Me 25 korrik 1956 hyri ne fuqi ligji per sherbimin e detyruar ushtarak ne RFGJ. Sipas tij te gjithe meshkujt qe arrinin moshen 18 vjec ishin te detyruar te sherbenin nen arme. Personat qe refuzonin te sherbenin nen arme per shkaqe bindjesh individuale detyroheshin te kryenin sherbim civil. Miliona gjermane kane bere qe prej asaj kohe betimin per ti qendruar besnik kushtetutes.


Bildunterschrift Groszligansicht des Bildes mit der Bildunterschrift Franz-Josef Strauss nga 1956 deri 1962 minister Mbrojtjeje


Ish-ministri gjerman i Mbrojtjes Franz-Josef Strau shprehej Ndonjehere na pyesin se ckemi per te mbrojtur ne. Ato qe mbrojme jane liria siguria vlerat tona materiale dhe para se gjithash paqja ne bote.


Qytetari ne uniforme


Ne menyre qe Bundeswehr-i te mos kthehej me ne ushtri pushtuese ne sherbim te diktatoreve dhe te despoteve u krijua koncepti i qytetarit ne uniforme dhe ushtria u lidh ngushte me shoqerine demokratike. Claire Marienfeld e cila ishte ne vitet 90-te e ngarkuara e parlamentit per ceshtjet e ushtrise theksonte Pika me e rendesishme eshte integrimi i forcave te ushtrise ne shoqeri. Kjo nuk mund te behet me mire se sa permes nje ushtrie mbi bazen e sherbimit ushtarak te detyruar sepse ata qe kryejne sherbimin ushtarak te detyruar jane ata qe ushtrojne kontrollin e drejtperdrejte ne ushtri.


Viti 1973 ishte viti me numrin rekord te rekruteve ne Gjermani rreth 230.000. Ishte koha e luftes se ftohte dhe sherbimi ushtarak i detyruar zgjaste 18 muaj. Qe prej viteve 80-te ky sherbim ka ardhur vazhdimisht duke u shkurtuar.


Misionet jashte vendit kerkojne ushtare te specializuar


Ndryshimi i kushteve politike ne bote ku armiku nuk vjen me nga Lindja por eshte terroristi pirati modern apo shkeles i te drejtave te njeriut diku ne bote ka bere qe Bundeswehri te angazhohet ne shume aksione jashte vendit.


Bildunterschrift Groszligansicht des Bildes mit der Bildunterschrift Bildunterschrift Groszligansicht des Bildes mit der Bildunterschrift Per te tilla misione nevojiten ushtare te specializuar. Po ashtu edhe ne vendet e tjera te BE thuajse te gjitha ushtrite jane ushtri te perbera nga ushtarake profesioniste. Ulja e kohes se sherbimit ushtarak te detyruar ne 6 muaj dhe rekrutimi i vetem 15 te te rinjve qe kane mbushur moshen e sherbimit nen arme jane faktore te tjere qe e shtyne ministrin aktual te Mbrojtjes Karl-Theodor zu Guttenberg ta vinte ne pikepyetje nevojen e sherbimit te detyruar ushtarak Pyetja qe duhet te shtrojme tani dhe qe duhej ta shtronim edhe kur sherbimi u ul ne 9 muaj eshte se cperfitim u sjellin keto 6 muaj sherbimi rekruteve te rinj dhe cfare perfitimi i sjellin shtetit.


Pasojat praktike shpenzime te larta dhe ushtare te pergatitur keq. Nevoja e qeverise per te kursyer shuma ne miliarda coi me ne fund ne shfuqizimin e ligjit per sherbimin e detyruar ushtarak.


Autor Richard Fuchs/Heiner Kiesel


Redaktoi Lindita Arapi