Procedurat e plota/Nga garancia financiare, vizitat mjekësore deri dokumentet e shkollës


loteria-vizelor


Ambasada Amerikane ka publikuar listën e dokumenteve dhe gjithë procedurën që duhet ndjekur për fituesit e Lotarisë Amerikane. Nga intervista, te garancia financiare, vizitat mjekësore,dokumentet e shkollës; ato familjare e të tjera procedura që nevojiten për të emigruar në Amerikë. Të gjitha këto gazeta Tirana Observer po i publikon më poshtë për tiu ardhur në ndihmë të gjithë shqiptarëve që kanë aplikuar dhe kanë fituar lotarinë.


Dokumentet


Pasi ju t jeni kontaktuar nga Qendra Konsullore Kentucky (ktu e tutje KÇ) me datn e takimit pr intervist, ju duhet t prgatisni dokumentet e mposhtme, t cilat do ti drgoni me an t shrbimit postar DHL (pasi ju t jeni regjistruar pr DHL) n Seksionin Konsullor t Ambasads Amerikane në Tiranë. Ju duhet t bni çdo prpjekje q t’i drgoni dokumentet n Seksionin Konsullor mbi dy jav prpara dats suaj t takimit. Nse ju nuk e keni marr akoma Garancin Financiare dhe taksat nga sponsori n SHBA, ju mund t’i sillni ato s bashku me vizitn mjeksore n ditn e intervists. Dështimi për të siguruar qoft edhe një nga dokumentet e kërkuara do të rezultojë në moskryerjen e intervists n ditn e caktuar dhe vonesa t gjata. Një datë e re interviste do të caktohet vetëm pasi ti keni sjellë të gjitha dokumentet e kërkuara.


Rreth dats s takimit pr t przgjedhurit e programit t Lotaris dhe aktivizimit t rastit


T Przgjedhurit e Programit t Vizs t Shumllojshmris do t informohen pr datn e tyre t intervists pr viz VETËM duke vendosur Numrin e tyre t Konfirmimit, Mbiemrin, dhe Vitin e Lindjes n Kontrollin e Statusit t t Przgjedhurit (Entrant Status Check) e cila gjendet në faqen e Internetit të Departamentit Amerikan të Shtetit Byrosë së Çështjeve Konsullore (n Anglisht) Aplikimi Elektronik për Vizat e Shumëllojshmërisë. Jeni t kshilluar t kontrolloni shpesh Kontrollin e Statusit t t Przgjedhurit pr t msuar rreth caktimit t dats suaj t intervists pr viz. Kjo sht e vetmja mnyr pr ju q t njoftoheni pr datn tuaj t takimit pr viz. Ju NUK do t merrni njoftim me post pr datn e intervists, dhe as nprmjet e-mailit, ndaj kontrolloni shpesh pr prditsime n Kontrollin e Statusit t t Przgjedhurit. Barra e prgjegjsis bie mbi aplikantin pr t kontrolluar datn e intervists dhe t paraqiten n Seksionin Konsullor n ditn e caktuar t takimit. Asnj garanci nuk mund tju jepet nga Seksioni Konsullor q juve do tju caktohet nj dat tjetr takimi pr viz bazuar n krkesn tuaj.


Dokumentacioni i Krkuar nga secili Aplikant i Vizs s Shumllojshmris


1. DËFTESA E PJEKURISË e Shkollës së Mesme dhe nj fotokopje t saj, vetm pr aplikantin kryesor; dhe nëse aplikohet, Diploma e Shkollës së Lartë dhe nj fotokopje. Dftesa e Pjekuris (ose Vrtetimi) pr aplikant q e kan kryer shkolln e mesme n Shqipri duhet t jet e legalizuar nga Ministria e Arsimit dhe Shkencs dhe nga Ministria e Punve t Jashtme e Shqipris. Aplikantt q e kan kryer shkolln jasht Shqipris duhet ta legalizojn dftesn e pjekuris n shtetin prkats.


2. CERTIFIKATA E LINDJES: 1 (një) certifikatë lindjeje në 6 gjuhë për përdorim jashtë shtetit për secilin aplikant. Certifikata duhet t lexoj Certifikat Lindjeje, jo certifikat personale. Certifikata e lindjes duhet t jet lshuar nga shteti ku ka lindur aplikanti. Certifikata duhet t ketë statusin civil të tanishëm.


3. CERTIFIKATA E MARTESËS: 1 (një) certifikatë martese për secilin aplikant (nse jeni t martuar).


4. VENDIM I GJYKATËS PËR DIVORCIN APO ÇERTIFIKATË VDEKJEJE: Nëse keni qen t martuar m par, përfshini prova të përfundimit të të gjitha martesave të mëparshme, qoft pr shkak t vdekjes apo t divorcit (si p.sh. certifikatë vdekje të bashkëshortit/es, vendimi përfundimtar i divorcit i prkthyer, etj).


