Vlore 5 nentor NOA/ Milena Selimi - Veprat
me te mira letrare te vendeve ballkanike te propozuara me cmimet letrare
Balkanika do te shpallen me 28 nentor ne qytetitn e Vlores ne nje aktivitet
te mbeshtetur nga MTKRS dhe Bashkia e Vlores.Do te kete 2 trof 2 fitues per vepren me te
mire te Ballkanit per vitet 2008 dhe 2009 dhe Vlora qyteti i librit do te
jete vendi mikprites dhe organizator.

Prej kohesh sic eshte bere e njohur juria
shqiptare po punon per perzgjedhjen e vepres dhe autorit qe do te perfaqesojne
Shqiperine ne konkursin nderkombetar per shpalljen e vepres me te mire letrare
per vitet 2008 dhe 2009.Pra vecoria e ketij edicioni qe organizohet
ne Shqiperi per here te dyte eshte se do te akordohen dy cmime per vitet respektive
pasi per arsye madhore nuk u be i mundur organizimi i eventit te vitit 2008 ne
kohen e duhur.Sic eshte bere e njohur qe ne fillim te
konkurrimit juria shqiptare ka kete perberje Prof. dr. Jorgo Bulo kryetar
Diana uli Prof. dr. Ali Aliu Prec Zogaj Virgjil Muci anetare.Ne punen e saj juria ka marre parasysh te
gjitha veprat letrare te botuara gjate viteve 2008 dhe 2009 ne gjinite e romanit
vellimit me tregime esse.Si baze ka sherbyer informacioni per veprat e
dorezuara ne Biblioteken Kombetare te Shqiperise Biblioteken Kombetare
Universitare te Kosoves si dhe veprat e botuara nga autoret shqiptare ne
Maqedoni Malin e Zi dhe diaspore.Ne fazen e pare te perzgjedhjes juria
shqiptare e mimit Balkanika percaktoi 10 autoret dhe veprat e meposhtme te
cilat do te vazhdojne konkurrimin per fazen tjeter ku do te percaktohen 3
autoret dhe veprat qe do te vazhdojne konkurrimin per te percaktuar
perfaqesuesit shqiptar ne konkurrimin nderkombetar.Dhjete autoret e 10 veprave me te mira
perzgjedhur nga juria kombetare si pretendente per perfaqesimin e Shqiperise ne
mimin Letrar Balkanika per vitin 2008 jane1.
Bahri Myftari Djaj te lumtur tregime2.
Ben Blushi Te jetosh ne ishull roman3.
Ermir Nika Net mekataresh tregime4.
Jusuf Buxhovi Libri i Gjakoves roman5.
Mehmet Kraja Selvite e Tivarit roman6.
Mihallaq Qilleri Brenga dashurie novela dhe tregime

7.
Naum Prifti Grirja e shpirtit tregime8.
Piro Misha Arratisja nga burgjet e historise do te thote sot te jesh
shqiptar ese9.
Viktor Canosinaj Pianistja belge roman10.
Visar Zhiti Shekull tjeter tregimeNdersa 10 autoret e 10 veprave me te mira
perzgjedhur nga juria kombetare si pretendente per perfaqesimin e Shqiperise ne
mimin Letrar Balkanika per vitin 2009 jane1.
Agron Tufa Tenxherja roman2.
Kim Mehmeti Kulla dykateshe roman3.
Flutura Acka Ku je4.
Ismail Kadare E penguara roman5.
Koco Kosta Absurdi roman6.
Mira Meksi E kuqja e demave roman7.
Odise Kote Vejusha tregime dhe novela8.
Romeo ollaku Per shtegtaret e pak metrave katrore tregime9.
Teodor Laco Mjegull roman10.
Zija ela Sos nje buzeqeshje romanFondacioni Balkanika dhe Instituti i Librit
dhe i Promocionit Toena kane zgjedhur Vloren si vend organizator te ketij
evenimenti nderkombetar si nje prej qyteteve me liberdashese ne boten
shqiptare por e njohur edhe per mikpritjen tradicionale te zones.Por edhe resurset turistike qe ofron Vlora eshte
tamam rasti qe te behen te njohura per pjesemarresit e shumte nga vendet e
tjera te Evropes Juglindore te cilet jane krijues studiues botues e
personalitete te shquar te rajonit tone.m.s/mit/NOA