpjegon me tej se propozimet jane depozituar ne grupin e punes por ende nuk ka nje sinjal bashkepunimi nga mazhoranca Ne qofte se jane dy njerez dy rivale qe kandidojne per nje post duhet te hidhen te dy kandidatet menjehere ne votim Pra ne mund te arrijme dicka te mire ne leter ndonese ende nuk ka nje drite jeshile nga ana e Partise Demokratike per kete ceshtje por thelbi mbetet te menyra se si do te zbatohet Rregullorja e Kuvendit Dhe Rregullorja eshte leter por mbi te gjitha eshte fryme - nenvizoi Bushati brbr brbr brbr <![CDATA[Hipoteka fermereve qe punojne token]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047223281/titulli/Hipoteka-fermereve-qe-punojne-token 19042012Mazhoranca miraton projektligjin per token bujqesore brbrDrafti Titujt e pronesise do te jepen nga komunat dhe bashkite brbrFermeret qe kane ne zoterim toke bujqesore e cila eshte ndare nga komisionet vendore por qe nuk kane tapi do te pajisen me tituj pronesie nga kryetaret e komunave ose te bashkive shte ky ligji i miratuar nje dite me pare nga mazhoranca ne Komisionin parlamentar te Veprimtarise Prodhuese Perfaqesuesit e Ministrise se Bujqesise theksuan se me ane te ketij projektligji zgjidhet nje nga problematikat e hasura gjate 20 vjetve te fundit me shfrytezimin e legalizimin e tokave bujqesore ne vend Nisma per kete ligj ka ardhur ne radhe te pare nga shqetesimet te vete familjeve bujqesore problemi i te cilave nuk eshte zgjidhur per 20 vjet Se dyti nga organet e pushtetit vendor qe kane qene ne kerkesat e vazhdueshme te ketyre komuniteteve qe megjithese e perdorin token nuk kane dokumentet e pronesise - tha Irfan Torelli perfaqesuesi i Ministrise se Bujqesise Sipas Ministrise me ane te ketij projektligji parashikohet dhe zgjidhja e problemeve te ngritura nga banoret ne zonen e Orikumit dhe te Ksamilit duke parashikuar kompensim me truall per ta per token qe paraqet interes per turizem Ne rastin e Orikumit jemi ne nje rast tipik ku perdoruesit e tokes bujqesore ndodhen brenda zones me perparesi zhvillimin e turizmit Ligjerisht problemi konsiderohet i zgjidhur - tha dje Torelli para deputeteve te Komisionit brbrDrafti i qeverise brbrProjektligji qe u miratua dje vetem nga deputetet e mazhorances pasi socialistet nuk moren pjese ne votim percakton se toka bujqesore ne zoterim nga fermeret do te pajiset me tituj pronesie Keta tituj fermeret do ti marrin nga kryekomunaret dhe kryetaret e keshillit te qarkut Certifikatat e pronesise qe do te japin komunat e bashkite do te jene te gatshme per tu hedhur ne regjistrin publik te pasurive te paluajtshme Procesi i pajisjes me tituj pronesie per fermeret do te perfundoje 9 muaj pas hyrjes ne fuqi te ligjit - thuhet ne relacionin bashkengjitur projektligjit Ne relacion shpjegohet se keto te drejta vendoreve u jepen nga ndryshimet ne ligjin Per shqyrtimin e vlefshmerise ligjore te krijimit te titujve te pronesise Me ane te ketij projektligji qeveria synon te formatizoje pronesine ne komuna ne tokat e bujqesore kryesisht ne ato kodrinore e malore ku per nje arsye apo ne tjeter 20 vjetet e fundit toka eshte ndare por tapite nuk jane leshuar Sipas projektligjit ne disa raste kjo toke eshte ndare edhe me parimin e tokes se trasheguar nga familja Projektligji synon qe pronareve tu leshohen titujt e pronesise dhe per kete proces pergjegjes jane kryetaret e keshillave e te komunave Ky proces dhe zbatimi rigoroz i procedurave te tij do te monitorohet nga komisionet vendore per verifikimin e titujve te pronesise prane prefekturave dhe nga drejtorite e administrimit dhe mbrojtjes se tokes prane keshillit te qarkut dhe perfundimisht do te regjistrohen ne ZRPP - thuhet ne relacion Shqyrtimi i vlefshmerise ligjore te krijimit te titujve te pronesise mbi token bujqesore po kryhet prej tre vjetesh ne vendin tone Komisionet vendore te verifikimit te titujve te pronesise jane ngritur e po funksionojne prane prefekteve te secilit qark Tashme me ndryshimet ne ligj ai do te behet nga kryetaret e komunave dhe keshillave te qarkut Dokumentacioni ligjor i pronesise i pergatitur nga komuna ose bashkia do te jete i gatshem per regjistrim ne regjistrin publik te pasurive te paluajtshme - thuhet ne draftin e qeverise brbrCilet nuk perfitojne brbrNe kategorine e perfituesve perjashtohen ish-themeluesit e fermave Jane ajo kategori ish-pronaresh qe kane kontribuar me toke ne formimin e ndermarrjes bujqesore Pra kemi mbrojtur nje kategori te vecante Keto kritere forcojne dhe me teper kategorine e ish-pronareve neni 21 Vemendje e vecante per tokat qe jane ne konflikte gjyqesore brbrPerfituesit brbrPerfitimet per pronaret dhe per shoqerine jane te medha sepse te gjitha