violence-640x480Sipas studiuesve t shoqris, gjendja e gruas shqiptare n harkun e nj viti sht prkeqsuar n nivelin e vendimmarrjes, t ekonomis, mbrojtjes sociale.


N parlament ka aktualisht vetm 18 prqind gra, nj nivel shum i ult se fillimi i tranzicionit dhe shum m posht se gjith vendet e tjera t rajonit.


Grat siprmarrse drejtojn vetm 25 prqind t bizneseve n shkall kombtare. Ato prfitojn 20 prqind m pak n pensione, sigurime shoqrore dhe prkrahje sociale.


Nevojiten statistika t detajuara mbi gjendjen e gave, sepse gjith t dhnat jan t pjesshme dhe ka nj munges t madhe informacioni pr çshtjet e grave, thotë Mirela Arqimandriti, prfaqsuese e Aleancs gjinore pr zhvillim.


Mungesa e studimeve zyrtare i ka shtyr shoqatat dhe rrjetet e shoqris civile q t bjn vet sondazhe pr t ndriçuar realitetin e dhunshm ndaj grave shqiptare.


Nga kto sondazhe doli se 30 prqind e grave dhunohen n familje.


Por ende nuk dihet se sa gra jan pa pun, apo t divorcuara, sa jan t pambrojtura, çfar aftsish, shkollimesh dhe paaftsish dhe punsimesh kan, pa prmendur pjesmarrjen e ult n institucione, thot Edlira Çepani, prfaqsuese e Rrjetit pr barazi n vendimmarrje.


Studiuesit dhe veprimtar t shoqris civile mendojn se vitin e fundit jan thelluar mendsit e vjetra kundr grave dhe ndasit gjinore.


Diskriminimi i gruas sht prkeqsuar si n familjen e vet, n familjen e burrit dhe n shoqri. Prveç dhuns n familje, grat shqiptare dhunohen edhe n pun, ku marrin paga dhe mbrojtje minimale.


Sondazhet tregojn se pabarazia gjinore n pun dhe n paga sht rreth 17 pr qind. Po ashtu 30 pr qind e grave punojn pa sigurime shoqrore dhe shndetsore, 20 pr qind punojn n kushte shum t vshtira pune me kimikate dhe rreziqe, thot Aranita Brahaj, nga Instituti Shqiptar i Shkencave.


Studiuesit pohojnë se gruaja shqiptare është më shumë e shkolluar se burrat, dhe më pak e punësuar. Ajo është e diskriminuar në arsim dhe shëndetësi, pikërisht në fushat ku edhe numerikisht është mbizotëruese. Kjo ndodh sepse politikat sociale dhe vendimmarrjen e kontrollojnë burrat pothuajse plotësisht./VOA