Nse nj ekspert kontabl apo nj shoqri auditimi kryen veprimtarin n fushn e tyre pa qen m par t regjistruar n regjistrin publik t ekspertve kontabl, ai rrezikon t penalizohet me nj gjob q varion nga 5 deri n 10 milion lek t reja dhe njkohsisht mund edhe t ndiqet penalisht. Kto penalizime jan parashikuar n projektligjin “Pr nj ndryshim n ligjin “Pr auditimin ligjor, organizimin e profesionit t ekspertit kontabl t regjistruar dhe kontabilistit t miratuar”. Ky projektligj sht diskutuar dje n Komisionin e Ekonomis mes deputeteve t mazhorancs dhe atyre t opozits, ku jan hasur edhe debate lidhur me nivelin e gjobs. Projektligji n shqyrtim ka si qllim t plotsoj boshllkun ligjor, t krijuar nga vendimi i Gjykats Kushtetuese nr. 3, dat 5.2.2010. Ky projektligj parashikon kundravajtjen administrative t ushtrimit t profesionit t ekspertit kontabl dhe shoqris audituese pa qen i regjistruar. N baz t ksaj dispozite, ushtrimi i profesionit t ekspertit kontabl apo prdorimi i emrtimeve si shoqri audituese, pa qen regjistruar m par n regjistrin publik t ekspertve kontabl, si dhe prdorimi i fardo titulli q synon t krijoj ngjashmri ose konfuzion me kta tituj profesionalp apo emrtime, prbn kundravajtje administrative dhe dnohet me gjob, nga 5.000.000 deri n 10.000.000 lek. Sipas ktij projektligji, parashikohet q vendimi pr vendosjen e gjobs t merret nga Bordi Drejtues i Mbikqyrjes Publike. Vendosja e dnimit administrativ, sipas ktij ligji, nuk ndalon paraqitjen e kallzimit penal n prokurori. N baz t neneve 20 dhe 21 t ligjit 10.091, dat 5.3.2009, regjistrimi n regjistrin publik i ekspertve kontabl dhe i shoqrive audituese sht kusht i domosdoshm pr kryerjen e veprimtaris s autidimit ligjor t pasqyrave financiare, individuale dhe/ose t konsoliduara t shoqrive tregtare. Pr kt arsye ushtrimi i paregjistruar i profesionit t ekspertit kontabl dhe i shoqris audituese pr shkak t kundrligjshmris dhe rrezikshmris shoqrore q paraqet, sht parashikuar si kundrvajtje administrative.