Rezultate te kerkimit per termin: +Iluminizmi +Francez

Meta: total 35 / total_found 35 / time 0.000 / keyword[0] iluminizmi / docs[0] 94 / hits[0] 115 / keyword[1] francez / docs[1] 25059 / hits[1] 38572 /
Humanizmi dhe krishterimi, si ndikuan në ngritjen e botës moderne
  • 2016-06-07

Humanizmi dhe krishterimi, si ndikuan në ngritjen e botës moderne

Humanitas është fjalë latine dhe përfaqëson një ideal arsimor dhe politik që ishin dhe baza intelektuale e tërë lëvizjes. Humanizmi i Rilindjes, në të gjitha format e veta, u përqendrua drejt këtij ideali. Për këtë arsye, asnjë diskutim mbi humanizmin nuk mund të ketë vler

Në kërkim të kapitalizmit shqiptar
  • 2016-02-29

Në kërkim të kapitalizmit shqiptar

DRITAN SHANO Dje Fondacioni për Liri Ekonomike e provokoi shoqërinë shqiptare me një pyetje: Kur do të vijë Kapitalizmi në Shqipëri? Para se të përpiqem t'i jap përgjigje kësaj pyetjeje, mirë është të flasim pak për kapitalizmin. Ç'është ai? Ku bazohet? Ayn Rand e përkufizon ka

Liria që solli iluminizmi ishte e destinuar të shkatërrohej
  • 2016-02-20

Liria që solli iluminizmi ishte e destinuar të shkatërrohej

Nga Roger Scruton -Si të jesh i djathtë Është e qartë nga diskutimi im, se konceptet e ligjit natyror dhe të së drejtës natyrore ngrenë çështjen e marrëdhënieve midis ligjit dhe moralit. A u referohet thjesht kufizimeve të vendosura mbi sjelljen tonë nga gjykimi moral, fraza "ligji n

Politika ka nevojë për unitet kulturor
  • 2016-02-13

Politika ka nevojë për unitet kulturor

-Si të jesh i djathtë Nga Roger Scruton Në një studim autoritativ, juristi amerikan Wesley Newcomb Hohfeld, argumenton se koncepti i të drejtës i përket një familjeje konceptesh-përgjegjshmëria, imuniteti, detyra, leja, pushteti e kështu me radhë- të cilat janë si konceptet modale, t

Theatri i Shëmtuar i Marrëzive Tona
  • 2015-10-26

Theatri i Shëmtuar i Marrëzive Tona

SAMI REPISHTI Kjo frazë që lexova në shtypin tonë më kujtoi shprehjen e Eurodeputetes, Zonjës Doris Pack: "Nuk ka lajm që vjen nga Shqipëria e që më çuditë"; si dhe artikullin e gazetës së madhe gjermane "Frankfurter Allgemeine Zeitung", dy muej ma parë, "Shqipëria: nji vend pa të

Spiritualiteti në hapësirën mes shkencës dhe artit
  • 2015-07-29

Spiritualiteti në hapësirën mes shkencës dhe artit

Nga Albert Frashëri Spiritualiteti shpreh një nga pamjet më interesante të Njeriut, që nga lashtësia deri në kohët moderne. Ai lidhet me ndjenjat, por këto janë shfaqje e jetës afektive dhe e veprimtarisë intelektuale të Njeriut, që shprehen me madhështinë e tyre në hapësirën m

E majta i mohon të vërtetat e dhimbshme
  • 2015-06-22

E majta i mohon të vërtetat e dhimbshme

Nga Dennis Prager/townhall.com Ja një dallim mes të majtës dhe të djathtës që rrallë vihet re, pavarësisht faktit që është po aq e rëndësishme sa gjithë të tjerat e madje shpjegon shumë nga dallimet e tjera. Në thelb të mendimit të krahut të majtë është mohimi i realiteteve