subjektet e ketij procesi do ta gezojne pronen bazuar mbi dokumente Mund ta shesin ta trashegojne dhe ta lene si kolateral sipas normave ligjore shte bere kujdesi i nevojshem qe procedura e plotesimit te dokumentacionit te jete transparente - tha specialisti i Ministrise se Bujqesis brbrVijat e verdha brbrshte bere kujdese ne menyre te vecante ne ligjin nr 8853 per te ruajtur kufizimet qe ka ligji baze pra toka bujqesore nuk kalon ne pronesi ne territoret me perparesi turizmin dhe toka bujqesore qe ndodhet brenda vijave te verdha Po keshtu dhe permiresimi i ligjit nr 9948 gjykojme se do te formalizoje nje sere familjesh kooperativiste kryesisht ne zonen verilindore brbrMbledhja e djeshme e Komisionit per Veprimtarine Prodhuese brbrPS bojkoton votimin e projektligjit per tokat bujqesore brbrOpozita e kundershtoi dje miratimin e projektligjit per token bujqesore duke theksuar se qellimi i ketij ligji eshte vetem politik Projektligji nuk merret me problemin e pronesise te atyre qe kane toka ne zonat turistike Vitet e fundit zonat bregdetare po u kthehen te ashtuquajturve pronare Them te ashtuquajtur se rezultojne raste abuzive A keni marre raste tipike ne shqyrtim si Orikumi qe eshte kthyer ne toke bujqesore pra nuk ka pasur pronare por na rezultojne tashme disa te tille Pra i kthehet nje pronari te rreme dhe nuk fitojne ata qe e kane pasur ne perdorim - u shpreh dje deputeti i PS-se ne komision Eduard Shalesi Edhe kolegu i tij i opozites Blendi Klosi duke vijuar ne linjen e parafolesit iu drejtua perfaqesuesit te Ministrise Irfan Torelli duke ngritur dyshime mbi draftin e qeverise Ju do te beni dy pale dokumentacione nje pale nga komisionet e ndarjes se tokes dhe nje pale nga bashkia apo komuna Problemet me token jane shqyrtuar 2000 tituj dhe jane konstatuar 40 me probleme - tha Klosi Ndersa ne pergjigje te tij kryetari i Komisionit Emin Gjana iu pergjigj shqetesimit te deputetit socialist Per te mos lene hapesira per te abuzuar vecanerisht per ligjin per kalimin ne pronesi pa shperblim te tokes bujqesore te tokave qe jane disponibel shteteror dhe jo te fondit te kompensimit dhe per te mos dhene mundesi qe me veprime te autoriteteve lokale te mund te cenohej thelbi i ligjit te ndarjes dhe kalimit ne pronesi pa shperblim te tokes bujqesore behet fjale per tokat e ish-NB-ce Dhe e dyta per ta bere te aplikueshem ne gjithe territorin e vendit Dhe atje ku komisionet e ndarjes se tokes kane leshuar dokumentacion fillestar por nuk eshte proceduar me tej per te shkuar tek titulli i pronesise por dhe ne ato raste kur komisionet e tokes nuk kane leshuar dokumentacion per disa zona te thella malore eshtja eshte se duhet mbyllur ky proces qe ka 20 vjet qe nuk ka marre zgjidhje Konsolidimi i titujve te pronesise eshte nje nga problemet e medha qe ka vendi edhe ne kuader te integrimit te BE brbrKastriot Islami brbrDeputeti i komisionit parlamentar te jashtem Kastriot Islami tha dje se Se pari duhet te kete nje qendrim zyrtar i MPJ-se e cila duhet te sjelle me pas nje kerkese prane komisionit te jashtem dhe me pas do kete dhe nje qendrim zyrtar nga ana e Kuvendit te Shqiperise brbr <![CDATA[Vend pune ne arsim per 3 mije euro me vertetim fals]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047223023/titulli/Vend-pune-ne-arsim-per-3-mije-euro-me-vertetim-fals 18042012Mashtrimet policia e Elbasanit arreston sekserin Shpallen ne kerkim 2 te tjere brbrELBASAN- Te gjente pune ne arsim per 3 mije euro por vertetimet e punes rezultonin fals vihet ne pranga 56-vjecari Hiqej si mik i Drejtorit te Arsimit ne Elbasan dhe ne bashkepunim me dy persona te tjere benin vertetime fals me firmen e Mati Celes per emerime ne arsim brbrMashtrimi brbrPasi kane mberritur tre denoncime nga qytetaret Sektori kunder Krimit Ekonomik Financiar ka realizuar operacionin Arsimtari duke vene ne pranga nje te ashtequajtur sekser dhe shpallur ne kerkim dy te tjere Haxhi Xibrraku 56 vjec me banim ne lagjen 5 Maj eshte arrestuar pasi sipas hetimeve te policise prej disa muajsh 56-vjecari ne bashkepunim me dy persona te tjere emrat e te cileve nuk behen te ditur per shkak te hetimeve realizonte punesime fiktive nepermjet vertetimeve te punesimit fals Ne kembim te ketij vertetimi ata merrnin 3 mije euro te cilat i ndanin me njeri-tjetrin Denoncimi i fundit qe ka kryqezuar falsifikatoret ka qene ne shkollen e Shushices per pozicionin e mesuesit te Gjuhe-Letersise definitiv Policia gjithashtu ka filluar procedimin ne gjendje te lire edhe ndaj shtetasve qe kane bere denoncimin per korrupsion pasiv Keshtu ESH 35 vjec me banim ne lagjen 5 Maj LM 38 vjec me banim ne lagjen Shen Koll dhe AK 25 vjec kane qene ato