Autori i Lajmit: Redaksia
Cili krahasohet me virtuozin Chopin? Do të jetë ky një angazhim i madh i pianistëve të talentuar shqiptar, të cilët nga sot e deri më 27 prill do të përballen jo vetëm me njëri tjetrin, por edhe me pianistin e madh polak, i cili njihet si virtuozi absolut, Frederic Chopin. Në Akademinë e Arteve të Bukura në Tiranë zhvillohet konkursi kombëtar pianistik “Frederic Chopin”, një konkurs për pianistët e rinj, i cili parashikon edhe një koncert të laureatëve të tij në Galerinë “Jozef” në qytetin e Durrësit, në mbrëmjen e datës 26 prill, si dhe koncertin final të tij të këtij konkursi në datën 27 prill në AAB, ku do të ndahen edhe çmimet e këtij aktiviteti pianistik. Por, jo më kot, ky konkurs kombëtar mban emrin e pianistit virtuoz dhe njëkohësisht kompozitorit Frédéric Chopin. Në kuadër të vitit “Chopin”, të shpallur 2 muaj më parë në vend, zhvillohet edhe ky aktivitet. Kremtimet e vitit në nder të kompozitorit Frederic Chopin në Shqipëri kanë nisur në muajin shkurt me një aktivitet kulturor artistik, organizuar nga Bashkia e Tiranës në bashkëpunim me shoqatën “F.Chopin”, shoqatën e miqësisë Shqipëri Poloni, Qendrës Kulturore Tirana dhe ambasadave përkatëse franceze dhe polake në Tiranë, ku sheshit përballë Akademisë së Arteve iu dha emri i këtij kompozitori.

Në kuadrin e vitit shopenian gjatë këtij muaji janë parashikuar të zhvillohen një sërë aktivitetesh, të cilat do të mbahen në Akademinë e Arteve të Bukura në Tiranë dhe në qytetin e Durrësit, duke përfshirë kështu edhe Shqipërinë në përkujtimet e kompozitorit të madh.

Pianisti

Frédéric Chopin, 1 mars 1810 - 17 tetor 1849, ishte një kompozitor dhe pianist polak virtuoz. Ai ishte një prej mjeshtrave të madh të muzikës romantike. Chopin ka lindur në fshatin e Żelazoëa Ëola, të Varshavës. Ai u konsiderua si një fëmijë-mrekulli i pianos. Më 2 nëntor 1830, në moshën njëzet vjeçare, ai u largua nga Varshava, me qëllim për të shkuar për në Itali. Në Paris, Chopin bëri një jetë të rehatshme si një kompozitor dhe mësues pianoje, duke dhënë disa shfaqje publike. Edhe pse një patriot i zjarrtë polak, në Francë ai përdori versionet frëngjisht e emrave të tij, dhe synimi i tij ishte të merrte një pasaportë frënge. Edhe pse një romantik fatkeq me gratë polake, në vitet 1837-1847 ai kishte një marrëdhënie të trazuar me romancierin franceze Aurora, e njohur më mirë me pseudonimin e saj, George Sand. Për pjesën më të madhe të jetës së tij Chopin ka vuajtur nga sëmundje të ndryshme. Ai vdiq në Paris në 1849, tridhjetë e nëntë vjeç, nga tuberkulozi pulmonar.

Kompozimet

Kompozimet e Chopin ishin shkruar kryesisht për piano si instrument solo. Chopin ka shpikur forma të tilla muzikore si balada instrumentale dhe ishte përgjegjës për risitë kryesore në piano si, sonata, vals, prelud e të tjerë. Chopin, sipas Arthur Hedley, "kishte një dhuratë të rrallë, një melodi shumë personale, ekspresive e emocionuese dhe muzika e tij është depërtuar nga një ndjenjë poetike, një kërkesë pothuajse universale .... Në ditët e sotme vlerësimet e vendosin atë midis përjetesisë e muzikës për shkak të pasqyrë e tij në vende të fshehta të zemrës dhe për shkak të vetëdijes së tij të tingujve magjikë që dalin nga piano. "

Është shumë e vështirë për të karakterizuar shkurtimisht pjesët e krijuara nga Chopin. Robert Schumann, duke folur për sonatat e Chopin, shkruan se "ai vetëm fillon dhe mbaron një punë si kjo: me disonancë, përmes disonancës, dhe në disonancë," dhe në muzikë Chopin, dallohet "i fshehur mes luleve."

Chopin ka krijuar muzikë për piano, të kombinuar me një sens unik ritmik. Kjo përzierje prodhon një tingull të veçantë e brishtë në melodi dhe harmoni, të cilat janë mbështetur nga teknikat e forta dhe interesante harmonike. Ai gjithashtu ka dhënë forma popullore të valleve, të tilla si Mazurek polak dhe valsin vjenez, me një gamë më të madhe të shprehjes dhe melodisë.

Me mazurkasin e tij, Chopin solli një sens të ri të nacionalizmit, që ishte një ide e kompozitorëve të tjerë në të njëjtën kohë. Nacionalizmi tek Chopin kishte një ndikim të madh dhe ishte njëkohësisht frymëzim për shumë kompozitorë të tjerë, sidomos evropiano-lindore. Ai ishte një nga kompozitorët e parë që ka shprehur qartë nacionalizmin përmes muzikës së tij. Për më tepër, ai ishte kompozitori i parë që ka marrë për bazë traditën e muzikës së vendit të tij duke e transformuar atë në një gjini të denjë për koncerte, duke krijuar një stil krejtësisht të ri.Ky lajm është publikuar: 23/04/2010