Maturantët që kanë rezultuar mbetës në provimet e detyrueshme nuk do të jenë pjesë e vitit të ri akademik, pavarësisht se janë kalues në provimet me zgjedhje.
Maturantt q kan rezultuar mbets n provimet e detyrueshme nuk do t jen pjes e vitit t ri akademik, pavarsisht se jan kalues n provimet me zgjedhje. Fatmir Vejsiu, drejtori i Arsimit Parauniversitar n MASH, deklaroi datat e provimeve pr mbetsit e testeve t detyrueshme, t cilt jan rreth 7% e 38 mij maturantve q dhan provimet e Maturs Shtetrore. “Lind nj pshtjellim tek nxnsit, tek familjet, tek opinioni, q ky nxns, nse jep provimet me detyrim n datat 8 dhe 15 tetor, ather ai a ka t drejt t vazhdoj shkolln e lart? Hiqet e drejta pr vazhdimin e shkolls s lart, por jo n kt vit shkollor, sepse sa koh q ai s’ka marr formularin A2 pr ta plotsuar, kjo tregon se ai nuk sht prfshir n database-n e APRIALIT”, - thot Vejsiu.


Por edhe pse nuk do t jen pjes e vitit t ri akademik, ata do t ken t drejtn t regjistrohen n sistemin part-time, i cili aplikohet n universitet shqiptare. Pra, sipas Vejsiut, ata, edhe pse n nj mnyr tjetr, mund t jen pjes e studimeve t arsimit t lart. “Pr sistemet part-time krkesa e universiteteve sht dokumenti i mbarimit t shkolls s mesme dhe nota mesatare. Po t marr provimet ne 8 dhe 15 tetor, ather ai do t marr nj dokument q quhet dftes pjekurie dhe ka t drejt t kandidoj pr shkolln part-time”, - thot Vejsiu. Ndrkoh, pr maturantt data 30 gusht sht afati i fundit pr dorzimin e ankesave t tyre nprmjet formularve t korrigjimit. Nj dit m pas APRIAL do t shpall srish listat me pikt e tyre, kshtu q fituesit e universiteteve do t shpallen n mes t shtatorit.