qe kane denoncuar per emerimet fals ne polici duke deklaruar se kishin dhene 3 mije euro per nje vend pune Sipas policise sekseret i premtonin pune duke i marre parate dhe kur keto te fundit shikonin qe vendi i punes nuk ekzistonte por ishin mashtruar ata kerkonin sekserin fillimisht dhe me pas tre prej tyre i jane drejtuar policise brbrShtetasi Haxhi Xibraku akuzohet per vepren penale falsifikim dokumentesh Vazhdojne kerkimet per kapjen e personave te tjere te perfshire ne kete veprimtari kriminale brbr <![CDATA[Firma boshnjake ofroi 9 milione euro me pak]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047222685/titulli/Firma-boshnjake-ofroi-9-milione-euro-me-pak 18042012Diferenca e shumave te ofruara ka bere qe te shtyhet realizimi brbrIbro Na kane bere presion por ne i kemi rezistuar brbr Operatori i Sistemit te Shperndarjes OST ka reaguar dje ne lidhje me shkrimin e botuar ne gazeten kosovare Zeri sipas te ciles ne ndertimin e linjes se interkonjeksionit mes Shqiperise dhe Kosoves ka afera te dyshimta dhe bashkepunim me mafien serbe Arben Ibro drejtori i OST-se me ane te nje deklarate sqaron se tenderi per kete linje eshte hapur me daten 8032011 dhe eshte vijuar sipas proceduat ligjore dhe me standardet e ofruara nga KFW Pasi KFW eshte institucioni gjerman qe ka financuar projektin Per fitimin e ketij tenderi sipas Ibros ishin vetem dy kompani nje kroate dhe nje Boshnjake Ky autoritet ka hedhur poshte cdo presion ngado qe ka ardhur dhe ju ve ne dije se ato nuk kane qene te pakta per te shpallur fitues nje kompani qe ne kete rast kishte nje cmim aq te larte krahasuar me kompanine tjeter - deklaroi Ibro qe ka pergenjeshtruar lajmet e publikuara disa dite me pare nga mediet ne vend dhe ato ne Kosove Kompania kroate DALEKOVOD kishte bere nje oferte me nje vlere prej 36 milione eurosh e cila do te ndertonte linjen per pjesen shqiptare Ndersa kompania e dyte boshnjake ENERGOINVEST kishte bere nje oferte prej 27 milione eurosh per pjesen e Kosoves Diferenca prej 9 milione eurosh nga nje kompani eshte bere shkaku i paralizimit te tenderit per linjen e interkonjeksionit Sipas ligjeve shqiptare dhe atyre nderkombetare nuk mund te pranohet nje oferte kur njera kompani ka dhene nje oferte me te larte Pranimi i saj pervecse do te bente shkelje ligjore do te sillte edhe kosto financiare pasi parate e perfituara per kete investim jane marre ne forme huaje e cila ne te ka nje norme interesi per shlyerjen e saj Me pas drejtori i ERE-s ka thene se pranimi i ofertes do te rriste koston e borxhit publik ndaj taksapaguesve shqiptare dhe se autoriteti kontraktues eshte brenda te gjitha afateve te percaktuara nga ligji brbrReagimi i Rames brbrKryetari i PS-se Edi Rama deklaroi sot se qeveria po bllokon projektin e energjise me Kosoven me interes kombetar Ne mbledhjen e grupit parlamentar kreu socialist shtroi pyetjen se pse eshte bllokuar ky projekt Pse eshte bllokuar prej nje viti ky projekt strategjik Duhet te clirohet nje ore e me pare ky projekt dhe te realizohet pa u humbur me kohe shqiptareve Dikush do te ndeshkohet ne kete llum qe mban ere korrupsion Ky eshte nje nga rastet kur turpi i mbetet qeverise shqiptare Kjo qeveri ska sy per te pare interesin kombetar brbr brbr brbr <![CDATA[Abuzimi hetim per kompanite e naftes]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047222684/titulli/Abuzimi-hetim-per-kompanite-e-naftes 18042012AKBN nis kontrollin per shpenzimet e bera nga kompanite nxjerrese brbrNe maj dalin rezultat Qellimi saktesimi i tatim-fitimit brbrPas debateve publike dhe provave te paraqitura se kompanite koncesionare qe merren me prodhimin e naftes ne vend prej 8 vjetesh nuk paguajne tatim-fitimin Agjencia Kombetare e Burimeve Natyrore ka nisur nje auditim financiar ndaj tyre Ajo cka po shihet me lupe eshte zeri i shpenzimeve aty ky dyshohet se spekulimi eshte me i madh Lidhur me kete proces drejtori i AKBN-se Besian Pesha thekson se ky kontroll pritet te perfundoje ne muajin maj kur do te mesohet nese dalin apo jo me fitim kompanite Ka nisur kontrolli per te gjitha kompanite Nje proces auditimi qe perfshin te gjitha kompanite per vitin 2010-2011 Ky proces ka prekur te gjitha kompanite qe jane duke prodhuar si dhe ato qe jane ne proces kerkimi ne det apo ne toke per sa i perket naftes dhe gazit - deklaroi Pesha Por ky nuk eshte kontrolli i pare ndaj kompanive te naftes Edhe pse zyrtarisht nuk behen te ditura konkluzionet e auditeve te meparshme ajo qe mund te thuhet eshte se kontrollet kane qene selektive Per vitin 2011 jane shitur rreth 900 milione tone nafte vlera e se ciles arrin ne 450 milione dollare Drejtori i Agjencise Besian Pesha thekson se