Tiranë, 28 Qershor, NOA /Milena Selimi - Specialistët
e Institutit të Monumenteve të Kulturës kanë në proces restaurimi 5 ikona të
shekujve XVII-XVIII, të cilat kanë qenë të ekspozuara në pavijonin e Artit
Mesjetar në Muzeun Kombëtar.Por është shumë shqetësuese, gjendja e 778
ikonave të fondit që ruhen në këtë institucion.

Duke iu referuar medias së përditshme, pesë
ikona, sjellë nga pavijoni i artit mesjetar në Muzeun Kombëtar, po i
nënshtrohen procesit të restaurimit në laboratorin e Institutit të Monumenteve
të Kulturës.Ikonat që datojnë në shek. XVII-XVIII janë
ekspozuar për rreth një orë në ceremoninë e organizuar në fund javë me rastin e
45-vjetorit të themelimit të IMK-së.Ekipi prej emrave të Gentian Vokopolës, Andi
Spahias, Olta Kores, Adrian Çenes nga IMK-ja
dhe Entela Kasemi nga Muzeu Kombëtar po merren me trajtimin e ikonave.
Herë pas here specialistët e kanë risjellë në vëmendje problemin e ikonave që
ruhen në Muzeun Historik Kombëtar në kushte jo të përshtatshme, ku mes 778
ikonash ka edhe nga ato që rrezikojnë të humbasin përgjithnjë vlerat.Për momentin ne kemi disa materiale të mira
në laborator dhe po punojmë me to. Në të ardhmen duhet të shpenzohet për tu
porositur jashtë shtetit dhe për analiza që u bëhen ikonave përpara ndërhyrjes,
por nuk është ndonjë kosto e jashtëzakonshme, ka thënë specialistja Edlira
Çaushi.m.s/NOAvar _JOOMLACOMMENT_MSG_DELETE = "Are you sure you want to delete this comment?"; var _JOOMLACOMMENT_MSG_DELETEALL = "Are you sure you want to delete all comments?"; var _JOOMLACOMMENT_WRITECOMMENT = "Shkruaj nje koment"; var _JOOMLACOMMENT_SENDFORM = "Posto"; var _JOOMLACOMMENT_EDITCOMMENT = "Edit comment"; var _JOOMLACOMMENT_EDIT = "Edit"; var _JOOMLACOMMENT_FORMVALIDATE = "Ju lutemi shkruani ne hapesiren e komentit"; var _JOOMLACOMMENT_FORMVALIDATE_CAPTCHA = "Ju lutemi shkruani kodin anti-spam qe shihni ne imazh"; var _JOOMLACOMMENT_FORMVALIDATE_CAPTCHA_FAILED = "Kodi anti-spam u shkrua gabim. Ju lutemi shkruani kodin anti-spam qe shihni ne imazh"; var _JOOMLACOMMENT_FORMVALIDATE_EMAIL = "To be notified, please enter your email"; var _JOOMLACOMMENT_ANONYMOUS = "Anonymous"; var _JOOMLACOMMENT_BEFORE_APPROVAL = "Your comment has been queued for moderation by site administrators and will be published after approval."; var _JOOMLACOMMENT_REQUEST_ERROR = "Request failed"; var _JOOMLACOMMENT_MSG_NEEDREFRESH = "";jQuery.noConflict();

Komente
Shto komentin tendjQuery(document).ready(function(){
jQuery("a.JOSCJQstretchertoogleFORM").click( function(){
jQuery("#JOSCJQstretcherFORM").slideToggle(500);
return false;
} );
});


Shkruaj nje koment
Emri:


Email: (jo i detyruar)
Titulli:

Ju lutemi shkruani kodin anti-spam qe shihni ne imazh


function JOSC_afterAjaxResponse(action) {
switch(action) {
case 'show':
case 'response_reply':
case 'response_edit':
case 'response_quote':
jQuery("#JOSCJQstretcherFORM").slideDown();
return 0;
break;

case 'hide':
case 'response_editpost':
case 'response_posted':
case 'response_approval':
jQuery("#JOSCJQstretcherFORM").slideUp("fast");
return 0;
break;
default:
return 0;
}
}
if (window.document.URL.indexOf("#CommentForm")