(E plotësuar) Kryeministri i Kosovës, Hashim Thaçi ka filluar sot pasdite vizitën zyrtare në Bruksel, me ç’rast edhe ka takuar Komisionerin për Zgjerim të Bashkimit Evropian, Stefan Fule.

Në takim sipas Zyrës për informim të Qeverisë, është diskutuar për zhvillimet aktuale në Kosovë dhe rajon, për përkushtimet e Qeverisë së Kosovës për të përmbushur në plotëni kriteret dhe standardet evropiane të integrimit.

Thuhet se me theks të veçantë është diskutuar për fillimin e dialogut për liberalizimit të vizave për qytetarët e Kosovës dhe për marrëdhëniet kontraktuale të Kosovës me BE-në.

Kryeministri Hashim Thaçi gjatë takimit me Stefan Fulen ka ritheksuar gjithë angazhimin e vazhdueshëm dhe konsekuent të Qeverisë së Republikës së Kosovës dhe të gjitha institucioneve kosovare për përmbushjen e agjendës evropiane të integrimet, duke u fokusuar në implementimin e reformave të gjithmbarshme në politikë, ekonomi dhe legjislacion.

Po ashtu, Thaçi ka potencuar se institucionet e Kosovës kanë plotësuar të gjitha kriteret që kanë të bëjnë me nisjen e dialogut të liberalizimit të vizave dhe me të drejtë presim që ky proces të fillojë në ditët e ardhshme.

Në këtë kuadër, kryeministri Thaçi ka mirëpritur qëndrimin e paraqitur nga Këshilli i Ministrave i BE-së që mbështet fillimin e dialogut të liberalizimit të vizave për Kosovën.

Nga ana e tij, Komisioneri i BE-së për Zgjerim, Stefan Fule thuhet se e vlerësoi lartë përkushtimin e Qeverisë së Republikës së Kosovës për përmbushjen e agjendës evropiane të integrimit dhe rikonfirmoi se perspektiva e Kosovës është perpektiva evropiane.

Fule në mënyrë të veçantë u shpreh me tone pozitive për angazhimin e treguar të institucioneve të Kosovës në dialogun për çështje teknike mes Republikës së Kosovës dhe Serbisë.

Me këtë vizion, tha Fyle se Qeveria e Kosovës ka dëshmuar edhe një herë orientimin dhe vizionin e saj evropian.

Kryeministri Thaçi niset për në Bruksel

Me ftesë të zv.presidentes së Bashkimit Evropian dhe përfaqësueses së lartë të BE-së për Politikë të Jashtme dhe Siguri, baroneshës Catherine Ashton, sot pasdite kryeministri i Kosovës, Hashim Thaçi ka udhëtuar për një vizitë zyrtare në Bruksel.

Bëhet e ditur se gjatë qëndrimit në Bruksel, kryeministri Thaçi do të zhvillojë takime me presidentin e Bashkimit Evropian, Herman Van Rompuy, me zëvendëspresidenten e BE-së, baroneshën Catherine Ashton, si dhe me zyrtarë tjerë të lartë të Bashkimit Evropian.

Po ashtu kryeministri i Republikës së Kosovës do të ketë takime edhe me anëtarë të Parlamentit Evropian.

Thuhet se temë kryesore e të gjitha takimeve të kryeministrit Thaçi në Bruksel do të jetë përshpejtimi i agjendës evropiane të Kosovës, fillimi i dialogut për liberalizimin e vizave, marrëdhëniet kontraktuale të Kosovës me BE-në dhe mbështetja e Këshillit të Ministrave të BE-së për anëtarësimin e Kosovës në Bankën Evropiane për Zhvillim.