jane disa arsye pse kompanite i jane shmangur tatim-fitimit Marreveshja e hidrokarbureve e ka lene te hapur sasine e investimeve qe kompania duhet te beje per operacionet hidrokarbure Qe ne marreveshje duhej te ishte percaktuar me mire edhe periudha edhe afatet qe duhej ti lejoheshin kompanise per te zgjatur investimet - theksoi Pesha Shqiperia filloi te jape me koncesion kerkimin dhe shfrytezimin e naftes qe ne vitin 1994 me ane te nje ligji te posacem i cili parashikon qe koncesionaret te paguajne 50 per qind tatim-fitimi ne buxhetin e shtetit pasi te jete rikuperuar kostoja e investimit fillestar Por marreveshje te tilla kane filluar te funksionojne ne vitin 2004 dhe qe nga ajo kohe ne treg jane rreth 4 kompani te cilat deri me sot nuk kane paguar asnje leke tatim-fitimi duke i justifikuar bilancet e tyre me shpenzimet e larta qe bejne per te realizuar rritjen e kapaciteteve prodhuese te naftes brbrShfrytezimi brbrKompania qe do te rezultoje se ka dhene oferten me te mire per blerjen e aseteve te kompanise shteterore te naftes Albpetrol do te gezoje te drejten e shfrytezimit te burimeve natyrore te naftes per 25 vjet Pas ketij afati qeveria shqiptare ka te drejten te rishohe kontraten per kushtet dhe afatet e puseve brbrHartat brbrKompania Albetrol ka ne zoterim edhe harta edhe raporte te shume studimeve gjeologjike ne te gjithe territorin e Shqiperise duke filluar qe nga viti 1950 Pikerisht nje nder objektivat e kompanise qe do te privatizoje Albpetrolin do te jene edhe keto harta per te pasur nje pasqyre te sakte te vendburimeve te reja brbrShell 50 milione USD per pusin e ri brbrNafta kompanite Shell dhe Petromana investim prej 50 milione dollare brbrTIRAN- Kompanite e njohura ne fushen e hidrokarbureve Shell dhe Petromanas nisin se shpejti ne Shqiperi realizimin e nje investimi ne vlere 50 milione dollare ne fushen e kerkimit te naftes Perfaqesues te kompanive Shell dhe Petromanas Energy kane takuar sot ministrin e Ekonomise Nasip Naco te cilit i kane bere te ditur nisjen e punes se shpejti per shpimin e pusit Shpiragu 2 ne afersi te fshatit Mbjeshove komuna Sinje ne Berat Per eksponentet e larte te ketyre dy kompanive viti 2012 do rezultoje nje vit zbulimi per sa i perket fushes se naftes Ministri Naco siguroi perfaqesuesit e dy kompanive se nga ana e qeverise shqiptare do krijohen gjithe lehtesite dhe mbeshtetja e nevojshme per pershpejtimin e punes se dy kompanive Per ministrin Naco zbulimi i naftes ne sektorin Shpiragu 2 gjate vitit 2012 do te jete nje dhurate domethenese per shtetin shqiptar edhe ne 100-vjetorin e themelimit te tij brbr brbr <![CDATA[Hapnin tunel per HEC asfiksohen 2 punetore]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047222683/titulli/Hapnin-tunel-per-HEC-asfiksohen-2-punetore 18042012Ngjarja ne Selishte te Dibres nisin hetimet per mossigurim teknik brbrDIBER- Vdesin 2 punonjes te nje firme qe po ndertonte nje HEC ne Selishte te Dibres brbrDy viktimat sipas burimeve policore te zones jane Nazmi Hida 40 vjec dhe Qamil Shehu 50 vjec te cilet kane gjetur vdekjen e menjehershme teksa po hapnin nje tunel dhe kane hasur ne nje shperthim gazi Ata jane transportuar per ne spitalin me te afert por kane mberritur te pajete brbrNgjarja brbrDy persona humben jeten sot si pasoje e asfiksise nga gazrat teksa po punonin per hapjen e nje tuneli ne kuader te ndertimit te nje hidrocentrali Mesohet se 2 shtetasit Nazmi Hida 40 vjec dhe Qamil Shehu 50 vjec punonin per ndertimin e nje HEC-i Sipas deshmitareve ne vendngjarje ne momentin qe kane qene duke hapur nje tunel mesohet se kane shperthyer gazra qe rezultuan vdekjeprurese per 2 punetoret Punonjesit e tjere qe ndodheshin aty jane perpjekur tu japin menjehere ndihmen e pare por shtetasit kane vdekur menjehere nga asfiksia Nderkohe policia ka nisur hetimet pasi 2 punonjesit ishin te pajisur me maskat kundergaz te domosdoshme gjate punimeve per hapjen e tunelit Mossigurimi i kushteve te nevojshme te punes ka cuar dhe ne vdekjen e tyre Per kete arsye ekspertet e hetimit kane marre ne pyetje drejtues te kesaj firme ndersa pritet qe te zbardhet e gjithe ngjarja tragjike per 2 familje brbr <![CDATA[Pas 22 vjetesh prezantohet strategjia per pronat]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047222682/titulli/Pas-22-vjetesh-prezantohet-strategjia-per-pronat 18042012Eduard Halimi e vlereson ceshtjen e pronave si histori suksesi brbrNuk eshte e qarte si do te zgjidhet problemi i tokave te grabitura brbrMinistri i Drejtesise Eduart Halimi ka prezantuar dje draftstrategjine per reformen ne fushen e drejtesise Megjithese eshte nje nga ceshtjet me problematike qe shpesh eshte bere pengese