Shtepia Botuese "Skanderbeg Books" do sjelle ne shqip vepren e novelistit Grass "Macja dhe miu" "Macja dhe miu". "Macja dhe miu"eshte nje liber me stil, produkt i nje pene mjeshterore qe me nje ftohtesi klinike analizon Gjermanine e Luftes.


Nje tjeter fitues Nobel por ne vitin 1999, Gunter Gras, vjen po ne shqip nga Skanderbeg Books me vepren e tij "Macja dhe miu". "Macja dhe miu" eshte nje metafore Joakim Malke, nje djalosh qe jeton ne Dacing te Gjermanise, eshte miu dhe shoqeria qe e rrethon eshte macja, qe pergjon ta zere ne gracke. Rrefimi jepet permes Pilencit, nje prej shokeve te Malkes se madh dhe fokusohet ne kohen e Luftes se Dyte Boterore. Pjesa me e madhe e rrefimit eshte e vendosur ne anijen minakerkuese polake, vendi ku Malke dhe miqte e tij takohen cdo vere dhe zhyten ne thellesi per te nxjerre prej andej gjithfare mbetjesh lufte. Ne nje nga keto dite, Malke i vjedh kryqin e hekurt kapitenit te nje anijeje, shkak ky per ta perjashtuar nga shkolla... "Macja dhe miu"eshte nje liber me stil, produkt i nje pene mjeshterore qe me nje ftohtesi klinike analizon Gjermanine e Luftes.