pGazeta britanike Daily Mail i ka kushtuar sot nje artikull vendit tone dhe me mire te themi ia ka kushtuar nje fenomeni gati te harruar shqiptar atij te burrneshave pra grave qe pranojne qe gjithe jeten e tyre te jetojne si burra ne mungese te ketij te fundit ne familjep
pKeto fotografi te gjetura ne fshatrat e largeta te Shqiperise tregojne disa portrete te disa njerezve ne moshe te mesme ose te plakur keshtu e nis Daily Mail shkrimin duke cituar njekohesisht edhe autoren Antonia Young e cila ka shkruar gjate e gjere per kete fenomenp
pPor subjektet qe duken si burra ne fakt jane gra te cilat njihen si virgjereshat e betuara qe ne mungese te nje trashegimtari mashkull ne familjen e tyre kane zgjedhur te heqin dore nga feminiteti i tyre te presin floket dhe te jetojne ne beqari si nje burre nderi deri ne fund te jetes se tyre shkruan prestigjiozja britanikep
pMe tej Daily Mail citon Antonia Jongun antropologe dhe autore e librit Grate qe behen burra e cila ne pjesen Virgjereshat shqiptare te betuara shpjegon se Patriarkana shqiptare nuk e lejon qe nje grua te marre persiper te kujdeset per familjen kur te gjithe burrat e saj kane vdekurp
pPor kur ne nje familje ka vetem gra njera prej tyre do te vendose qe te mbetet e virgjer dhe e pamartuar pergjithnje duke u bere keshtu kreu i ri i familjes Ose rasti kur vajzat jane shume te reja prinderit e saj qe nuk kane djem do te vendosin per tep
pJong shpjegon se vajza e betuar do te sillet dhe vishet si djale e detyruar te veproje si nje mashkull te bisedoje me djem dhe burra te tjere Ajo ai duhet te kujdeset e te punoje token bujqesore madje edhe te mbaje nje arme virgjereshave te betuara kurre nuk u lejohet te kthehen ne gra kjo ngaqe thyerja e betimit ose amanetit te te pareve denohet me vdekjep
pMe tej antropologia Jong shton se porosia e lashte e cila tani po zhduket ka zgjatur gati 200 vjet Ajo ishte nje tradite e forte ne Shqiperi dhe deri diku edhe ne Mal te Zi dhe Kosove Me renien e komunizmit pas viteve 1991 Virgjereshat e betuara jane nje fenomen i rralle ne Shqiperip
pPraktika ka lindur nga ligji tradicional i shqiptareve te veriut Kanuni i Leke Dukagjinit i cili thoshte se grate u perkisnin eterve te tyre deri sa martoheshin dhe me pas ato behen prone e burrave te tyre Njekohesisht duke u bere Virgjeresha te betuara kjo u lejonte grave te shpetonin nga martesat e padeshiruarap
pJong thote se kjo praktike u dha grave pavaresine por edhe te drejten per te kryesuar familjen dhe te mbanin pasurine e cila perndryshe do te merrej nga nje mashkull tjeter i fisitp
pNje grua mund te behet burrneshe vetem ne nje nga keto tri raste kur familja nuk ka trashegimtar mashkull dhe e di qe kurre sdo te kete kur djali ose burri i vetem i shtepise vdes ne lufte dhe kur ajo refuzon te martohet me burrin qe i ka gjetur familja e sajp
pNe fund gazeta shkruan se ne Shqiperi ky fenomen pranohet ende si nje norme socialep
pNuk eshte hera e pare qe fenomeni verior ne zhdukje i burrneshave ne Shqiperi te terheqe vemendjen e medieve boterore Pak vite me pare ishte prestigjiozja amerikane The New York Times ajo qe i kushtonte nje hapesire goxha te madhe ketij fenomeni qe e ka origjinen nga Kanuni i Leke Dukagjinitp
Shekulli Online Pergatiti EL

br styleclearboth