brbrDuket se koha e akuzave politikave eshte mbyllur dhe me fillimin e vitit 2016 i gjithe parlamenti shqiptar kreret e bashkive dhe zyrtaret e larte do ti nenshtrohen ligjit te njohur si ligji per dekriminalizimin Ministrja per Marredheniet me Parlamentin Ermonela Felaj e cila ka sherbyer si negociatore e qeverise ne arritjen e nje drafti konsensual shpjegon perpjekjet per ta shnderruar ligjin nga nje ligj qe synonte te sulmonte kundershtarin ne nje ligj ne interes te publikut Felaj hedh poshte akuzat e opozites ne lidhje me kriminalizimin e kuvendit duke shpjeguar se ky eshte nje fenomen qe ka prekur demokraci te ndryshmebrbr
brbrKy eshte nje fenomen qe ka prekur demokraci te ndryshme dhe legjislacione te ndryshme jane detyruar qe te reflektojne ne vetvete per ta korrigjuar Pse ka Italia nje ligj per dekriminalizimin ka ligjin Severino Po pse Kushtetuta te vendeve te ndryshme perendimore duke nisur nga Shtetet e Bashkuara te Amerikes e deri ne Europe vendosin kushte per ata qe do zgjidhen emerohen ne funksione publike Po pikerisht sepse ekziston ky problem dhe eshte mese e natyrshme qe krimi i cili ka pushtet ekonomik te tentoje ne vijimesi te kete edhe pushtetin politik brbr
brbrDuke shpjeguar projektligjin Felaj sqaron se per vepra te ndryshme penale do te kete ndalime te ndryshmebrbr
brbrPer rrethin e veprave penale me te renda ndalimi i zgjedhjes ushtrimit apo emerimit ne nje detyre te rendesishme do te jete perjete Nderkohe qe per vepra te tjera te natyres me te lehte qe kane nje mase denimi pak me te lehte fjala vjen vepra penale e shperdorimit te detyres ose korrupsionit jane vepra penale qe denohen me pak se krimi i organizuar dhe bandat e armatosura edhe per keto vepra penale do te kete nje afat ndalimi i cili nuk do te jete perjete por do te jete vetem 20 vjet nga momenti i kryerjes se vepres penalebrbr
brbrSipas ministres Felaj nuk ishte vetem shumica qeverisese kunder kerkeses se PD qe politikane e zyrtare ti nenshtroheshin testit te drogesbrbr
brbrEdhe Komisioni i Venecias edhe nderkombetaret qe ne njefare menyre ndermjetesuan per arritjen e konsensusit per kete projekt e kane thene shprehimisht publikisht qe kjo gje eshte e papranueshme dhe nuk kishte asnje arsye qe ne te zgjasnim debatin me tejbrbr
brbrKomisioni i Posacem e ka miratuar projektligjin e dekriminalizimit dhe Parlamenti e ka zhvilluar nje seance te posacme debate per kete ceshtje por votimi pritet te realizohet kur te perfundojne negociatat per ndryshimet kushtetuese qe nevojiten per kete qellimbrbr
brbrbrbr
br