dhe per zhvillimin ekonomik te vendit apo thithjen e investimeve ministri Halili u perpoq ta pasqyronte si nje histori suksesi kete proces qe ne teresine e tij shfaqet ende nje nyje gordiane Halili tha se eshte formuar nje fond fizik prej 71 hektare pyje dhe 17 mije hektare toke bujqesore si fond per kompensimin fizik te pronareve Deri me 2005-n nuk eshte dhene asnje leke per kompensimin financiar Kompensimi financiar ka filluar me 2005-n Atyre qe pak dite me pare po qanin per pronaret u them se eshte fakt qe per tete vjet qeverisje te socialisteve u dha zero lek per kompensim pronareve ndersa nga viti 2005 dhe aktualisht Agjencia e Kthimit te Pronave administron per kompensim fondin financiar dhe fizik ku fondi per kompensim financiar nga 2005 deri me 2011 eshte rreth 37 milione dollare Qeveria ka kaluar ne fondin fizik sasi te mjaftueshme deri me sot me nje vlere rreth 71 hektare pyje 17 mije hektare toke bujqesore dhe mbi 100 objekte - tha Halimi megjithese nuk sqaroi se sa pronare kane perfituar prej ketij fondi Jam optimist se masat qe do te marrim ne kete strategji do te na cojne drejt konsolidimit te se drejtes se prones ne Shqiperi - u shpreh ai Sipas Halimit nga viti 1993 e deri me sot jane trajtuar rreth 62 mije kerkesa per njohjen kthimin dhe kompensimin e prones Deri me sot jane dhene vendime mbi 90 te ketyre rasteve Deri me sot rreth 90459 hektare toke u eshte kthyer subjekteve te shpronesuar Sot Agjencia e Kthimit te Pronave administron 6556 kerkesa fillestare per njohjen kthimin dhe kompensimin e pronave - tha Halimi Per ministrin nevoja e pergatitjes se nje dokumenti strategjik ka ardhur si nevoje per zgjidhjen problematike te prones forcimin e shtetit te se drejtes por dhe si nje rekomandim i Bashkimit Evropian Por strategjia nuk percakton se cfare mund te behet me pronat e grabitura Per ministrin nevoja per pergatitjen e dokumentit strategjik ka ardhur si nevoje per zgjidhje e problematikes se prones forcimit te metejshem te shtetit te se drejtes por edh si nje rekomandim i Bashkimit Europian Ministri hodhi poshte deklaratat e PS-se per deshtimin e procesit te regjistrimit te pasurive te paluajtshme Sikurse deklaroi Halimi sot regjistrimi fillestar ka perfunduar ne 2555 zona kadastrale ose 84 te totalit te tyre qe perfshin 3 088 700 pasuri te paluajtshme brbrU legalizuan 300 brbr mije ndertime brbr brbrSa i takon procesit te legalizimeve ministri Halimi tha se legalizimi i ndertimeve informale si dhe parandalimi i tyre ne te ardhmen eshte nje sektor tjeter sfidues Para 90-s shumica e popullsise jetonte ne zonat rurale Etja e shqiptareve per shtepi per nje strehe per te futur koken per ate te drejte themelore qe per 50 vjet komunizmi dhe Partia e Punes sot Partia Socialiste ia kishte refuzuar brutalisht solli migracionin e brendshem dhe lejoi zhvendosjen e nje numri te madh njerezish nga zonat rurale ne qendrat urabne Per pasoje u krijuan vendbanime te medha informate rreth 300 mije ndertime pa leje ku pjese e konsiderueshme e tokes ishte shteterore Kjo situate diktoi miratimin e legjislacionit sektorial per legalizimin dhe planifikimin urban te zonave urbane perpjeke qe filluan me 2004-n dhe kulmuan me 2006-n - ka thene ministri i Drejtesise brbrNderkohe jane ne proces te pergatitjes se dokumentacionit tekniko-ligjor rreth 100 mije pasuri informale KRT-ja ka regjistruar 127 zona ose 120 mije pasuri brbrQeveria ka kaluar ne fondin e kompensimit te ishe-pronareve fizike deri me sot rreth 71 hektare pyje 17 mije hektare toke bujqesore dhe mbi 100 objekte per kete qellim brbrPronaret brbrSipas shoqates se ish-pronareve per kompensimin ne vlere monetare te ish-pronareve do te duheshin dicka me shume se 30 miliarde dollare Shifrat zyrtare tregojne se deri me tani jane dhene dicka me shume se 30 milione dollare per kete qellim shume kjo krejt e pamjaftueshme duke pasur parasysh numrin e madh te ish-pronareve ne pritje brbrLegalizimet brbrNje problematike jo e vogel eshte hasur dhe me legalizimet te cilave ende nuk po u duket fundi Ankesat nga ana e qytetare jane te shumta e megjithese kane kryer te gjitha procedurat ende nuk kane arritur qe pjesa derrmuese e tyre te marrin tapite Procesi ka filluar qe ne vitin 2006 dhe ende nuk kane marre tapite 50 e familjeve brbrAkuzat e PS-se brbrMinistri Halimi hodhi poshte deklaratat e PS-se per deshtimin e procesit te regjistrimit te pasurive te paluajtshme Sikurse deklaroi Halimi sot regjistrimi fillestar ka perfunduar ne 2555 zona kadastrale ose 84 te totalit te tyre qe perfshin 3 088 700 pasuri te paluajtshme Procesi i regjistrimit fillestar vijon ne kuader te disa projekteve brbr <![CDATA[Arvizu Te