Çfarë duhet të paraqitet në MASH
Ministria e Arsimit dhe e Shkencs ka publikuar procedurn e njohjes s diplomave bachelor dhe master t lshuara nga nj institucion i huaj i arsimit t lart. N kt mnyr, t gjith t diplomuarit q kan kryer studimet universitare n nj universitet joshqiptar, duhet t njohin diplomn e tyre prpara se t aplikojn pr studime t mtejshme n Shqipri apo edhe pr vend pune.


T interesuarit duhet t paraqiten n Ministrin e Arsimit dhe t Shkencs me dosjen prkatse me dokumentet e nevojshme. Dosja duhet t prmbaj formatin e aplikimit t plotsuar, i cili ofrohet n ministri; diplomn q do t njihet; listn e notave, nj dokument identiteti, mandatpagesa dhe dy fotografi. Pr dokument identiteti njihen letrnjoftimi, fotokopja e pasaports, ndrsa pr shtetasit e huaj: fotokopje e pasaports dhe karts s identitetit. Aplikimi nuk pranohet nse mungon nj nga dokumentet m sipr. Pr shtetasit e huaj, dokumenti i identitetit, lista e notave dhe diploma duhet t jen t prkthyera dhe t noterizuara.


“T paktn nj nga dokumentet baz q konfirmon diplomimin apo mbarimin e suksesshm t kursit t studimit q do t njihet, duhet t jet i legalizuar me vuln Apostille ose nga ambasada shqiptare/Ministria jon e Punve t Jashtme. Ata aplikant q nuk kan marr vuln Apostille apo legalizimin nga ambasada shqiptare, mund t provojn t kontaktojn dhe t procedojn me post. N shumicn e shteteve, legalizimi kryhet me vuln Apostille”, - bn t ditur Ministria e Arsimit.


Por, n 5 shtete - Gjermani, Itali, Greqi, Belgjik dhe Spanj - pr shtetasit shqiptar nuk aplikohet vula Apostille. N kto 5 shtete legalizimi kryhet n ambasadn shqiptare. “N Itali, ambasada shqiptare e legalizon pasi sht kryer legalizimi n prefekturn italiane. N Greqi, ambasada jon legalizon pasi sht kryer legalizimi n Ministrin e Jashtme t Greqis. Pr ambasadat e tjera, aplikantt mund t marrin informacione n Drejtorin Konsullore t Ministris s Jashtme ose n ambasadat tona prkatse”, - bn t ditur MASH. Pr ato shtete q nuk mbulohen nga ambasada shqiptare dhe nuk ka mundsi pr vuln Apostille, legalizimi bhet ose nprmjet ambasads shqiptare q e mbulon at vend, ose nga ambasada e huaj n Tiran dhe m pas prfundohet legalizimi n Ministrin ton t Jashtme.