ISSH:

ISSH publikoi dje kushtet e prfitimit t pensionit t reduktuar pr personat q nuk kan mundsi t punojn pr shkak t dmtimeve n trup apo t verbr, n kuadr t transparencs me publikun. Disa nga kriteret jan kur personi ka humbur plotsisht aftsin pr pun, jo pr shkak t nj aksidenti n pun apo smundjes profesionale; kur personi nuk ka plotsuar periudhn minimale t sigurimit, e cila sht n varsi t raportit t periudhs t sigurimit faktike me periudhn e sigurimit q i duhet pr pensionin e reduktuar t invaliditetit; apo e drejta pr t prfituar pension t reduktuar invaliditeti fillon pas mbarimit t periudhs 6-mujore t trajtimit me raport mjeksor pr paaftsi t prkohshme n pun. Vlersimi nga KMCAP duhet t bhet n muajin e pest ose t gjasht, para prfundimit t ksaj periudhe. Prfituesi pr pension t reduktuar invaliditeti ose i autorizuari me prokur, s bashku me krkesn, duhet t paraqes dhe dokumentet q vrtetojn moshn dhe identitetin, fotokopjen e letrnjoftimit elektronik, ose certifikat lindjeje me fotografi, t gjendjes familjare, certifikat martese (vetm pr aplikueset femra), dy fotografi, si dhe dokumentet q vrtetojn periudhat e sigurimit dhe llojin e puns (libreza etj.). Shum i rndsishm si kriter pr t’u plotsuar sht vrtetimi i dokumenteve mjeksore, q tregojn paaftsin e personit pr t punuar. Masa mujore e pensionit t reduktuar t invaliditetit prbhet nga pensioni baz dhe nga nj shtes pensioni q llogaritet si pensioni i pleqris. Shtesa q iu jepet personave t punsuar, sht 1 pr qind pr vit sigurimi shumzuar me bazn mesatare t vlersueshme, q i siguruari ka arritur nprmjet kontributeve gjat gjith historis s tij t kontributeve. Kurse shuma e prgjithshme e ktij pensioni do t jet jo m e madhe se dy her pensioni baz, ose 80 pr qind e pags mesatare neto t vitit t fundit, e cila duhet t jet m e vogl.
#