permiresohet gjuha mes krereve]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047222681/titulli/Arvizu-Te-permiresohet-gjuha-mes-krereve 18042012Trojka e ambasadoreve takim me Ramen brbrDebatet dhe ashpersimi i gjuhes nga kreret e politikes shqiptare per anetarin te ri te Keshillit te Larte te Drejtesise kane detyruar dje ambasadoret e akredituar ne vendin tone qe te zhvillojne nje takim me kryetari e opozites Edi Rama ne zyren e ketij te fundit Trojka e ambasadoreve ai i BE-se Etore Sekui i SHBA-ve Aleksander Arvizu dhe i OSBE-se Eugen Volfart ne takimin e pasdites se djeshme me shefin e selise roze diskutuan mbi debatet e shumta mes dy forcave kryesore per zgjedhjen e anetarit te ri te KLD-se dhe per perfundimin e reformes parlamentare Ndonese nje takim me dyer te mbyllura mesohet se ne thelb te diskutimeve ishte puna per reformen zgjedhore ate parlamentare zgjedhja e presidentit te ri te vendit dhe ngritja e gjykatave administrative Nderkohe ata bene me dije gjithashtu se sot do te zhvillojne nje takim me Kryeministrin Berisha njeheresh dhe kreu i mazhorances ne vend Ne perfundim te takimit ambasadori i Shteteve te Bashkuara te Amerikes Arvizu tha per mediet se gjate bisedes me kryesocialistin u diskutua per Gjykaten e Larte progresin e reformes zgjedhore presidentin nacionalizmin dhe gjithe ceshtjet e dites Ishte nje takim i frytshem Mendoj se te gjithe ndajme te njejtin qellim qe eshte permiresimi i qeverisjes Personalisht do te takoj Kryeministrin Berisha neser Ai me ka ftuar per dreke para vizites ne SHBA - u shpreh Arvizu Me heret nga Elbasani ambasadori i OSBE-se Volfart kerkoi dje qe zgjedhja e presidentit te behej duke respektuar Kushtetuten duke shtuar se partite duhet te siguronin nje proces dinjitoz Per reformen parlamentare ai tha se eshte duke u punuar ne nivel ekspertesh dhe se shpejti nje grup i OSBE-ODIHR-it do te jene serish ne Tirane per vezhgimet e metejshme Volfart tha se komisioni i posacem eshte duke punuar ne menyre te shkelqyer dhe se bashkekryetaret po bejne nje pune te jashtezakonshme per te arritur rezultatet Nuk shikoj ngerc per sa i takon reformes zgjedhore deri tani po shoh progres - deklaroi paraditen e djeshme nga Elbasani ambasadori i OSBE-se brbr <![CDATA[Votim me zarf per zgjedhjen e pasardhesit te Topit]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047222680/titulli/Votim-me-zarf-per-zgjedhjen-e-pasardhesit-te-Topit 18042012Propozimi per reformen parlamentare Ballafaqimi me rregulloren e PE-se brbrPresidenti i ardhshem i vendit pritet te zgjidhet me nje procedure te re votimit Ai do te jete i fshehte dhe me kuti sic eshte zhvilluar deri me sot por elementi qe do ti shtohet procedures qe synon rritjen e nivelit te ruajtjes se fshehtesise se votes se deputeteve do te jete nje zarf Pikerisht brenda saj do te futet dhe fleta e votimit Zarfi pasi te mbyllet do te vuloset nga sekretaret e dy kampeve per te verifikuar legjitimitetin e votes Propozimi me i fundit eshte bere nga opozita ne Komisionin parlamentar per Reformimin e Rregullores se Kuvendit propozim ky qe duket se do te marre dhe miratimin e mazhorances ne kete komision Kete e beri me dije Kryeministri Sali Berisha gjate bashkebisedimit ne forme konference qe zhvilloi me gazetaret Ai tha se mazhoranca eshte e gatshme te pranoje cdo propozim te opozites nese ato jane ne perputhje me rregulloren e Parlamentit Evropian Ne Komisionin per reformen parlamentare ka ardhur nje propozim ku thuhet se presidenti votohet me zarf Tani marreveshja thote qe te pershtatemi me rregulloren e PE-se Bashkepunetoret e mi me thone se keshtu e ka edhe rregullorja e PE-se Pas verifikimit patjeter qe do ta pranojme - u pergjigj Berisha brbrKreu i qeverise foli eshte per situaten ne KLD pas emerimit te Elvis efes si anetar i tij Ai akuzoi Presidentin Topi per shkelje te Kushtetutes Ekziston nje perpjekje e re per te dhunuar Kushtetuten nga Presidenti i cili e mbyll mandatin duke regjistruar akte rekord ne historine e nje demokracie te dhunimit dhe thyerje te Kushtetutes te nje zoterie qe ne konceptin e tij e konsideron karrigen e Presidentit mbi ligjin themelor te shtetit mbi vendimet Gjykates Kushtetuese - tha Berisha Pavaresisht kesaj ai garantoi se ndaj kreut te shtetit nuk do te kete asnje ndjekje ligjore per dhunim te Kushtetutes e shperdorim te detyres Referuar votimit te kandidatit te PD-se vetem nga nje deputet i LSI-se duke rrezikuar mazhorancen Berisha garantoi se koalicioni PD-LSI funksionon me se miri Per zgjedhjen e presidentit te ri te Republikes Berisha nuk paraqiti asnje emer konkret per kandidat Ai tha se PD-ja do te zhvilloje konsultime edhe me opoziten por