brbr2 jave pas hyrjes ne fuqi te ligjit te vetingut nderkombetaret jane gati per te monitoruar procesin e skanimit te gjyqtareve dhe prokuroreve Mesohet se anetaret e ONM qe i perkasin Bashkimit Europian jane percaktuar dhe ata jane perzgjedhur nga Gjermania Austria Holanda dhe Italia I vetmi emer i konfirmuar deri tani si pjese e operacionit eshte Reinhard Priebe i cili ka qene ne Shqiperi gjate mandatit te dyte te kryeministrit Fatos Nano si drejtor per Ballkanin Perendimor ne BE Vizion Plus i eshte drejtuar zyrtarisht delegacionit te Bashkimit Europian ne Tirane i cili konfirmoi se ONM eshte gatibrbr
brbr8220Operacioni Nderkombetar Monitorues ONM eshte gati ta ndihmoje Shqiperine ne kete proces shume te rendesishem dhe sensitiv Se bashku me partneret tane strategjike perfshire te gjitha Shtetet Anetare te BE-se dhe Shtetet e Bashkuara jemi te pergatitur qe ai te filloje pune sapo Shqiperia te beje hapat e saj te para per te ngritur institucionet e vetingut Sic e dini ligji eshte miratuar dhe eshte ne fuqi ne kete stad Nga kjo pike ne vazhdim ai kerkon si hap te pare te zbatimit ngritjen e institucioneve te vetingut Ne po ndjekim nga afer dinamikat e procesit te zbatimit nga institucionet shqiptare perkatese ONM do te jete aty per te kryer detyren e tij sic percaktohet ne aneksin e Kushtetutes shqiptare8221brbr
brbrPas deklarates se presidentit Nishani se nuk do te nise proceduren per anetaret e 2 institucioneve qe do bejne vetingun i takon Avokatit te Popullit te filloje procesin Por deri tani ende nuk ka nje date se kur ai do te nise dhe procesi po vonohet edhe pse qe prej miratimit te ndryshimeve kushtetuese faktori nderkombetar ka kembengulur qe vetingu te nise sa me heretbrbr
brbrpuna e nderkombetareve fillon ne momentin qe jane mbyllur aplikimet per komisionin e posacem te kualifikimit te kolegjit te apelimit dhe ka ne fokus vleresimin e te gjithe personave qe synojne te jene pjese e institucioneve qe do te realizojne vetingun Ligji detyron ne kete rast Avokatin e Popullit qe te konsultohet me Operacionin Nderkombetar te Monitorimit per te perpiluar listen e kandidateve qe plotesojne kriteret dhe listen e atyre qe nuk i plotesojne Pas hartimit te dy listave nga institucioni i Avokatit te Popullit nje komision i perbere nga te pakten tre perfaqesues te Operacionit Nderkombetar te Monitorimit vlereson kandidatet dhe ben rekomandimet qe i percillen zyrtarisht Avokatit te Popullit Por kjo eshte vetem faza e pare e punes se tyre pasi vezhguesit nderkombetare do te jene prezente ne cdo hap te skanimit te gjyqtareve e prokuroreve dhe sipas ligjit ata kane te drejte te hetojne dhe vleresojne te gjitha faktet dhe rrethanat e nevojshme per proceduren e rivleresimitbrbr
brbrbrbr


googletagpubadsdefinePassback10066666adxpvizionplus728x90 728 90display
br