5. VËRTETIM I GJENDJES GJYQËSORE NGA MINISTRIA E DREJTËSISË: çdo aplikant mbi moshën 16 vjeç duhet të aplikojë për vërtetimin e Gjendjes Gjyqësore (dëshmi penaliteti) tek Posta Shqiptare. Shënoni “Ambasada Amerikane” si prgjigje e piks “Institucioni pr t cilin krkohet certifikata” t formularit t aplikimit pr vrtetimin e gjendjes gjyqsore. Vërtetimi duhet t’i përfshijë të gjithë emrat dhe/apo mbiemrat e përdorur, prfshir mbiemrin e vajzris. Vrtetimet e gjendjes gjyqsore t aplikantve pr Viz Amerikane do t drgohen direkt n Zyrn Konsullore t Ambasads Amerikane. Vetm vrtetimet e marra direkt nga Zyra e Gjendjes Gjyqsore do t pranohen; aplikanti nuk mund t paraqes vet vrtetimin e gjendjes gjyqsore. Pr t dshmuar q ju keni aplikuar pr dshmin e penalitetit, duhet t drgoni nj kopje t mandatit t arktimit nga Posta Shqiptare. Kujdes: Shpesh aplikantt refuzohen 221(g) vetm se ata nuk kan prfshir t gjith emrat/mbiemrat e prdorur n vrtetim.


SHËNIM: Personat q jan dnuar pr nj vepr penale duhet t paraqesin vendimin e gjykats t prkthyer e noterizuar, ku t tregohet dnimi, pavarsisht faktit nse personi sht falur, ka fituar amnistin, apo sht rehabilituar.


6. VËRTETIM NGA POLICIA E NJË VENDI TË HUAJ: 1 (një) vërtetim nga Policia e një vendi të huaj për personat mbi moshën 16 vjeç, të përkthyer dhe noterizuar në anglisht, në rastet kur jetoni aktualisht dhe keni më shumë se 6 muaj në atë vend, ose në rastet kur keni jetuar më parë më shumë se një vit. Në rastet kur keni përdorur m shumë se një emër apo mbiemër vërtetimi duhet t’i prfshijë të gjithë emrat dhe/apo mbiemrat e përdorur, prfshir mbiemrin e vajzris. Për më tepër informacion, vizitoni faqen e Internetit (në Anglisht) të Departamentit Amerikan të Shtetit Byrosë së Çështjeve Konsullore Dokumentacioni që Aplikanti Duhet të Dërgojë në NVC.


Vrtetimi nga policia greke: Aplikantët duhet t aplikojn tek Zyra e e Gjendjes Gjyqësore pr t Huajt (Ipiresia Pinikou Mitroou allodapon), Mesogion 96, 101 79 Athin, Greqi, tel. (+30) 210776-7300, 210776-7185, 210776-7186, & 210776-7043. Lutemi mos e kontaktoni Ambasadën Greke në Tiranë për vërtetimin e policisë greke. Dokumentet e lëshuara nga autoritetet greke (si p.sh.: vërtetimet nga policia, certifikata lindjeje, vendime gjyqësore, etj.) duhet të kenë vulën apostille nga Greqia, si dhe të jenë të përkthyera n Anglisht nga Zyra e Përkthimeve e Ministrisë së Punëve të Jashtme të Greqisë. Për më shumë informacion dhe numër kontakti, vizitoni faqen e internetit t Ministrisë së Punëve të Jashtme të Greqisë (n Anglisht).


Kujdes: Shpesh aplikantt refuzohen 221(g) vetm se ata nuk kan prfshir t gjith emrat/mbiemrat e prdorur n vrtetim.


7. VËRTETIM USHTARAK: 1 (një) vërtetim nga Zyra e Rekrutim-Mobilizimit të Ushtrisë për të gjithë aplikantët meshkuj 18 vjeç e lart, pavarsisht nse e keni kryer apo jo shrbimin ushtarak; si dhe pr aplikantet femra q kan kryer shrbim t mparshm ushtarak.


8. DOKUMENTE TË TJERA CIVILE: Vendime t lshuara nga autoriteti shtetror prgjegjs n lidhje me ndryshimin e emrit/mbiemrit, moshs, birsimit, apo rasteve t ngjashme, duhen dorzuar ditn e intervists.


9. PËRKTHIMI: Nuk ka nevojë për përkthim e noterizim të dokumenteve në gjuhën shqipe të lëshuara nga autoritetet shqiptare. Vetëm dokumentet që nuk janë në gjuhën Shqipe ose Angleze duhet të përkthehen në Anglisht dhe të noterizohen. Prjashtim bjn vendimet gjyqsore (si p.sh. t divorcit apo ato q tregojnë nj dnim), t cilat duhen prkthyer.


10. FOTOGRAFIA: Pavarsisht nga mosha, t gjith aplikantt e vizave em