gjithsesi presidenti do te jete nga PD-ja Do te jene forumet edhe kryetari i partise qe do te percaktoje ate Pa diskutim qe do te kete konsultime me koalicionin Konsultime mund te behen edhe me opoziten Nuk e perjashtoj fare Konsultimet do te jene te hapura por presidenti do te jete nga PD-ja Sigurisht qe do te jete politik pasi ai eshte post politik jo bamiresie Keshtu ai do te jete njeri me integritet te larte me fiber politike patriot te kete mbeshtetje ne menyre qe te jete i suksesshem - tha Berisha brbrPS interpelance me Berishen e Imamin brbrMbledhje grupi Rama ripropozon aplikimin e takses progresive brbrPartia Socialiste kembengul ne ndryshimin e politikave fisklave permes aplikimit te takses progresive nese do te arrije te fitoje ne zgjedhjet e ardhshme politike Kryesocialisti Edi Rama ne mbledhjen me grupin parlamentar ka deklaruar se taksat do te bazohen mbi politikat kunder korrupsionit dhe evazionit fiskal Ne vijim te sulmeve ndaj qeverise ai akuzoi ministrin e Mbrojtjes Arben Imami se permes manovrave te ndryshme po tenton te pervetesoje pronat e ushtrise per llogari te njerezve prane pushtetit Ne do te kerkojme urgjentisht interpelance per shpjegime para parlamentit dhe perpara publikut nga ministri i Mbrojtjes qe thote se nuk ishte ne dijeni se po shkelte kompetencat e Presidentit te Republikes per emerimin e komandantit te ri te Flotes nderkohe qe ceshtja e komandimit te Flotes nuk ka lidhje fare me asnje arsye qe ka te beje me permiresimin e performances se ushtrise shqiptare Ka lidhje me synimin per ti gllaberuar Flotes Shqiptare pasuri te patundshme - deklaroi Rama Interpelance PS-ja do te kerkoje edhe me kryeministrin e vendit per te sqaruar pse prej nje viti eshte bllokuar marreveshja e interkonjeksionit Shqiperi-Kosove Berisha duhet te pergjigjet publikisht pse eshte bllokuar prej nje viti ky projekt strategjik per Shqiperine dhe Kosoven Pse qeveria dhe Berisha nuk i kane dhene pergjigje financuesit prej nje viti dhe pse qeveria e ka pare te udhes te sillet ne kundershtim me normat etike e ligjore ne kushtet e nje bashkepunimi me nje donator te rendesishem per pavaresine energjetike te Kosoves - deklaroi Rama Socialistet do te mbajne qendrim zyrtar per votimin e efes si anetar i KLD-se brbr <![CDATA[Halimi-Topit Terhiqe propozimin antikushtetues per nenkryetarin e KLD-se]]> 2023-09-26T06:29:49+00:00 2023-09-26T06:29:49+00:00 http://www.arkivalajmeve.com/lajme/artikull/iden/1047222679/titulli/Halimi-Topit-Terhiqe-propozimin-antikushtetues-per-nenkryetarin-e-KLD-se 18042012Letra e hapur e ministrit te Drejtesise baza ligjore ku mbeshtetet brbrNdonese mbledhja e KLD-se per te zgjedhur nenkryetarin nuk do te zhvillohet sot per shkak te axhendes se kryetarit ministri Halimi i dergoi dje atij nje leter te hapur ku shprehte kerkesen per ta terhequr emrin e Ilir Musafajt Keshtu Eduard Halimi ia kerkoi revokimin e ketij propozimi Bamir Topit ne letren me nr protokolli 305 dhe me lende Kerkese per revokimin e propozimit Tuaj per zevendeskryetarin e Keshillit te Larte te Drejtesise nga radhet e gjyqtareve per shkak se bie ndesh me Kushtetuten Nderkaq mbledhja e se henes u shoqerua me debate ku fillimisht nuk u pranua prania e kamerave e me pas Elvis Cefa u pranua si anetar i KLD-se ndersa kryetari Topi propozoi Ilir Musafajn si nenkryetar ne vend te vendit bosh qe ka lene Kreshnik Spahiu Mbledhja e KLD-se qe ishte vendosur te mbahej sot eshte shtyre per shkak te vizites zyrtare te Presidentit Bamir Topi ne Maqedoni brbrLetra brbrMes te tjerave Halimi shkruan ne leter se I nderuar President Me daten 16 prill 2012 Ju thirret mbledhjen e radhes te Keshillit te Larte te Drejtesise rendi i dites i te ciles perfshinte si ceshtje te pare vendimmarrjen mbi propozimin Tuaj per zevendeskryetarin e KLD-se Ne kete mbledhje Ju paraqitet propozimin konkret qe nje anetar i KLD-se nga radhet e gjyqtareve te zgjedhur nga Konferenca Gjyqesore Kombetare te zgjidhej zevendeskryetar i ketij Keshilli Gjate mbledhjes nga anetaret e Keshillit te Larte te Drejtesise dhe nga une personalisht u ngrit dhe u diskutua ceshtja e antikushtetutshmerise se propozimit per zgjedhjen ne pozicionin e zevendeskryetarit te KLD-se te nje anetari nga radhet e gjyqtareve Ne cilesine e ministrit te Drejtesise ju kerkoj revokimin e propozimit tuaj sepse ai bie ndesh me nenin 147 te Kushtetutes se Republikes se Shqiperise Ne kete kuader Ju ftoj te terhiqni propozimin tuaj per zgjedhjen ne detyren e zevendeskryetarit te KLD-se nje anetar nga radhet e gjyqtareve te zgjedhur nga Konferenca Gjyqesore Kombetare Ky propozim jo vetem perben nje akt te paprecedent ne traditen kushtetuese te ushtrimit