style=positionrelativez-index2>
Violeta MuratiMendimi eshte fillestar eshte nje shkak per te bere pikturen. Kur mbaron vepra mbaron mendimi - thote Ana Harend. Lenda kur behet substance behet hyjnore. Keshtu eshte fryma eshte shpirterore. Piktori Ali Oseku hyn per here te pare ne Galerine Kombetare me nje ekspozite vetjake ceremonia e se ciles u be mbreme duke u nderuar edhe nga Kryeministri shqiptar Sali Berisha. Dita e djeshme per Osekun ka qene emocionuese dhe nuk mund te kaloje gjithe kete ngjarje pa treguar se per mua ka shume rendesi te kete emocion mbi vepren e artit. Punet jane te dy viteve te fundit pa titull tablo ne permasa te medha qe zhvishet nga njerezit por jane aty thote Oseku ne ndjeshmeri dhe shpirt.


Kur ulet per pikturen mendon thelbin si te shkoje ne thellesi duke u shprehur se ideja eshte E kam artin brenda si ta nxjerr jashte. Jane pune qe kerkojne profesionistin e kritikes per ti qendruar me dinjitet krijimtarise se Osekut ndersa per vizitoret jane befasi me te hyre ne galeri ngjyrat hapesira bota si e perjetme ta ndryshojne gjendjen e ardhjes nga jashte asaj qe i takon fizikes tokesores. Pikturat e Osekut te ndryshoje strukturalist mendimin e shpirterisht te ve ne dispozicion hapesiren pafundesine te pertejmen te ndricuar vec me lojen e ngjyrave plot drite dhe jete.


Ndersa eshte ndryshe panorama qe jep si ndjeshmeri njerezore jashte kornizes jashte dyerve te galerise Oseku nuk dua qe te jemi me ne kete mjedis na duhet qetesi pasterti rregull jete normale per te jetuar Ndoshta nje pikepjekje e ndjeshmerise njerezore pse e mira e Osekut u respektua dje edhe nga Kryeministri Berisha i cili pas nje fjale pershendetese ne kete ceremoni Kryeministri Berisha vizitoi ekspoziten te cilen e vleresoi si jashtezakonisht mbreselenese. Duke e cilesuar kete artist si nje nga koloset e piktures shqiptare Kryeministri tha gjuha e Ali Osekut ne pikture eshte realisht nje nga me te bukurat dhe se kjo ekspozite ishte ne thelb nje inkursion i piktorit ne pafundesi.


Oseku nuk ka dashur te pranoje mure tunele galeri por ka preferuar te ndihet i lire per te cilen edhe ka paguar nje cmim te madh 12 vite apo me shume burg si dhe sakrifica e privime te tjera te medha e tere piktura e Ali Osekut eshte tani ne njefare aspekti hapesire e pafundme e lirise dhe krijimet e nje krijuesi nder me te fuqishmit nder me te talentuarit ne galerine e krijuesve shqiptare - nje lidhje organike pse Berisha tha mbreme ne ceremonine e hapjes se ekspozites se endrrat me te bukura te tij i mbrojti e i shprehu me nje vendosmeri me nje harmoni me bukuri dhe fisnikeri te vecante. Ali Oseku nuk ngurroi ti perkushtohet dhe te sakrifikoje per endrrat e tij te bukura.


Ti i nxjerr ne pah boshllekut ate qe ai ka me esencialen... pulsin si princip te pare. I humb gravitetin sic ka edhe pamjen por e rrefen me urtesi e sensibilitet te larte - shkruan ne nje leter miku i piktorit kolegu i tij Gazmend Leka qe te pret te hyrja e ekspozites si reflektimin i hapesires dhe meditimit qe krijon Oseku. Ekspozita qendron e hapur prej dites se djeshme deri me 5 qershor. Kjo krijimtari karakterizohet nga nje kerkim i cili tregon me se miri pervojen e gjate te artistit dhe kultivimin maksimal te piktures se tij. shte pikerisht mungesa e nje perspektive te qarte mungesa e peshes mungesa e trupit objektit fizik eshte ndertimi i reales nepermjet abstraktes apo shprehja e njehershme e ketyre te dyjave qe e ben pikturen e Ali Osekut nje shprehje te paster shpirterore dhe filozofike. Horizontet qe ne mund te shquajme vagullt ne keto piktura jane ne fakt horizonte personale ku qenia e artistit takohet me pafundesine dhe konceptin e saj - ka shprehur ne njoftimin per shtyp kujdestarja kuratoriale ne kete rast Galeria Kombetare e Arteve.