Standard publikon numrin e pyetjeve për çdo kapitull në Fizikë, Kimi dhe Biologji
Ndr lndt me zgjedhje t Maturs Shtetrore, m shum hapsir kan tri lndt e shkencave natyrore, t cilat marrin koeficiente maksimale n shumicn e fakulteteve t Universitetit t Tirans dhe t rretheve, si edhe n Universitetin Politeknik dhe at Bujqsor. “Standard” boton sot numrin e pyetjeve q do t ket do kapitull n lndt me zgjedhje t shkencave natyrore, t cilat jan Fizika, Kimia dhe Biologjia.


Pyetjet


N baz t programeve t hartuara nga Agjencia e Vlersimit t Arritjeve t Nxnsve, n testin e kimis, nj e treta e pyetjeve do t vij nga “Kimia organike”, q prbn 30 pr qind t lnds. M pas vijn “Ndrtimi i lnds, sistemi periodik”, me 17 pr qind, “Kimia sasiore” me 16 pr qind, “Elektrokimia” me 11 dhe “Ekuilibrat kimik” me 10 pr qind. N fund jan “Kinetika kimike” dhe “Termokimia” me 8 pr qind secila.


N provimin tjetr t maturs, at t Fiziks, prqendrimi m i madh duhet t vihet tek mekanika dhe elektriciteti e magnetizmi, t cilat do t ken 34 dhe 24 pr qind prkatsisht, ka prkthehet n nj t tretn dhe nj t katrtn e pyetjeve. Nga nj pyetje pritet t ket “Lvizja e grimcave n fushn e forcave dhe relativiteti” dhe “Optika” t cilat prbjn vetm 5 pr qind t lnds n total.


Pr sa i prket provimit t Biologjis, q n tre vitet e para t maturs ishte pjes prbrse e provimit t kimis, gjysma e pyetjeve do t vijn nga “Sistematika” dhe “Anatomia, fiziologjia shtazore”, q kan 26 dhe 24 pr qind t peshs lndore prkatsisht. Pas tyre vjen biologjia qelizore dhe trashgimia me 19 dhe 15 pr qind, ndrsa fushat e tjera jan nn 10 pr qind, pra nn 1 t dhjetn e pyetjeve.


Prgjigjet


elsi i prgjigjeve zyrtare do t jepet menjher nga Ministria e Arsimit dhe do t botohet i plot nga gazeta “standard”. Prfundimi i korrigjimit t testit duhet t kryhet brenda 15 ditve nga prfundimi i provimit t maturs. Testi i korrigjuar do t’u jepet kandidatve pas krkess s tyre vetm kundrejt nj pagese prej 400 leksh t reja. Kt vit, n rast se maturantt vrejn korrigjim t gabuar t testit nga ana e vlersuesve, nuk do t ken t drejt t apelojn korrigjimin pran AVA-s, pr shkak t sistemit t ri.


Rregullat pr qndrimin n mjediset e AVA-s gjat hartimit t tezave t provimeve, si edhe gjat korrigjimit t testeve jan t rrepta. N mjediset e agjencis nuk do t lejohet t qndroj vetm nj person e, pr m tepr, nuk do t lejohet mbajtja e mjeteve pr komunikim. Ndrkoh q n rast se nj prej materialeve t konsideruara “t rezervuara” bhet i ditur n publik, t gjith personat prgjegjs do t ndiqen penalisht.


Kimi


Fusha Prqindja


Ndrtimi i lnds, sistemi periodik 17


Kimi sasiore 16


Kinetika kimike 8


Ekuilibrat kimik 10


Elektrokimia 11


Termokimi 8


Kimi organike 30


Fizik


Fusha Prqindja


Mekanika 34


Lvizja mekanike. Kinematika 8


Dinamika. Ligjet e Njutonit 13


Forcat dhe baraspesha e trupave 3


Puna e forcave dhe energjia mekanike 10


Fizika molekulare dhe termodinamika 11


Bazat e teoris molekulare t lnds. Gazi i prsosur 5


Termodinamika 6


Elektriciteti dhe magnetizimi 24


Fusha elektrike konstante 8


Rryma elektrike konstante 6


Fusha magnetike konstante 3


Induksioni elektromagnetik 7


Lkundjet dhe valt 13


Lkundjet 10


Valt 3


Optika 5


Lvizja e grimcave n fushn e forcave dhe relativiteti 5


Lvizja e grimcave n fushn e forcave 3


Teoria e relativitetit 2


Fizika kuantike dhe brthamore 8


Fizika kuantike 4


Fizika brthamore 4


Biologji


Fusha Prqindja


Bazat kimike t jets 2%


Biologjia qelizore 19%


Sistematika 26%


Anatomia, fiziologjia shtazore 24%


Evolucioni 3%


Trashgimia 15%


Mikrobiologjia 2%


Ekologjia 9%