te veprimtarise se Presidentit te Republikes ne detyren e kreut te Keshillit te Larte te Drejtesise sepse eshte antikushtetues por mbi te gjitha krijon tension institucional artificial dhe demton zhdervjelltesine qe aktiviteti i ketij Keshilli duhet te kete nen drejtimin e nje anetari jo gjyqtar Propozimi Juaj per nje anetar nga radhet e gjyqtareve te zgjedhur nga Konferenca Gjyqesore Kombetare nuk perputhet me kuadrin ligjor kushtetues ne fuqi ne Republiken e Shqiperise shte detyre e Juaja si kryetar i shtetit President i Republikes si dhe e cdo zyrtari shteteror te zbatoni Kushtetuten ligjin themeltar te shtetit ajo mbi te cilen Ju jeni betuar kur keni marre detyren si President ndaj dhe ne cilesine e ministrit te Drejtesise njeherazi anetar per shkak detyre i Keshillit te Larte te Drejtesise Ju kerkoj revokimin e propozimit Tuaj per zgjedhjen e zevendeskryetarit te KLD-se nga radhet e gjyqtareve sepse bie ndesh me Kushtetuten e Republikes se Shqiperise Me tej Halimi per te mbeshtetur arsyetimin e antikushtetutshmerise se kanditatures se Ilir Mustafajt i referohet nenit 147 te Kushtetutes ligjit nr 88112001 Per organizimin dhe funksionimin e KLD-se dhe vendimit nr 14 date 22052006 te Gjykates Kushtetuese Ne keto referenca ligjore Halimi mbron ate qe e quan shkelje te Kushtetutes nese zgjidhet nenkryetar i KLD-se nje anetar te Konferences Gjyqesore Kombetare brbrKeshilltari Krasniqi Presidenti po sulmohet te tjere atnikushtetues brbrLigjore kandidatura e Topit per nenkryetar te KLD-se Halimi shtremberon faktet brbr Afrim Krasniqi keshilltar i Presidentit te Republikes reagoi dje per ceshtjen e zgjedhjes se nenkryetarit te KLD-se Krasniqi tha se Akti kushtetues i Presidentit eshte ndeshur me nje fushate bllokuese dhe denigruese te ndermarre nga zyrtare te larte te ekzekutivit dhe mazhorances perfshire sot edhe Kryeministrin e vendit Ne perpjekje per zhvendosjen e krizes politike nga Parlamenti ne Keshillin e Larte te Drejtesise dhe per terheqjen e vemendjes nga skandalet politike te radhes - Kryeministri dhe zedhenesi i tij ne Ministrine e Drejtesise shpallen publikisht synimin e tyre per te deleguar ne detyren e larte te zevendeskryetarit te KLD-se njerin prej kandidateve te preferuar politike te zgjedhur ne menyre te debatueshme ne Parlament Duke refuzuar voten konkurruese dhe procedurat kushtetuese ata zgjodhen edhe kete here mjetet e presionit mediatik dhe verbal shantazhin politik mbi Institucionin e Presidentit dhe te anetareve te tjere te KLD-se duke krijuar nje precedent te rrezikshem per rendin kushtetues ne vend dhe integritetin e institucioneve kushtetuese Presidenti i Republikes vlereson se deklaratat ultimative per te deleguar perfaqesuesin politik te Parlamentit ne postin kushtetues te zevendeskryetarit te KLD-se jane sa te papranueshme aq edhe nje zhvillim negativ per shtetin e te drejtes ne Shqiperi Sulmi denigrues dhe i padenje per nje zyrtar shteti ndaj Presidentit te Republikes lidhet me mentalitete e sjellje te periudhes kur vendi drejtohet nga partia - shtet Nderkaq per pretendimet ligjore Krasniqi tha se Per cdo person me njohuri minimale juridike qe merr mundimin te lexoje vendimin e Gjykates Kushtetuese te vitit 2006 te cituar ne menyre spekulative ne deklaratat e tyre te sotme do te ishte i papranueshem shtremberimi dhe keqperdorimi i ketij vendimi per te permbushur synimet e tyre politike Gjykata Kushtetuese ne vendimin e saj ka rrezuar ndryshimet qe iu bene ligjit organik te KLD-se ne vitin 2005 sepse me keto ndryshime te gjithe anetaret e KLD-se ktheheshin ne zyrtare me kohe te plote Qellimisht nga mazhoranca sot nuk permendet dispozitivi i vendimit te Gjykates Kushtetuese i cili ne menyre konkrete ka shfuqizuar 5 nene te ndryshimeve ne ligjin organik dhe ka lene ne fuqi nenin 12 nen i cili ne menyre shume te qarte shprehet se zevendeskryetar i KLD-se mund te jete edhe nje nga gjyqtaret qe jane anetare te KLD-se por me kushtin qe ne momentin e zgjedhjes se tij te jape doreheqje nga detyra e gjyqtarit Me tej Krasniqi iu pergjigj edhe disa akuzave te tjera se Presidenti i Republikes ka bere shkelje te Kushtetutes Praktika e shkeljes se Kushtetutes faktikisht eshte bere nga te tjere duke nxjerre akte ligjore ne kundershtim me te duke mbajtur ne sirtaret e Parlamentit pa asnje pergjigje dhe vendim sic edhe vijon te ndodhe dekrete presidenciale per emerim ne Gjykaten e Larte duke kryer emerime antikushtetuese ne Forcat e Armatosura apo duke imponuar cenimin e pavaresise se institucioneve kushtetuese dhe zevendesimin e drejtuesve te tyre me individe me karriere te qarte politike e partiake-tha Krasniqi brbr - Arkiva Shqiptare e Lajmeve